Nasveti in napotki ter povpraševanja...

denot
Nov uporabnik

Opel ASTRA-Trd menjalnik-NUJNO

Napisal/-a denot Ne jun 19, 2011 6:50 pm

Zanima me kaj bi blo narobe z menjalnikom? In sicer gre ful na trdo ko menjam iz 1 v 2 in iz 3 v 4??? Kupil sem avto pred mesec dni in nevem kaj bi blo narobe, saj drugače ni nobenega drugega problema z menjalnikom razen tega, zanima me če je to normalno da gre bolj trdo ali moram kaj naredit?? Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Opel ASTRA-Trd menjalnik-NUJNO

Napisal/-a Fan Ne jun 19, 2011 6:59 pm

Pozdravljeni

Preverite povezavo med menjalno ročico in menjalnikom...................po potrebi nastavite/namažite

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

denot
Nov uporabnik

Napisal/-a denot Ne jun 19, 2011 7:02 pm

aha, hvala za odgovor! Torej nekaj je narobe? Kaki pa je strošek takega posega?

On
Novinec

Napisal/-a On Ne jun 19, 2011 7:12 pm

Zdravo,

Jaz sem imel tudi te probleme na astri, sicer stari (F). Mehanik je staknil "manšeto" na menjalni ročki notri našprical z sprejem(WD,....) in od takrat je bilo vse ok:)

Dela je 5 minut in strošek zanemrljiv,tako da ti svetujem da tole prvo preveriš, kot je že omenil uporabnik pred menoj...

LP

denot
Nov uporabnik

Napisal/-a denot Ne jun 19, 2011 7:38 pm

aha, hvala bom ga drug teden peljal do mehanika! Kaj pa zdaj če ne uspem to popravit v dveh tednih? A se lahko vozim, ni nič kaj nevarnga??

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Ne jun 19, 2011 8:40 pm

Če so samo vzvodi "zarustani" nebo nič velik narobe, tudi če se še 14 dni voziš;)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne jun 19, 2011 8:51 pm

Spotoma bi jaz preveril še olje v menjalniku.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

On
Novinec

Napisal/-a On Ne jun 19, 2011 9:22 pm

Lahko zaupaš model leto motor... Če so zvodi se lahko voziš tudi 14 let :). Lahko da je tudi potisni ležaj...

denot
Nov uporabnik

Napisal/-a denot Po jun 20, 2011 6:33 am

Letnik 1999
Tip motorja: X16XEL
Kw: 74
Cm: 1598

On
Novinec

Napisal/-a On Po jun 20, 2011 6:52 am

Če se hočeš prepričat glede zvodov si lahko sam odstraniš manšeto na menjalni ročici in notri našpricaš s sprejem.

Kar se tiče menjalnika na tvojem modelu bi lahko rekli da so bullet proof. Če vpršaš katerega od mehaniko kako zgleda menjalnik boš dobil odgovor da ga še niso stikali :).

Nekoliko drugače je z Diezel modeli .....

Lep pozdrav

denot
Nov uporabnik

Napisal/-a denot Po jun 20, 2011 5:01 pm

bullet proof?? Kaj pa je to, je velik strošek?? Drugače je meni mehanik rekel da so to zvodi in da to moram menjat, pridejo pa 120€, tako mi je rekel!

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Napisal/-a ThugBoy Po jun 20, 2011 6:04 pm

bullet proof je neprebojno :D torej, skoraj neuničljivo
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Po jun 20, 2011 7:20 pm

lisko je napisal/-a:Spotoma bi jaz preveril še olje v menjalniku.

saj pa nimamo vec zastav, da bi pred prodajo zagovino v olje sipali :lol:
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po jun 20, 2011 9:42 pm

Pozdravljeni

Tale ideja od @liska ni za lase privlečena in je pameten nasvet. Sedaj koliko je gdo žagovino metal v menjalnik pred prodajo, ja to je pa druga zgodba. :D Vzvodja/prenosa ni potrebno menjati, samo ščisti in namaže se ga.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu To avg 30, 2016 9:23 pm

Da ne odpiram nove teme, čeprav je stara, vendar se nanaša na enak avto. A je dejansko pri temu motorju X16XEL oz. menjalniku, če se ne motim, je F17, potrebna menjava olja? Moj avto bo imel kmalu 17 let in ima 265.000 prevoženih km, ampak olja menjalnika še nisem menjal.

Večina jih pravi, da menjava ni potrebna oz. se menja le takrat, ko kaj popravljaš. Osebno za menjalnik ne vem.

Kakšnih težav z njim tako nimam. Pozimi je malce bolj trd zjutraj (ko se ogreje, je OK) in moraš delati malo z občutkom. Občasno ne morem prestaviti iz prve v vzvratno in moram popustiti sklopko in gre (včasih mogoče malce "šklcne" takrat). Ampak to so imeli vsi Opli tistega časa, mar ne? Pa tudi veliko drugih avtov. Se še spomnim, da me je glede tega, če ne gre iz prve v vzvratno, učil že inštruktor v avtošoli.

Če ni nujno potrebno, potem nekaj ne bi "diral," ker je menjava na teh Oplih zelo težavna.

LP.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To avg 30, 2016 9:34 pm

Tam na vsakih 150-200 kkm (ali tudi manj po potrebi) je zelo priporočljivo zamenjat olje v menjalniku (pri navadnih ročnih menjalnikih), sedaj koliko težavno je v tem oplu ne vem, ampak jaz bi ti vsekakor priporočal, da čimprej zamenjaš...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To avg 30, 2016 10:41 pm

X2
Olje obvezno originalno
Nič ni težavno menjati olje

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Sr avg 31, 2016 1:48 am

No ja. Na Astri G je. Potrebuješ novo spodnjo pokrivalo menjalnika, ker starega uničiš. Vijake je zaradi konstrukcije težko odviti. Olje dolivaš preko stikala za vzvratno luč...

Čepa za odlitje olja ni. Ravno zaradi tega, ker naj ne bi bila predpisana menjava.

Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec

Napisal/-a zk_eu Sr avg 31, 2016 5:43 pm

Sem še pogledal tudi v servisno knjižico, kjer točno pišejo katera servisna opravila se morajo opraviti na določen interval. Menjava tekočin je predpisana praktično za vse, razen za ročni menjalnik oz. je predpisana menjava olja samo pri avtomatskem menjalniku (avta istega modela), ne pa pri teh ročnih menjalniki.

Mnenja, kolikor pa sem uspel prebrati, so zelo deljena. Veliko jih je tudi imelo težave (ne ravno na tem avtu) po menjavi olja - verjetno zaradi slabe izvedbe. Zato sem imel malo pomisleke, saj se pri meni prestavlja res lepo, praktično lahko ročico s prstom porinem v prestavo in bo lepo padla notri, le pozimi, ko so res nizke temperature (pod lediščem) bo prva zjutraj težka (višje prestave niti ne toliko), ampak vse gre z občutkom.

Bom pa vseeno upošteval oba nasveta in olje zamenjal, vendar enkrat pred zimo, ker bom tako moral še olje motorja menjati, saj bom dosegel interval prej kot običajno. Najti moram le nekoga, ki je to počel že na teh Oplih, ker vsakemu res ne bi zaupal in je bila tudi kar kritika izrečena glede tega na pooblaščenih servisih, saj navadno tega ne počnejo.

motom
Stalni uporabnik

Napisal/-a motom Sr avg 31, 2016 7:32 pm

Davno tega sem v golf2 nalil nek liqui molly dodatek na grafitni bazi in se je menjalnik tudi pozimi saltal kot puter
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov