Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
JeanGrey
Nov uporabnik

Kraj: Štajerska

Citroen Saxo - ugaša?

Napisal/-a JeanGrey To okt 18, 2011 9:11 pm

Zdravo!

Imam en problemček pa me zanima če ima kdo mogoče podobno (ali enako) izkušnjo, pa bi vedel kaj več o tem. Torej vozim Citroena Saxo 1.0, letnik 2000, ima 135k prevoženih kilometrov. Zadnja dva tedna pa se obnaša čudno, in sama ne najdem vzroka. Najprej sem opazila da mi ko je mašina hladna nabija obrate, ko ga imam v prostem teku gre od 850do 2000 in nazaj pa spet do 1000 in nazaj, po kakšne pol minute pa se umiri in je v prostem teku spet normalno 850. Če takoj speljem pa se mi je tudi zgodilo da mi je med samo vožno kar sam pospešil (navil obrate spet), dokler nisem prevozila par 100 metrov, nato je bilo spet vse v redu. Danes se mi je pa zgodilo da sem zalaufala avto zjutraj, ga zapeljala iz garaže, in v tem času ko sem jaz odšla iz avta da bi zaklenila garažna vrata (par 10 sekund) je avto ugasnil. Nato sem ga spet normalno ''užgala'', se peljala po klancu navzdol, nato pa zavila v rahel klanček navzgor, kjer je spet ugasnil. Nato sem kar ''pritiskala s kjučem'' tako da sma ''pokašljujoče'' prišla do vrha klančka (klanec je dolg 5metrov) kjer se zopet zalaufal, ko pa sem se spustila spet po klancu navzdol je spet ugasnil. Tam sem stala na priključišču z glavno cesto, kjer mi ga je uspelo spet zalaufati, zalaufal je normalno in sem se odpeljala. Potem sem ga pustila cca. 1,5h ker sem imela opravke in ko sem se odpravila spet domov, je ''vžgal'' normalno in je bilo tudi med vožnjo vse bp. Aja naj omenim še to da danes ko se mi je ugašal, mašina ni nabila obratov niti 1x. :huh:

Zdaj pa ne vem, na kaj posumiti, svečke, akumulator, kaj hujšega? Naj omenim še to, da sem akumulator menjala pred slabim letom, svečk pa odkar sem lastnica avtomobila (3 leta) še nikoli. Olje je bilo menjano pred 10.000 km, pred mesecem dni sem menjala tudi celoten izpušni sistem (razen katalizatorja), letos januarja sem menjala še tesnilo na glavi. Doma sem tudi pogledala pod pokrov in ugotovila, da je počena (ne se zdaj smejat ker ne znam bolje razložit - ženska pač :D) cev, ki povezuje mašino z notranjostjo avotmobila da greje notranjost, ima razpoko dolgo 4*0,5cm nekje 2 centi oddaljeno od mesta kjer se priključi na mašino, rahlo je bila z obeh koncev tudi sneta.

Kakšen nasvet? Do mehanika grem vsekakor takoj ko bo imel čas, ne vem pa zdaj koliko je varno da se vozim naokoli, da ne bi kje obtičala in na kaj vse lahko posumim ter kakšne stroške lahko pričakujem. Vsakega mnenja in nasveta bom zelo vesela. :)

LP, JG

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Citroen Saxo - ugaša?

Napisal/-a Fan To okt 18, 2011 9:41 pm

Pozdravljeni

Sama ne boste mogli kaj dosti narediti.
Nekdo vam naj preveri:
- vse potlačne cevke okoli motorja ( sneta, preparela, počena )
- pravilno delovanje lopute / po potrebi čiščenje
- v koliko imate možnost priklopa testerja...............pa preverite pravilno delovanje kisikove sonde

No, osebno menim, da vam je vaš mojster pri menjavi tesnila glave menjal še: motorno olje + čistilce, vžigalne svečke................... vsaj upam da je.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. To okt 18, 2011 9:46 pm

Mi smo mel na saxoju iste probleme z obrati - je sam šu do 2500, jih ni znal zadržat v prostem teku itd. Kriv je bil zapacan motorček za gas (al potenciometer al karkol že ma notri), najprej smo ga spucal samo ni pomagalo za dolgo, po zamenjavi nihanj obratov ni bilo več. Mogoče je to to.

Lp, D.

Uporabniški avatar
JeanGrey
Nov uporabnik

Napisal/-a JeanGrey To okt 18, 2011 9:50 pm

Hvala obema! Sem še malo prebirala ostale teme s podobnim problemom pa sem zasledila tudi te možne okvare (potlačne cevke, loputa, motorček). @modri D: se mogoče spomniš stroška? Jaz namreč ful oklevam, sicer avto razen nekaj manjših popravil in tele napake sedaj dela bp, je pa tudi že precej star, tako da oklevam ali se mi splača it v kakšnje večje popravilo ali ne.... No, jutri ga bom spet probala zalaufat da vidim kako je, danes sem ga potem pustila na miru. Potem pa čimprej na servis, samo problem pri mojem mehaniku je, da ga včasih tud po 2tedn čakam....
Drugače pa ja, tesnilo in olje+filtri so bili menjani istočasno, ne vem pa če so ble tud svečke, hmmm, nisem vprašala takrat....

EDIT: No, ker sem v znanju avtomobilizma res neznalica, dodajam še shemo moje počene cevi (prijatelj je pogledal in je rekel da je to cev ki bi naj kao vodila topel zrak iz mašine v notranjost), z rdečo veliko sem označila to cev, z modro sem kao narisala približno velikost razpoke, z manjšima puščicama je označeno kjer cev ne tesni:(Pa opravičujem se avtorju slike, ki sem jo sunila z avto.net oops )

Slika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To okt 18, 2011 10:12 pm

ta cev dovaja motorju topel zrak, lahko jo povijete s salotejpom ali "izolir trakom" ne bo najlepše, funkcionalno pa bo.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
JeanGrey
Nov uporabnik

Napisal/-a JeanGrey To okt 18, 2011 10:13 pm

Hvala!

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. To okt 18, 2011 10:59 pm

JeanGrey je napisal/-a:@modri D: se mogoče spomniš stroška? Jaz namreč ful oklevam, sicer avto razen nekaj manjših popravil in tele napake sedaj dela bp, je pa tudi že precej star, tako da oklevam ali se mi splača it v kakšnje večje popravilo ali ne....

Za našega je bil nov motorček malo pod 100 eur (z delom), če se prov spomnem - pri zanesljivemu popoldancu ... :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr okt 19, 2011 12:45 am

modri D. je napisal/-a:
JeanGrey je napisal/-a:@modri D: se mogoče spomniš stroška? Jaz namreč ful oklevam, sicer avto razen nekaj manjših popravil in tele napake sedaj dela bp, je pa tudi že precej star, tako da oklevam ali se mi splača it v kakšnje večje popravilo ali ne....

Za našega je bil nov motorček malo pod 100 eur (z delom), če se prov spomnem - pri zanesljivemu popoldancu ... :)

Najprej naj ga sčistijo (par deset €) - če bo vsaj za nekaj časa OK, imaš krivca. To lahko naredi marsikdo in ni treba čakat tvojega mehanika.

Uporabniški avatar
JeanGrey
Nov uporabnik

Napisal/-a JeanGrey Sr okt 19, 2011 10:12 am

Imaš prav @esem, bom prosila enega soseda ki se kr mal spozna na avte, če zna to nardit pa da mi očisti.

Sem pa danes zalaufala avto kar v garaži - vžgal je normalno, ugasnil ni, je pa držal obrate eno mintuo konstatntno na 1100... Res, vsakič ko ga zaženem se mal drugače obnaša :huh:

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr okt 19, 2011 11:18 am

Mrzel ima vedno štantgas na cca 1000. Spucajte motorček, je to že 1000x napisano, uporabi iskalec.

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Sr okt 19, 2011 12:25 pm

lahko je kriva tudi lambda (kisikova) sonda ali pa MAP sensor.
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Sr okt 19, 2011 1:06 pm

tukaj imaš shemo za lažjo predstavo, če boste sami šraufal

Slika

motorček prostega teka je na shemi označen s številko 9, spucajte pa tudi loputo za zrak

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Sr okt 19, 2011 1:10 pm

Vz_ace je napisal/-a:lahko je kriva tudi lambda (kisikova) sonda

ne bi reku, ker ona ima težave takoj, ko vžge hladen motor, ECU pa začne pobirat podatke od lambe šele, ko se avto ogreje do dolečene temp. (ko pride v closed loop)

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Sr okt 19, 2011 1:19 pm

lahko imaš tudi prav. najprej pa naj svečke menja, če slučajno že 3 leta niso bile.
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
JeanGrey
Nov uporabnik

Napisal/-a JeanGrey Če nov 10, 2011 3:48 pm

No pa da ne bom nevljudna.... Hvala lepa še 1x vsem za pomoč in nasvete. Z avtom je blo tako, da se je stanje poslabševalo, v prostem teku mi ni hotel ''zalaufati'', samo če sem mu dala ful gasa, ko pa se je vklopil pa je obrate kar nabil na 4000 rpm in jih pol minute držal.... začel mi je tudi ''crkovati'' če sem stala na križiščih - obrati so padali...Dala sem avto pogledat enemu mehaniku, pa je rekel da ne ve kaj bi bilo (čeprav sem mu jaz omenila vse ideje, ki ste mi jih posredovali), potem pa sem se odfijakala do drugega mehanika, ki je avto priklopil na tester, ki je pokazal da je hin ''nek senzor'' . Tako je meni rekel mehanik, je žal imel ful gužvo tako da mu nisem potem nič težila kaj in kako in zakaj, ste mi pa že tudi tukaj svetovali da bi lahko bil kriv MAP senzor. Senzor je zamenjal, koštalo me je dobrih 40€ in avto dela (trenutno) bp.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 20 gostov