Nasveti in napotki ter povpraševanja...

daniel.
Novinec

Čiščenje oljnih kanalov

Napisal/-a daniel. So apr 09, 2011 9:25 pm

Zanima me, če se dobi kakšno sredstvo/aditiv za čistit motor - notranjost mislim, nekaj v takem stilu, da vliješ v olje, narediš par km in zamenjaš olje, šlo bi se konkretno da 1,6 hdi motor ..... baje da se tam radi oljni kanali zamašijo .... pa bi rad to preprečil ....

lp

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Čiščenje oljnih kanalov

Napisal/-a lisko So apr 09, 2011 9:47 pm

Jaz sem pri mojih obeh že to počel. Ampak sicer na domač (sicer po izkušnjah uporabnika z drugega foruma) način. In sicer ob menjavi olja zliješ ven staro olje in pustiš stari filter. V motor zliješ mešanico (pravijo da lahko 40:60....jaz sem vzel 50:50) olja in nafte (kamot lahk tud kurilnega). Do maksimuma na palčki. Motor poženeš in pustiš da se segreje na delovno temparaturo (jaz sem med tem še navijal obrate da je raburklalo vse mogoče). Ugasneš , počakaš par minut da se scedi v karter in zliješ ven ter pustiš ocejat 20 minut ali več...Nato odviješ filter in ga nadomestiš z novim ter naliješ novo olje. Lahko komplicaraš dalje ter ga pogreješ do delovne temparature in pustiš stati čez noč, nasljednji dan vajo ponoviš....lahko po končanem postoku naliješ kako ceneno olje in nardiš par kilometrov(da pobere še zadnje ostanke nafte....ampak jaz tud brez nisem opazil kakih težav) ter ga zliješ ven in natočiš novega-pravega. Verjet nisem mogu kaj vse se je izcedilo iz motorja :shock: :shock: V bistvu sveže olje pomešano s čisto nafto...v parih minutah pa bolj črno od najbolj črne barve :shock: Sveže olje pa je potem še par tisoč kilometrov imelo svežo barvo....

Pri petki je takoj v štartu utihnila veriga za pogon odmične....pri jeepu so utihnili dročniki (ki sicer niso nabijali ampak so v štartu bili malo glasni). Nasplošno pa je motor na mešanico laufal dosti tišje. Seveda ob tem "ćiščenju" redno spremljaš lučke za motor (predvsem olje). Sicer oljna črpalka načeloma nima težav s prebavo česa podobnega ampak v primeru da se prižge lučka za nezadostno mazanje nemudoma izklopiš motor. Ampak v 99.9% sem prepričan da teh težav ne bo. Sicer ni najhitrejše in najcenejše je pa garantirano najbolše čiščenje kar ga lahko opraviš ob sestavljenem motorju.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

daniel.
Novinec

Napisal/-a daniel. So apr 09, 2011 10:07 pm

lisko je napisal/-a:Jaz sem pri mojih obeh že to počel. Ampak sicer na domač (sicer po izkušnjah uporabnika z drugega foruma) način. In sicer ob menjavi olja zliješ ven staro olje in pustiš stari filter. V motor zliješ mešanico (pravijo da lahko 40:60....jaz sem vzel 50:50) olja in nafte (kamot lahk tud kurilnega). Do maksimuma na palčki. Motor poženeš in pustiš da se segreje na delovno temparaturo (jaz sem med tem še navijal obrate da je raburklalo vse mogoče). Ugasneš , počakaš par minut da se scedi v karter in zliješ ven ter pustiš ocejat 20 minut ali več...Nato odviješ filter in ga nadomestiš z novim ter naliješ novo olje. Lahko komplicaraš dalje ter ga pogreješ do delovne temparature in pustiš stati čez noč, nasljednji dan vajo ponoviš....lahko po končanem postoku naliješ kako ceneno olje in nardiš par kilometrov(da pobere še zadnje ostanke nafte....ampak jaz tud brez nisem opazil kakih težav) ter ga zliješ ven in natočiš novega-pravega. Verjet nisem mogu kaj vse se je izcedilo iz motorja :shock: :shock: V bistvu sveže olje pomešano s čisto nafto...v parih minutah pa bolj črno od najbolj črne barve :shock: Sveže olje pa je potem še par tisoč kilometrov imelo svežo barvo....

Pri petki je takoj v štartu utihnila veriga za pogon odmične....pri jeepu so utihnili dročniki (ki sicer niso nabijali ampak so v štartu bili malo glasni). Nasplošno pa je motor na mešanico laufal dosti tišje. Seveda ob tem "ćiščenju" redno spremljaš lučke za motor (predvsem olje). Sicer oljna črpalka načeloma nima težav s prebavo česa podobnega ampak v primeru da se prižge lučka za nezadostno mazanje nemudoma izklopiš motor. Ampak v 99.9% sem prepričan da teh težav ne bo. Sicer ni najhitrejše in najcenejše je pa garantirano najbolše čiščenje kar ga lahko opraviš ob sestavljenem motorju.

Jst bi to napravil na HDI (torej turbo) motorju ..... zna kaj škodovat turbini ta mešanica?
lp

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So apr 09, 2011 10:37 pm

Jeep je 2.5 TD....Torej TURBO dizel....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Ne apr 10, 2011 8:11 pm

Kaj pa mogoče kakšen dodatek,ki ga uliješ v motor zalaufaš motor in puštiš nekaj min,potem pa to vn zliješ pa novo olje not. Strošek se mi zdi okol 5€. Probal pa še nisem imam pa namen pri nasledni menjavi olja,da malo ščist to.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po apr 11, 2011 3:09 pm

Na izbiro imaš obe opciji....odloči se pa katera se ti zdi bolša.
Slika

Uporabniški avatar
Vnuk Svaroga
Nov uporabnik

Kraj: Poljanska dolina

Napisal/-a Vnuk Svaroga To apr 12, 2011 10:29 pm

lisko je napisal/-a:Jaz sem pri mojih obeh že to počel. Ampak sicer na domač (sicer po izkušnjah uporabnika z drugega foruma) način. In sicer ob menjavi olja zliješ ven staro olje in pustiš stari filter. V motor zliješ mešanico (pravijo da lahko 40:60....jaz sem vzel 50:50) olja in nafte (kamot lahk tud kurilnega). Do maksimuma na palčki. Motor poženeš in pustiš da se segreje na delovno temparaturo (jaz sem med tem še navijal obrate da je raburklalo vse mogoče). Ugasneš , počakaš par minut da se scedi v karter in zliješ ven ter pustiš ocejat 20 minut ali več...Nato odviješ filter in ga nadomestiš z novim ter naliješ novo olje. Lahko komplicaraš dalje ter ga pogreješ do delovne temparature in pustiš stati čez noč, nasljednji dan vajo ponoviš....lahko po končanem postoku naliješ kako ceneno olje in nardiš par kilometrov(da pobere še zadnje ostanke nafte....ampak jaz tud brez nisem opazil kakih težav) ter ga zliješ ven in natočiš novega-pravega. Verjet nisem mogu kaj vse se je izcedilo iz motorja :shock: :shock: V bistvu sveže olje pomešano s čisto nafto...v parih minutah pa bolj črno od najbolj črne barve :shock: Sveže olje pa je potem še par tisoč kilometrov imelo svežo barvo....

A bi bilo varno tole naredit za 1,6 bencinarja ?
Motor drugače laufa kot urica, samo ketna se malo sliši, ima pa 280 kkm.
Jočem nad Ljudstvom.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To apr 12, 2011 10:39 pm

Ne rečem da je tole oh in sploh....ampak na obeh avtih se pozna. pa je en 1.4 bencinar drug pa 2.5 turbo dizel.
Slika

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol To apr 12, 2011 10:41 pm

Zanimivo lisko, samo nimam j**c da bi probal to.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To apr 12, 2011 10:49 pm

jst te liskotove metode nebi glih uporabljal.poznam nekoga ki je to naredu na 1.8t pa mu se je turbina uscala,zacel olje v izpuh tect.
lahko da je slo samo za nakljucje lahko da ne.
Ni vse res kar napišem

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Sr apr 13, 2011 5:39 am

Problem je ker po toliko in toliko kilometrih na določenih mestih tesnijo že usedline un una stara "mast". Potem pa spucaš motor in vso to packarijo v špranjah in na koncu se motor uščije.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če apr 14, 2011 12:17 pm

Symon je napisal/-a:Problem je ker po toliko in toliko kilometrih na določenih mestih tesnijo že usedline un una stara "mast". Potem pa spucaš motor in vso to packarijo v špranjah in na koncu se motor uščije.

To je pa nasljednji problem kateri se zna zgodit. Sploh kaki semeringi so na udaru.
Slika

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Če apr 14, 2011 1:42 pm

Zakaj je sploh dobro očistiti motor (oljne kanale)?
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Če apr 14, 2011 1:55 pm

moj-avto je napisal/-a:Zakaj je sploh dobro očistiti motor (oljne kanale)?

Zakaj pa je dobro imeti motorno olje v motorju ?
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox Če apr 14, 2011 3:39 pm

Na način, ki ga je lisko napisal smo prejšni teden želeli očistiti mašino pri Lanosu 1,5gas. Mašina 70.000,00km ni videla menjave olja, podoben je bil tistemu iz friteze ampak ne po barvi, temveč po "dodatkih" v njem. Avto se je do menjave peljal normalno, le malo slišati je bilo dročnike.
Očistimo motor, nalijemo novo olje, vžgemo avto, peljemo se 100m in "veselja" je bilo konec. Mašina zaribala. Točnega razloga ne vem, ampak po vsej verjetnosti je bilo krivo ravno to "čiščenje". Prej trdno zapečena obloga, po odstranitvi le-te pa šok.
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če apr 14, 2011 5:25 pm

Pozdravljeni

:D Glede na to, da je motor dobil čiščenje in sveže olje ( po prevoženih 70.000 km ), predvidevam, da tudi nove čistilce......................ja potem je pa normalno da je zaribal........................ to je bil šok za motor.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 14, 2011 5:27 pm

nevzdrzevanega motorja se na tak nacin ne sme cistiti,vzdrzevanega pa ni treba ker ok laufa...
Ni vse res kar napišem

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če apr 14, 2011 5:38 pm

Jaz sem zadnjič storil nekaj drugega pri svojem Cliu. Malo pred servisom (500km) sem vlil novo olje. Potem sem ga lepo normalno ogreval, ko je bil ogret sem ga prav fajn stisnil in čez 500km opravil redni servis. Olje, ki je izteklo je bilo kar svinjsko, zdaj je dlje časa čisto. V tem sklopu se lahko vzame še karter dol, se ga očisti in uno sito in to je to. Pri nekaterih avtih je čiščenje sita kar neuradna nuja ker se zabijajo in posledično zaribajo (Mazda 6 dizel 1 generacija)
Po takem "čiščenju" nima kaj ribniti obenem pa bo malo bolje. Če je pa mašina že bolj boga ji pa nobeno čiščenje ne pomaga.

Tole sem našel na netu. Če samo vzamete karter dol in spucate vse tole je pomoje bolje kot čaranje s kakšnimi čarovnijami zaradi katerih se bo kak semering uscal.
Slika
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če apr 14, 2011 9:05 pm

Tile 1.6Hdi motorji pa sploh so občutljivi, na 15.000km menjaval olje pa bo.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe apr 15, 2011 7:00 am

Pri teh motorjih raje na 10.000 km, s tem da je olje polnosintetično, aditivov bi se pa izogibal. Še enkrat bom dal link, kjer piše glede tega in kaj je potrebno še postorit: http://www.autoportal.hr/index.php/testc/625
Antiznačkar po prepričanju
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov