=swen= je napisal/-a:Kako je pa s tem pri avtih ki imajo 'gearbox oil for life'?
Če se ne motim ima moja Ford Fiesta 2004 1.3 'sealed' gearbox.
Se v teh primerih olje vseeno nekako izpumpa ven in dolije novega? Pri koliko kilometrih?
Se motiš. Tvoja Fiesta ima B5/IB5 menjalnik. Notri gre Fordovo olje za menjalnike 75W-90, ford specifikacije WSD-M2C200-C. Notri gre 2,3L oz. 5-10 mm pod odprtino za dolivanje olja. Ta odprtina je na sprednji strani menjalnika. Pokriva jo čep na imbus ključ. Za spuščanje olja iz menjalnika pa ni nobenega čepa. Je pa nekje na spodnji strani menjalnika eden vijak, ki se ga da uporabit v ta namen. Kateri pa je, pa se ne spomnem več iz glave....bi moral vržt oko na menjalnik.
In ja...ford pravi, da se olje v menjalniku NE MENJA! Ja, seveda...in odojki letijo...

Tak, da uradno predpisane menjave olja v menjalniku ni, je pa fajn na kakih 80kkm zamenjat tista dobra dva litra.
Aja, pa v forda vlij le original olje. S tem menjalnik dela brezhibno. Z vsem ostalim se bo menajlnik zatikal...sploh pozimi in hladen.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.