TUNING_BOY je napisal/-a:Slabe lastnosti :
zahtevna izdelava,
dražji,
velika možnost obrabe,
zahtevno vzdrževanje,
vibracije so velike,
pri nenadnem povečanju obremenitve obstaja nevarnost zloma zoba
tiguan je napisal/-a:Zakaj tlačijo skoraj v vsak avto zobati jermen in vsak lastnik vozila mora jermen menjavat na 90.000km ali 120.000km, nekateri naredijo v 2-3 letih toliko kilometrov in 500 evrov je takoj za menjavo teh jermenov.
a4 je napisal/-a:baje se ketna mora španat vsake tolko časa s strani mehanika ker se raztegne za malenkost
Zakaj tlačijo skoraj v vsak avto zobati jermen in vsak lastnik vozila mora jermen menjavat na 90.000km ali 120.000km, nekateri naredijo v 2-3 letih toliko kilometrov in 500 evrov je takoj za menjavo teh jermenov.
Naš Sonček naj nardi domačo nalogo in podobno kot zgoraj opiše še prenos skonstruiran z zobniki.
lisko je napisal/-a:Polovico pogonskega zobnika je bilo gladkega..... Ampak to je bilo včasih.
primozek68 je napisal/-a: Da ne boš samo odpiral teme z glupimi in popularnimi vprašanji.
zlica22 je napisal/-a:primozek68 je napisal/-a: Da ne boš samo odpiral teme z glupimi in popularnimi vprašanji.
Vprašanje sploh ni neumno. Marsikdo ne ve, pa si ne upa vprašat.
Pravijo, da nobeno vprašanje ni neumno, neumen je lahko odgovor.
zlica22 je napisal/-a:
Pravijo, da nobeno vprašanje ni neumno, neumen je lahko odgovor.
lisko je napisal/-a:
Obstaja tudi zobniški prenos.....Katerega se proizvajalci izogibajo....
cruiser1 je napisal/-a:lisko je napisal/-a:
Obstaja tudi zobniški prenos.....Katerega se proizvajalci izogibajo....
Zobniški prenos je v motorju, ki ga imam v mojem fordu. Motor je preverjeno zelo vzdržljiv, se odlično obnese in ni nobenih znanih problemov z zobniki. Je pa res, da imajo vse tri varijante dobre in slabe lastnosti. Na koncu v bistvu ugotoviš, če je motor dobro skonstruiran in potem tudi dobro in kvalitetno izdelan/sestavljen potem se bo na dolgi rok dobro obnesel neglede kakšen sistem ima. Pri jermenu je velik minus predvsem to, ker ga je potrebno menjati in dostikrat se zgodi, da lastnik tega ne naradi in vozi naprej, potem avto proda in novemu lastniku zatrdi, da je jermen menjan....potem pa... Nekaterim je pa vseeno in zavestno ne menjajo jermena pa gre dokler gre in še kakšna podobna zgodba se najde. Osebno imam raje zobnike ali pa verigo, bolj ziher se mi zdi vseskupaj, kot pa motor z jermenom.
Me pa predvsem bolj zanima kakšne so razlike med verigo vs. zobniki. Zanimivo se mi zdi, da lahko za nekatere predvsem tiste ameriške motorje, ki so bolj popularni za dragrace in hotrode lahko dobiš kit za zamenjavo verige z zobniki. Po tem sklepam, da naj bi bili zobniki v nekaterih pogledih boljši, vendar je vprašanje v čem in zakaj so boljši.
In kaj se iz tega naučimo? Da na videz dražjo vzdrževanje (menjava jermena) se na dolgi rok izkaže za najcenejšo opcijo.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov