Nasveti in napotki ter povpraševanja...

bostjannn
Novinec

Kraj: preko razumnega

Amortizerji ???

Napisal/-a bostjannn Če apr 14, 2011 6:10 pm

Danes sem opazil, da je avto zadaj na eni strani višji kot na drugi približno 1 cm, pač razmak med gumo in blatnikom. Kaj je narobe ??? Naj povem pred enim mesecom, ko sem menjal gume, sem vse preveril in je bilo še vse vredu.
Prosim za nasvet hvala.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Amortizerji ???

Napisal/-a abbe Če apr 14, 2011 6:12 pm

amortizerji ne vplivajo na visino vozila.lahko da je feder pocil.
bi blo dobr povedat za kaki avto gre,to vedno pozabljate navesti,pa je zelo pomembna informacija
Ni vse res kar napišem

bostjannn
Novinec

Kraj: preko razumnega

Napisal/-a bostjannn Če apr 14, 2011 6:28 pm

Gre se za Bravo 2001 letnik. Če je vzmet počila se lahk vozim do kakih par dni dokler ne zrihtam ?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če apr 14, 2011 6:35 pm

mimogrede se zapelji mimo kateregakoli mehanika in naj ti (za zdaj) samo pogleda, koliko in kaj je poškodovano - ker bi v določeni situaciji lahko bilo tudi nevarno.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če apr 14, 2011 6:36 pm

Z počeno vzmetjo je zelo nevarno se vozit

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Če apr 14, 2011 7:15 pm

Če ni nič hujšega se lahko par dni voziš...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če apr 14, 2011 7:18 pm

abbe je napisal/-a:amortizerji ne vplivajo na visino vozila.

tudi sam sem včasih tako mislil, pa ni čisto tako.......iztrošen ali celo spuščen amortizer tudi naredi razliko v višini avta napram novemu.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 14, 2011 8:19 pm

Gricko je napisal/-a:

tudi sam sem včasih tako mislil, pa ni čisto tako.......iztrošen ali celo spuščen amortizer tudi naredi razliko v višini avta napram novemu.

zlo dvomim v to.vzam en novi amortizer.pa pritisni naj pa ga bs skp spravu.tko da ne mi govort da ce je slab bo avto nizji ker ni logicno.avto ma teze zadaj recmo 500 kil ce das to na pou mas na vsako stran zadaj 250 kil,amortizer pa skp stisnes ze s silo kaj vem 30 kg.tko da ne govorit da ce je zanic da bo avto nizji ali obratno.
p.s. govorim iz izkusenj pa se cesa zraven...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če apr 14, 2011 8:57 pm

najprej preveri zadevo na 100% ravni površini, če še vedno je na eni strani več razmaka kot na drugi, je možno da je se fedra posedla/ zabila , možno da je tudi počena.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če apr 14, 2011 9:39 pm

Zmatran feder, pa se je posedel. Ni nujno da je počil. Enako sem imel pri svojem avtu prejšnji teden. Naložil sem okol 500kg v prtljažnik, pa je en feder (ne amortizer, ampak feder) stisnilo in je kar tako ostal. Pač kupiš oba fedra nova in zamenjaš - zamenjava doma je za eno uro dela, če imaš orodje. Če ga nimaš, daj delat mehaniku, če imaš dve levi roku, daj delat mehaniku in če nisi še nikoli delal, daj delat mehaniku. Feder ti komot razbije glavo, če bo odletel naokoli.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če apr 14, 2011 10:33 pm

abbe je napisal/-a:
Gricko je napisal/-a:

zlo dvomim v to.vzam en novi amortizer.pa pritisni naj pa ga bs skp spravu.tko da ne mi govort da ce je slab bo avto nizji ker ni logicno.avto ma teze zadaj recmo 500 kil ce das to na pou mas na vsako stran zadaj 250 kil,amortizer pa skp stisnes ze s silo kaj vem 30 kg.tko da ne govorit da ce je zanic da bo avto nizji ali obratno.

Tak je armotizer stisneš skup z minimalno silo,. Spoh ne vidim razlage zaka bi bil avto nižji z "zjeb****" armotizerjami.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe apr 15, 2011 1:45 am

Teoretično je seveda možno - če vzamem abbe-jev primer - da sta fedra npr zmatrana in držita recimo 240 kg vsak, ostalo (10 kg do 250) pa amortizerja in če en am. gre, drugi pa še ne, se tam malo spusti. Ampak to je samo teorija (in itak so še vedno slabi fedri) - gotovo je feder. Možno je tudi, da je kaj narobe z "ležišči" ipd fedrov, da so prerjaveni ipd. Vendar je za oboje zelo malo možnosti, še manj pa za celo tak scenarij - ko potegnemo ročno, se (sčasoma) avto zadaj malo dvigne (kar opazimo, ko spustimo ročno in se običajno spusti, odvisno od časa in avta) in če ročna prime samo na levi, se tam dvigne, na desni pa ne oz manj.

Obstaja še ena - sicer res precej leva - možnost, da imaš kakšno težjo stvar v prtljažniku (ali celo poln tank, prej pa prazen - če tank ni na sredi) na eni strani, pa si na to pozabil.

Najprej - kot je monster d rekel - preverit na 100% ravni površini (brez ročne), nato dalje.
Naj mehanik (zastonj ali za pivo) vrže eno oko - bo takoj videl! Boš vsaj vedel, koliko nujno je popravilo oz koliko nevarno je se vozit okoli s takim fedrom.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Pe apr 15, 2011 7:27 am

Meni se je pri menjavi amortizerjev (ki so bili totalno iztrošeni) opazila razlika v višini.

Mogoče neumno, ampak če razmišljam takole "naglas"- če govorimo o statičnem avtu, ga drži sila (prednapetosti) vzmeti + (statična) sila (dušenja, na "držanja") amortizerja. Če je amortizer totalno fuč, je njegova sila dušenja praktično nična, kar pomeni večjo silo na vzmet, ki se posledično bolj pogrezne?

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Pe apr 15, 2011 12:22 pm

armotizer dela "narazen" ne skupaj, narazn ga je težko potegnt skup gre na izi

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Pe apr 15, 2011 5:54 pm

abbe je napisal/-a:
Gricko je napisal/-a:

en del odgovora iamš prav, en pa narobe,,,,tvoj podpis pa v tem primeru drži! :mrgreen:

kot si sam rekel, amortizer lahko stisneš z ~30 kg (to je tvoja cifra, kakšna je prava je odvisno od amortizerja do amortizerja....eni so prednapeti in sami lezejo narazen, spet drugi sami od sebe lezejo skupaj! )

Nihče ni rekel, da amortizer drži avto gor....ne to je naloga fedra, AMPAK amortizer z svojo prednapetostjo pa naredi tudi svoje!!

Probaj avto, ko stoji na miru. Primi ga za blatnik in poizkusi dvigniti avto z malo moči ( rečmo na pamet cca 10Kg ) in boš brez problema dvignil avto za kak cm ali 2 cm, ker feder sili gor in z malo pomoči, se bo še malo raztegnil!! Več ko ga dvigneš, večjo moč rabiš, ker feder zmeraj manj sili narazen.

Tako da amortizer TUDI vpliva na višino, vpliva tudi na naklon gume ( zato imajo eni avti zadaj tako gume /--\, seveda je za to možna tudi slaba optika, slabo stanje podvozja - gumic.....je pa ena od možnosti tudi slab amortizer), vplivajo tudi na optiko.....

Nihče ne govori, da amortizer dvigne / spusti avto za 5 cm, ampak za kakšen 1 -2 cm pa je lahko brez problema, med novim in zelo slabim amortizerjem!

lp, pa brez zamere ;)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe apr 15, 2011 6:25 pm

crxdelsol je napisal/-a:armotizer dela "narazen" ne skupaj, narazn ga je težko potegnt skup gre na izi

Odvisno...Original pri petki silijo narazen....pri jeepu pa sem ga moral zvezat skupaj , da sem ga dobil not....ko sem porezal vrvice se je avto opazno (1-2cm) dvignil.....Spredaj na osi ima 980kg pa ga brez težav za blatnik z enim prstom dvignem za 1-2cm....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Pe apr 15, 2011 6:32 pm

Aja? Potem pa se posipam s pepelom pri hondi crx in toyoti corolli silijo samo narazen skupaj pa jih z silo cca 5-10kg komot stisneš...narazen pa ni šans na roko

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe apr 15, 2011 11:08 pm

Kakšen pepel pa siplješ nase? Fukušimin morda? :-P "Silijo samo narazen" pomeni, da "hočejo it narazen", torej da gredo narazen lažje kot skupaj in ne, da "rabiš silo za narazen", kar si verjetno mislil. Pazi na izražanje, da ne bo takih nejasnosti oz ravno obratnih pomenov...

Je pa vsekakor pohvalno, da si se opravičil :D

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol So apr 16, 2011 8:23 am

"Silijo samo narazen" pomeni, da "hočejo it narazen", torej da gredo narazen lažje kot skupaj in ne, da "rabiš silo za narazen", kar si verjetno mislil.

Grejo narazen kolikor samo hočejo ja, z rokami pa težko vplivaš na hitrost tega kako hitro bojo šli narazen. Skupaj ni težav. Neznam razložit ampak mam lih 2 primerka tu.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So apr 16, 2011 8:47 am

Zaradi zrabljenega amortizerja nima veze višina avta nikol, tudi če zadaj ki so ločeni amortizerji in fedri lahko amortizerje vn pobereš in avto bo isto visok se ne bo posedel, ker se ne more zaradi fedra.
Amortizer samo ublaži "guncanje" avta navzgor, navzdol pa feder
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov