Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Koral65
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana -Tacen

Zakaj petka tok pije?

Napisal/-a Koral65 Ne mar 18, 2012 8:17 pm

LP
Imam Renault 5 (1.1) in mi pije okoli 10 litrov na 100km pri lepi vozji. Zanima me kako bi se to dalo popravit na realnih 6? Je samo fergazer in platine (tako sem slisal) potrebno ponovno nastravit, ali je še kaj lahko problem, da tok žre?
Hvala, lp

čare
Mojster foruma

Re: Zakaj petka tok pije?

Napisal/-a čare Ne mar 18, 2012 8:23 pm

Realnih 6 ne boš dosegel drugje kot na kaki magistralki ali AC,mestna bo pa 7,5 do 8 kr OK.V glavnem platine,predvžig,frgazer spucat in naštelat,ventile naštelat in bi mogla zadeva špilat.Najprej pa poglej če je membrana na razdelilcu vžiga cela (če drži vakum-problem petkic)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne mar 18, 2012 9:00 pm

Pozdravljeni

Hmmmmmm 6 litrov.............lepa umirjena vožnja, brez pospeškov, največ 80km/h.....................ja, potem bo šlo, vse kar je nad 80km/h je pa približek vašemu rezultatu.
Kateri letnik pa je, da ima še uplinjač?? Novejše imajo neko elektronsko loputo..................in kisikovo sondo - okvara slednje bi tudi bil lahko vzrok večji porabi.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Koral65
Nov uporabnik

Napisal/-a Koral65 Ne mar 18, 2012 9:52 pm

lp

dobro saj 6 litrov vem da je tezko dosect ampak pil bi lahko okoli 7,5 ne ravno 10. Letnik je 93 1.1 masina campus...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne mar 18, 2012 10:49 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Hmmmmmm 6 litrov.............lepa umirjena vožnja, brez pospeškov, največ 80km/h.....................ja, potem bo šlo, vse kar je nad 80km/h je pa približek vašemu rezultatu.
Kateri letnik pa je, da ima še uplinjač?? Novejše imajo neko elektronsko loputo..................in kisikovo sondo - okvara slednje bi tudi bil lahko vzrok večji porabi.

Lep pozdrav

Se motite.....Sem jo imel 2 leti (1.1 campus) in je potem bila še 6 let doma. 6 litrov je sicer malo težka ampak 6.5-6.8 pa čist normalna vožnja po regionalkah. Mesto je drugo. Ampak ni pa tako pretirano kot vi pravite, da več kot 80 ne....normalna vožnja.

Fan: 1.1 petkini motorji imajo vsi fergazer. Edino kaj imajo je elektronska diza za prosti tek.....ostalo je klasika. To kar pa mislite vi pa je FIVE petka ( 1.4i motor). To pa sem vozil zadnje dve leti....hja tu pa se začnejo problemi ja:D

Razlika med tema dvema motorjema je v tem da če 1.1 motor priganjaš (koliko pač da za svojih 47 konjev) je poraba takoj 9-10 litrov. Če pa priganjaš 1.4 motorček pa prek 9 litrov skorajda ne pride.

Kot so že svetovali pred mano.....nastavit frgazer, pregledat termostat( zelo rad zašteka....motor se sicer malo ogreje a ne na delovno temparaturo....večja poraba). Menjat in nastavit platine, predvžig, svečke....Membrana na pospeševalni pumpici v samem fergazerju rada poči in preliva bencin....se ne občuti med vožnjo edino na porabi....

To je dobri stari klasičen motor, ki sicer nima nobenih senzorjev in elektronike.....gre vedno ampak če hočete , da bo šel dobro in malo porabil zahteva dosti več znanja, nastavitev in ukvarjanja z njim kot z marsikaterim novim motorjem.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po mar 19, 2012 12:06 am

Pozdravljeni

Posipam se s pepelom, spregledal sem da je 1.1 :(
Ja, mislil sem 1.4 :)

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po mar 19, 2012 12:19 am

Pozdravljeni!

Mislim, da z lahkotno vožnjo na relaciji pije tudi pod 6 l. S hitrostjo od 70 do 100 ali do 90. Namreč, imel sem katrco, ki je pila pod 5,5. Seveda je nisem priganjal, bilo je precej regionalk, ampak tudi kaj mestne vožnje vmes. 1,1 motor, tako da tudi 5-ka 1,1 ne sme piti bistveno več.

Dodal bi še, da se pogleda kable: Ponoči, ko je temno, hladno, mrzlo in vlažno in ko avto že nekaj casa stoji, odpreš pokrov motorja, zaženeš avto, nato pogledaš kable. Če vidiš male modre iskrice, potem je tudi nekaj na kablih, rotorju, kapi...

Kot je napisal lisko, velikokrat je problem v termostatu.

Jaz bi preveril še zavore, če morda ne tiščijo. Na ravnem pri spuščeni ročni in v leru poskusi poriniti avtomobil. Če ne gre povsem lahkotno, in če se tudi malo sliši drgnjenje zavor, pol se splača tudi zavore malo očistit in namazati gibljive dele. Seveda na pravilen način in s pravilnimi mastmi.

LP

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Po mar 19, 2012 9:57 am

Tolk poceni avtov naprodaj,ti pa staro petko furaš. Kupiš ohranjen npr polo,corsa,punto,p106,saxo...z 1.0-1.1 masino l.97-2000 za drobiž pa fertik,poraba pr vseh med 5 na AC pa tja do 8 po mestu. Petke so kar požrešne.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po mar 19, 2012 10:46 am

Pozabljaš, da poleg investicije, ki jo imenuješ "za drobiž", je treba pri tistih, ki jih kupiš, več ali manj vedno investirati v servis olja, filtrov svečk in skor vedno se najde, da kaj ne deluje.
V večini primerov je potrebna tudi menjava jermena, vodne črpalke in šponarja, ter skoraj zmeraj tudi menjava zavornih diskov/polščic,oblog.

Ko to sešteješ, pa niti tiste zadeve niso ravno za drobiž.

Torej, zakaj vse to, če je sicer kolega zadovoljen s 5ko in recimo ima vse to nekako urejeno. Poleg tega pri saxo / 106 gredo zadnji mostovi, obnova 450 EUR, pri polu gredo menjalniki, corsa gnije, punto pa tudi verjamem, da ima kako posebnost.

LP

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po mar 19, 2012 1:48 pm

Zamenjaj še zračni filter in svečke.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Po mar 19, 2012 3:11 pm

zzitop je napisal/-a:Pozabljaš, da poleg investicije, ki jo imenuješ "za drobiž", je treba pri tistih, ki jih kupiš, več ali manj vedno investirati v servis olja, filtrov svečk in skor vedno se najde, da kaj ne deluje.
V večini primerov je potrebna tudi menjava jermena, vodne črpalke in šponarja, ter skoraj zmeraj tudi menjava zavornih diskov/polščic,oblog.

Ko to sešteješ, pa niti tiste zadeve niso ravno za drobiž.

Torej, zakaj vse to, če je sicer kolega zadovoljen s 5ko in recimo ima vse to nekako urejeno. Poleg tega pri saxo / 106 gredo zadnji mostovi, obnova 450 EUR, pri polu gredo menjalniki, corsa gnije, punto pa tudi verjamem, da ima kako posebnost.

LP

Eh,seveda avto preveris pred nakupom,najbolj se splača korsa 1.0 ali 1.2 ecotec l.97-2000 ker so izredno trpezni masino majo na ketno,prakticno nobenega vzdrzevanja,poraba tam 5-7l na 100km. Majhnih avtekov mas kolk ces z ceno 300-500e in to odlicno ohranjenih. Furas dokler gre ce pride do resne okvare fuknes bek pa gres zopet po drugega. Tudi ce vsako leto menjas se splaca. Saxo in p106 so tudi odlicni avteki,kot si rekel se preveri zadnji most pred nakupom in ce je ta v redu so prakticno neunicljivi.

Uporabniški avatar
Koral65
Nov uporabnik

Napisal/-a Koral65 Po mar 19, 2012 5:00 pm

To petko s katero se jaz zdejle slabo leto vozm smo mel še doma tko da sm jo zaston dubu z zelo malo prevoženimi kilometri (60 000). Namen se mam vozt še vsaj do septembra, potem si bom pa kupil drug avto (za cca. 3000€). Drugače je prov fajn avto, še posebaj za prvega pa tudi deli so novi smešno poceni. Kot je nekdo omenil bremze, sem ravno predkratkim menjal diske spredaj in ploščice in nic ne bremza, zadnji bobni so tudi lepo naštimani in nič ne bremzajo. Sumim da toliko porabi zaradi fergazerja. Pozimi je tudi zelo težko užgala ampak ko je je lavfala in zelo dolgo se segreva. Tudi prosti tek ni najbolje naštiman, saj kar dosti trese pa zavg tudi ni po mojem mnenju najbolj nastavljen (pozimi je lepše lavfala mrzla brez zavga z gasom na mestu kot z zaugom). a termostat ne vem ali je vredu ali ne tako, da to bi bilo dobro preverit. Za svečke pa tudi nebi vedel kdaj so bile nazadnje menjane (sigurno dolgo nazaj). Pa tudi ko recimo stojim na mestu kar nekaj časa (približno vsaj 2 min) in ko dam gas lepo štarta po recimo 2 metrih pa kar zmanjka gasa, kot da ne bi nič na gas pritiskal in to za cca. 2 sekundi in nato lepo dalje gre tko kot more. Drugače pa se vozi čist lepo... Mislim, da je najbolje da dam avto kakemu popoldancu tukaj v vasi za pregledat in da mi ga porihta.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Po mar 19, 2012 5:21 pm

Če se voziš po cesti zmerno v 5. prestavi (ali 4. če nima 5.), se ti segreje motor, da piha vroče, če daš gretje? Tukaj je pogosto lahko razlog. Tisto ko ti cukne, čisto možno, da so kabli.

Obvezno nove svečke, naj bodo Eyquem lahko tudi NGK, ki pa so dražje. Pregled, nastavitev platin in predvžiga. Nastavitev ventilov. Frgazer se splača natančno očistit, menjat tesnila in tisto "iglo".

To je malo dela in ko to urediš, mora poraba zelo pasti.

Pozabil sem omeniti še en možni razlog: Če imaš slab izpušni sistem, će ti ne tesni, potem je tudi višja poraba. Prižgi avto, zapri luknjo iz lonca in poaslušaj, če kje mimo piha.

Uporabniški avatar
Koral65
Nov uporabnik

Napisal/-a Koral65 Po mar 19, 2012 5:30 pm

zzitop je napisal/-a:Če se voziš po cesti zmerno v 5. prestavi (ali 4. če nima 5.), se ti segreje motor, da piha vroče, če daš gretje? Tukaj je pogosto lahko razlog. Tisto ko ti cukne, čisto možno, da so kabli.

Obvezno nove svečke, naj bodo Eyquem lahko tudi NGK, ki pa so dražje. Pregled, nastavitev platin in predvžiga. Nastavitev ventilov. Frgazer se splača natančno očistit, menjat tesnila in tisto "iglo".

To je malo dela in ko to urediš, mora poraba zelo pasti.

Pozabil sem omeniti še en možni razlog: Če imaš slab izpušni sistem, će ti ne tesni, potem je tudi višja poraba. Prižgi avto, zapri luknjo iz lonca in poaslušaj, če kje mimo piha.

OK, hvala, bom še to pogledal. Drugače piha toplo ja.

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Po mar 19, 2012 5:49 pm

Petka 1.1,letnik 92, 169.000km, uštimana u nulo , mi je rabila pozimi za dnevno vožnjo 50 km-tja in nazaj reci in piši 7,2 litra. Vozil sem se sam in brez prtljage po navadni ovinkasti cesti. lp

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Po mar 19, 2012 6:21 pm

Pa smo spet pri porabi. Ne vem zakaj se nekaterim zdi, da mora motor s frgazerjem pokuriti vse živo bencina.
Meni je recimo 956 kubična petka (C1C motor) pokurla 5.5 - 6 l/100 km, je pa res, da sem skoraj pokasiral davek na nepremičnine :mrgreen:

Kasneje sem imel še petko s 1397 kubiki (C2J s dvojnim uplinjačem), ki je na relaciji Polzela - Dravograd (in obratno) imela porabo 6 l/100 km, pri tem pa se niti slučajno nisem vozil po omejitvah oops
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
Koral65
Nov uporabnik

Napisal/-a Koral65 Če apr 26, 2012 8:50 pm

Jutri bom za zacetek menjal svečke. Se lahko že pri tem kaj opazi poraba?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če apr 26, 2012 11:31 pm

Koral65 je napisal/-a:Jutri bom za zacetek menjal svečke. Se lahko že pri tem kaj opazi poraba?

Še nisi :D S kod pa si....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Pe apr 27, 2012 5:00 am

Koral65 je napisal/-a:Jutri bom za zacetek menjal svečke. Se lahko že pri tem kaj opazi poraba?

Težko verjetno,razen -če že niso totalno zgonjene.;). 10l/100km porabe je precej huda za avto, za katerega se pričakuje tam nekje 6-7l pri normalni uporabi. nekaj ne štima. menjaj zračni filter, naj ti nekdo oz. preveri predvžig in razmak platin (mislim,da jih ima;); potem bi pa bilo fajn še na novo zatesnit in nastavit vplinjač in preverit vse vode. preverite tudi zračnost ventilov.

lp,V.
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
Koral65
Nov uporabnik

Napisal/-a Koral65 Pe apr 27, 2012 10:11 am

Vz_ace je napisal/-a:

Težko verjetno,razen -če že niso totalno zgonjene.;). 10l/100km porabe je precej huda za avto, za katerega se pričakuje tam nekje 6-7l pri normalni uporabi. nekaj ne štima. menjaj zračni filter, naj ti nekdo oz. preveri predvžig in razmak platin (mislim,da jih ima;); potem bi pa bilo fajn še na novo zatesnit in nastavit vplinjač in preverit vse vode. preverite tudi zračnost ventilov.

lp,V.

Predvžig, vžig in fergazer nastavit bom dal enmu mehaniku ja, ker se ne spoznam tok na te zadeve.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost