Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Zanič amortizer?

Napisal/-a Skubic Po avg 08, 2011 5:26 pm

Zdravo! Imam eno precej laično vprašanje oziroma težavo...
Imam cca pol leta star vogtlandov kit, amortizerji in fedri, klasičen sistem, -35mm za golfa mk3 gti. Pred časom se je med vožnjo po ravni cesti pojavil nek ropot, predvidevam da prihaja s prednje desne strani. Gre za nek doneč globok zvok, ki se čez luknje skoraj ne pojavlja, ko pa greš pa ravni cesti ki komaj kaj trese, še posebej če greš počasi, pa skozi nekaj bobni. Glede na to, da so roke, puše, štangice amortizerja in skratka 3/4 podvozja novega, ne vem kaj bi lahko bilo, enako so mi rekli tudi pri Vargalantu. No pred kratkim pa sem opazil še nekaj; ko avto stoji pred hišo na ravnem, bodisi v garžai bodisi pred njo, ni nikjer nobene kapljice olja ali česarkoli. Ko pa avto nekaj dni stoji, in se zapeljem nekaj metrov po dovozu navzgor in čez šino od drsnih vrat, se za šino pojavijo neke kapljice svetlega olja. To se zgodi samo če avto cel dan ali 2 stoji, in se potem zapeljem čez, drugače tega ni. Ni ne na hribu, ne na ravnem, samo ko grem čez "grbino". Tega je nekaj kapljic cca pol metra od grbine naprej, ko pridem na cesto ni nikjer nobenih sledi več. Gledal sem pod avtom, okrog amortizerjev in nikjer niti kapljice ničesar. Nekako upam oziroma sumim desni amortizer (da pušča) in si tako razlagam tudi ropot, ki prihaja med vožnjo, ne najdem pa nikjer, da bi puščal olje. Sedaj pa me zanima ali je to možno in kaj bi lahko še bilo drugega? Če bi bila kakšna servo letev ali kaj takega bi verjetno zmajkovalo tekočine, tako pa je vse brez sprememb. Tako da me zanima, ali je lahko bobneč zvok od amortizerja in prav tako tudi "olje"? Naj še povem, da je bobnenja med vožnjo manj ob vročih dneh in več ob mrzlih.
Hvala za pomoč, če sem kaj pozabil pa kar vprašajte!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Zanič amortizer?

Napisal/-a lisko Po avg 08, 2011 5:48 pm

Preglej še enkrat....Če nekje teče olje se mora potem tudi videt. Par kapljic na par dni ne boš hitro opazil, da kje kaj manjka....Za predstavo je men z motorja teklo točno po ena kapljica na 15 sekund...V 10 tisoč km ga je zmanjkalo en liter...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Modelar
Novinec

Napisal/-a Modelar Po avg 08, 2011 6:09 pm

lisko je napisal/-a:Za predstavo je men z motorja teklo točno po ena kapljica na 15 sekund...

Ena kaplica na 15 sekund je ogromno. To imaš čez noč celo lužo pod avtom...

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po avg 08, 2011 7:53 pm

lisko je napisal/-a:Preglej še enkrat....Če nekje teče olje se mora potem tudi videt. Par kapljic na par dni ne boš hitro opazil, da kje kaj manjka....Za predstavo je men z motorja teklo točno po ena kapljica na 15 sekund...V 10 tisoč km ga je zmanjkalo en liter...

Ja ampak stvar je v temu da drugače na ravnem niti na hribu nič nikjer ne teče, samo če avto stoji in ko zapeljem čez grbino, se pojavi nekaj zelo malega. Se pravi ko se amortizer stisne.... zato nekako sumim kaj v to smer.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Po avg 08, 2011 8:06 pm

Če ti nekje olje pušča se ga more nekaj ulovit tudi na kateri del podvozja, menjalnika, motorja. Skorda ne verjamem da bi res vse kapnilo direkt na tla.
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Po avg 08, 2011 11:14 pm

Kaj pa če pride iz amortizerja in direkt na tla? Druge razlage ne najdem....
Kako pa bi izgledalo, če bi spustila kakšna servo letev? Potem bi verjetno skos teklo, tako pa nimam nikjer niti kapljice kakšnega olja...

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox To avg 09, 2011 6:21 am

Ko zapelješ čez grbino praviš da ostane za tabo par kapljic, takrat ustavi pojdi ven iz avta in "prešlataj" amortizer. Če teče olje ven sigurno mora biti kje kaj mastno..
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic To avg 09, 2011 7:27 am

Ja saj to nameravam, ampak zadnje čase mi ne uspe, da bi avto stal pred hišo kaj več kot čez noč in se potem tudi ne pojavi nič. Pa je možno, da priteče iz amortizerja? Je potem "puščajoč" amortizer tudi vzrok bobnenja med vožnjo?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To avg 09, 2011 4:42 pm

Modelar je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Za predstavo je men z motorja teklo točno po ena kapljica na 15 sekund...

Ena kaplica na 15 sekund je ogromno. To imaš čez noč celo lužo pod avtom...

Teklo je samo ko je motor tekel....ko sem obstal je pritekla samo "še" zadnja kapla.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: weasel in 4 gostov