Nasveti in napotki ter povpraševanja...

.Dk.
Nov uporabnik

dizel motor+turbina pozimi postaneta glasnejša?

Napisal/-a .Dk. Po okt 10, 2011 10:14 pm

Ali se meni zdi da turbina postane glasnejša pozimi al bo počasi šla k vragu. Ker pol ko se motor malo dobro segreje se utiša lp :mrgreen:

need 4 speed
Novinec

Re: dizel motor+turbina pozimi postaneta glasnejša?

Napisal/-a need 4 speed Po okt 10, 2011 10:37 pm

Se ti kr pravilno zdi ;) Hladneje kot je, gostejše je olje v motorju, zato slabše maže. Poleti se glasnejša turbina ne opazi toliko, ker je olje že pri mrzlem motorju ogreto na 25+ stopinj, sedaj k so pa temp. nižje pa je to bolj opazno. Če je pri toplem zvok turbine normalen se nimaš česa bat :D
Zato pa obvezno pri mrzlem motorju prestavljaš pri nizkih obratih in ne pritiskaš gasa na polno, ampak počakaš da se zadeva ogreje.
Ravnotako ne škodi, če prve pol minute po zagonu pustiš avto v leru s spuščeno sklopko, da olje "razmeče" po motorju in menjalniku.

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani To okt 11, 2011 7:44 am

Ravnotako ne škodi, če prve pol minute po zagonu pustiš avto v leru s spuščeno sklopko, da olje "razmeče" po motorju in menjalniku.

Po motorju ja, samo po menjalniku pa ne vem če bo glih kaj razmetalo, glede na to da avto stoji na mestu... Razen, če se v 'leru' vrti spodnja os menjalnika, to pa ne vem, nisem mehanik :D

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To okt 11, 2011 8:16 am

čisto normalno - tudi sam to opažam ta jutra :)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To okt 11, 2011 8:22 am

yani je napisal/-a:

Po motorju ja, samo po menjalniku pa ne vem če bo glih kaj razmetalo, glede na to da avto stoji na mestu... Razen, če se v 'leru' vrti spodnja os menjalnika, to pa ne vem, nisem mehanik :D

Tudi v menjalniku - se giblje, samo pogona ni
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani To okt 11, 2011 8:26 am

Fan je napisal/-a:
yani je napisal/-a:

Tudi v menjalniku - se giblje, samo pogona ni

Sej se mi je zdelo, da bo tako :)

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl To okt 11, 2011 9:31 am

Hmm... Vozim že drugega turbo dizla, pa še nisem opazil, da bi turbina kaj bolj jambrala pozimi. :roll:
Pa smo doživeli tudi do -30°C... :?
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 To okt 11, 2011 11:38 am

zgagaxxl je napisal/-a:Hmm... Vozim že drugega turbo dizla, pa še nisem opazil, da bi turbina kaj bolj jambrala pozimi. :roll:
Pa smo doživeli tudi do -30°C... :?

Odvisno od ušes do ušes. Nekateri ljudje so bolj "sitni" nekateri malo manj. Posledično nekatere zmoti malenkost, nekateri pa se vozijo še, čeprav jim je "razpadlo pol avta".

ps: S sitnim ne mislim nič slabega, da me ne bo kdo napadal.

.Dk.
Nov uporabnik

Napisal/-a .Dk. To okt 11, 2011 11:58 am

Hvala za odgovore imam pa še eno vprašanje , eni si dajo karton pred kiler in celega pokrijejo , alini bojazni da bi se motor pregrel če je cel kiler pokrit čez zimo ko so temparature pod ničlo ali pokrijem le spodnji del čisto zgornji dve reži pa pustim da malo kroži zrak imam pa megana 2 lp

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB To okt 11, 2011 1:52 pm

.Dk. je napisal/-a:Hvala za odgovore imam pa še eno vprašanje , eni si dajo karton pred kiler in celega pokrijejo , alini bojazni da bi se motor pregrel če je cel kiler pokrit čez zimo ko so temparature pod ničlo ali pokrijem le spodnji del čisto zgornji dve reži pa pustim da malo kroži zrak imam pa megana 2 lp

To si videl 20 let nazaj na ladah ib stoenkah... :) ali pa še danes na avtih prejšnega stoletja :)

Danes imajo avti spredaj že lopute narejene, ki se odpirajo in zapirajo po potrebi....ali pa so le žaluzije, ki se odpirajo bolj kot hitro voziš....
FOLCIKA - SCIROCCO

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To okt 11, 2011 2:59 pm

Karton se daje pred hladilnik le v primeru če ti termostat ne dela (je stalno odprt) ali če je bil odstranjen.Če termostat funkcionira kot mora je karton popolnoma brez pomena.

.Dk.
Nov uporabnik

Napisal/-a .Dk. To okt 11, 2011 5:04 pm

če pa rabi avto predolgo da se zagreje 15 kilometrov narediš pa še vedno ni temparatura na normalnem na citroenu c2 sem mel prejšno zimo tudi pokritega polovico kilerja ker predolgo rabi da se zagreje :mrgreen:

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec To okt 11, 2011 5:22 pm

V moji 26 letni šoferski praksi nisem še doživel oziroma slišal toliko besed in ugibanj okrog turbin.Lahko povem le to da mi do zdaj še nobena ni odpovedala-ne na kamionu, ne avtobusu na avtu. Ne pozimi, ne poleti :huh:

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB To okt 11, 2011 5:26 pm

bizgec je napisal/-a:V moji 26 letni šoferski praksi nisem še doživel oziroma slišal toliko besed in ugibanj okrog turbin.Lahko povem le to da mi do zdaj še nobena ni odpovedala-ne na kamionu, ne avtobusu na avtu. Ne pozimi, ne poleti :huh:

Glede turbin....
Tudi meni še ni odletela nobena....
Te ki stalno jamrajo ponavadi avto žgejo u polno....ali preveč šparajo in pride do tega
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare To okt 11, 2011 5:28 pm

Webasto in stvar rešena.

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Napisal/-a zgagaxxl To okt 11, 2011 7:22 pm

Mogoče pa ne slišim razlike ravno zato, ker ga mrzlega ne tiščim v iberture... :twisted:

.Dk.
Nov uporabnik

Napisal/-a .Dk. To okt 11, 2011 9:16 pm

Jas ga mrzlega tud ne tiščim , ampak sem avto pred kratkim kupo , naredil 4000 kilometrov to je moj prvi dizel in nebi rad mel okvar , te raje menjam predčasno prejšnji lastnik pa mislim da je imel kar teško nogo lp

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Napisal/-a zgagaxxl Sr okt 12, 2011 8:40 am

Za kateri avto pa se gre?

Ko sem lani kupoval avto, sem vozil tudi Toyota Avensis 2.0 in 2.2. Pri 2.0 127Hp, se je zelo slišal žvižg turbine, pri 2.2 150Hp pa nič. Pa je bilo to poleti in hladni avtomobili. Pri mojem prejšnjem Renault Scenic 1.9 dCi in sedajšno Škoda Octavia 1.9 TDI, pa turbine ni slišati. Ravno tako pri ženinem Clio 1.5 dCi. Pa naj bo hladen ali segret.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr okt 12, 2011 8:52 am

Tudi jast ne opazim kakega posebnega zvoka na 1.9 dci laguni. Dela normalno.........................

zaenkrat. :twisted: :twisted:

lp

.Dk.
Nov uporabnik

Napisal/-a .Dk. Sr okt 12, 2011 7:19 pm

je pa megan 1.5dci 70.000 prevoženih pa se kr fajn sliši, ko sem ga kupo je bla tiha ko pa sem menjal olje pa se je začela uglašat al olje ni ok toto elf excelium 5w-40 al kaj nwm pojma niam samo ne da se mi je menjavat :D Sicer pa ima foter cliota 1.2tce prej smo vedno dval not 10w-40 in je bla turbina tiha pa tud avto je bolj letel potem pa je dva servisa dal tega 5w-40 not pa je tud ful začela žvižgat samo avto že ima 120.000 pa še ni blo problema nobenga pa se ga ne špara .. lp
Zadnjič spremenil .Dk., dne Sr okt 12, 2011 7:25 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Mojca558 in 9 gostov