Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ddeben
Nov uporabnik

Čuden problem z elektroniko

Napisal/-a ddeben Po apr 02, 2012 8:47 pm

Pozdravljeni, imam misteriozne probleme z avtom (renault megane bencinar 1.6 16v letnik 08) - na testerju kaže da gre za notranjo okvaro ECU/motornega računalnika (natančneje internal electrical fault) vendar se je izkazalo da temu ni tako - avto so imeli v rokah štirje različni ljudje, od tega trije avtoelektrikarji in navaden mehanik, trenutno je avto pri ta tretjem avtoelektroniku. Vsak je rekel da je problem v motornem računalniku, vendar glede na to da so se probali trije različni motorni računalniki in vsak je dal isto napako ven, je tudi ta tretji avtoelektronik posumil da verjetno ni ECU ampak nekaj drugega kar se "skriva" pod to napako. Simptomi se kažejo v tem da avto vrže v limp mode(obrate nabije na 1800 obratov, avto pa se komaj premika) pa naj bo to v prostem teku na mestu ali pa do tja nekje 2000 obratov in seveda je treba avto ustavit in ponovno vžgat(tudi večkrat) da se napaka "zbriše" oz. bolje rečeno da ni več prisotna, da se lahko normalno spelje. Na avtocesti te napake še ni bilo zaznati, ko gre za obrate nad 2000 obrati. Avto je imel pred dobre pol leta narejen velik servis - jermeni, svečke, vsi filtri. Napaka se je pojavila nekje dva meseca po servisu. Se komu sanja kaj bi lahko bil vzrok? :? Aja, vedno so bili uporabljeni original testerji za dostop do elektronike avtomobila. Naj povem še da so bile že preverjene mase in 12v linije do samega računalnika in so v redu.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Čuden problem z elektroniko

Napisal/-a Fan Po apr 02, 2012 8:54 pm

Pozdravljeni

Vozilo priklopite na tester...............motor prižgite s servisnim programom ( je v testerju ) in se zapeljite z vozilom. V koliko je kaj narobe na napeljavi ali senzorjih.................bo to tester takoj zabeležil. Program iz testerja se ne prilagaja, kot to počne motorna elektronika v ECUju in vsako malenkost ki ni mišljena tovarniško..............zabeleži

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

jl
Nov uporabnik

Napisal/-a jl Po maj 21, 2012 7:30 pm

Podravljeni,

zdajle sem peljem proti domu in naenkrat vidim da mi obratomer pade na 0, na armaturi se izpiše "Electronic fault" ter nato se steering wheel, prižgejo se vse lučke na armaturi (kot da bi imel prižgane vse 4 smernike), slišati je bilo odklepanje/zaklepanje vrat, prižgala se je airbag lučka... Ker sem bil ravno pred domom, se nisem ustavljal in sem prišel normalno. Vendar ko sem kotel avto ugasniti s start/stop gumbom, se avto ni odzval, ko sem vzel ven kartico je še vedno delal, brisalcev se ni dalo izključiti skratka, šele čez kakšnih 15 sekund sem ga uspel ugasniti. Odklopil in priklopil sem akumulator (da resetiram računalnik), ampak enako. Motor je delal normalno ves čas (nič cukanja ali kaj podobnega).
V čem bi znal biti problem? Pred časom se mi je pojavilo, da mi je pri desnem žmigavcu in prižgani stop luči, žmigavec začel neenakomerno utripat (slaba masa), vendar je to čez čas ponehalo (sem tudi odprl zadnjo luč in jo spucal). Vseeno sumim, da bi znalo biti kaj v povezavi s slabo maso. Je to možno?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po maj 21, 2012 7:39 pm

Pozdravljeni

Sicer ne vem za katero vozilo sprašujete..............................
Pametno bi bilo vozilo priklopiti na tester..........................osebno se nagibam na uničeno stikalo za vse štiri utripalke..................skratka nekje prebija elektrika, lahko bi pa bil tudi slab akumulator ali alternator v stiku.....................skratka to je opis napak za omenjeno okvaro, na vozilu, ki se prižiga s katrico.
In ja, z odklaplanjem akumulatorja se vozilo ne popravlja, lahko se naredi še več škode in še mehaniku se s tem dejanjem oteži odkrivanje napake.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

jl
Nov uporabnik

Napisal/-a jl Po maj 21, 2012 7:59 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Sicer ne vem za katero vozilo sprašujete..............................
Pametno bi bilo vozilo priklopiti na tester..........................osebno se nagibam na uničeno stikalo za vse štiri utripalke..................skratka nekje prebija elektrika, lahko bi pa bil tudi slab akumulator ali alternator v stiku.....................skratka to je opis napak za omenjeno okvaro, na vozilu, ki se prižiga s katrico.
In ja, z odklaplanjem akumulatorja se vozilo ne popravlja, lahko se naredi še več škode in še mehaniku se s tem dejanjem oteži odkrivanje napake.

Lep pozdrav

Pardon, gre za Renault Megane II, 1.6 16V (l.2002). Odklopil in priklopil pa sem zaradi tega, ker dejansko so na armaturi tudi po izklopu motorja lučke gorele in bi mi preko noči izpraznile akumulator. Akumulator je star 2 leti.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Po maj 21, 2012 8:26 pm

povej kje se nahajaš, da ti lahko predlagamo kakega dobrega električarja da se zna spopasti s tem problemom...
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

jl
Nov uporabnik

Napisal/-a jl Po maj 21, 2012 8:29 pm

Mgajvr je napisal/-a:povej kje se nahajaš, da ti lahko predlagamo kakega dobrega električarja da se zna spopasti s tem problemom...

Ljubljana - Polje

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Po maj 21, 2012 9:10 pm

Ti se kr na fan-a obrn (priporočam)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov