Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
matjaz19
Novinec

klima

Napisal/-a matjaz19 So jan 14, 2012 4:43 pm

Pozdravljeni. Mam renaoja scenica 1,5 dci l2005
Zanima me če ima ta avto na klimi kakšen termostat, da mi klima pod minus ne dela,? danes sem jo mal zalaufal pa se je slišal kompresor, včeraj pa ne, enkrat se sliši drugč ne, kaj bi lahko bilo narobe. Polnjena je bila lani avgusta. plin zaenkrat ne spušča smo včeraj pregledali.
Hvala za odgovore

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Re: klima

Napisal/-a RedBull™ So jan 14, 2012 4:45 pm

Da te potolažim... nobenemu avtomobilu ne dela klima oz. se ne vklopi kompresor klime,ko se temperatura spusti pod 3 stopinje (odvisno od znamke) pri nekarih stopinja gor,dol....
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So jan 14, 2012 6:49 pm

x2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko So jan 14, 2012 6:56 pm

x3

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa So jan 14, 2012 7:09 pm

Zdaj ko je avtor dobil odgovor, bi pa še jaz nekaj vprašal.

Na kakšen način potem deluje "odrosevanje" stekel, če mi zjutraj ko je mraz sveti AC lučka?

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 So jan 14, 2012 7:19 pm

To tud mene zanima, jst sm mislu da klima dela vedno ko jo prižgeš :shock:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So jan 14, 2012 7:39 pm

Pozdravljeni

Najlažje je razloženo tikaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning

Deluje ja, vendar v obnjenem vrstnem redu kot poleti - klima lahko hladi ali greje

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa So jan 14, 2012 8:51 pm

A potem se zviša poraba goriva tudi takrat ko klima greje?

Ker tole glede klime mi nikoli ni bilo 100% jasno.
Uporabljam jo samo da hladim avto. Ko se šipe rosijo, pa prižgem gretje na 21 stopinj in kliknem na gumb za pihanje v vetrobran in v noge in isto deluje da se šipe odrosijo.
Ne vem zakaj bi potem uporabljal ločen gumb za odroševanje ki uporablja klimo?

Uporabniški avatar
no-body
Novinec

Napisal/-a no-body So jan 14, 2012 9:06 pm

klima odrosi takoj kokr navadno gretje

Uporabniški avatar
matjaz19
Novinec

Napisal/-a matjaz19 Ne jan 15, 2012 10:00 am

Hvala za odgovor

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Ne jan 15, 2012 10:20 am

matjaz19 je napisal/-a:Hvala za odgovor

x2

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To jan 17, 2012 8:35 pm

Po moje je tako; ja ko je temperatura prenizka se kompresor ne vklopi - lučka pa ravno tako gori, ampak to ni znak, da kompresor dela.
Klima pozimi ne dela v obrnjenem vrstnem redu kot poleti, ni to kot hišna klima, ki lahko tudi greje. Kolikor jaz zastopim kompresor v avtu ima vedno funkcijo ohlajanja zraka, s tem pa mu tudi odvzema vlago - v tem je fora odroševanja stekel. Se pravi najprej potuje zrak skozi hladilnik, ki ga hladi kompresor mu s tem odvzame vlago, potem pa gre ta zrak naprej skozi pečko, skozi katero kroži vroča hladilna tekočina, s tem se zrak segreje, ki potem piha v notranjost avta.
Poleti pa je gre zrak mimo pečke in gre samo skozi hladilni del oziroma poleg se meša toliko toplega zraka, da vzdržuje nastavljeno temperaturo.

Eni pa pač rečejo, klimo mam skoz vklopleno, drugi pa to zastopjo, da imajo skoz vkloplen kompresor. Pa pozimi ko je pod 3 stopinje ta sigurno ne dela in je vseeno ali ti tam sveti lučka AC ali ne. Kompresor ne dela. Imeti kompresor vkloplen pri zunanjih temperaturah nad 3, ko ni potrebe po sušenju zraka je pa bedarija.
Če pa stisneš na tipko za odroševanje stekel (pri avtomatskih je to, za ročne ne vem) se s tem avtomatsko vklopi kompresor, če prej ni bil, zrak se usmeri na steklo in ventilator začne na polno delati, s tem se doseže najhitrejše sušenje šip, ko tega ne potrebuješ več spet stisneš isti gumb in avtomatika preklopi na način nastavljen pred tem.
Uporabna zadeva, ni nepotrebnega pritiskanja. Drugače bi bilo treba vklopit kompresor, parkrat pritisnit, da preusmeriš zrak na šipo, povečat hitrost ventilatorja, ko pa se posuši pa spet nastvaljanje nazaj....tu pa z enim pritiskom naredi vse samo.
Avtomatska klima je zakon, jaz je v prejšnem avtu sploh nisem imel, zdaj pa je 2 conska, luksuz zdaj v zimskem času za moje vedno mrzle noge :)))

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters To jan 17, 2012 11:21 pm

Zadeva deluje točno tako kot je napisal Mišek :!:

Naježim se, ko nekdo reče/napiše, da se pozimi v avtu greje s klimo...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 17, 2012 11:46 pm

AC gumb lahko pozimi vpliva tudi na vklop dodatnega električnega grelca.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa To jan 17, 2012 11:52 pm

mišek je napisal/-a:Po moje je tako; ja ko je temperatura prenizka se kompresor ne vklopi - lučka pa ravno tako gori, ampak to ni znak, da kompresor dela.
Klima pozimi ne dela v obrnjenem vrstnem redu kot poleti, ni to kot hišna klima, ki lahko tudi greje. Kolikor jaz zastopim kompresor v avtu ima vedno funkcijo ohlajanja zraka, s tem pa mu tudi odvzema vlago - v tem je fora odroševanja stekel. Se pravi najprej potuje zrak skozi hladilnik, ki ga hladi kompresor mu s tem odvzame vlago, potem pa gre ta zrak naprej skozi pečko, skozi katero kroži vroča hladilna tekočina, s tem se zrak segreje, ki potem piha v notranjost avta.
Poleti pa je gre zrak mimo pečke in gre samo skozi hladilni del oziroma poleg se meša toliko toplega zraka, da vzdržuje nastavljeno temperaturo.

Eni pa pač rečejo, klimo mam skoz vklopleno, drugi pa to zastopjo, da imajo skoz vkloplen kompresor. Pa pozimi ko je pod 3 stopinje ta sigurno ne dela in je vseeno ali ti tam sveti lučka AC ali ne. Kompresor ne dela. Imeti kompresor vkloplen pri zunanjih temperaturah nad 3, ko ni potrebe po sušenju zraka je pa bedarija.
Če pa stisneš na tipko za odroševanje stekel (pri avtomatskih je to, za ročne ne vem) se s tem avtomatsko vklopi kompresor, če prej ni bil, zrak se usmeri na steklo in ventilator začne na polno delati, s tem se doseže najhitrejše sušenje šip, ko tega ne potrebuješ več spet stisneš isti gumb in avtomatika preklopi na način nastavljen pred tem.
Uporabna zadeva, ni nepotrebnega pritiskanja. Drugače bi bilo treba vklopit kompresor, parkrat pritisnit, da preusmeriš zrak na šipo, povečat hitrost ventilatorja, ko pa se posuši pa spet nastvaljanje nazaj....tu pa z enim pritiskom naredi vse samo.
Avtomatska klima je zakon, jaz je v prejšnem avtu sploh nisem imel, zdaj pa je 2 conska, luksuz zdaj v zimskem času za moje vedno mrzle noge :)))

Hvala za izčrpen odgovor! :)
Ampak še vedno me nekaj zanima. Kako potem pri npr -5 odroševanje deluje, če praviš da se pod trem stopinjam kompresor ne vklaplja?

Sicer je pa tvoj odgovor s popravki pravopisnih napak zrel za na slovensko wikipedio :D

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Sr jan 18, 2012 1:01 am

Pod določeno temparaturo se kompresor ne bo zagnal. Odvisno od avta. Če pozimi pritisneš gumb za odrositev sprednje šipe se pač prižge lučka AC na konzoli klime, vendar to ne pomeni, da dela kompresor. Dela samo ventilator klime oz. hladilnika, če ima vozilo samo en ventilator. In to je to.
Se vidmo ko se zagledamo.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jan 18, 2012 11:12 pm

Če se kompresor ne vklopi se tudi ventilator na hladilniku ne bo vklopil.
Če se vklopi kompresor najlažje slišiš tako, da avto na mestu stoji pod štangasom pa odpreš vrata, stisneš AC in se sliši ko šklocne, če se vklop, pa mašina mal zajambra.
Zdaj ko je mrzlo; če boš pri 5°C vklopil tudi ni rečeno, da se bo vklopil ventilator, ker ni potrebe, če je pa že itak mrzlo, med vožnjo pa tako piha čez hladilnik.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jan 18, 2012 11:30 pm

Klobasa je napisal/-a:Hvala za izčrpen odgovor! :)
Ampak še vedno me nekaj zanima. Kako potem pri npr -5 odroševanje deluje, če praviš da se pod trem stopinjam kompresor ne vklaplja?

Sicer je pa tvoj odgovor s popravki pravopisnih napak zrel za na slovensko wikipedio :D

Zrak ti usmeri na šipo in na polno piha, kompresor pa ne dela. Sej tud odroševanje ni tako učinkovito, ne more bit.
Jepa tudi, da pri nizkih temperaturah je manj vlage kot pri mal višjih.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr jan 18, 2012 11:37 pm

Njega to zanima
Kako potem pri npr -5 odroševanje deluje?

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr jan 18, 2012 11:50 pm

Saj sem napisal; dela brez kompresorja, suši kolikor pač lahko. Zato pa dlje traja, da se vsaj malo motor zagreje, da toplo piha potem je bolje, drugače pa je bol švoh. Če pa je mal višja temperatura, da lahko kompresor zalaufa pa posuši v hipu.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 7 gostov