Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Optika-spremembe podvozja

Napisal/-a NejcZ Po nov 14, 2011 6:33 pm

Zanima me pri čem vse se spremeni optika. Pri menjavi vzmeti, amortizerjev, rok,puš v mostu, končnikov..? Torej pri menjavi čega je potrebna ponovna optika podvozja?
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Re: Optika-spremembe podvozja

Napisal/-a im nobody Po nov 14, 2011 6:43 pm

pri vsem če se gremo po pravilih ;) ;) še pri menjavi gum =P
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po nov 14, 2011 6:55 pm

Vsak poseg v podvozje zahteva optiko.Pri stilu je ne rabiš delat edino če boš zadaj menjal amortizerje ali fedre.(če boš dal nižje fedre jih boš menda dal tudi spredaj a ne no potem si spet na optiki)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po nov 14, 2011 7:03 pm

Ne, ne zanima me za Stilota, nasplošno sprašujem. Za moje nižje fedre je bila narejena optika. Mi je pa rekel na optiki da recimo če lagerje menjam zadaj optike ni treba (prema, lagerji skupaj z pesto).

Sej pravim, na splošno me zanima, če zamenjam na kakem avtu recimo kako roko ali pa končnik itd. Verjetno za vsako malenkost ni treba delat?

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po nov 14, 2011 7:11 pm

po pravem bi blo treba če se gre za končnik pa roko...če se gre pa za lager pa ne
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po nov 14, 2011 7:12 pm

Zadaj za lagerje ne rabiš,spredaj pa,ker boš ločil amortizer od premnika ki je privit na 2 vijaka in nista popolnoma na knap in si zyebal nagib,z nagibom tudi stek in bo rahlo postrani volan,gum niti ne bo žrlo,se pa zna malo čudno obnašat po cesti.Če pa bi premnik odvil komplet z premnikom pa optika ne bi bila potrebna,ker gor v košu ma itak sedišče ki je na knap in se ne bi nič spremenilo,samo bi te pa rad videl kako boš komplet preprešal.Boste mogli bit trije da boste držal vse skup pa pumpal prešo.Če menjaš končnikeali roko/vilico ali če snemaš most,menjaš letev,amoprtizerje,ležaje v glavnem vsak pšoseg spredaj zahteva optiko,zadaj pa odvisno.Za stilota konkretno ne rabiš nič dokler ne menjaš silent blokov pa še to ti bo marsikdo rekel da nimaš kaj nastavljat....

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ Po nov 14, 2011 7:15 pm

Čare, se mi zdi da hočeš mene prepričat da moram narediti optiko, naj te potolažim, je enkrat že bila, v petek bo spet. Sprašujem čisto iz firbca, tako da hvala za drugi del odgovora :)

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Po nov 14, 2011 9:00 pm

kaj pa če menjaš drog stabilizatorja ?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po nov 14, 2011 9:28 pm

ESX je napisal/-a:kaj pa če menjaš drog stabilizatorja ?

Ne

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po nov 14, 2011 9:37 pm

No pa da še jaz nekaj povprašam :). Imam montirane športne vzmeti, in seveda narejeno optiko, in kolikor zgleda po sezoni, je bila dobro nastavljena, glede na to da je bila obraba gum enakomerna. Sedaj pa bom montiral gewinde, in logično bom spet sevede naredil optiko. No kaj me pa sedaj zanima, v primeru da si bom nekaj časa po montaži gewind zaželel kaj nižji avto, recimo za 1cm, ali pa če bi mi morda hodil 1cm prenizek, se optika toliko spremeni da jo je potrebno ponovno opraviti? Po mojem niti ni to tako velika razlika. Seveda če gledam na to, da sem pri prvi menjavi vzmeti naredil optiko, in vsaj po mojem ni bila nastavljena dobro glede na to da je avto bil ca. 35mm nižji, ampak kar po parametrih proizvajalca avta (optika pa bila narejena na uradnem servisu), sklepam da je bila slaba glede na to da je lizalo gume.

Sm kot prvo pa morem ugotovit, zakaj in kje mi zadnjo levo gumo liže po obeh stranskih robovih (ne po naležni površini roba gume), za zunanji rob sicer vem da jo je pobiral rob odbijača na spoju pri blatniku, ampak ne gre mi pa v glavo, glede na to da je gumo pobiralo tudi malo po notranjem robu. Glede na to da je gumo pobiralo po zunanjem robu bi lahko bilo to posledično od distančnikov, samo če jih dam dol, potem mi lahko gumo po notranji strani začne še bolj pobirat :shock:. Ko bom imel kolesa spet dol, si morem dober pogledat kaj bi lahko bil vzrok drgnenja oz. kje spljoh drgne po notranji strani :shock:.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po nov 14, 2011 10:26 pm

E vidiš to pa je slaba stran gewind.Če ga spustiš ali dvigneš spremeniš stek in ti zna žret gume.Odvisno za kok ga boš spustil oz. za 1 cm še ne bo neke silne razlike ampak idealno pa tudi ne.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind To nov 15, 2011 4:49 pm

Imam drugačno vprašanje, predvsem za poznavalce. Imam original jeklena platišča za zimske. Za letne pa imam neoriginal platišča in so pač feltne bolj ven (trenutno ne vem točnega et-ja).
In sem opazil, da so mi prednje gume bolj pojete pri zunanjem robu in zadnje mi stojijo malenkost bolj tako /\ ampak se niso obrabile po robovih prav nič.
Sedaj me zanima če je pri prednjih tole zaradi optike in manjšega et-ja, ker so pač feltne bolj ven? Optika ni nikoli delana (avto ima 66000 km).
Letne imam spredaj nekje 2,6 bara, zadaj 2,4 na 195-50-15, avto ima zadaj poltogo premo.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To nov 15, 2011 8:22 pm

195/50 guma je bolj toga in če jo boš žulil v ovinke bo žrlo zunanje robove,lahko je tud kaj na optiki,zadaj pa je bolj očitno vidno zato ker je feltna bolj ven.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov