Napisal/-a optimistka Pe jan 27, 2012 9:09 pm
Dva do tri dni po menjavi gum na avtomobilu (Suzuki Jimny 1,5 LX DDIS, 75.000 km) je volan ob zaviranju pričel močno tresti. Vulkanizer h kateremu sem se vrnila,je zatrdil, da to nima nobene zveze z menjavo gum.
Čez nekaj dni se je ob zagonu avtomobila prvič zaslišal čuden (visok, piskajoč) zvok, ki je trajal kakšno minuto ali dlje. Po tistem, ko se je zvok pojavil prvič, se je začel pojavljati vse pogosteje, včasih tudi med vožno. Med vožnjo je bilo slišati zvok, kot bi se sproščal kakšen zrak. Nekajkrat, ko sem avto parkirala in pustila delovati le motor, je bilo poleg tega zvoka čutiti tudi tresenje celotnega avtomobila.
Zaradi obeh težav sem avto odpeljala na servis Avtoemona, d.d., Celovška 252, Ljubljana. Po pregledu avtomobila so ugotovili:
1. volan trese ker so uničene zavorne ploščice in zavorni diski, oboje je potrebno takoj menjati(to je bilo opravljeno ta dan, račun 319,00 €)
2. za zvok je kriv "štarter", serviser se je izrazil: "šel je štarter" in opozoril, da mora za takšen poseg avto biti na servisu 2 dni - zato smo se dogovorili, da zamenjavo "štarterja" opravimo v sklopu velikega servisa, na 75.000 km!
Od tega pregleda na servisu, pa do danes je minilo skoraj 2 meseca. Volan pri zaviranju ne trese, zvok se ne pojavlja več kot mesec dni.
Moje vpašanje je sledeče:
- ali naj dam na avtomobilu vseeno zamenjati "štarter", kljub temu, da ni slišati več nobenih zvokov?
- presenečena sem bila, da me na predhodnem rednem servisu, ki je bil opravljen 10 mesecev pred tem pregledom, niso opozorili, da je potrebna ali pa bo v kratkem potrebna menjava zavornih ploščic?! Prepričana sem, da bi se na ta način izognila dodatnim stroškom, oz., da ne bi prišlo do "uničenih zavornih diskov". Ali pa so morda na tem avtomobilu tako slabi zavorni diski?! Na takšen nivo uslug sem navajena iz servisa Šubelj. kamor smo vozili avtomobile Mitsubishi (z enim smo prevozili 410.000 km in drugi ima prevoženih 250.000 km - na nobenem niso bili nikoli zamenjani zavorni diski, vedno pa smo bili opozorjeni na stanje zavornih ploščic) Čudno mi je tole z zavornimi diski, saj sem voznica stare šole in moj stil vožnje voziti s čim manj zaviranja, bolj mi odgovarja vožnja z menjavanjem brzin.
Torej, če mi kdo lahko kaj pametnega pove in svetuje - hvala!