Nasveti in napotki ter povpraševanja...

SuperSnake
Nov uporabnik

Menjalnik Opel Corsa 1.2

Napisal/-a SuperSnake So jan 07, 2012 9:44 pm

Pozdravljeni!

Avtomobil: Opel Corsa C 1.2. 2003 120.000km,vsi servisi pri pooblaščenem serviserju Opel.
Imam par vprašanj pa če se komu da,prebrati post lepo prosim.. :)

Kot v dosti primerih se tudi meni zatika menjalnik med vožnjo vendar sem ga poštudiral in vozim normalno brez problemov.
Včeraj sem malo preverjal tekočine v avtu in ugotovil,da je motorno olje za dolit in se odločim da grem na bencinsko črpalko po olje. Vsedem se v avto,prižgem brez kakršnih koli problemov dam v 1. spustim ročno in speljem,ko nekaj poči (nisem siguren ali je počilo ko sem spustil ročno zavoro ali ko sem speljal) se ustavim pogledam pod avtomobil in okoli po parkiršču,če slučajno ni kaj odletelo.Odpeljem se naprej do bencinske cca 1km kupim olje se pripeljem nazaj. Vse O.K.
Danes 'posodim' avto očetu, ga normalno prižge in ga ne more dati v rikverc. Me pokliče, poizkusim še jaz,ne gre... poizkusim še v prvo in drugo prestavo ne gre...3,4,5 brez problema. Poizkusim še enkrat v 1 in 2 prestavo deluje skoraj normalno (ko dam v 1. zvok kot da bi nekaj počilo) v R pa ne gre nikakor..

Avto bom vsekakor peljal na pooblaščeni servis,da zadevo pogledajo/popravijo. Zanima me pa:
-kaj bi to lahko bilo?
-ali je možno pri ugasnjenem avtomobilu brez tiščanja sklopke pretikati prestave? (kolikor je meni znano ne... vendar tukaj deluje brez problema)
-če bo potrebno menjavati menjalnik kakšna bi bila cena okvirno oz. kakšna bi bila cena menjave sklopke (če bi bil to vzrok)

Lahko pa,da bi bilo potrebno samo zamenjati olje v menjalniku ampak kot laika me bodo verjetno nategnili..

Upam,da se vam bo dalo prebrati in na kakšen 'dober' odgovor za moj TRR.

P.S. Pregledal sem nekaj tem z nazivom 'menjalnik' vendar nisem našel ničesar,kar bi lahko povezal z omenjenim.
LP :)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Re: Menjalnik Opel Corsa 1.2

Napisal/-a tiguan So jan 07, 2012 9:58 pm

Sklopka, treba bo menjat, strošek okoli 200 evrov.
Član od leta 2004

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 So jan 07, 2012 10:19 pm

Bi najbolje bilo menjalnik razstavit, ker ne verjamem da je sklopka. Kaj ko ga imaš v nuli slišiš kakšno ropotanje?
Lahko da je odtrgalo segerjev obroč in zaradi tega ne moreš prestavljat. Ker kar opisuješ se je meni tudi zgodilo, sprva sem sumil na sklopko, vendar po pregledu menjalnika se mi je zlomila segerka na 5 prestavi.

LP

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So jan 07, 2012 11:45 pm

Sigurno je sklopka ali potisni ležaj, košara, lamela, nekaj od tega menja se celo sem imel težavo, da mi je škrtalo drugo pa ni šlo v prvo kot s silo, po menjavi sklopke dela vse prfektno in gladko.
Član od leta 2004

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 08, 2012 1:07 am

Na corsah mehanizem za pretikanje dobi luft pa se ti potem slikaj z prestavlanjem.Lahko je tudi sklopka in ja pri ugasnjenem avtu lahko šaltaš brez problema v vse brzine,ne vem zakaj ne bi mogel??Pa malo poštudiraj če se 8 let star avto še vedno splača vozit na pooblaščenca (pravim zato ,ker je foter od kolega za prvi oljni servis po enem letu sicer z samo 3000 km plačal 190 yebenih € za 4 litre olja pa qrčev filter in potem te majo še j***a poklicat pa vprašat če si zadovoljen???)

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Ne jan 08, 2012 2:26 am

Lp!

Zahvaljujem se za odgovore.
jason19 je napisal/-a: Kaj ko ga imaš v nuli slišiš kakšno ropotanje?
Ne nič ne ropota. Vse 'dela' bp.

čare je napisal/-a:Lahko je tudi sklopka in ja pri ugasnjenem avtu lahko šaltaš brez problema v vse brzine,ne vem zakaj ne bi mogel??Pa malo poštudiraj če se 8 let star avto še vedno splača vozit na pooblaščenca

Mislil sem brez tiščanja sklopke pa da bi prestavljal. Drugače pa sem imel slabe izkušnje s prejšnjim lokalnim mehanikom (še ko sem imel Astro 92' mi je pred počitnicami preveril avto nekaj zamenjal bla bla in ko sem se peljal na morje se je ulilo in je 'deževalo' v kabino po nogah). Drugega pa zaenkrat ne poznam in se nisem (iskreno) niti pretirano pozanimal. Tega serviserja mi je pa kolega priporočil. (popoldanec ali kako se že temu reče) :)

tiguan je napisal/-a:Sigurno je sklopka ali potisni ležaj, košara, lamela, nekaj od tega menja se celo sem imel težavo, da mi je škrtalo drugo pa ni šlo v prvo kot s silo, po menjavi sklopke dela vse prfektno in gladko.

Pa bi lahko vseeno ob pritisku sklopke normalno pretikal v 3,4,5?

Verjetno je že čas glede na to da je prevoženih 120kkm.
Koliko bi pa bila menjava menjalnika? Približno?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne jan 08, 2012 8:22 am

Meni je šlo v 3-4-5 lažje, kot v 1-2, ampak prej preverite mehanizem.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
IgorMM
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a IgorMM Ne jan 08, 2012 9:02 am

pri nasi corsi je bil isto problem pri prestavljanju med voznjo. vasih delal bp vcasih ni slo nikakor.
na koncu je samo bil problem en plasticen del ki povezuje rocno z menjalnikom, se izrabi in ma luft in je zezal v pm.
nato sli na servis zamenjali z kovinskim, ker plasticni so bili seriska napaka. investicija bila takrt mislim da 50€
od takrt zadeva s evedno deluje tko k treba. in dvomim da pri 120k sla sklopka... razen ce ste nevem kaj delal z avtom.
lp

http://www.youtube.com/watch?v=nq0HdbSx_KQ
http://www.corsa-c.co.uk/forum/showthre ... r-problems

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Ne jan 08, 2012 10:38 am

Pozdravljeni!
IgorMM je napisal/-a: in dvomim da pri 120k sla sklopka... razen ce ste nevem kaj delal z avtom.

Naj prvo odgovorim na tole. Avto se lepo vozi in vozim ga samo jaz.. Me pa zanima sledeče,ob povezavi ki si jo dal sem našel še en link in sem videl eno zanimivo zadevo:
http://www.youtube.com/watch?v=8zba7yTHxew&feature=endscreen&NR=1 (ustavite na 0.45 in poglejte na desni strani je ena zajla?).Ko sem odprl zaščito okoli sem opazil,da sta notri dve luknji vendar nisem vedel kaj bi to bilo..Bi morala biti ta 'zajla' tudi pri meni?

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Ne jan 08, 2012 11:19 am

SuperSnake je napisal/-a:Pozdravljeni!
IgorMM je napisal/-a: in dvomim da pri 120k sla sklopka... razen ce ste nevem kaj delal z avtom.

Naj prvo odgovorim na tole. Avto se lepo vozi in vozim ga samo jaz.. Me pa zanima sledeče,ob povezavi ki si jo dal sem našel še en link in sem videl eno zanimivo zadevo:
http://www.youtube.com/watch?v=8zba7yTHxew&feature=endscreen&NR=1 (ustavite na 0.45 in poglejte na desni strani je ena zajla?).Ko sem odprl zaščito okoli sem opazil,da sta notri dve luknji vendar nisem vedel kaj bi to bilo..Bi morala biti ta 'zajla' tudi pri meni?

Kako ti je pa sklopka prijemlala: ali je primla proti vrhu ali še na začetku. Najprej malo še mehanizme preglej , jih namaži, pri ročki menjalnika dobi manšeto dol in podmaži kuglo. Namaži še vse vode ki so do menjalnika. Zaj če ima opel sklopko na zajlo nwm, če jo ima preveri če ni kje natrgana ali zarjavela, takrat je potrebna menjava( 20e). Pri hidravlični sklopki pa preverite vzvod stopalke in zaračnost. Preverite kdaj je bilo olje menjano za sklopko.

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Ne jan 08, 2012 12:03 pm

Lp!

jason19 je napisal/-a:Kako ti je pa sklopka prijemlala: ali je primla proti vrhu ali še na začetku. Najprej malo še mehanizme preglej , jih namaži, pri ročki menjalnika dobi manšeto dol in podmaži kuglo

Sklopka mi je prijela pri vrhu (vedno jo pritisnem do konca in prestavim).Grem v avto sedaj in bom slikal menjalnik oziroma tisti dve luknji,za katere sem mislil,da pride zajla not.

Evo da dodam še sliko za kar sem spraševal (obkroženo z belima krogcema).

http://imageshack.us/f/560/menjalnikluknja.jpg/

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Ne jan 08, 2012 4:56 pm

SuperSnake je napisal/-a:Lp!

jason19 je napisal/-a:Kako ti je pa sklopka prijemlala: ali je primla proti vrhu ali še na začetku. Najprej malo še mehanizme preglej , jih namaži, pri ročki menjalnika dobi manšeto dol in podmaži kuglo

Sklopka mi je prijela pri vrhu (vedno jo pritisnem do konca in prestavim).Grem v avto sedaj in bom slikal menjalnik oziroma tisti dve luknji,za katere sem mislil,da pride zajla not.

Evo da dodam še sliko za kar sem spraševal (obkroženo z belima krogcema).

http://imageshack.us/f/560/menjalnikluknja.jpg/

To kar je na sliki prikazano je prostor pri ročici menjalnika, tukaj ni kakšne zajle lahko pa tu namažeš tisto kuglo. Zajla se nahaja pri pedalki sklopke in pod havbo. Sledi do menjalnika in tam boš videl zajlo ovito v črno, ki gre nazaj do pedalke.
Upam da sem kolikor toliko razločno pojasnil.

Lp

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Ne jan 08, 2012 7:14 pm

Najlepša hvala vsem skupaj :) Jutri peljem avtomobil in povem kaj je bilo :)

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Po jan 09, 2012 11:39 pm

V glavnem Corsa je nazaj vendar nimam blage veze kaj je mehanik menjal (nisem peljal na pooblaščen servis tisti ki pa je avto peljal mehaniku ni nič spraševal).Zaradi spleta okoliščin nisem imel priložnosti biti zraven niti vprašati kaj je kaj zato sprašujem tukaj.. Na 'računu' imam napisano sledeče:
-menjava mehanizma (za kakšen mehanizem bi tukaj lahko šlo?) v vrednosti 150€ (+30€ delo)

Imel sem še neke težave kjer se je slišal zvok kovine ob kovino pri ležečih policajih in kakšni luknji na cestišču tako,da sem naročil še popravilo tega.
-menjava volanskega končnika 12€

-mehanik mi je še zamenjal zadnji kolesni ležaj 40€ (+30€ delo)

-optika 25€

Vse skupaj v vrednosti 287€ (je to veliko?)

Pa, lep pozdrav ;)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan To jan 10, 2012 9:09 am

Mehanizem, ki ga vidiš, ko odpreš pokrov motorja, gre pa vse od menjalniške ročke v kabini, ko odpreš plastičen pokrov pa do menjalnik na notranji strani, lahk da se motm, ceno si plačal pa kot, da bi ti menjal sklopko. Imel sem identične težave, pr meni je bla sklopka.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To jan 10, 2012 10:33 pm

Meni so na AMZS računal 22€ za menjavo obeh zadnjih kolesnih ležajev, po pol ure za vsakega.
Je pa optika nekam poceni.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Če jan 12, 2012 10:22 am

tiguan je napisal/-a:Mehanizem, ki ga vidiš, ko odpreš pokrov motorja, gre pa vse od menjalniške ročke v kabini, ko odpreš plastičen pokrov pa do menjalnik na notranji strani, lahk da se motm, ceno si plačal pa kot, da bi ti menjal sklopko

Sem šel do mehanika in ga povprašal za ta mehanizem. Rekel je da je bil čisto zanič,da sem imel preveč zračnosti. Cena je pa taka,ker ni našel ponaredka(wtf?) tako, da je originalni mehanizem notri. V glavnem,sedaj me nekaj še termostat oz. termostikalo heca,saj ne ogreje motorja dovolj (v kabini na števcu mi kaže malo okoli 75°C). Mogoče kdo ve kje na Corsi prse to nahaja,da bi probal sam zamenjati?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če jan 12, 2012 5:49 pm

Termostat je ostal odprt, a ti kaj pada temperatura med vožnjo, kako pa na mestu se ogreje na 90°C, probaj pošlatat zgornjo in spodnjo cev, tja do 80°C bi morala bit ena hladna, druga vroča, če sta obe topli je termostat, menjaš ga lahko sam,...
Član od leta 2004

SuperSnake
Nov uporabnik

Napisal/-a SuperSnake Če jan 12, 2012 11:07 pm

Lp..
tiguan je napisal/-a:a ti kaj pada temperatura med vožnjo, kako pa na mestu se ogreje na 90°C

Temperatura se giblje vožnji primerno: če vozim normalno (2500rpm) se temperatura nahaja v območju med 70°C in 80°C..Ko ga pritisnem (4500rpm) se temperatura dvigne na okoli 85°C in ko zmanjšam hitrost pade temperatura nazaj med 70-80°C.. Na 90°C je bil pa samo poleti,ko sem v koloni vozil stal cca 1h.

tiguan je napisal/-a:če sta obe topli je termostat, menjaš ga lahko sam,...

Mogoče veš kje točno se to lahko vidi,da bi ga sam zamenjal?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe jan 13, 2012 11:27 pm

Član od leta 2004
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov