mišek je napisal/-a:Po moje je tako; ja ko je temperatura prenizka se kompresor ne vklopi - lučka pa ravno tako gori, ampak to ni znak, da kompresor dela.
Klima pozimi ne dela v obrnjenem vrstnem redu kot poleti, ni to kot hišna klima, ki lahko tudi greje. Kolikor jaz zastopim kompresor v avtu ima vedno funkcijo ohlajanja zraka, s tem pa mu tudi odvzema vlago - v tem je fora odroševanja stekel. Se pravi najprej potuje zrak skozi hladilnik, ki ga hladi kompresor mu s tem odvzame vlago, potem pa gre ta zrak naprej skozi pečko, skozi katero kroži vroča hladilna tekočina, s tem se zrak segreje, ki potem piha v notranjost avta.
Poleti pa je gre zrak mimo pečke in gre samo skozi hladilni del oziroma poleg se meša toliko toplega zraka, da vzdržuje nastavljeno temperaturo.
Eni pa pač rečejo, klimo mam skoz vklopleno, drugi pa to zastopjo, da imajo skoz vkloplen kompresor. Pa pozimi ko je pod 3 stopinje ta sigurno ne dela in je vseeno ali ti tam sveti lučka AC ali ne. Kompresor ne dela. Imeti kompresor vkloplen pri zunanjih temperaturah nad 3, ko ni potrebe po sušenju zraka je pa bedarija.
Če pa stisneš na tipko za odroševanje stekel (pri avtomatskih je to, za ročne ne vem) se s tem avtomatsko vklopi kompresor, če prej ni bil, zrak se usmeri na steklo in ventilator začne na polno delati, s tem se doseže najhitrejše sušenje šip, ko tega ne potrebuješ več spet stisneš isti gumb in avtomatika preklopi na način nastavljen pred tem.
Uporabna zadeva, ni nepotrebnega pritiskanja. Drugače bi bilo treba vklopit kompresor, parkrat pritisnit, da preusmeriš zrak na šipo, povečat hitrost ventilatorja, ko pa se posuši pa spet nastvaljanje nazaj....tu pa z enim pritiskom naredi vse samo.
Avtomatska klima je zakon, jaz je v prejšnem avtu sploh nisem imel, zdaj pa je 2 conska, luksuz zdaj v zimskem času za moje vedno mrzle noge))
Klobasa je napisal/-a:Hvala za izčrpen odgovor!
Ampak še vedno me nekaj zanima. Kako potem pri npr -5 odroševanje deluje, če praviš da se pod trem stopinjam kompresor ne vklaplja?
Sicer je pa tvoj odgovor s popravki pravopisnih napak zrel za na slovensko wikipedio
Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 7 gostov