Nasveti in napotki ter povpraševanja...

escobar
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Fiat Stilo menjava šob

Napisal/-a escobar To mar 22, 2011 9:06 am

Lp. Imam fiat stilo 1,9 jtd 2002l in mi je odpovedala ena šoba. Včeraj sem zamenjal vse 4 šobe, ki so sicer rabljene in sicer iz alfe 147 1,9jtd 2002l ki je imela prevoženih samo 37000km. Šobe so na prvi pogled enake in tudi po menjavi mi zdaj avto normalno vžge. Problem je pa v tem da avto zdaj zelo slabo vleče. Najprej sem mislil da je turbina toda turbina se lepo sliši in je normalno delujoča. Avto ne gre več kot 160km/h in radi zelo dolgo da pride do te hitrosti. Prebral sem tudi na nekemu forumu da je treba šobe s testerjem vpisati v računalnik. Ali je možno da zaradi tega avto slabo vleče? Pa še nekaj je zjutraj ko je avto mrzel in ko ga prižgem se sliši neko ropotanje v motorju ko se pa motor segreje se ga ne sliši več. Kaj bi lahko to bilo je lahko kaj povezano s šobami. Ali ima fiat stilo jtd katalizator?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Fiat Stilo menjava šob

Napisal/-a zlica22 To mar 22, 2011 4:03 pm

escobar je napisal/-a: Prebral sem tudi na nekemu forumu da je treba šobe s testerjem vpisati v računalnik. Ali je možno da zaradi tega avto slabo vleče? Pa še nekaj je zjutraj ko je avto mrzel in ko ga prižgem se sliši neko ropotanje v motorju ko se pa motor segreje se ga ne sliši več.

Bo kar držalo:)
Lahko bolj opišeš ta ropot?

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar To mar 22, 2011 5:37 pm

zlica22 je napisal/-a:
escobar je napisal/-a: Prebral sem tudi na nekemu forumu da je treba šobe s testerjem vpisati v računalnik. Ali je možno da zaradi tega avto slabo vleče? Pa še nekaj je zjutraj ko je avto mrzel in ko ga prižgem se sliši neko ropotanje v motorju ko se pa motor segreje se ga ne sliši več.

Zdaj sem bil na pooblaščenemu servisu kavčič da bi mi sprogramiral šobe toda ko je snel dol tisti plastični pokrov motorja na šobah ni našel nekih števlik ki so potrebne za programiranje v računalnik. Vprašal sem ga kaj lahko v tem primeru naredim in mi je odogovoril da naj kupim nove šobe :( Je še kaka finta da bi dobil potrebne številke iz šob za programiranje oz. kaj lahko še naredim ker nove so peklenko drage obnavljal starih pa nebi ker že za te iz alfe sem dal dosti denarja in mi je ta prodajalec trdil da bodo delal 100% tudi na stilotu. Kar se pa tiče ropota je kod da bi ropotal bat ali pa ventili čeprav mislim da diesel nima ventilov. Ko zvišam obrate se zviša tudi hitrost ropota vsaj dokler se ne segreje motor. Kako lahko preverim če je katalitator vredu? Hvala sa pomoč

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To mar 22, 2011 5:57 pm

poglej na starih šobah če mas cifre ...sj šobe so pomoje iste,saj gre za praktično isti motor :) ...za ropot ti je najbol avto dvignt in pogledat iz spodne strani :D

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar To mar 22, 2011 6:07 pm

mr.ramo je napisal/-a:poglej na starih šobah če mas cifre ...sj šobe so pomoje iste,saj gre za praktično isti motor :) ...za ropot ti je najbol avto dvignt in pogledat iz spodne strani :D

Baje da ima vsaka šoba različne cifre tako sem vsaj jst razumel g. Kavčiča. Za ropot bom pa probal zamenjati nosilce motorja in menjalnika ker mislim da so že obrabljeni saj ima avto prevoženih že 165k KM. Ni mi pa jasno da če ni teh cifer na šobah ne more narediti nič, moram kar nove šobe kupiti. Sem kr malo razočaran. No prosim še za kakšen pameten nasvet.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To mar 22, 2011 6:25 pm

eo kle mas št. oz. tip šobe za tvoj avto ;) poisč tvoj tip motorja 8) :twisted:

http://stock-available-automotive.blogs ... -rail.html

upam da ti bo/je pomagal :D

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter To mar 22, 2011 6:52 pm

escobar je napisal/-a:Ni mi pa jasno da če ni teh cifer na šobah ne more narediti nič, moram kar nove šobe kupiti. Sem kr malo razočaran. No prosim še za kakšen pameten nasvet.

Ko menjaš šobe potrebuješ kalibraciske kode, ki računalniku povejo dovolj stvari o šobi, da ve, kako se odziva. Brez posodobitev teh kod motor lahko deluje, ampak vprašanje je, kako dolgo ali pa kako dobro bo deloval.
Tale serviser je na pri bmw-jaših na dobrem glasu, ampak konec koncev se gre za dizel servis in možno je, da ti bodo znali pomagat.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 To mar 22, 2011 7:05 pm

escobar je napisal/-a:
zlica22 je napisal/-a:

Zdaj sem bil na pooblaščenemu servisu kavčič da bi mi sprogramiral šobe toda ko je snel dol tisti plastični pokrov motorja na šobah ni našel nekih števlik ki so potrebne za programiranje v računalnik. Vprašal sem ga kaj lahko v tem primeru naredim in mi je odogovoril da naj kupim nove šobe :( Je še kaka finta da bi dobil potrebne številke iz šob za programiranje oz. kaj lahko še naredim ker nove so peklenko drage obnavljal starih pa nebi ker že za te iz alfe sem dal dosti denarja in mi je ta prodajalec trdil da bodo delal 100% tudi na stilotu. Kar se pa tiče ropota je kod da bi ropotal bat ali pa ventili čeprav mislim da diesel nima ventilov. Ko zvišam obrate se zviša tudi hitrost ropota vsaj dokler se ne segreje motor. Kako lahko preverim če je katalitator vredu? Hvala sa pomoč

Dizel ima ventile...:) Hmm.. Morda zvok tk-tk-tk-tk-tk? Katalizatror- lahko z roko potolčeš po njem, če je skurjen bo ropotal. Ni pa nujno. Najlažje, da ga pelješ na test izpušnih plinov

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To mar 22, 2011 7:16 pm

ce se ta ropot v motorju pred menjavo sob ni pojavljal potem zvok prihaja od sob.oz od slabega izgorevanaj,ker soba ne sprica tko k more.
najprj uredi to z kodiranjem sob potem pa bos naprej iskal napake,pa cim manj se vozi s takim avtom...
Ni vse res kar napišem

bruki
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a bruki To mar 22, 2011 10:59 pm

abbe je napisal/-a:ce se ta ropot v motorju pred menjavo sob ni pojavljal potem zvok prihaja od sob.oz od slabega izgorevanaj,ker soba ne sprica tko k more.
najprj uredi to z kodiranjem sob potem pa bos naprej iskal napake,pa cim manj se vozi s takim avtom...

Se strinjam s odgovorom...vendar je tudi možno da na samih šobah ni pravilno nastavljena količina vbrizga...saj ni namenjen za tvoj motor.
Predlagam da daš šobe Arčonu iz primorske da ti šobe nastavi in naredi kalibracijo(dobiš nove kode za vsako šobo)nato se bo dalo s testerjem te vpisati v ecu.

lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To mar 22, 2011 11:52 pm

abbe je napisal/-a:ce se ta ropot v motorju pred menjavo sob ni pojavljal potem zvok prihaja od sob.oz od slabega izgorevanaj,ker soba ne sprica tko k more.

X2

Ropot bo izginil ko boste vpisali šobe. Nekatere šobe imajo številke na spodnji strani - torej jo je potrebno vzeti ven, obrisati s cunjo in številke se lepo vidijo. Lahko pa pridobite nove številke, kot je zgoraj napisano - kalibracija.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

escobar
Nov uporabnik

Napisal/-a escobar Sr mar 23, 2011 9:58 am

Fantje bili ste v veliko pomoč. Najprej bom pogledal če so mogoče številke napisane na spodnji strani šob, če ne jih bom dal kalibrirati da dobim nove številke. Razmišljal sem tudi da bi dal svoje stare šobe ščistiti in eno tisto ki ne dela obnoviti. Ali bom v tem primeru vseeno moral vpisati stare šobe? Ropot se je pojavil šele po menjavi šob tako da mora biti povezano nekaj s šobami. Kako pa naj bi zgledale te številke na šobah. Ali lahko servis FRANCI KRANJEC tudi izvede kalibracijo šob. Hvala še enkrat za pomoč :D

bruki
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a bruki Sr mar 23, 2011 12:38 pm

Če ima stroj za kalibracijo lahko,,,v kar pa dvomim,ker je le nekaj teh mašin v sloveniji....pa še te
imajo le tisti,ki se profesionalno ukvarjajo s šobami in visokotlačnimi črpalkami(Bosch,diesel servisi.)

lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov