Kot lahko razberete iz naslova imam verjetno problem z lambda sondo.
Zelo hvaležen bom vsakemu, ki bo prebral problem in kakorkoli pomagal, pokomentiral...!

Vozilo:
Opel Corsa-D
letnik: 2008
motor: bencinski 1.2
Opis situacije:
Danes se mi je zgodilo med počasno vožnjo na makedamu, da se mi je prižgala lučka ki označuje problem na izpušnem sistemu.
Prižgala se je skupaj z lučko, ki označuje problem na elektroniki, vendar je ta kmalu zatem ugasnila. Tako je ostala prižgana le lučka za izpušni sistem.
Pri tem je avto začel cukati. Z njim se še da peljati, vendar cuka. Avto je pred tem dnevom že nekaj časa čisto narahlo malenkostno cukal ob vožnji z konstantnim plinom. Med močnejšim pospeševanjem ni bilo opaziti cukanja.
Po pregledu in merjenju signala:
Avto sem zapeljal nad kanal in si ogledal obe sondi. Pri nobeni ni iztaknjenih žic, ali da bi bili mokri, poškodovani... Izgledata kot novi, zunanje fizične poškodbe ni.
Avto sem ogrel in na obeh z digitalnim multimetrom premeril napetost izhodnega signala.
Pri zgornji sondi nad katalizatorjem, sem izmeril hitro nihanje napetosti med 100mV in 880mV. Kar se mi zdi popolnoma OK. Glede na ta GRAF.
Pri spodnji sondi na izpuhu, za katalizatorjem, vrednost ni tako močno nihala kot pri zgornji ampak je bila več ali manj konstatna okoli 541mV+-1mV. Ko sem dodal plin se vrednost ni bistveno razlikovala. Najmanjšo vrednost katero sem uspel izmeriti je bila 480mV in največja 660mV. Vse to je izven razpona, ki ga opisujejo TU v tabeli.
Kakšni sondi sta na avtu:
Obe sta 4 žični. Imata de beli žici za grelec, drugi dve sta pa + in - za signal (črna in siva).
Torej lahko sta Zirconia Sensor type A
ali pa Titanium Sensors Type 3.
TI NAJ BI BILI PRAVI za moj avto, vendar ne vem katerega tipa sta?
Vprašanja:
Kaj mislite? Je napaka v drugi sondi po katalizatorju? So simptomi pravi?
Če ja:
Katere vrste sta sondi? Bi jo zamenjali z univerzalno ali bi se odločili za originalno?
Kje naj jo kupim?
Najlepša hvala vsem, ki ste prebrali ta post in pomagali k rešitvi problema!
Lep pozdrav, Matjaž