Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Twingo-zategovalniki pasov

Napisal/-a mITJA122 Po dec 12, 2011 4:29 pm

Včeraj je imela punca prometno nesrečo z Twingotom 1.2, 2000 letnik.
Nekdo ji je izsilil prednost in čelno sta trčila. Trčenje je bilo še kar silovito, vrata se niso dala odpreti.
Punco so odpeljali v bolnišnico vendar ni huje poškodovana. Danes sem si malo ogledal vozilo in prišel do zanimivega odkritja.

Punca je bila privezana. Sprožila sta se oba Airbag-a. Vse ok. Vendar sem ugotovil, da se ni sprožil voznikov zategovalnik varnostnega pasu.
Na moje začudenje se je pa sprožil sovoznikov zategovalnik, čeprav ni nihče sedel tam. Voznikov zategovalnik je ostal nepoškodovan.

Kako vem, kateri zategovalnik se je sprožil? Preprosto. Twingo ima takšne zategovalnike pasov;

http://s2.bolha.si/3/image//zategovalni ... ac203b.jpg

Zato se dobro vidi, da je sovoznikovega potegnilo noter in zlomilo plastiko. Voznikov je pa ostal cel.

Kako lahko pride do takšne zadeve? Kaj če bi trčenje bilo še bolj silovito?

Vozilo je bilo redno servisirano, nikoli prej poškodovano. Lučka za Airbag ni gorela.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Twingo-zategovalniki pasov

Napisal/-a zlica22 Po dec 12, 2011 9:06 pm

Najbrž je bila večja sila iz sovoznikove strani, zato so senzorji pospeška tam zaznali prevelik pojemek, posledično se sporoči napačni ukaz krmilni enoti... Sicer pa, točno ta pirotehnični zategovalnik je iz R clio letnika cca 1995. Tudi ta je bil razbit (totalka). Vsi Renaulti, ki sem jih videl (starejši modeli) so imeli neke težave s temi zategovalniki. Enostavno se ne prožijo...

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Po jan 09, 2012 4:34 pm

Torej, kar se tega Twingota tiče je avto totalka. Sem pa odvil voznikov nesprožen zategovalnik, da si ga malo pobližje ogledam. (Vem, pri tem moram biti pazljiv, ker hitro kaj poči).
Torej, zanima me ali morda kdo izmed Vas ve, kaj povzroči proženje tega zategovalnika? Ali je to impulz iz krmilnika, ali je to udarec pri nesreči....Vidim, da ima dva kabla, eden je za opozorilno lučko nepripetega varnostnega pasu. Drugi je pa??? Ali je prožilnik, ali je kakšen senzor(če se zategovalnik sproži, ta senzor sporoča, da je zategovalnik sprožen-lučka gori)?

Prilagam sliko. Kar je zeleno označeno, vem za kaj se gre, kar je rdečo pa nisem siguren. :roll:
Priponke
Zategovalnik.jpg

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po jan 09, 2012 7:58 pm

Pozdravljeni

Sproži ga impulz

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Po jan 09, 2012 8:17 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Sproži ga impulz

Lep pozdrav

Hvala za odgovor, zanima me še samo, če mogoče veste ali ga sproži impulz 12v toka, ki steče do prožilnika. Ali je ta napetost drugačna od 12V? Npr 5V..

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po jan 09, 2012 9:27 pm

mITJA122 je napisal/-a:Torej, kar se tega Twingota tiče je avto totalka. Sem pa odvil voznikov nesprožen zategovalnik, da si ga malo pobližje ogledam. (Vem, pri tem moram biti pazljiv, ker hitro kaj poči).
Torej, zanima me ali morda kdo izmed Vas ve, kaj povzroči proženje tega zategovalnika? Ali je to impulz iz krmilnika, ali je to udarec pri nesreči....Vidim, da ima dva kabla, eden je za opozorilno lučko nepripetega varnostnega pasu. Drugi je pa??? Ali je prožilnik, ali je kakšen senzor(če se zategovalnik sproži, ta senzor sporoča, da je zategovalnik sprožen-lučka gori)?

Prilagam sliko. Kar je zeleno označeno, vem za kaj se gre, kar je rdečo pa nisem siguren. :roll:

Označena z rdečo sta vžigalnik, ki vžge pirotehnično polnilo in pa vodnik, po katerem pride impulz.
Obstajajo tudi mehanski zategovalniki, kjer pas vleče prednapeta vzmet. Nevem če se še kje uporabljajo, ker so sila neuporabni, saj ne reagirajo skupaj z prednjimi airbagi...

Če ga nameravaš sprožiti, bo to več kot dovolj :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov