Nasveti in napotki ter povpraševanja...

rajonski
Nov uporabnik

garancija

Napisal/-a rajonski Pe sep 30, 2011 7:39 pm

Lep pozdrav.
Prosim če mi ve kdo dat nasvet v zvezi garancijo.
Na KIA sem zamudil servis in zdaj mi nočejo priznat več garancije.
Zdaj mi je na vozilu šel štarter ali alternator(ne poznam se tak dobro), glavno noče zaverglat.
In zdaj me zanima ali lahko zato ker sem zamudil menjavo olja odklonijo popravilo npr. alternatora, ki nima nobene zveze z menjavo olja zaradi katerega mi nočejo priznat garancije.
Hvala za pomoč če ve kdo svetovat

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Re: garancija

Napisal/-a aklan86 Pe sep 30, 2011 7:42 pm

Verjetno ti kje piše kakšni so garancijski pogoji. Če piše da moraš redno menjati olje ga pač moraš. Če je en dan čez garancijo in crkne pač nimaš kaj. Lahko samo upaš na dober in fer odnos prodajalcev, da ti priznajo garancijo. Še enkrat, preberi garancijske pogoje!
Slika

trafo66

Napisal/-a trafo66 Pe sep 30, 2011 8:09 pm

ni fer od njih. memi je na fiat bravu padel dol glavni jermen ko je bil avto star 5 let in so priznali napako .tud nisem vozil izven garancije k njim olje menjat. ti korejci so en šit za avte delat in jaz ne verjamem v njihovo garancijo .zato ko kupujete avto nikol verjet tem novim znamkam. od mojega sina punca ima hyundaia novega pol leta starega in 5000 kilometrov pa se lušči streha in havba oni pa ponujajo nadomestno barvanje. kupiš avto z original lakom in pol ga špricajo kar ni več isto

rajonski
Nov uporabnik

Napisal/-a rajonski Pe sep 30, 2011 8:13 pm

Ja meni je tudi že po enem letu KIA odzadi rjavela in zdaj so nekaj pobarvali samo ni tak kot bi moglo biti

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Pe sep 30, 2011 8:15 pm

Menjava olja res nima neposredne povezave z okvaro alternatorja ali starterja. Verjetno poznaš pregovor, da nobeno kosilo ni zastonj, vedno ga nekdo plača. To velja tudi za garancijo. Tisti, ki vozijo redno na servise plačujejo olje, potrošni material in delo in s tem nosijo denar firmi. Tisti, ki pa ne, pa so prihranili in sedaj lahko ta denar namenijo za tovrstna popravila.

trafo66

Napisal/-a trafo66 Pe sep 30, 2011 8:45 pm

slabo delajo tovrstne avte .rja nima kaj iskat najmanj 10 15 let

Kiabula
Nov uporabnik

Napisal/-a Kiabula Pe okt 14, 2011 8:34 am

rajonski je napisal/-a:Lep pozdrav.
Zdaj mi je na vozilu šel štarter ali alternator(ne poznam se tak dobro), glavno noče zaverglat.
In zdaj me zanima ali lahko zato ker sem zamudil menjavo olja odklonijo popravilo npr. alternatora, ki nima nobene zveze z menjavo olja zaradi katerega mi nočejo priznat garancije.

Mislim da je KIA edini avto, ki nima opozorila, da moraš na servis. Vsi drugi avtomobili imajo to, da te opozarja. Kar je čisti poden.
Če si bil na KMAGU so ti itak skenslali garancijo, pojdi do kakega manjšega servisa na štajerskem pa se zmeni, če se da...

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr Pe okt 14, 2011 10:15 am

najprej napisi koliko je star avto, da se vidi, ali je v splosni garanciji (eno / dve leti) ali pa je samo pod proizvajalcevo podaljsano garancijo (7let, ce me spomin ne vara).
v primeru starosti do 2 let, se lahko sklicujes na zakon (garancija, stvarna napaka, pa se tam te lahko zavrnejo zaradi neprimernega vzdrzevanja/uporabe), od tam naprej pa veljajo izkljucno pogoji, ki sta jih sklenila ti in proizvajalec-prodajalec (z nakupom avt. potrdis strinjanje z vsemi pogoji garancije) in ce so tam navedli, da je obvezen servisni interval pri njih, se lahko obrises pod nosom.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Pe okt 14, 2011 7:52 pm

rajonski je napisal/-a:Lep pozdrav.

veliko si kriv sam, saj bi moral vedeti, da tudi če ima avto 7 let garancije, ga moras voziti 1x na leto (minimalno) na servis
to je zapisano tudi v pogojih

vem da nima veze, ni lepo od njih se strinjam

ostane ti še opcija da greš tja ko bo veliko strank, se dereš in pizdiš, reces da ne bos nikoli vec kupoval pri njih... mogoče bo palilo
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe okt 14, 2011 8:47 pm

Čakte mal model je zamudil na servis in ga ni peljal drugam in v tem primeru bi jaz skakal po pultu tam na servisu.Mater jim lopovsko,če nisem včeraj prišel na servis mi boste skenslal garancijo??Kaj pa če sem imel zdravstvene ali kakršnekoli druge težave??Če pa je bil avto serviseran drugje in še v garanciji pa te bojo sigurno odyebali...

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Pe okt 14, 2011 8:57 pm

sej lahko pelješ na katerikoli pooblaščen servis, avto lahko pelješ prej (kakšen mesec pred 1 letom), avto lahko pelje tudi kdo drug na servis v tvojem imenu, dogovoriš se za nadomestni avto...
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe okt 14, 2011 9:54 pm

Pozdravljeni

Pa saj ni potrebno voziti vaše vozilo na pooblaščenca, po zakonu si lahko sami izbirate serviserja vašega vozila, garancija na vozilo pa ostane kot jo je predpisal proizvajalec:

KJE SMEM SERVISIRATI AVTO??

Kupec lahko prosto izbira, kje bo servisiral svoje vozilo, in proizvajalec avtomobilov mu mora v tem primeru priznati garancijske pravice. Proizvajalci avtomobiljskih sestavnih delov za prvo vgradnjo bodo lahko nadomestne dele prosto prodajali. Tudi pooblaščene servisne delavnice bodo smele vgrajevati alternativne nadomestne dele.
( Vir: revija Mehanik in voznik )

Garancija proizvajalca vozila se veže na vozilo in njegove sestavne dele, ne pa kje je servisiran.

Res je, da to veliko lastnikov ne ve, pooblaščenci pa niso neumni da bi na veliko oglaševali. Kar se tiče žiga, ga pa lahko da vsaka legalno odprta delavnica in je pravno mirodajno. Ta zakon velja od 2006 naprej po vsej Evropi. Torej poglobiti se je potrebno v zakone in na kraju boste vi zmagovalec.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Pe okt 14, 2011 10:02 pm

to pa nisem vedel :shock:

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr So okt 15, 2011 12:46 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni [b]Kupec lahko prosto izbira, kje bo servisiral svoje vozilo, in proizvajalec avtomobilov mu mora v tem primeru priznati garancijske pravice.

to velja izkljucno za obdobje zakonsko predpisane garancije. po preteku le tega, pa je stvar izkljucno pogojev, ki jih je napisal proizvajalec oz. zastopnik. in ce je predpisal redni enoletni servis pri KIA pooblascenem serviserju, se je tega potrebno drzati. zakon, ki predpisuje garancijo tu nima nobene teze, ima pa zakon o obligacijskih razmerjih, ki sta ga obe strani dolzni upostevati.

rupp
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a rupp So okt 15, 2011 1:49 pm

vse odvisno kako se zmeniš, v primeru ceed, interval je na 15000km (100km+ tolerance, da ti priznajo garancijo) sam sem imel vse možne okvare elektronike in predelave/okvare motorja pri skoraj 40000km z narejenim enim servisom pri okrog 17000km..drugega nisem delal. Vse priznano pod garancijo (za 6200€ stroškov z delom). Če si bil na servisu, bodo to vidli na vseh pooblačenih servisih v računalniku, isto je z garancijo, povsod bodo videli da avto več nima garancije. Pelji ga v Rogaško Slatino avto alka ali kaj je že pooblaščenec na novo...oni znajo dobro zmutit takšne stvari, seveda če bi rad garancijo nazaj ;)

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim So okt 15, 2011 7:05 pm

Koliko km imaš, koliko si bil preko in koliko si zamudil? Sicer si naredil napako in ti servis, glede na pogoje, lahko "skensla" garancijo (vedno piše, da v kolikor ne servisiraš, kot je predpisano, zgubiš garancijo -> mislim da lahko zamudiš 1 mesec oz 1.000 km). Je pa zelo "nefer" in nespametno od servisa, da to naredijo, ker mečejo slabo luč na znamko in si delajo slabo reklamo, sploh ko okvara ni neposredno vezana na ne-servisiranje. Jaz sem na Hyundai-u zamudil servis več kot 3.000 km (tako jaz, kot fotr), pa so mi vedno priznali garancijo.

Fan: Od kod ti to? Če se ne motim, ponavadi piše -> vgrajeni originalni deli s strani pooblaščenega (Kia, VW, Audi..) servisa? Če se motim me popravi, to bi bila super novica.. Stric ima tudi Kio, pa bi bilo super, če bi ga lahko peljal na Hyundai servis, ker imajo precej boljši odnos. Ker jaz sem ravno to vprašal na Hyundai-u (če bi lahko servisirali Kio, ki jo ima stric in da tako ohrani garancijo), pa so rekli, da brez problema servisirajo, ker je to praktično Hyundai, garancijo bi pa žal izgubil..

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So okt 15, 2011 8:52 pm

ejsim je napisal/-a:Fan: Od kod ti to? Če se ne motim, ponavadi piše -> vgrajeni originalni deli s strani pooblaščenega (Kia, VW, Audi..) servisa? Če se motim me popravi, to bi bila super novica.. Stric ima tudi Kio, pa bi bilo super, če bi ga lahko peljal na Hyundai servis, ker imajo precej boljši odnos. Ker jaz sem ravno to vprašal na Hyundai-u (če bi lahko servisirali Kio, ki jo ima stric in da tako ohrani garancijo), pa so rekli, da brez problema servisirajo, ker je to praktično Hyundai, garancijo bi pa žal izgubil..

Pozdravljeni

Je napisan vir podatkov - revija Mehanik in voznik

Avtor članka je komentiral/citiral objavo iz ULS ( uradni list Slovenije )

Lep pozdrav

Kiabula
Nov uporabnik

Napisal/-a Kiabula Pe okt 28, 2011 7:33 am

ejsim je napisal/-a:Koliko km imaš, koliko si bil preko in koliko si zamudil? Sicer si naredil napako in ti servis, glede na pogoje, lahko "skensla" garancijo (vedno piše, da v kolikor ne servisiraš, kot je predpisano, zgubiš garancijo -> mislim da lahko zamudiš 1 mesec oz 1.000 km). Je pa zelo "nefer" in nespametno od servisa, da to naredijo, ker mečejo slabo luč na znamko in si delajo slabo reklamo, sploh ko okvara ni neposredno vezana na ne-servisiranje. Jaz sem na Hyundai-u zamudil servis več kot 3.000 km (tako jaz, kot fotr), pa so mi vedno priznali garancijo.

Fan: Od kod ti to? Če se ne motim, ponavadi piše -> vgrajeni originalni deli s strani pooblaščenega (Kia, VW, Audi..) servisa? Če se motim me popravi, to bi bila super novica.. Stric ima tudi Kio, pa bi bilo super, če bi ga lahko peljal na Hyundai servis, ker imajo precej boljši odnos. Ker jaz sem ravno to vprašal na Hyundai-u (če bi lahko servisirali Kio, ki jo ima stric in da tako ohrani garancijo), pa so rekli, da brez problema servisirajo, ker je to praktično Hyundai, garancijo bi pa žal izgubil..

To je politika KMAGA, čim več strank se znebit, ki popravljajo avto v garancijskem roku. Poznam nekaj primerov, keri so pozabili in so zgubili garancijo.
Eni taki je šel na štajersko na eni servis in je tam jokal, pa so mu vseeno priznali garancijo in ima od zdaj naprej garancijo, pa fura avto 150km daleč na servis.
Ampak se splača kljub temu.

Slabo luč na znamko meče marsikaj. Jaz KIO nebom več kupil, ker se ne splača preveč težav in problemof in še brezobrazni so.
Zato bom naslednjič verjetno kupil Hyundai, ker oni vejo kaj pomeni biti profesionalen!

Kiabula
Nov uporabnik

Napisal/-a Kiabula Pe okt 28, 2011 7:35 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Pa saj ni potrebno voziti vaše vozilo na pooblaščenca, po zakonu si lahko sami izbirate serviserja vašega vozila, garancija na vozilo pa ostane kot jo je predpisal proizvajalec:

KJE SMEM SERVISIRATI AVTO??

Kupec lahko prosto izbira, kje bo servisiral svoje vozilo, in proizvajalec avtomobilov mu mora v tem primeru priznati garancijske pravice. Proizvajalci avtomobiljskih sestavnih delov za prvo vgradnjo bodo lahko nadomestne dele prosto prodajali. Tudi pooblaščene servisne delavnice bodo smele vgrajevati alternativne nadomestne dele.
( Vir: revija Mehanik in voznik )

Garancija proizvajalca vozila se veže na vozilo in njegove sestavne dele, ne pa kje je servisiran.

Res je, da to veliko lastnikov ne ve, pooblaščenci pa niso neumni da bi na veliko oglaševali. Kar se tiče žiga, ga pa lahko da vsaka legalno odprta delavnica in je pravno mirodajno. Ta zakon velja od 2006 naprej po vsej Evropi. Torej poglobiti se je potrebno v zakone in na kraju boste vi zmagovalec.

Lep pozdrav

Iz katerega zakona je to? Lahko daš člen?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe okt 28, 2011 9:05 am

Pozdravljeni

Bo potrebno poiskati po uradnem listu ali pa najti to izdajo revije ( http://revijamehanik.si/ )

Lep pozdrav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov