Nasveti in napotki ter povpraševanja...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

focus se ohlaja

Napisal/-a maniaxxx So okt 08, 2011 11:12 am

Pozdravljeni.

Včeraj sem med spustom z Rogle ( uživancija na snegu wiiii :mrgreen: ), opazil, da avtomobilu pada temperatura, ne vem če je to normalno zato me zanima kaj bi lahko blo narobe. gretje je drugače normalno delalo, ko sem prišel na ravnino se je avto spet zagrel.

Motor je 1.8 tdci, avto pa focus letnik 2008.

Hvala za kakšne nasvete.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: focus se ohlaja

Napisal/-a TrijoAdijo So okt 08, 2011 11:33 am

In kakšno je bilo razmerje med hitrostjo avta in obrati motorja?In za koliko je cager padel iz sredine?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

jure5j
Novinec

Napisal/-a jure5j So okt 08, 2011 12:52 pm

Na Rogli je bilo včeraj - zato je čisto normalno da se je motor ohladil ker vem da se nisi mogel hitro peljati posledično motor ni bil ogret :)

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So okt 08, 2011 4:06 pm

jure5j je napisal/-a:Na Rogli je bilo včeraj - zato je čisto normalno da se je motor ohladil ker vem da se nisi mogel hitro peljati posledično motor ni bil ogret :)

Ti si pa pameten, sej nism z lufta na Roglo padel, sem se moral pripeljati do tam, pa tud po Rogli sem se vozil, tako da to ni glih razlaga :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So okt 08, 2011 4:09 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:In kakšno je bilo razmerje med hitrostjo avta in obrati motorja?In za koliko je cager padel iz sredine?

Cager je padel s slabe polovice kjer je ponavadi na četrtino, ampak med vožnjo navzdol, po ravnem se je čez nekaj časa spet dvignil na normalno raven.

Kot opomba, enkrat se je temperatura med vožnjo po ac dvignila skoraj do 120...ko je zapiskalo sem spustil gas in je hitro padla, to se je zgodilo samo enkrat. Je mogoče da je kak termostat hin? Opažam, da se zdaj, ko je mrzlo zelo počasi ogreje na delovno temperaturo, rabi tudi 10 km in več.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So okt 08, 2011 4:26 pm

Predn ratam pameten, kot da se pojedu celo kanto brihtola, naredi tak:

Zdej, ko je hladno, ga ogrej na delovno temperaturo (cager na sredini). Potem pa umiri vožnjo, vzami tempo cca. 70km/h v peti prestavi in po možnosti čimdaljšo ravnico. Potem poročaj. :mrgreen:

p.s.: Kulk si ga pa žgal, da se je temepratura dvignila tako visoko?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So okt 08, 2011 4:34 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Predn ratam pameten, kot da se pojedu celo kanto brihtola, naredi tak:

Zdej, ko je hladno, ga ogrej na delovno temperaturo (cager na sredini). Potem pa umiri vožnjo, vzami tempo cca. 70km/h v peti prestavi in po možnosti čimdaljšo ravnico. Potem poročaj. :mrgreen:

p.s.: Kulk si ga pa žgal, da se je temepratura dvignila tako visoko?

Sej včeraj po ravnini ( ni bilo hriba navzdol ) sem dokaj nežno vozil pa ni blo neke panike s temperaturo.

Kolk sm ga žgal? nič posebnega, mal sem lovil mihaniga s sedmico pa perotaRS s superbom.....sam sm ga žgal tud več že, pa ni nč mrdala temperatura.

mogoče je mel foki včeraj sam slab dan, al pa je zmrzljiv ( punca je rekla, da je isti ko ona, da ga skoz zebe :mrgreen: ).

Bom probal nardit eno nežno turco pa bom videl kaj pa kako je.

Kaj pa sumiš da bi lahko bilo?

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic So okt 08, 2011 5:09 pm

Možno je, da se je termostat "zaskočil" in je ves čas malo odprt - to pojasni, da hladilna tekočina kroži, ko to ni potrebno in se avto počasneje segreje, prav tako pri vožnji navzdol, in pa tudi obratno, ko je motor obremenjen bi se moral bolj odpreti, tako se pa ne. Takih primerov je veliko.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 So okt 08, 2011 7:33 pm

termostat vrjetno. mi delalo na beli laguni isto. naprimer ko se je segrel motor na 90 je po 1 do 2 min na mestu izgubil temperaturo pa je skočo kazalec na četrt. pod četrt pa ne. kriv je bil termostat.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So okt 08, 2011 7:47 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:termostat vrjetno. mi delalo na beli laguni isto. naprimer ko se je segrel motor na 90 je po 1 do 2 min na mestu izgubil temperaturo pa je skočo kazalec na četrt. pod četrt pa ne. kriv je bil termostat.

a to ti je delalo skoz al sam ko je blo fejst mrzlo? Js sm včeraj prvič opazil to ohlajevanje, prej tega ni bilo. Bom mal spremljal, pojav.

A kdo ve kako se da to odpravit, oziroma kak je strošek, če je termostat?

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 So okt 08, 2011 8:07 pm

ko je blo hladno. ampak je tudi temperatura počasi se vzpenjala do 90. termostat pa me je prišo 50€.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 So okt 08, 2011 8:22 pm

ko se spuščaš in "bremzaš z motorjem" temperatura takoj pade

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So okt 08, 2011 8:26 pm

a4 je napisal/-a:ko se spuščaš in "bremzaš z motorjem" temperatura takoj pade

Ja iz 93 (med vzponom) na 86 ( med spuščanjem). Ne vem kater kazalec ti je zmožen toliko točno pokazat.

P.S. to so meritve z digitalnim termometrom na petih različnih motorjih.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 So okt 08, 2011 8:53 pm

na mojem starem avtu je to glih razlika med števcem nad črtico in pod črtico =P

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So okt 08, 2011 9:14 pm

Pa drugače med normalno :mrgreen: vožnjo temperatura ne niha?
EDIT: Drugače sumim termostat...na servisu stane cca. 30€...
p.s.: Tudi če presežeš 120 stopinj, se nimaš kaj preveč za sekirat. Ta stroj ne bo zakuhal :) Te pa bo zelo nazorno opozarjal, da raje prenehaj z vožnjo...ker drugače te bo prisilil, da se boš ustavil :) Ampak škode na motorju ne bo :)

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus So okt 08, 2011 10:05 pm

Meni se je včeraj zgodilo isto. Se spuščam z Rogle pa mi je cajger pado čist na nulo. In isto mi je enkrat poleti temp. prišla čez 110 stopinj ko sem se vračal z morja. Če vozim umirjeno po avtocesti se še mi po 30km ne ogreje na 90 stopinj. Vozim pa vectro dti.
Tak, da ne vem.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So okt 08, 2011 10:50 pm

normalno je to

vozim 3 avte in pri vseh, ko se peljem iz Logatca na Vrhniko po stari cesti (5prestava) in zunaj hladen zrak, pade temeratura motorja

zakaj ? ker je klanec dol, zelo malo se dotakneš plina, obrati zelo nizki...
še posebno se pozna pri dizlu
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne okt 09, 2011 12:07 am

speedfreak je napisal/-a:Kolk sm ga žgal? nič posebnega, mal sem lovil mihaniga s sedmico pa perotaRS s superbom.....sam sm ga žgal tud več že, pa ni nč mrdala temperatura.

:lol: :lol: :lol:

Pri vseh dizlih (novih, malo manj novih), ki sem jih vozil do sedaj se (je) dogaja(lo), da v primeru, če temperatura ne pride na 90 in se nato začneš spuščat po klancu navzdol ali pa voziš zelo penzionistično z minimalno gasa, cagr za temperaturo pade nazaj na 70 (tudi manj). Tako, da glede tega ni bojazni, da bi bilo kaj narobe.
Pri bencinarjih pa se mi to še nikoli ni zgodilo, da bi se začel ohlajat.

p.s: ne bom pa trdil, da ni možno, da je nekaj narobe s termostatom. Vsekakor preveri zadevo.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Ne okt 09, 2011 6:54 am

matayus je napisal/-a: Če vozim umirjeno po avtocesti se še mi po 30km ne ogreje na 90 stopinj. Vozim pa vectro dti.
Tak, da ne vem.

Menjaj termostat, saj je skoz odprt.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne okt 09, 2011 10:03 am

Evo včeraj sem vozil relacijo med 70 in 90 kmh, zunanja temperatura 5 stopinj,, avto je rabil 15 km, da se je temperatura na 90 povzpela :shock: . Drugače nikoli ni nihala temperatura od kar ga mam ( skoraj 20kkm prevoženih ), res, pa da sem ga kupil maja, tako, da zime še ni pri meni doživel.

Da pa piska ko zmešan ko mu je vroče sm pa opazil takrat, da pa se ne more pregret mi je pa čudno.

Bom dal preverit termostat jutri če bom utegnil pa da vidimo.

Kaj bi še druzga lahko bilo?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov