Napisal/-a Ruska_Luc To mar 14, 2023 4:13 pm
Glasna ves čas ali le nekaj časa po zagonu? Jaz sem po nekaj brskanja na internetu prišel do naslednjih ugotovitev:
- Za parkiranje vedno uporabljaj ročno zavoro (avto naj se nasloni na ročno), saj se drugače nasloni na motor in se posledično nategne veriga. Pri zagonu se nato sliši ropot verige.
- Nekateri so vzrok za ropot verige navedli oljni filter. Dober oljni filter naj bi bil OEM ali različice od Mahle, Mann in Hengst.
- Zasledil sem tudi, da je treba oljni filter namestiti "z občutkom" oz. ne preveč zategniti, drugače se deformira povratni ventil v filtru in bo olje po ugasnitvi motorja odteklo iz filtra . Posledično veriga pri zagonu ne dobi takoj olja in se pojavi ropot.
Opazil sem, da upoštevanje prve točke pomaga - dejansko se je število zagonov, pri katerih je potem veriga ropotala, zmanjšalo. Pri naslednjem servisu menjam oljni filter za enega od naštetih in poročam. Do sedaj je serviseral dober mehanik, tako da dvomim, da je preveč privil.
Če se prav spomnim, je bil ocenjen strošek menjave verige pred tremi leti cca 800 € pri neuradnem servisu.