Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Menjalnik problem

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 3:15 pm

Živ, imam letnik 2007 Volvo S40 2,0 diesel, 1 lastnik, kilometrov 190 000 pa en hud problem. Namreč pred približno 14 dnevi so mi na uradnem servisu zamenjali dvomasni vztrajnik, sklopko, potisni ležaj in pa lamelo se mi zdi.

No vse vredu, zadeva je štimala, nakar iz mašine spet slišim nek čuden zvok, ne tak kot prej, ampak v prostem teku nekaj malce ropota. Se zapeljem do uradnega spet, mehanik mi reče tole je menjalnik zanič, neki ležaji v menjalniku so šli in ta zadeva ne pozna rezervnih delov, v poštev pride samo celotna menjava menjalnika. Šok, kako tipi tega niso vedeli že pred tednom?! Zelo dvomim, da je zadeva shodila v pičlem tednu in pol, sedaj a so nekaj pokvarili med servisom al kaj?

Sem malce jezen tudi nad avtom, sicer v 4 letih je bil dosedaj izredni strošek edino tole z dvomasnim vztrajnikom, ampak, da mi je menjalnik nekako slab ob pretežno bolj relacijskih vožnjah ter avta se zelo čuvam mi gre pa tudi v nos.

Sicer pa kdo kaj približno ve koliko časa se bom lahko še vozil naokoli brez okvare glede na to, da pretikam med prestavami brez problema, problem je edino to, da je menjalnik bolj glasen v prostem teku...

Lp!

Jeaka
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Re: Menjalnik problem

Napisal/-a Jeaka Sr dec 14, 2011 3:53 pm

Če je samo v prostem teku, potem dvomim da so ležaji v menjalniku, ker bi se jih pod obremenitvijo še bolj slišalo, če stisneš sklopko zvok ostane ali izgine?
[url=http://www.enigma-motorsport.si][img]http://www.enigma-motorsport.si/images/enigma_uvodna.jpg[/img][/url] http://www.enigma-motorsport.si

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 3:55 pm

Ko stisnem sklopko zvok izgine in glasnost je taka kot bi morala biti.

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Sr dec 14, 2011 4:08 pm

Komarček je napisal/-a:Ko stisnem sklopko zvok izgine in glasnost je taka kot bi morala biti.

Potisni ležaj se sliši...

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 4:36 pm

Ok nisem pristaš nekih teorij zarot, ampak, če je to res, me pošteno nategujejo na uradnem servisu (ne bom povedal na kateremu, da ne bo prišlo še do kakih tožb), pač pooblaščenec v Ljubljani. Zamenjana je bila sklopka, potisni ležaj, lamela in dvomasni vztrajnik pač v kompletu vse. Znamka je SACHS se mi zdi.

Kaj naj sedaj naredim? Zadevo sem še enkrat stestiral, menjalnik se nič ne oglaša med vožnjo, samo v prostemu teku je malce bolj vse skup glasno na čase, ta zvok pa se eliminira s pedalko za sklopko.

Kuriozno res, res za lase privlečeno se mi zdi, da bi bil menjalnik, ker bi bili simptomi zagotovo veliko hujši.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr dec 14, 2011 4:38 pm

mITJA122 je napisal/-a:
Komarček je napisal/-a:Ko stisnem sklopko zvok izgine in glasnost je taka kot bi morala biti.

Potisni ležaj se sliši...

X2
Upravičeni ste do reklamacije ( nestrokovno opravljeno delo / okvarjen del - v tem primeru ni kriv mehanik, pa vendar ga mora zamenjati, ker ga je prvič računal ) ali pa vsaj do povračilo stroškov, ki jih boste imeli na drugem servisu
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 4:50 pm

No saj ravno zaradi tega sem šel danes na uradnega spet. Imam 1 letno garancijo na to kar so mi zadnjič popravljali. Zdi se mi pa res nefer, da me očitno hočejo tako okrog prenesti.

V glavi imam 3 opcije:

1.) Potisni ležaj sploh ni bil menjan, ampak seveda zaračunan
2.) Zamenjan je bil nestrokovno
3.) Opiliti me hočejo še za en večji enormni strošek - menjava menjalnika pa še to ne bi nič pomagalo

Skratka grozno! Zgleda, da bo treba nazaj težit.

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Sr dec 14, 2011 4:51 pm

Komarček je napisal/-a:Ok nisem pristaš nekih teorij zarot, ampak, če je to res, me pošteno nategujejo na uradnem servisu (ne bom povedal na kateremu, da ne bo prišlo še do kakih tožb), pač pooblaščenec v Ljubljani. Zamenjana je bila sklopka, potisni ležaj, lamela in dvomasni vztrajnik pač v kompletu vse. Znamka je SACHS se mi zdi.

Kaj naj sedaj naredim? Zadevo sem še enkrat stestiral, menjalnik se nič ne oglaša med vožnjo, samo v prostemu teku je malce bolj vse skup glasno na čase, ta zvok pa se eliminira s pedalko za sklopko.

Kuriozno res, res za lase privlečeno se mi zdi, da bi bil menjalnik, ker bi bili simptomi zagotovo veliko hujši.

Zapelji avtomobil na drug servis, po drugo mnenje. Kar iz topa izstreliti, da je celoten menjalnik v okvari, je za lase privlečena zadeva.
Ne trdim, da ni možnosti da je menjalnik res okvarjen. Vendar se tudi ležaji na menjalniku ne začnejo "oglašati" čez noč.
Prav tako bi se ležaji slišali, pri sami vožnji....

Glede na simptome, ki jih navajaš, je najverjetneje v okvari Potisni ležaj. (rahlo rožljanje v prostem teku, ki izgine ko stisneš pedal sklopke)

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 5:01 pm

Se strinjam. Se bom zapeljal še na drug servis, bližje meni kar k staremu znancu na nepooblaščenca, če bo potreba pa še k drugemu pooblaščencu.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr dec 14, 2011 5:13 pm

Komarček je napisal/-a:2.) Zamenjan je bil nestrokovno

Nestrokovno se ne da vgraditi potisnega ležaja. Drugače kot je mišljeno v tovarni, ne gre skupaj.
Lahko pa je:
- ni bil zamenjan
- je bil zamenjan in je kakšne "fine" kvalitete ( ponaredek )
- naključje........... in je nov del odpovedal - žal se tudi to dogaja
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 5:23 pm

Zanimivo ni kaj. Bi bilo pa res zelo žalostno, če bi se izkazalo, da so računali nov potisni ležaj ter ga niso zamenjali, ali pa celo to, da je pooblaščenec tiščal notri ponaredek. :huh:

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 14, 2011 6:18 pm

Ko sem pred leti kupoval vztrajnik in sklopko za Golfa zraven ni bilo potisnega ležaja,tako da ga morda tudi pri tebi ni bilo in če se zvok eliminira z pritiskom na sklopko je zanič potisni ležaj in ne ležaji v menjalniku.Če bi bili zanič ležaji v menjalniku bi ta tulil med vožnjo oz med vožnjo ko bi spustil gas in menjalnik ne bi bil obremenjen.Vsak menjalnik se da zrihtat sam na pooblaščencih tega ne delajo ker ne znajo,ker znajo samo olje,filtre in zavore menjat,Saj servis je najbrž interclas kjer je šla stranka ki je pri kolegu kupila volva pogledat zakaj pušča semering in so majstri ugotovili da ma glavna gred 0,5 cm (ja centimetra) aksialne zračnosti (to bi že zdavnaj zaribalo oz. taka zračnost sploh ni možna) in bo treba menjat motor (če ma motor tako okvaro se da to lepo vse popravit) tko da pejt nekam na en drug servis po mnenje potem pa nazaj tja kjer so ti avto rihtali in jim povej da če bo to to da bo pyzdarija!!

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 6:43 pm

Ni Interclass, je nek drugi bolj "družinski" uradni servis. Saj bom šel še kam drugam po mnenje. Sem pa tudi jaz globoko prepričan, da če bi bilo kaj z menjalnikom, bi se to slišalo med vožnjo, tako pa se ne. Bo glavni krivec potisni ležaj verjetno.

To se bo uredilo pa še sprednji levi kolesni ležaj moram zamenjati, rahlo se že uglaša po nedavnem srečanju z robnikom.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 14, 2011 6:46 pm

Bog ne daj jim povedat da si v robnik pritegnil,bojo rekli da ti je osovino porinlo v menjalnik in kaj zdrobilo not.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr dec 14, 2011 7:03 pm

Moj nasvet in tudi od ostalih Volvo lastnikov - če že k pooblaščencu, potem v Maribor ;)
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 7:06 pm

Maribor je kr malo hudo daleč zame. Malo offtopic kdo ve za kake ugodne kolesne ležaje. Pooblaščenc je z delom 250 €, vem pa da se da sigurno veliko ceneje skos priti in enako kvalitetno.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr dec 14, 2011 7:21 pm

Če je ležaj skupaj s pestom in še čim, potem bo težko kaj drugega kot original. Če je pa navaden večredni ležaj, pa bi se načeloma lahko dobil v SKF in FAg trgovinah, razen če spet ni kakšna avtorsko zaščitena dimenzija. Žal pa sam teh novejših letnikov ne poznam. Si že vprašal na forumu www.vozimvolvo.si ?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Sr dec 14, 2011 7:35 pm

Ne, še nič. Se moram registrirati najprvo.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Po jan 02, 2012 1:50 pm

Evo, ponovno mi ostaja stopalka za sklopko na dnu. Me zanima, če bodo spet rekli, da je kriv menjalnik?!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po jan 02, 2012 1:54 pm

Za sklopko sicer ne vem....za zvok se pa bojim, da je tole...
viewtopic.php?f=6&t=88917
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov