Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
vuko87
Novinec

Kraj: lj

ABS se "prižiga"

Napisal/-a vuko87 Pe avg 26, 2011 3:35 pm

Imam eno vprašanje, gre se za vozilo Seat Leon , 2000 , 1.8T 132 kw. V zadnjem mescu se mi je dvakrat zgodilo nekaj čudnega. Pri počasni vožnji ko sem stisnil zavoro se prižge lučka za ABS in proti spodrsavanju. Začne brnet in občutek na pedalki je vibrirajoč, pač k da dela abs na mokrem, čeprov avto nič ne spodrsava. Po parih sekundah avto normalno zavira, lučka ABS pa gori še nekaj časa, kasneje se sama ugasne ?

Se komu kej sanja, ni mi všeč to, ker avto takrat seveda ne zavira s polnim učinkom...

Diski so novi, ploščice tudi, ležaji so stari cca 5 mesecev, homokinetični zglob sem menjal če ima še to kaj vpliva....

LP

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Re: ABS se "prižiga"

Napisal/-a mihaing Pe avg 26, 2011 3:43 pm

Zgleda, da ti je šel kakšen od ABS senzorjev. Diagnostika bo povedala svoje ;) ;) ;)

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Pe avg 26, 2011 3:48 pm

ali luft v podvozju in se posledično prižiga
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe avg 26, 2011 5:53 pm

mihaing je napisal/-a:Zgleda, da ti je šel kakšen od ABS senzorjev. Diagnostika bo povedala svoje ;) ;) ;)

X2

En kolesni senzor ne bere pravilno vrtljajev: slab stik na konektorju senzorja, umazan senzor..................................
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe avg 26, 2011 9:01 pm

Za začetek najbolje, da preveriš vse kontakte senzorjev, same senzorje in magnetne obroče, če je morda oksidirano ali zasvinjano. Čene pa na tester.

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 So avg 27, 2011 11:11 am

Imel sem 1 mesec nazaj isto težavo. Sprednji levi obroč mi je odstopil. Tako se mi je luč za ABS užigala in ugašala, kakr se je avtu zdelo :) Ko je ABS deloval mi je večkrat kar požrlo pedalko...

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 So avg 27, 2011 11:30 am

To se je pred 1 letom zgodilo tudi pri mojem avtomobilu. Na vsake toliko časa ko se na rahlo bremzal se je vključil ABS. Z enim popoldancem sva avto priključila na tester, in ugotovila da bo odpovedal levi sprednji senzor ( še bo odpovedal, zato pa se enkrat lučka prižge drugič pa ne ). Vedet moraš, da ta napaka nič ne ogroča bremzenja, da ne boš v skrbeh, da enkrat neboš mogel bremzat :lol: .

Zdaj pa tako imam avto vreden cca 1800 eurov, zato senzorja nisem menjal ta pa stana okoli 400 eurov se ne splača vlagat toliko denarja v avto, tako da se že 1 leto vozim brez ABS ( oziroma v 90 % mi ABS lučka svet, in takrat ne dela se mu pa kdaj sprdne in lučka ugasne ter dela kot mora ampak to je v 10 % ;)

Malo bolj pazljivo peljem, še posebej ko je mokra cesta in probam čim manj na silo bremzat, saj nočem da mi zredira del gume :D , Probam bremzat z večkratnimi pritiski na stopalko !

Glede na to da imaš 2000 letnik, pusti škoda denarja veš včasih avtomobili niso imeli ABS-a ampak to moje mnenje ?

Pozimi pa itak ABS nič ne pomaga oz. se hitreje ustaviš brez ABS osebno sprobano, takoj po tistem ko sem slišal za to teorijo ! In sem osebno vidil da na snegu ABS poslabša situacijo, tako da previdno samo po mokri cesti, tam te pa ABS reši !

Uporabniški avatar
vuko87
Novinec

Kraj: lj

Napisal/-a vuko87 So avg 27, 2011 11:45 am

Hvala vseem za mnenja in priporočila, v ponedeljek menjam obe roki + levo manšeto, pa bom spotoma počistil vse senzorje, če ne bo bolš pa tester...

"gtr352" ker avto pa imas da stane senzor 400 € :shock: Kolikor sem gledal za mojega je okoli 50 €

Si pa ne predstavljam vozit avto z 200+ konji brez abs-a in proti spodrsavanju. Tudi če bi bil senzor 400€ bi ga zamenjal, ABS je po dežju in po naših slabih cestah zakon :) Osebno mislim, da je ABS ena boljših zadev v avtu kar se tiče izboljšanja varnosti zato če je v avtu vgrajen- mora funkcionirat :)

LP

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To avg 30, 2011 8:46 am

Glavna prednost ABS je, da lahko ''rajdaš'' ko na polno bremzaš. Brez ABS ti kolo blokira in gre pač naravnost, oziroma ko blokira samo eno kolo gre lepo postrani.
Ko smo na faksu delali simulacijo zaviranja z in brez ABS je bila pot ustavljanja tudi na snegu (ledu) krajša. Nisem pa šel testirat, čeprav mi teoretično ni jasno zakaj bi bilo na snegu z ABS slabše?

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To avg 30, 2011 9:24 am

vuko87 je napisal/-a:Imam eno vprašanje, gre se za vozilo Seat Leon , 2000 , 1.8T 132 kw. V zadnjem mescu se mi je dvakrat zgodilo nekaj čudnega. Pri počasni vožnji ko sem stisnil zavoro se prižge lučka za ABS in proti spodrsavanju. Začne brnet in občutek na pedalki je vibrirajoč, pač k da dela abs na mokrem, čeprov avto nič ne spodrsava. Po parih sekundah avto normalno zavira, lučka ABS pa gori še nekaj časa, kasneje se sama ugasne ?

Se komu kej sanja, ni mi všeč to, ker avto takrat seveda ne zavira s polnim učinkom...

Diski so novi, ploščice tudi, ležaji so stari cca 5 mesecev, homokinetični zglob sem menjal če ima še to kaj vpliva....

LP

Glede na napisano, sta možni le dve diagnozi. Pri menjavanju kolesnega ležaja se je obroč (zobnik), ki daje takt ABS senzurju premaknil ali poškodoval ali pa se je premaknil, eventuelno tudi zapacal eden od senzorjev za ABS. Možno je tudi da zgublja kontakt na kakšnem konektorju... Zadeve velja preveriti.

Glede na to, da si menjaval tudi par zadev, ki lahko podrejo optiko, predlagam da zamenjaš še roke kot omenjaš v enem od kasnejših postov, potem pa najprej narediš optiko. Zaradi napačne optike prihaja do različnih hitrosti koles med vožnjo (odstopanja v zavojih so lahko večja kot jih elektronika zazna za normalne) in prihaja do napak. Šele ko bo optika urejena pa išči napako še s testerjem, če drugega ne je pametno napake pobrisati, da ne bodo delale zmede ob naslednji diagnostiki.

LP Tristan01

PS: dokler ne odpraviš napake naj avto ostane v garaži, saj vmešavanje ABS v trenutku ko to ni potrebno lahko povzroči izlet s ceste ali nalet v vozilo pred tabo. Če je vožnja neizogibna pa vsaj vzemi varovalko ABS ven, da se bo avtomobil obnašal kot da ABS ni vgrajen.
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 Ne sep 04, 2011 9:26 am

Mene pa zdaj zanima koliko stanejo ABS senzorji. Zanima me za Nissan Primero 98 letnik. Zgoraj sem napisal, da tudi meni ne dela, ampak glede da je un napisal da so poceni me zanima kdo mene heca v glavo.

Ker mehankar je men reku da senzor ( ki je pri gumi ) stane okoli 400 eurov, podobno je potrdil tudi moj oče ki so mu pred leti enako menjali senzor pri desni gumi in naj bi dal 400 eurov :roll:

A mi lahko poveste koliko zdej v resnici stane senzor ( tist kabelček, ki ima na koncu senzor), ker če je okrog 50 eurov grem menjat takoj, če pa so 400 potem pa nič.

Za odgovore bom vesel :)

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Ne sep 04, 2011 9:47 am

Za VW so na Autodelti okrog 100€.

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Ne sep 04, 2011 9:57 am

Tudi jaz imam Primero in mi ABS ne dela (ali pa zelo občasno) dela.
Na servisu so mi ugotovili in so rekli da je levi sprednji senzor fuč.
Cena pa je res konkretna (okoli 300 evrov mislim).
Zdaj ne vem bom se moral kmalu spopasti s tem problemom da mi ne bojo na tehničnem kri pili ker mi abs ne dela.
So pa tudi pri moj Primeri menjavali ležaj na sprednjem levem kolesu in po tem so se začeli pri meni problemi z ABS.
Tam na servisu kjer so menjavali ležaj seveda ne bojo priznali da so kaj zajebali, vendar upam da že če so, da so samo kaj premaknili , ali pa da je za zamenjat samo abs ring.
Zanima me ali je to težko zamenjat? ABS obroč? za nekega začetniško podkovanega DIY mehanika?
Daš kolo dol, odšravfaš disk , zamenjaš abs obroč... je še kakšna caka tu zraven :?:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne sep 04, 2011 11:32 am

Pozdravljeni

Ja, zakaj se pa ne pogleda po avtotrgovinah ( naprimer Copex ali Ate ), tam imajo kataloge in se lahko najde senzor. ki je mnogokrat cenejši od zgoraj napisanih številk ( od 50 do 100 evrov ).
Vsekakor pa pred menjavo preverite:
- kontakte stike na konektorji
- povezave ( počena žica na povezavi )
- čistočo samega senzorja in kockic
- pravilna odaljenost senzorja od kockic

S takšnim podrobnim pregledom se izognete strošku nabave novega dela in kasnejših presenečenj, ko novi del ne deluje.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Ne sep 04, 2011 8:31 pm

mogoče tudi ne butasto vprašanje, glede na to da so senzorji 300 in 400€ kaj pa če ga kupite na odpadu, pač daste 100€. Pač je

vprašljivo koliko časa bo deloval, ampak boljše kot brez ABS-a, je pa cena dosti manjša kot dat tistih 400€ za avto, ki je vreden 1800€
Alergičen na rjo

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 Po sep 05, 2011 4:42 pm

Sva tudi o tem govorila z mehankarjem, in je rekel da je to zelo težko, ker naj bi bili ABS senzorji tako zarustani, da ko se ga sname se ta lahko poškoduje. Sej pravim sem vse govoril z mehankarjem, in mi je pač lepo povedal. Samo glede cene mi ni bilo vse jasno. Meni osebno ni panike vozit brez ABS samo začel sem pa razmišljat kaj bo na tehničnem ? Ali ti lahko težijo glede tega ?

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Po sep 05, 2011 4:48 pm

meni je crknu na laguni ta abs senzor. malo cackanja po netu in sem imel doma 2 rabljena za 30 eurou...v 3h dneh ;)
turbo inside

erikc3000
Nov uporabnik

Napisal/-a erikc3000 Po sep 05, 2011 10:37 pm

napiši original kataloško pa ti bom povedal aftermarket ceno

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To sep 06, 2011 12:03 am

_furby_ je napisal/-a:meni je crknu na laguni ta abs senzor. malo cackanja po netu in sem imel doma 2 rabljena za 30 eurou...v 3h dneh ;)

brawo 8)
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To sep 06, 2011 2:38 pm

zuzek je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:meni je crknu na laguni ta abs senzor. malo cackanja po netu in sem imel doma 2 rabljena za 30 eurou...v 3h dneh ;)

brawo 8)

http://www.avto.net dela cudeze. se posebej ce vozis renoja, ti mecejo dele v hrbet :mrgreen:
turbo inside
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov