Nasveti in napotki ter povpraševanja...

asulc
Nov uporabnik

Megane CC 2004, Cviljenje avta ob speljevanju

Napisal/-a asulc Po okt 17, 2011 1:59 pm

Pozdrav,

torej moj Megane CC 2004, je zadnjih 5 dni začel takoj po vžigu in prvem speljevanju cvilit.

Tole cviljenje poteka pa natančno takole:
-cvili zgolj prvih 10 sekund (po tem kratkem času cviljenje povsem poneha in sploh več ne cvili)
-cvili samo ob prvem speljevanju avtomobila (npr. če se vozim pol ure, grem nato za 15 min v trgovino in nato ponovno vžgem avto, potem več ne cvili ob speljevanju)
-cvili neglede na to ali zapeljem vzvratno iz garaže ali pa v prvi prestavi

Nevem če je povezano, ampak pred 2 mescoma mi je računalnik na avtu zgolj z rumenim opozorilom pokazal napako: signal tipala odmične gredi

Kaj bi to lahko bilo ? Prosim za pomoč oops

GranDuke_JK
Novinec

Re: Megane CC 2004, Cviljenje avta ob speljevanju

Napisal/-a GranDuke_JK Po okt 17, 2011 2:51 pm

Sedaj prihajajo časi, ko bo dosti avtov mrzlih cvililo (danes zjutraj je tudi moj) :) -zaradi nižjih temperatur

Cvili ti jermen za alternator (klimo...) ne vem točno kaj ima tvoj avto vse gor.

Potrebno menjati / našponati / opucati če ti kje blizu pušča olje.

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc Po okt 17, 2011 3:06 pm

Tudi sam sem najprej pomislo da bi lahko bilo kaj zaradi temperature v zadnjih dneh.
Torej zgolj servis in da se uredi s tem jermenom ali lahko karkoli naredim doma sam - brez stroškov ? :roll:

Drugač pa klime zdaj zadnjih 14 dni nisem nič laufal, alternator pa pač klasika kot jo ma megan že v osnovi.
Mašina je pa bolj ali manj suha, nekaj malega olja je blo, ampak sem pred časom pobrisal in od takrat dalje ni nič novega.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po okt 17, 2011 6:56 pm

asulc je napisal/-a:Tudi sam sem najprej pomislo da bi lahko bilo kaj zaradi temperature v zadnjih dneh.
Torej zgolj servis in da se uredi s tem jermenom ali lahko karkoli naredim doma sam - brez stroškov ? :roll:

Drugač pa klime zdaj zadnjih 14 dni nisem nič laufal, alternator pa pač klasika kot jo ma megan že v osnovi.
Mašina je pa bolj ali manj suha, nekaj malega olja je blo, ampak sem pred časom pobrisal in od takrat dalje ni nič novega.

Se piskanje pojavlja samo ob vožnji ali tudi v prostem teku? Preveri, če je jermen dovolj napet. Če ni se ga napne oz zamenja, če je že slab.

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc Po okt 17, 2011 9:06 pm

zlica22 je napisal/-a:
asulc je napisal/-a:Tudi sam sem najprej pomislo da bi lahko bilo kaj zaradi temperature v zadnjih dneh.

Se piskanje pojavlja samo ob vožnji ali tudi v prostem teku? Preveri, če je jermen dovolj napet. Če ni se ga napne oz zamenja, če je že slab.

Piskanje se pojavlja samo ob vožnji tistih prvih 10 sekund. Avto vžgem na start/stop in prosto laufa brez piskanja. Takoj ko pa vzpeljem iz garaže pa 10 sekund cvili cca. 3x 4x po sekundo dve, izmenično.

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To okt 18, 2011 6:48 am

Ravno včeraj sem v trgovini z avtodeli videl namenski sprej za čiščenje in ''izboljšanje'' tega jermena. Sicer nimam pojma ali je vredno tistih 5€, verjetno ne.
Drugače napeti ta jermen ni noben problem. Prvo ga probaj na roko zasukati oziroma nagniti za 90°, če je zelo na lahko ga napenjaj, dokler ne bo na trdo.
So pa ti jermeni poceni in bi na tvojem mestu novega dal. Dela je isto kot če bi ga samo našponal.

Tle imaš Renault Megane & Scenic Service Manual: (ne vem če je čisto pravi za tvoj avto, verjetno imaš podobno za ta jermen šponat)

http://pdftown.com/PDF-Renault-Megane-and-Scenic-Service-Manual.html

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc To okt 18, 2011 10:45 am

Je pa zagotovo kriv jermen alternatorja, glede na natančno te "simptome" ki sem jih napisal?
Ker na Renaultovem forumu, mi je nekdo napisal da bi naj bil to "Potisni ležaj na sklopki" in da je to pogosta težava pri 1.6 16V. Ni pa baje nič narobe, ni treba niti menjat, samo pač cvili. Ampak za sosede zjutraj ne vrjamem da je prav prijetno da cvili, sploh pa sem glede tega potisnega ležaja precej skeptičen, saj cvili res zgolj prvih 10sekund pa še to samo ob prvem speljevanju v dnevu.

zlica22, čakam še na tvoj odgovor, ker si bil kr specifičn z vprašanjem, pol pa se lotim jermena.

PS GranDuke_JK: tale link je za megane 1, 2004 CC je že dvojka

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 To okt 18, 2011 1:02 pm

Zanimivo je, da cvili samo ob vožnji in pa v "intervalih". Jermen največkrat cvili že ob prostem teku, tako da ni rečeno da to piskanje povzroča jermen... Vseeno ga najprej preveri. Razpoke na jermenu, obrabljenost... Napetost poglej tako, da jermen primeš z dvema prstoma in ga zasučeš- za več kot za 90° naj se nebi obrnil. To je "domača" metoda... Obračati pa ga moraš na tisti veji, kjer ima največjo zračnost. Se pravi, največjo razdaljo med sosednjima jermenicama.
Si morda poizkusil pritisniti pedalo sklopke medtem ko cvili? Če je problem v ležaju bi piskanje ob pritisnjenem pedalu moralo prenehati.

Dobro bi bilo slišati to piskanje. Res, da je zdrsavanje jermena najpogostejši razlog tega cviljenja/piskanja, ampak to lahko povzročajo tudi druge stvari.

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc To okt 18, 2011 4:07 pm

zlica22, današnji rezultati so bili takšni:
"
Ker mi danes ni blo treba zgodaj vstat, sem šol pred par urami testirat vse skupaj.
Zunaj je bilo 12 stopinj C.

Kot prvo sem avto pustil 5 minut v prostem teku in malo pogledal okrog alternatorja in ostalo in ni blo nobenega cviljenja. Po 5 minutah pa sem speljal in tudi zdaj NI cvililo (temperatura?).
"

Na renaultovem forumu smo po tem prišli do zaključka nekako takole: da ko je avto v prostem teku, naj nebi cvililo ker še jermen alternatorja ni toliko obremenjen, kot tistih 10 sekund ko potem dam gas.

Je pa res, da sem do zdaj, se pravi zadnje 4 dni, vedno avto vžgal in vedno takoj speljal.
Tako da moram testirat še ko bo mrzlo, da pustim avto v prostem teku cca minutko in nato speljem in da vidim če bo še potem tudi cvililo. Ker če potem ne bo cvililo (hkrati bo pa zelo mrzlo), po mojih amaterskih domnevah očitno res cvili zgolj jermen ko je hladen in bolj obremenjen (gas), kot v prostem teku.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 To okt 18, 2011 6:42 pm

Glede na to da ne cvili, ko je zunaj topleje je gotovo res jermen. Najrajši cvilijo ob nizkih temperaturah, takrat pomaga že, če ga samo malo pritegneš.

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc To okt 18, 2011 7:33 pm

Je možno karkoli namazat tukaj al karkoli da nebi cvililo, ker besede "priviješ" nisem najbolje razumel ? Sploh pa nevem če je karkoli možno, ker bi naj mel megane avtomatski šponar. No v vsakem primeru pa 500€ (šponar, jermen, vodna črpalka, skratka komplet eno z drugim) resnično ne nameravam dat, če ni to potrebno.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 To okt 18, 2011 7:38 pm

500€ za...?? Si preveril, če je jermen dovolj zategnjen? Obstajajo namenski spreji (avtotrgovina), ki včasih pomagajo včasih pa ne.

Zamešal si malo... Govoriš o zobatem jermenu. Zobati jermen ne cvili. Če cvili, ti cvili klinasti (pasasti) jermen ki pa stane iz glave rečeno 30-40€...

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 To okt 18, 2011 7:58 pm

imaš PM

Uporabniški avatar
mihhec
Novinec

Napisal/-a mihhec To okt 18, 2011 8:22 pm

Sam vozim megan 1.6 16v in tudi meni cvili, že ene dve leti :D Sicer pa poleti ko je vroče pa toplo zunaj, se cviljenja ne sliši oz ni prisoten :D Ko je pa zunaj mraz, tam okoli 0 stopinj in manj pa mi ob vžigu samo malo zacvili, sekundo dve. Ko speljem mi ne zacvili, ampak zacvili šele ko stisnem sklopko in ko jo spustim. Ampak še to cviljenje je tako za sekundo, dve. Po ene dveh, treh minutah vožnje pa to cviljenje enostavno izgine, zato se sploh ne obremenjujem :D

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc To okt 18, 2011 8:43 pm

2-3 minute ? Pa to ne samo sosedi ampak, že cela vas ve, da grem jaz mimo hehe ...
No zaenkrat je pri meni tam do 10 sekund pa še to kot sem opisal, bom pa ob naslednjem cviljenju res bolj pozorn še na sklopko, čeprav kolko sem zdaj bil pozorn in sem tud pisal v tem smislu, sklopka pri tem cviljenju ni mela pomena.

Zlica22 tebi pa hvala še tukaj :)

asulc
Nov uporabnik

Napisal/-a asulc Sr okt 19, 2011 11:51 am

Mimogrede, tudi danes pri 18°C nobenega cviljenja.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov