Nasveti in napotki ter povpraševanja...

DEJAN274
Nov uporabnik

Padanje obratov

Napisal/-a DEJAN274 Pe feb 24, 2012 2:47 pm

KIA SEPHIA II 1,5i 16V 65kw-Pri ogreti mašini obrati ne padejo takoj ko spustim gas. ko pa padejo pa nihajo tudi proti nič in se potem vrnejo do 1000 rpm. Ko stisnem sklopko in spustim gas ali v prostem teku, zanihajo pod 800 rpm-skoraj do nič in se potem vrnejo na okoli 900-1000. Menjal sem cinšpule in kable od sveč ter svečke. A je težava ostala. Pred omenjeno menjavo je avto včasih deloval kot po 3h cilindrih in prihajalo je do nenadnega izpada moči-tudi pri večjih obratih. Sedaj je težava le da obrati v prostem teku padejo prenisko in potem nihajo ter težave pri prestavljanju, ko stisnem sklopko obrati ne padejo takoj. Tudi vžiga ne tako hitro kot bi moral. Ali je že imel kdo enake težave in kako jih odpraviti.

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Re: Padanje obratov

Napisal/-a nalcoq4 Pe feb 24, 2012 3:45 pm

Nebi bilo slabo avto priklopit na tester in zmerit kako kaže napetost kisikove sonde..lahko je tudi motorček prostega teka.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe feb 24, 2012 5:09 pm

Pozdavljeni

Preverite vse podlačne cevi okoli motorja ( počena, preparela, sneta................. ), v koliko so cevi primerne, vozilo priklopiti na tester.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 Pe feb 24, 2012 7:03 pm

Maloprej sem probal, pa je ok ko je mrzla mašina. Potem ko so mi zanihali obrati sem vklopil klimo in jih je dvignilo na okoli 1000 rpm in kasneje niso padli pod 1000 rpm. Sedaj se za silo vozim z vklopljeno klimo, saj avto rabim (delo). Imel sem ga na uradnem servisu, bil dogovorjen za določeno opravilo a sem bil katastrofalno razočaran saj se je začelo po servisu-menjani so bili tudi deli ki so bili prej ok. Reklamirat noče oz. naj bi še doplačal (češ da se menja filter za gorivo,.... a očitno to ni težava, saj z vklopljeno klimo benz je). Glede da se vozim z Sephio mislim da je jasno da nisem kak razvajen bogatunček ampak z denarjem na tesnem. Dokler ne zrihtam avta pa tudi brez dohodka, saj ga uporabljam za službo. Ali morda kdo ve za kakega popoldanskega mehanika ki obvlada zadevo in ki bi uredil kot se spodobi ali pa saj pogledal in svetoval? Po tel. sem vprašal za meritve a pravijo da cca 20-30 € + servis in deli. Tu pa je problem, saj sem že prejšnjem mehaniku plačal za "popravilo" in se zatakne pri financah. Se mi pa kar mudi ker avto potrebujem praktično 24/7 (služba). Hvala vnaprej.
P.S:Sem pa iz Ljubljane, tako da če se kdo spozna in bi pogledal, svetoval, ali celo pomagal popravit (za plačilo), bi bil res hvaležen.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 24, 2012 8:36 pm

Pozdravljeni

Osebno menim, da je malo popoldancev, da imajo tester za vaše vozilo...............................brez tega, pa se lahko popravilo zelo podraži. Zakaj pa ne peljete reklamirati, če vam je mehanik že odpravljal to napako, napaka ni odpravljena, kljub temu da ste mu plačali?

Lep pozdrav

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 Pe feb 24, 2012 9:40 pm

Ni mi odpravljal te napake. Dogovorjeno je bilo da uredi mašino a so bile menjane tudi cinkšpule, šobe za vbrizg, štarter,.... Račun ni bil izdan, ob prevzemu je bila hladna mašina in je zgledalo vse ok. Ko se je segrela pa se je začelo. A se da kako preverit ali je z cevmi vse ok-izgledajo sicer ok-.a to ne pove dosti., in ali se da povišat prosti tek brez menjave motorčka (včasih smo na starih mašinah privili vijak za regulacijo-na elektroniko se ne spoznam). In tudi glede lambde-če se jo odklopi le toliko da bi se videlo ali je ona vzrok. Lep pozdrav in hvala

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 24, 2012 10:05 pm

Pozdravljeni

Vse kar ste našteli je sestavni del motorja. V koliko se je pojavila napaka ( v kratkem času ) po servisiranju, se oglasite nazaj vašemu mojstru in mu razložite problem..............................seveda v koliko ni kakšnih drugih zadržkov v komunikaciji z vašim mojstrom. Hmmmmmmm ........................... zakon pravi, da vam ni potrebno plačati, v koliko za to ne dobite računa :) v koliko pa ste se menili že prej, da ne bo računa ( razlika v ceni ), hja, v tem primeru pa je lovec postal divjačina.
Ja, prosti tek motorja se lahko nastavi ( tester - preprogramiranje motorne elektronike ), vendar se to ne dela, ponavadi se odpravi napako, ki moti pravileno delovanje motorja. Z odklopom kisikove sonde, se ne bo zgodilo nič, le ena opozorilna lučka bo gorela več na armaturi - potrebno jo je izmeriti ( tester ali OHM meter )

Lep pozdrav

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 Pe feb 24, 2012 10:27 pm

Gre namreč za to da sem poklical po tel. jih temeljito povprašal in se dogovoril za rihtat mašino in mi je bilo zagotovljeno da bo avto ob prevzemu tak da se bom lahko normalno vozil in nebom imel težav. z delovanjem le te. Postavljena je bila tudi cena in bilo garantirano da bo avto po prevzemu deloval brezhibno kar se motorja tiče. In če jast nekaj rečem, potem se tega tudi držim, z druge strani v tem primeru temu ni bilo tako. Pod pojmom mašina, nisem naročal menjavo cinšpul, kablov, injektorjev, alternatorja, štarterja,.... Glede na to da gre za pooblaščen servis sem si mislil da bo opravljeno tako kot je treba in le to kar je bilo dogovorjeno (tudi ob predaji avta je bilo v delovni nalog napisano-mašina in ostalo ni bilo niti omenjano!!!). Plačal sem 100 € za delo+100€ material, očitno pa so mi nametali še kup nedelujočih stvari oz. niso montirali tistih ki so bile v avtu prej in so delovale kot treba. Štarter npr. sem naknadno šel iskat nazaj in ga zamenjal z tistim ki je bil prej na mašini, in je takoj vžigal kot prej, čeprav so mi trdili da naj kupim nov akumulator in da je težava v njem. Menjali so tudi EFI in loputa na tej se mi ne zdi ravno čista. Sumim motorček prostega teka (ki so ga najbrž tudi menjali) in vesel bi bil če bi mi kdo povedal ali je mogoče le povečati obrate brez menjave le tega, oz. vsaj locirati napako. Res bi bil vsel, če bi kak zaupanja vreden popoldanc vsaj pogledal in vsaj ocenil kaj in kako. Pa tudi tester ima najbrž kdo ki bi najprej pogledal, lociral težavo brez da bi računal 20-30 €. Pa ne razumi me narobe. Ampak kaj mi pomaga če plačam testiranje, kasneje pa mi zmanjka za popravilo. Očitno so mi pobrali denar, čeprav sem jim prej povedal da imam avto kot delovno sredstvo ter da sem brez njega brez službe, jim povedal da njihovo postavljeno ceno zmorem, v primeru dodatnih zahtev pa naj povejo vnaprej, saj sem imel tudi druge ponudnike. Očitno so računali da jim bom naknadno še doplačeval.
Glede na to da je avto moje sredstvo preživljanja in služba, tudi bi, a nimam več od kje vzet in vse stoji. Ker sem brez avta mi je šla služba, da o štalah v zvezi z otrokom ne govorim, avto stoji, in sam še štrik okol vrata si dam lahk.
Zato pa sprašujem, če je kdo ki je imel podobne težave in bi približno vedel kaj bi bilo, da bi se z temi omejenimi sredstvi ki jih imam lotil popravila. Avte ki niso imel toliko elektronike smo marsikaj sami in tudi tukaj bi lahk če bi le lociral kaj točno je. To pa pomeni šel na odpad po nadomestne dele in jih čimceneje zamenjal, da avto spravim v takšno stanje da saj delat lahko spet začnem.
Hvala za razumevanje in pomoč ter lep pozdrav

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 Pe feb 24, 2012 10:44 pm

Fan ja je problem v komunikaciji z mehanikom. Ko sem se želel pritožit tistemu z katerim sem se dogovarjal po tel. se je vmešal drugi in me celo napadel, se začel dret in me podit češ motor je ok in kaj bi še rad. Glede na to da mi je pa avto služba in edini dohodek moje družine, pa ga moram čimprej nekako spravit saj v tako stanje da lahko delam in kaj zaslužim (tolk da lahk dodatno plačam servis-če me spet nebo kdo "nategnu" in le pobral denar. Glede na to kaka država je, pa delajo kar hočejo-saj se doseže, samo traja. Imam tudi priče in tud posneto na videu kaj je bilo dogovorjeno, tudi kasneje. A negre za to. Gre le in izključno za to da nekak usposobim avto da lahk začnem delat, nekaj malega lahk tud plačam, samo nemorem pa spet metat denarja čez okno in mi tud 20 € veliko pomeni glede da sem brez službe dokler avta ne zrihtam.
Videti je da se dosti spoznaš in da si iz Ljubljane. Bi si mogoče vzel 5 min in le pogledal mašino? Lahko tudi posnamem z telefonom videoposnetek in ti pošljem na kak mail.
Res nevem več kaj naj naredim... :?

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 Pe feb 24, 2012 10:53 pm

Vprašal bi še to, glede da je avto res moja služba in edini vir dohodka, ali lahko v takem stanju vozim, brez da bi se dodatno kaj uničilo. Ali to pomeni le zvišanje porabe goriva zaradi nenehno vklopljene klime in z tem ves čas višjih obratov, saj v primeru da je tako, bi lahko vsaj delal in nekaj zaslužil za boljši servis. Hvala

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe feb 24, 2012 11:00 pm

DEJAN274 je napisal/-a:Pod pojmom mašina, nisem naročal menjavo cinšpul, kablov, injektorjev, alternatorja, štarterja,.... Glede na to da gre za pooblaščen servis sem si mislil da bo opravljeno tako kot je treba in le to kar je bilo dogovorjeno (tudi ob predaji avta je bilo v delovni nalog napisano-mašina in ostalo ni bilo niti omenjano!!!). Plačal sem 100 € za delo+100€ material, očitno pa so mi nametali še kup nedelujočih stvari oz. niso montirali tistih ki so bile v avtu prej in so delovale kot treba.

Pozdravljeni

Omenjeni zamenjani deli, krepko presegajo ceno 200 evrov, ki jih vi omenjate..................torej tukaj nekaj ne bo držalo.

Lep pozdrav

jason19
Novinec

Napisal/-a jason19 Pe feb 24, 2012 11:35 pm

Preglej še tesnilo sesalnega kolektorja.

Lp

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 So feb 25, 2012 12:04 am

Tko je FAN..:čist bo držalo. Klical sem za ceno dela menjave motorja z drugim ki bi ga pripeljal tja, pa mi je ponudil da ima tudi on poceni in krasno delujoč motor od zadaj zaletenega avta. Glede da je pooblaščeni KIA serviser in mi je poleg dela ponudil tudi mašino v zelo dobrem stanju, češ od zaletene Sephie a pri njih redno vzdrževana in da zanjo hoće 100 € sem rekel ok.-da mi je ni treba kupovat drugje in vozit tja (opcijo za ok motor sem imel 60km iz Ljubljane) Čeprav sem najprej klical le za delo (menjavo) in rekel da imam ogledano mašino drugje. Pooblaščenem serviserju naj bi se najbrž zsupalo. Izrecno mi je bilo torej ponujeno-zamenjava dotrajane mašine z sicer rabljeno a v odličem stanju in z opravljenim velikim servisom (jermeni,...). In kaj torej ne štima? Klical sem ga za ceno dela, ponudil mi je tudi rabljeno a mašino v odličnem stanju, ki pa to očitno ni. Res pa sem se dogovoril z lastnikom delavnice in najbrž ni on osebno menjal motorja ampak njegovi delavci. Z omenjenim sem imel v preteklosti dobro izkušnjo in menil sem da bo tudi tokrat temu tako. Kar je rekel po tel. in ponudil, je tudi imel in se ni nič spreminjalo in se je držal dogovorjenega po telefonu. Skratka njegova beseda je nekaj veljala.
Pa o tem ne mislim izgubljat besed. Verjami pa da čisto vse še predobro drži in je točno tako kot sem ti napisal in tud zlahka ti to dokažem ampak ni štos v tem in nima smisla raspravljat karkoli drugega kot pa rešitev delovanja.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom So feb 25, 2012 12:09 am

Kateri kia servis je pa bil to?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So feb 25, 2012 12:27 am

Ja potem pa ni problema. Vse kar se na pooblaščencu kupi in se pri njih vgradi ........................ ima garancijo

Lep pozdrav

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 So feb 25, 2012 12:49 am

Ja res je. Samo če so tolk da ti dajo karkšenkol papir po tem ko iz tvojih rok prejmejo denar ne pa da se te malo manj kot fizično lotijo in napodijo od tam (predvidevam da z ljudmi ki se jim že na daleč vidi da imajo dosti pod palcem ne ravnajo tako). Sicer imam in priče in materialne dokaze da je vse res, sam ne mislim komplicirat, vsaj vkolkr bom lahk zrihtal sam in začel spet delat. Dogovorjen sem da grem po staro mašino z vsemi stvarmi na njej ki so prej delovale ok in sprašujem kaj naj zamenjam, da ne podiram in menjam vsega, saj avto potrebujem čimprej (službeno vozilo).
Saj zato pa sem prosil le za komentarje oz. nasvete glede konkretne težave in kako je odpravit.

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 So feb 25, 2012 12:55 am

Hvala za napotke za tesnila in cevi.....zjutraj bom poiskusil in upam da bo ok. Javim. Kaj pa glede vožnje preden se odpravi napaka. Ali to pomeni le vožnjo z nenehno vključeno klimo (takrat obrati ne padejo pod 1000 rpm) ali se lahko ob takšni vožnji še karkoli uniči oz. poškoduje. Vem pa da to pomeni precejšnjo povečanje porabe goriva.
Hvala

DEJAN274
Nov uporabnik

Napisal/-a DEJAN274 So feb 25, 2012 3:27 pm

Jason--
1. montirana sesalna cev zraka (med kolektorjem in zračnim filtrom) je preparela in flikana z izolirjem (haloooo!!!), tudi objemke niso bile privite(cev se ni ulegla.(sem odpravil). Tudi plastika za dovod zraka ki se nahaja za masko ni bila pričvrščena (je opletala, cev je bila sicer nataknjena).
2. loputa je totalno umazana (ko sem jo čistil je bilo črno, šmirasto na krpi!!!)
3. malo sem povečal štandgas (za silo) in upam da je motorček prostega teka.

Ali lahko sam očistim motorček prostega teka ali pa ga kakorkoli preiskusim?
Vesel bi bil če bi mi kdo odgovoril ali se lahko kaj uniči če se par dni vozim z tako napako.
Hvala za pomoč fantje.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So feb 25, 2012 3:59 pm

Pozdravljeni

2. loputa zraka se čisti s sprejem za čiščenje vplinjačev in zobno ščetko - ne uporablja se nobena sila, niti se ne briše umazanija s krpo - priporočeno je, da se jo po čiščenju ponovno skalibrira ( kar pa ni pravilo )
3. hmmmmmmmmmmm........................

Motorček prostega teka se čisti enako kot loputo zraka - v nobenem primeru pa se na njem ne premika obstoječih nastavitev ( seveda v koliko ga znate skalibrirati, se lahko premika )

Hmmmmmmm.....................za zadnje vprašanje bi potrebovali vedeževalko, ne pa mehanika. Glede na to, da se je v prvem postu menjalo: "Menjal sem cinšpule in kable od sveč ter svečke. A je težava ostala. ", kasneje pa je prišlo kar v menjavo celega motorja ( "Izrecno mi je bilo torej ponujeno-zamenjava dotrajane mašine z sicer rabljeno a v odličem stanju in z opravljenim velikim servisom (jermeni,...). In kaj torej ne štima? Klical sem ga za ceno dela, ponudil mi je tudi rabljeno a mašino v odličnem stanju, ki pa to očitno ni. Res pa sem se dogovoril z lastnikom delavnice in najbrž ni on osebno menjal motorja ampak njegovi delavci. " ) - torej kaj se je kopalo po vozilu...............in zakaj.............. se pa ne ve.
Torej za točen odgovor je potrebno vsaj fizično videti kako motor deluje!

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 So feb 25, 2012 5:19 pm

Hmm... Pa kaj je bilo zdaj vse menjano?? Cel motor?? Glede na to kaj vse naštevaš bi že moralo delati... Kaj je z lamda sondo, ste jo premerili?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov