Nasveti in napotki ter povpraševanja...

banditos
Nov uporabnik

Avtomatski menjalnik audi a6

Napisal/-a banditos Pe apr 20, 2012 12:37 pm

Zanima me sledeče, namreč imam audi a6, letnik 2001, z avtomatskim tiptronic menjalnikom. Avto mi zares dobro služi, tako motor kot tudi menjalnik, vendar pa zadnje čase opažam da mi pri prestavljanju nazaj iz 5 v 4 avto grdo "cukne", recimo peljem se v 5prestavi in potem hočem pospešit, ko avto zaradi večje moči-pospeška prestavi nazaj v 4 prestavo, zelo grdo cukne, to govorim v primeru ko imam prestano ročico v funkciji D-drive, kadar prestavljam sam torej z funkcijo + - tega ni. Zanima me kaj mi svetujete, res je da je bilo olje menjano pri 167000km sedaj pa imam že 270000, vendar kolikšna je verjetnost da bo problem odpravljen ko bom olje zamenjal?

Prosil bi še če mi lahko kdo svetuje kje olje lahko zamenjam najceneje?

Hvala in lep pozdrav!

čare
Mojster foruma

Re: Avtomatski menjalnik audi a6

Napisal/-a čare Pe apr 20, 2012 12:40 pm

Interval menjave je 90000 km notri gre samo originalno olje (drugi naredijo škodo na menjalniku) ti pa sedaj niti veš ne če ga je dovolj najbrž.Najprej menjaj olje potem pa boš videl kako bo.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Pe apr 20, 2012 1:36 pm

čare je napisal/-a:Interval menjave je 90000 km notri gre samo originalno olje (drugi naredijo škodo na menjalniku) ti pa sedaj niti veš ne če ga je dovolj najbrž.Najprej menjaj olje potem pa boš videl kako bo.

poleg menjave olja, v menjalniku, je potrebno zamenjati še filter....

če ne zamenjaš filtra v predpisanem roku, zadeva obstane.... preverjeno.... imeli tak primer ko se mehaniku na servisu ni dalo zamenjati filtra na A8 ker je bil pač zaj**** dostop do tega filtra, ga ni zamenjal, čez 1 teden je osmica obstala sred nemčije prav zaradi nezamenjanega filtra!

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Pe apr 20, 2012 1:39 pm

Če olje ni več lepo rdeče... je rjavo in smrdi po zažganem ga je mogoče celo bolje pustiti. Se zna zgoditi, da bo po menjavi še slabše. In nič ne bi škodilo, če bi olje in filter menjal na 50k km.

banditos
Nov uporabnik

Napisal/-a banditos Pe apr 20, 2012 1:45 pm

Super hvala za odgovore, zdej me pa še sam zanima če mogoče kdo pozna koga k bi to zamenju privat oz. kakorkoli da bi prišel čim ceneje skozi? :)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe apr 20, 2012 3:11 pm

@89gasper to olje ni rdeče ampak bolj tjavo/oranžno in bog ne daj not vlivat navadnega ATF-a!!In je seveda je treba zamenjat tudi filter,saj če hočeš veliko večino olja ven spravt moraš karter dol vzet pod karterjem je pa filter.zadeva ni poceni ampak cenejša kot drug menjalnik.

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Pe apr 20, 2012 4:36 pm

Ok je pač atf v teh menjalnikih drugačne barve. Sicer pa saj piše kaj je potrebno vliti notri.
To, da ko menjaš olje istočasno menjaš tudi filter, to tudi vem.
In seveda je potrebno olje in filter menjati v potrebnih intervalih.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe apr 20, 2012 9:15 pm

čare je napisal/-a:@89gasper to olje ni rdeče ampak bolj tjavo/oranžno in bog ne daj not vlivat navadnega ATF-a!!In je seveda je treba zamenjat tudi filter,saj če hočeš veliko večino olja ven spravt moraš karter dol vzet pod karterjem je pa filter.zadeva ni poceni ampak cenejša kot drug menjalnik.

X2

Dodal bi samo da so vgrajevali dva tipa avtomatskih menjalnikov - torej različno olje in različen čistilec. Kateri tip menjalnika je...............se vidi po ploščici, ki je na desni strani iz strani. V menjalnik gre okoli 7 - 8 litrov olja, pri pravilni menjavi se ga porabi cca 12-13 litrov, zaradi ispiranja vandlerja. Sam postopek menjave se brez testerja ne dela, kakor tudi to naj ne bi delal, negdo ki tega še ni počel, ker lahko naredi več škode kot koristi. Sam strošek te menjave se vrti okoli 200 do 250 evrov.
Potrebujete:

- originalno olje
- tesnilo zbiralca olja
- čistilec olja

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe apr 20, 2012 10:21 pm

Strošek menjave je kar malo večji.Ko so bili še tolarji je bil liter olja 4500 sit,tesnilo karterja 5000 sit in filter 12 al 14000 sit.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov