Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Ukrepi če bo avto stal

Napisal/-a Kael Pe apr 13, 2012 7:36 am

Pozdravljeni!

Čez približno 14 dni bo do nadaljnega (3-6 mesecev) bo avto stal (nebo registriran, zavarovan itnp). Gre za Seat Leon letnik 2007 s 120.600 prevoženimi. A dobro narediti kakšen preventiven ukrep, da se pavza avtu nebo preveč poznala? Drugače ko bo šel avto spet v uporabo pride najprej na vrsto veliki servis (menajva zavornih diskov, vseh filtrov, jermena in vodne pumpe).

Hvala za nasvete.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Re: Ukrepi če bo avto stal

Napisal/-a abbe Pe apr 13, 2012 8:02 am

vsake tok casa bi blo dobr ce se ga przge da malo dela pa da se malo ogreje pa da se mal tekočine pretakajo,tut klimo bi blo pametn prižgat da kompresor malo dela..
pa nc nebi blo narobe ce se ga malo prestavlja da se nebi gume "posedle".
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Pe apr 13, 2012 8:07 am

Malo bolj napolni pnevmatike in ga ni treba prestavljat. Če bo pod streho ali še boljše v garaži (ne bo velikih temperaturnih razlik ki bi povzročel kondenz ipd) mu ne bo hudega in ga tudi laufat ni treba laufat razen da preveriš vsak mesec če je akumulator še ok in da kot je že rekel predhodnik malo prelije tekočine.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe apr 13, 2012 8:22 am

Po mojem bi ga bilo vseeno dobro kdaj pa kdaj vžgati in počakati da se ogreje na delovno temperaturo, recimo 1x na 2 tedna.
Glede gum ga pa lahko daš "na klocne", da bodo kolesa v zraku.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Pe apr 13, 2012 8:33 am

Očetova BMW sedmica je bila čuvana in pažena tako, da je ni nikoli pozimi vozil. Vse kar je bilo narejeno je res temeljito pranje + voskanje + da so bolj napumpane gume + suha garaža, in tako 10+ let; nikoli nobenega problema.
Spomladi normalni servis in gasa - verjetno je bil najbolj očuvana sedmica, ker so na servisu vedno debelo gledali kakšen je avto spodaj - kot iz tovarne :)
Nikoli ni bilo vmesnih vžigov ali česa podobnega - to sem tudi izvedel, ko sem svoj motor dajal na prezimovanje, namreč med vožnjo se avto drugače segreje kot v garaži, pravzaprav boš naredil še slabše, ker se ti bo povsod naredil kondenz, ko se bo ohladil in boš vzpodbujal rjo.
nekateri so tudi dajali oljnate krpe v avspuhe, ampak jaz sem imel Akrapota, tako da ni bilo potrebe.

Lahko si tudi kupiš kak optimate, da "trenira" aku med tem ko avto spi, lahko opa tudi odklopiš aku, pa tudi ne bo težav
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov