Nasveti in napotki ter povpraševanja...

optimistka
Nov uporabnik

Suzuki Jimny - zvok v motorju

Napisal/-a optimistka Pe jan 27, 2012 9:09 pm

Dva do tri dni po menjavi gum na avtomobilu (Suzuki Jimny 1,5 LX DDIS, 75.000 km) je volan ob zaviranju pričel močno tresti. Vulkanizer h kateremu sem se vrnila,je zatrdil, da to nima nobene zveze z menjavo gum.
Čez nekaj dni se je ob zagonu avtomobila prvič zaslišal čuden (visok, piskajoč) zvok, ki je trajal kakšno minuto ali dlje. Po tistem, ko se je zvok pojavil prvič, se je začel pojavljati vse pogosteje, včasih tudi med vožno. Med vožnjo je bilo slišati zvok, kot bi se sproščal kakšen zrak. Nekajkrat, ko sem avto parkirala in pustila delovati le motor, je bilo poleg tega zvoka čutiti tudi tresenje celotnega avtomobila.

Zaradi obeh težav sem avto odpeljala na servis Avtoemona, d.d., Celovška 252, Ljubljana. Po pregledu avtomobila so ugotovili:
1. volan trese ker so uničene zavorne ploščice in zavorni diski, oboje je potrebno takoj menjati(to je bilo opravljeno ta dan, račun 319,00 €)
2. za zvok je kriv "štarter", serviser se je izrazil: "šel je štarter" in opozoril, da mora za takšen poseg avto biti na servisu 2 dni - zato smo se dogovorili, da zamenjavo "štarterja" opravimo v sklopu velikega servisa, na 75.000 km!
Od tega pregleda na servisu, pa do danes je minilo skoraj 2 meseca. Volan pri zaviranju ne trese, zvok se ne pojavlja več kot mesec dni.
Moje vpašanje je sledeče:
- ali naj dam na avtomobilu vseeno zamenjati "štarter", kljub temu, da ni slišati več nobenih zvokov?
- presenečena sem bila, da me na predhodnem rednem servisu, ki je bil opravljen 10 mesecev pred tem pregledom, niso opozorili, da je potrebna ali pa bo v kratkem potrebna menjava zavornih ploščic?! Prepričana sem, da bi se na ta način izognila dodatnim stroškom, oz., da ne bi prišlo do "uničenih zavornih diskov". Ali pa so morda na tem avtomobilu tako slabi zavorni diski?! Na takšen nivo uslug sem navajena iz servisa Šubelj. kamor smo vozili avtomobile Mitsubishi (z enim smo prevozili 410.000 km in drugi ima prevoženih 250.000 km - na nobenem niso bili nikoli zamenjani zavorni diski, vedno pa smo bili opozorjeni na stanje zavornih ploščic) Čudno mi je tole z zavornimi diski, saj sem voznica stare šole in moj stil vožnje voziti s čim manj zaviranja, bolj mi odgovarja vožnja z menjavanjem brzin.
Torej, če mi kdo lahko kaj pametnega pove in svetuje - hvala!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Suzuki Jimny - zvok v motorju

Napisal/-a Fan So jan 28, 2012 12:37 am

Pozdravljeni

Res je nekaj malo prevoženih kilometrov za porabljene zavorne diske, pa vendar je težko nekaj trditi, dokler se ne vidi. Predvidevam, da so vam stare dele vrnili......................... torej se lahko vidi ali so obrabljeni.
Za tresenje pri zaviranju, je lahko krivih več vzrokov.
Pogosti krivci so:
- zviti ali obrabljeni zavorni diski
- obrabljene ali pregrete zavorne ploščice
- rahlo blokiranje vodila zavornega cilindra

Zaganjač? Osebno ga ne bi servisiral iz preventive, ko bo nagajal se ga uredi. To je lahko čez deset let ali pa pet minut. V nobenem primeru pa vam zaganjač med obratovanjem motorja ne spušča nobenih zvokov, ker miruje - deluje samo pri vžigu motorja.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

optimistka
Nov uporabnik

Napisal/-a optimistka To jan 31, 2012 11:16 pm

Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Zavornih diskov mi niso vrnili, niso jih omenili, sama pa nisem pravočasno reagirala, da bi povprašala zanje. Sem pa pozabila v prejšnjem sporočili zapisati še sledeče: mesec dni pred tem popravilom (zamenjavo zavornih ploščic in diskov) sem opravila tehnični pregled - brez vseh pripomb. Zdi se mi čudno, da na tehničnem pregledu ne bi ugotovili nobenih težav, če bi bili uničeni zavorni diski?
Torej - nimam več prave volje peljati avto k istemu serviserju - Avtoemoni! Z menjavo zaganjača bom pa počakala.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Sr feb 01, 2012 10:30 am

optimistka je napisal/-a:Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Zavornih diskov mi niso vrnili, niso jih omenili, sama pa nisem pravočasno reagirala, da bi povprašala zanje. Sem pa pozabila v prejšnjem sporočili zapisati še sledeče: mesec dni pred tem popravilom (zamenjavo zavornih ploščic in diskov) sem opravila tehnični pregled - brez vseh pripomb. Zdi se mi čudno, da na tehničnem pregledu ne bi ugotovili nobenih težav, če bi bili uničeni zavorni diski?
Torej - nimam več prave volje peljati avto k istemu serviserju - Avtoemoni! Z menjavo zaganjača bom pa počakala.

Ponavadi se diske menja zaradi obrabljenosti/ukrivljenosti, kar še ne pomeni da toliko slabše primejo da nebi opravil tehničnega pregleda. Če pa se ne menjajo lahko pride do težav, disk poči ipd...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov