Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Krivljenje cevi
Nov uporabnik

Pajero 2.5TDI

Napisal/-a Krivljenje cevi Ne jun 26, 2011 9:41 am

Pajero 2.5TDI Že pri ne prav visoki temperaturi motorja (po kakšnem kilometru vožnje) pri dodajanju "gasa"ne pospeši in v motorju se začuti tolčenje in zelo črno pokadi .Po kratkem predahu se umiri,potem zopet enako!
Avto je star 19 let,vendar dober in ima le 220 tisoč km in bi moral še kakšnih toliko narediti!
težko je poiskati napako,pri mehaniku je normalno delal.Turbino sem odklopil-enako,za pumpo pravijo,da ni.Dovode goriva sem očistil,filtre menjal.Je kdo imel take težave? Lep pozdrav z Gorij.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Pajero 2.5TDI

Napisal/-a tristan01 Ne jun 26, 2011 9:54 am

Krivljenje cevi je napisal/-a:Pajero 2.5TDI Že pri ne prav visoki temperaturi motorja (po kakšnem kilometru vožnje) pri dodajanju "gasa"ne pospeši in v motorju se začuti tolčenje in zelo črno pokadi .Po kratkem predahu se umiri,potem zopet enako!
Avto je star 19 let,vendar dober in ima le 220 tisoč km in bi moral še kakšnih toliko narediti!
težko je poiskati napako,pri mehaniku je normalno delal.Turbino sem odklopil-enako,za pumpo pravijo,da ni.Dovode goriva sem očistil,filtre menjal.Je kdo imel take težave? Lep pozdrav z Gorij.

Tole tolčenje me spominja na težave s spodnjim delom motorja oz. ležaji glavne gredi. Preveri še malce v tej smeri.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Sendx
Novinec

Kraj: Posavje - Dobova

Napisal/-a Sendx Ne jun 26, 2011 10:06 am

Poišči raje kak offroad forum, tam bi ti znali več povadati o tem. Mogoče je imel kdo podoben primer...
Jaz sem tako bogat, da ne poližem pokrovčka od jogurta.

Krivljenje cevi
Nov uporabnik

Napisal/-a Krivljenje cevi Ne jun 26, 2011 10:13 am

Krivljenje cevi je napisal/-a:Pajero 2.5TDI Že pri ne prav visoki temperaturi motorja (po kakšnem kilometru vožnje) pri dodajanju "gasa"ne pospeši in v motorju se začuti tolčenje in zelo črno pokadi .Po kratkem predahu se umiri,potem zopet enako!

Če bi bili ležaji,bi tolklo takoj in ne bi 1km šlo normalno! Lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne jun 26, 2011 2:36 pm

Pozdravljeni

Ja, teoretični ja..................praktično pa ne. Lahko začnejo ležaji nabijati tudi kasneje ( bolj tekoče olje, slaba črpalka olja.................. ), vsekakor pa je najceneje da se najprej točno locira napaka in šele potem kaj čara po motorju. Pustite avto pri mehaniku...........in se naj malo vozi z njim, če vam ropota, bo njemu tudi.............
Lahko pa nagaja kot vžiga ali šobe.....................

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Ne jun 26, 2011 3:24 pm

Krivljenje cevi je napisal/-a:

Če bi bili ležaji,bi tolklo takoj in ne bi 1km šlo normalno! Lp

Teorija drži, v praksi pa takole:

Pred cca 15 leti sem kupil Golfa I v slabem stanju, precej škode pa sem tudi sam naredil z nespametno vožnjo. Motor je prve znake težav pokazal ko se je zavrtel proti blokadi in je začel tik pred rdečim poljem močno modro kaditi. Še kakšen mesec morda malce dlje sem se vozil brez večjih težav, ko je nekega dne začel v določenih vrtljajih "tolči", verjel ali ne, s takšnim motorjem sem naredil še skoraj 100km brez težav preden je zaribal do konca.

Pa še opazka glede zvoka. Kot kaže je zadeva še v začetni fazi in dokler je motor neogret okvara ne pride do izraza. Ko se olje in motor malce ogrejeta pa je zadeva precej slabša. Sicer pa kar se tiče kilometrine je posebej pri terencih lahko precej varljiva. 220 tisoč km v 19 letih. Na grobo mace čez 10.000km letno.... Če jih je naredil po cestah je to smešno, če že ne kar neverjetno malo km. Če pa so se ti kilometri nabrali nekje na brezpotjih.... Hja potem jih lahko primerjaš z vozilom ki jih ima krepko preko 500.000km na urejenih cestah. V vsakem primeru pa okvara motorja pri 19 let starem vozilu ne more biti presenečenje (še posebej če ni v vaši lasti že od prvega dne).

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Krivljenje cevi
Nov uporabnik

Napisal/-a Krivljenje cevi Po jun 27, 2011 7:12 am

Hvala!
Ja avto obira poti po Pokluki,Mežakli,veliko s prikolico!
Ali bi se zaradi ležajev potem tudi črno kadilo in bi izgubil moč!Če so ležaji,bom v olju verjetno videl belo kovino? Lep pozdrav z Gorij!

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Po jun 27, 2011 7:52 am

Krivljenje cevi je napisal/-a:Hvala!
Ja avto obira poti po Pokluki,Mežakli,veliko s prikolico!
Ali bi se zaradi ležajev potem tudi črno kadilo in bi izgubil moč!Če so ležaji,bom v olju verjetno videl belo kovino? Lep pozdrav z Gorij!

Kovinskih opilkov ne bo videti, saj ima večina vozil v karterju magnet, ki takšne zadeve zbira. Tudi če kakšen drobec uide po motorju slej kot prej konča v oljnem filtru in ga spet ni videti. V mojem primeru sem prišel do tistih vrtljajev in za mano se je naredila črno modrikasta zavesta (motor bencinar), tako da tudi kaj takšnega je mogoče.

Kot je že omenil FAN, pa bi bilo dobro preveriti tudi nastavitve boch črpalke, da je v fazi, tudi zato se lahko pojavlja črn dim, vendar bi se ta moral pojavljati skozi celotno območje vrtljajev.

Vsekakor pa vožnja s takšnim motorjem lahko močno poveča obseg poškodb, zato čimprej do mehanika, ki bo znal zadevo popraviti.

Lp Tristan01

S.LINE
Nov uporabnik

Napisal/-a S.LINE Po jun 27, 2011 8:01 am

bom povedal rešitev problema :D . čisto enostavno ti je preskoču jermen, meni je keka plastika prišla vmes in je preskoču. simptomi iz štarta ne vleče, črno kadi, pod štant gasom kleplje..... strošek je pa cca 150 eur. lp matej

Krivljenje cevi
Nov uporabnik

Napisal/-a Krivljenje cevi Po jun 27, 2011 10:10 am

Saj to je problem,niti mehaniki ne pogruntajo! Jutri ga odprejo,pa potem napišem,kaj je bilo! Jermen pa je na pravem mestu,že prej pregledal1 Tudi pumpa je dobra,pregledano.Pred dvemi leti sem poceni novo glavo iz Anglije kupil in je verjetno toliko vrdna,kot je stala ali še manj! Če je pa na batih kaj ali ležajih,pa se bo tudi videlo! Hvala,lep dan vsem!

Krivljenje cevi
Nov uporabnik

Napisal/-a Krivljenje cevi Če jun 30, 2011 9:18 pm

Takole je bilo! Rele za priklapljanje iz položaja za hitro ogretje motorja je crknil in je položaj lopute dovoda zraka ostajaj na prihodu mimo avspuha in je po ogretju motorju primankovalo zraka! Druga napaka pa,da je cevka-kovinska,rjasta imela lukjico in je v nafto vleklo zrak! In sedaj mašinca spet dela kot urica! Hvala vsem za odgovore,star avto hitro kaj nagaja,pa se ,si pišemo! Lp

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Pe jul 01, 2011 2:42 pm

Krivljenje cevi je napisal/-a:Takole je bilo! Rele za priklapljanje iz položaja za hitro ogretje motorja je crknil in je položaj lopute dovoda zraka ostajaj na prihodu mimo avspuha in je po ogretju motorju primankovalo zraka! Druga napaka pa,da je cevka-kovinska,rjasta imela lukjico in je v nafto vleklo zrak! In sedaj mašinca spet dela kot urica! Hvala vsem za odgovore,star avto hitro kaj nagaja,pa se ,si pišemo! Lp

Super, potem težave le niso bile tako velike. Sreča da so tile starejši motorji narejeni s kar dosti rezerve. Glede na starost vozila pa je res pričakovati še kakšne muhe in muhice ki jih prinesejo leta. Morda bi si bilo v kratkem dobro vzeti kakšno popoldne ali dva časa in preventivno popraviti/zaščititi kritične točke kot npr: gumijaste cevke okrog motorja, preventiven pregled podvozja, preveriti delovanje raznih malenkosti ki lahko požrejo kup živcev preden so sanirane in preprečiti potencialne okvare.

Lp Tristan01

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe jul 01, 2011 4:41 pm

tristan01 je napisal/-a:
Krivljenje cevi je napisal/-a:Takole je bilo! Rele za priklapljanje iz položaja za hitro ogretje motorja je crknil in je položaj lopute dovoda zraka ostajaj na prihodu mimo avspuha in je po ogretju motorju primankovalo zraka! Druga napaka pa,da je cevka-kovinska,rjasta imela lukjico in je v nafto vleklo zrak! In sedaj mašinca spet dela kot urica! Hvala vsem za odgovore,star avto hitro kaj nagaja,pa se ,si pišemo! Lp

Super, potem težave le niso bile tako velike. Sreča da so tile starejši motorji narejeni s kar dosti rezerve. Glede na starost vozila pa je res pričakovati še kakšne muhe in muhice ki jih prinesejo leta. Morda bi si bilo v kratkem dobro vzeti kakšno popoldne ali dva časa in preventivno popraviti/zaščititi kritične točke kot npr: gumijaste cevke okrog motorja, preventiven pregled podvozja, preveriti delovanje raznih malenkosti ki lahko požrejo kup živcev preden so sanirane in preprečiti potencialne okvare.

Lp Tristan01

Ne vem sicer koliko imaš izkušenj s starimi avti...ampak iz prakse ti lahko povem , da ko začneš nekaj popravljat/obnavljat le temu ni konca dokler ne vdariš po mizi in nardiš kompletno obnovo. Če pa pustiš na miru pa čudežno deluje še dlje kot bi moralo....Seveda to ne pomeni , da avta ne vzdržuješ ampak samo osnovno ostalo pa hja....ali ljubiteljsko ali pa se ti ne splača.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 23 gostov