Nasveti in napotki ter povpraševanja...

M86
Nov uporabnik

Hyundai Accent 1.5, l. 2001 ..... kadi

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 9:36 pm

Pozdravljeni,

ker vem, da vas je na tem forumu dosti, ki se dokaj dobro spoznate na avte, sem se odločila, da se obrnem še na vas in vas povprašam po mnenju. Namreč, imam Hyundai Accenta letnik 2001, 1.5 glsi, ki je v avgustu pričel kaditi, ko smo šli na morje (ni zakuhal prej ali vmes), nakar se je kajenje ustavilo za enčas. Po določenem pretečenem času je avto ponovno pričel kaditi, in sicer pri vzvratni vožnji in pri speljevanju, za njim nastane kar oblak (belo - moder, vendar vode ne troši, troši samo olje). Sedaj sem avto peljala na začetni pregled, da ocenijo stanje delovanja motorja in da mi približno povedo kaj bi bilo potrebno zamenjati. Torej mehanik, mi je povedal, da avto lepo laufa (mislim, da je rekel da mašina lepo diha :-)....), vendar se pri vožnji opazi, da mu jemlje moč.......večkrat med vožnjo se tudi nardi, da avto kar ne potegne, nakar potegne kot bi se mu zmešalo......... Skratka, rečeno mi je bilo, da najmanj kar bi bilo potrebno da se postori je, da se menja dihtunga, tefloni, naravna in pobrusi glava (kar je pač treba tu), menjajo tekočine, dajo novi šraufi notri.......da pa šele po tem, ko bo ven vzel glavo, lahko pove, ali so tudi batni obročki hin.........pa seveda v tem primeru še pregleda notranje in zunanje ležaje (mislim, da mi je tako bilo rečeno za ležaje......vi ko se spoznate verjetno veste kaj mislim)...........danes sva se z mehanikom pogovarjala, saj je poslal povpraševanje po materialu........odločila sem se, da je najbolje da se menjajo kompletna tesnila (če se komu da, naj mi napiše katera sploh so kompletna), tefloni, batni obročki, ležaji, filter za olje, pa tud bencin filter bomo menjali, ampak to tu nima veze, menjajo vse tekočine, šraufi.... itd itd itd..........pač neka mini generalka bi se lahko reklo, ker jermenov ne bomo menjavali......če seveda ne bo potrebno........Cena za komplet ves potreben material in ravnanje, brušenje glave, pa neki se na novo vstavla, pojma nimam kaj mi je reko........vglavnem z rihtanjem glave vred in material, bi me naj prišlo cca 250 €.......v to ceno je vštet 10% popust za material.........zanima me, ali mislite, da je prav da tako naredimo, ali bi morali biti pozorni še na kaj druga.........neki je omenjo še semeringe, da se bojo menjal menda

upam, da me je vsaj kdo razumel, kaj sem napisala :-) ......... vozit se je že fajn, ko pa pride pri avtu do mašine in rihtanja ........ pri meni TEMA :-) , vem preverit kolko je olja in ga dolit, pa vem kje vlit notri tekočine........ostalo ........ hehehehe

aja, pa še to........avto je od julija pa do zdaj pokuro 5 l olja :S ......... decembra bo eno leto odkar imam avto....... a je možno, da je bla narejena kamoflaža tako dobra z unim keramik* (ne vem kak se reče točno) ko ga vliješ v olje, pa prikrije kajenje.........ali ne?

M86
Nov uporabnik

Re: Hyundai Accent 1.5, l. 2001 ..... kadi

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 9:44 pm

Aja pozabla sem dodat, da je na avtu pred letom dni, pri prejšnjem lastniku, njegov mehanik, menjal lambda sondo in pa neko zgornjo dihtongo na glavi, po kateri naj ne bi bilo potrebno nič rihtat glave........pojma nimam katera je to...........

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če nov 03, 2011 10:19 pm

z merjenjem kompresije lahko ugotovi a so batni obrocki dobi ali ne..
hyudai so znani po porabi olja...sam 5 litrou je mogoce malo velik,nisi pa povedala kok km si prevozila v tem casu?
to da avto ne kuri vode je dober podatek...za moder dim je krivec olje ki verjetno mimo teflonou,ki so od starosti in veliko ciklou otrdeli tece v izgorevalno komoro(cilinder)
kaksno olje je v vozilu?10w40,5w40...?mogoce bi probala z menjavo olja,men je recimo hyundai pil castrola veliko vec kot valvolina.
malo bolje opisi kako se cuti to da zmanjka avtu moci?a potem ko potegne se zadaj naredi kaksen crn oblak?kaksna je poraba goriva?
mogoce lahko opisis kaksnega vonja je ta moder dim o katerem govoris?
Ni vse res kar napišem

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 10:37 pm

Glede batnih obročkov, jaz bi jih kar menjala, če se že enkrat odpira, pa da se te zrihta kot je treba.

Moder dim ma grozen vonj.....se še enčas voha.......kaj te vem kak bi to opisala, nekako po zažganem........vglavnem se voha, da je od olja.

Olje, ki sem ga nazadnje mela je shell.......10-40.......v času odkar imam avto, torej 10 mesecev, je narejenih 9500 km..........v času od julija pa do zdaj 4500......ko sva avto nabavla, sva menjala olje in antifriz........takrat sva dala valvoline notri

Avto pri mestni vožnji porabi več bencina, opazila sem tudi, da pri mestni vožnji več kadi, namreč je več speljevanj itd.........sem pa opažala tudi, da pri mestni vožnji, kot da bi mi poleg šibalo preveč bencina.......da ga še zato več porabi

Ta vikend, oz te praznike sem bila na malo daljši turi........MB-KK (skoraj)........za 30 €, torej 23 l bencina 95 tankanega na MOL-u, sem nardila skoraj 300 km, vmes je blo še za 150 km mestne vožnje.....tak da potemtakem je nekje poraba povprečna 7.6 l, vglavnem pri mestni vožnji mi zna pit do 8.5, na daljše ture pa 6.5 l.

Avto ima skupaj narejenih 116 000 km.........tak da mislim, da če so res realni.........kar naj bi bili, glede na to, da so prejšnji lastniki znani.........skoraj ne bi smelo bit ne vem kaj narobe.

Glede tega, ko mu zmanjka moči, se dejansko ne nardi noben oblak pa nič.........običajno mu je zmanjka v 2., ko hočeš potegnat, kot da bi mi nazaj gas nabijalo, ker je tak da ga takrat v prazno tišim, po recimo 3 sekundah, pa avto dobi čudežno moč in potegne, kot da bi se mu zmešalo. Mi je pa mehanik reko, da se čuti na avtu da nasploh nima prave moči.........jaz tega ne morem reči.........pred tem sem mela wv polota 1.0 ........ tak da mi ta moč kar zadostuje........se pa recimo z našo xsaro 2.0 hdi, niti slučajno nima kaj primerjat, hehehe.........malo za šalo ;)

No, rada bi še omenla, da ko avto tankam na polno, torej napolnim kesel do konca (iz preventive ne tankam več kot 30 eur, pa še to ko je kesel čist prazen), ker mi sicer avto trokira.........prižiga se lučka za preverbo motornih delov in jemlje mu obrate......... če avta ne tankam do polnega teh problemov ni.

To, da so hyundai-ji znani po porabi olja, tudi sama vem..........vendar 5 l na 4500 km..........too much :-) .........ne bi rekla, da mi skuri na 10 000 1 l, kar bi bilo sprejemljivo.........

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če nov 03, 2011 10:55 pm

poraba 8 litrou po mestu je recimo da se sprejemljiva za ta avto,
je mehanik avto kaj preveril s testerjem,ker če se prižiga lučka se verjetno generirajo napake ki so potem shranjene v ecu-ju.naj pogleda kaj govorijo napake..
Ni vse res kar napišem

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 10:58 pm

torej to pomeni, naj ga da na računalnik al kak? ... bom mu naročila :-) ..... je pa omenjal, da bo pregledal, zakaj se takrat prižiga lučka..... ko bo imel avto pri sebi :-)

vprašala bi te še za mnenje, ali je dobro da se vse nardi kot je opisano v mojem začetnem prispevku? ali bi bilo potrebno še kaj?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če nov 03, 2011 11:11 pm

Pozdravljeni

Malo me je zmotil napisan strošek popravila, glede na to, kaj vse se bo delalo je nekam čudno majhen - da ne bo na kraju kakšno presenečenje. Ali pa se ne bo delalo vse kar je bilo našteto v prvem postu.
Hiter povzetek: urejanje glave, vijaki glave, tesnila komplet ( potrebno bo sneti "karter" ), ležaji, olje, čistilci, hladilna tekočina, vžigalne svečke................... nekaj materiala se še spotoma nabere + delo ......................... je 250 evrom sumljiva cena, osebno menim, da je to malo naivno.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 11:15 pm

To je cena s popustom in brez dela ;) ...... Delo pa bo tudi majhna cena, ker je pač tako dogovorjeno.........
V ceno so vračunani vsi materiali.......povpraševanje je bilo poslano, tak da so cene prišle s strani prodajalca materiala ........ na polno ceno, dobi ta dotični mehanik še neki popust....... tak da nanese cca 250 € ..... (najmanjši popust, ki ga dobi je 10%, najvišji pa 35%, odvisno od vrednosti nakupa)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če nov 03, 2011 11:20 pm

Glede cene se pridružujem Fanu če pa ma avto 116000 km pa obročki ne smejo bit hin in je najbrž samo glava potrebna obnove -se pravi tefloni in po potrebi vodila ventilov.Je pa zato treba glavo snet kar nanese še ravnanje,zgornjo grt. tesnil in pa grt. zobatega jermena.Poraba bencina bo kar v redu,olja pa požre preveč

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če nov 03, 2011 11:23 pm

Ja ja mehanik dobi popust ki je odvisen od nakupa aha se mi zdi.To velja zate zanj pa sigurno ne.Jaz dobim povsod kjer kupujem na vse isti popust pa če kupim za 50 centov al pa 400€ sicer saj nima veze ,ker on teb itak ni dolžan dat popusta na material ampak samo povem usput.

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 11:25 pm

Glede cene, še enkrat pravim, da je to cena brez dela in je samo goli material ..... potem je k tej ceni potrebno dodati še ravnanje/brušenje glave, delo za mehanika, ki bo ven vzel glavo in to menjaval........ pač vse skupaj naj bi prišlo na 400 nekje ....... je to še vedno premalo/naivno? ...... za primer naj povem, da je mini generalka, na golfu 1.9 tdi, prišla 250 € material.........samo material

Ali je lahko kaj narobe, če se menjajo še obročki? .... Jaz bi to menjala, za ziher, četudi še ni ravno potrebno, pač ker se že enkrat dela

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 11:25 pm

Čare........ta mehanik, je moj dober prijatelj iz SŠ dni.........in ker on dobi popust, ga bo dal tudi meni......kolko bo plačal material, tolko ga bo meni kasiral.......

Aja, Čare glede porabe, meni avto ni tolko pil, dokler ni začel kadit.......mi je mestne vožnje pil cca 7.7, na dolge ture pa 6 do 6.5, torej je na dolge ture ostala enaka poraba, pri mestni vožnji pa se je povišala

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če nov 03, 2011 11:45 pm

Glede porabe dokler se bo merila za 30€ ne bo realna.Tankaj do čepa,sprazni in spet tankaj do čepa pa računaj.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če nov 03, 2011 11:54 pm

Pozdravljeni

No, me veseli, da bo to na kraju tudi držalo.
Vseeno pa pred podiranjem motorja preverite: kompresijo, odušek motorja, ne bi bilo slabo vozilo priklopiti na tester in se zapeljati. Ali je motor kaj masten???

Lep pozdrav

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 11:55 pm

Čare hvala za odgovor........tankat do čepa, pa spraznit, pa spet do čepa..........pa žal ne morem...........prej opisan problem trokiranja pri polnem tanku.........

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Če nov 03, 2011 11:58 pm

Fan......ne pravim, da se ne zna nardit, da malo tudi zraste cena.........vendar glede na to, da je bilo poslano povpraševanje, direkt k prodajalcu, skoraj ne bi smela.......je pa res, da se sproti še kaka malenkost dokupi in te malenkosti znajo nanesit dodatne eure :)........
Motor ni videti, da bi bil masten.........Zakaj to sprašujete, če mi lahko zaupate prosim?

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Pe nov 04, 2011 12:00 am

Fan, sem si zapisala vaš nasvet kaj preverit prej in tudi za priklop na tester (to bo storil, takoj ko bo avto pri njemu.......trenutno sem jaz v MB on pa 80 km stran)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe nov 04, 2011 12:41 am

Pozdravljeni

Malo me moti, da se napake niso pojavile takoj, temveč po rednem servisu ( menjava olja ). Večina teh napak se pripeti z obrabo materiala in se postopoma okvara veča. Pa sem pomislil, da kje pušča olje: čep karterja, oljni čistilec........... Ali je bil pogonski jermen ( jermen, napenjalec in vodna črpalka ) že menjan, če ne, priporočam da ga menjate sedaj.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe nov 04, 2011 8:27 am

Moj nasvet:
Vaš avto potrebuje generalno motorja, potrebno bo menjavat obročke, ojnične ležaje, teflone, tesnila, jermena, strošek bi znal biti okoli 500 evrov, če to dela vaš prijatelj.

Je pa vseeno bolje vlivat notri olje, 15w40 sem tudi jaz vlival v 12V accent, razni dodatki STP so brezveze, ne koristijo (stestirano). KO avto pije olje ga pije in nobeno olje ne izboljša stanje (stestiral), to bi se poznalo mogoče pri kakšnem avtu, ki ga spije 2l/15000km.
Član od leta 2004

M86
Nov uporabnik

Napisal/-a M86 Pe nov 04, 2011 12:56 pm

Tiguan........najlepša hvala za vaš odgovor.........prvi odgovor, na moje vprašanje je tole dejansko.........ker so vse vsi piknali v ceno, ki je zgolj informativne narave in v kateri je vračunan popust.
Glede jermenov me še zanima, ali bi bilo res potrebno jih menjati, če so bili menjavani recimo 1 leto nazaj, ker v tem primeru sva z mehanikom računala, da bo res takšen znesek kot ste napisali, sicer pa za malo več kot 100 eur nižji. Pogovarjala sva se tudi, da se pri jermenih vidi, ali jih je potrebno zamenjati in če jih je potrebno, jih bova zamenjala, sicer naj jih ne bi..........Predvidevam namreč, da so bili menjavani, ker mi je bilo tako rečeno, kar pa bomo šele videli, ko bo mehanik to pogledal.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 23 gostov