Nasveti in napotki ter povpraševanja...

lojzek3211
Novinec

Škrtanje

Napisal/-a lojzek3211 Če apr 26, 2012 11:49 am

Pozdravljeni!

Imam problem, mislim da z menjalnikom.
Gre za audi a3 letnik 2007 5.prestav(ročni).

Imam pa problem z menjanjem v vzratno prestavo...ko dam v vzratno, škrtne in to kar precej!
In naprimer če se peljem v prvi prestavi,in stisnem kuplngo se sliši zraven nek kovinski zvok (kot bi se nekaj vrtelo zraven) ni tak zvok kot bi bil v leru ampak nekaj se še vrti.
Če med tem ko držim kuplongo in je avto v prvi dam v ler,zvok utihne,dam v prvo je spet ta zvok! Zvok se pojavlja samo med vožnjo,ko stoji tega zvoka ni!
Kuplonga in vztrajnik menjana komplet!
Avto prevoženih 190tk (olje v menjalniku še ni bilo menjano)

Kakšni nasveti?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Re: Škrtanje

Napisal/-a tiguan Če apr 26, 2012 1:00 pm

Sklopka ali pa menjalnik, lahko da so slabo naredili, niso menjali kompleta temveč samo določen del, lahko je kak sinhron, mogoče ležaj v menjalniku, ....
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če apr 26, 2012 1:16 pm

Škrtanje za v rikverc mi diši po sklopki, ki ne odvede dovolj (isto je bilo pri naši Astri F). Zvoki v 1. marči mi sličijo na potisni ležaj. Morda je to skupen vzrok. Vendar prvo kot prvo: menjaj olje v menjalniku. Takoj. Z originalnim.

altf4s6
Novinec

Napisal/-a altf4s6 Če apr 26, 2012 1:19 pm

Imel sem čisto isti problem na audiju (100, letnik 93, sta daleč narazen ampak je osnova ista). Menjan je bil vztrajnik in sklopka. Čez pol leta pa so se začeli taki "zvoki", kot si opisal. Zadevo smo vzeli narazen in je napaka bila v enem ležaju (ni potisni, ne vem kako se mu reče, je daljši, gre nekje "skozi" vztrajnik). Tega smo menjali in od takrat je vse lepo in prav.

Aja, pa tudi škrtalo je, ker je del tega ležaja odstopil in se zagozdil pri nekje sklopki, zaradi tega ni nikoli v celoti "spustila", ko sem pritisnil pedal.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Če apr 26, 2012 1:33 pm

Ko zaslišiš ta zvok, spusti sklopko, jo še enkrat stisni in poskusi zmenjati v rikverc.. Pri puncini corsi je situacija podobna ;)
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če apr 26, 2012 1:58 pm

motor 1.9 tdi ali 1.6 bencin? Vstrajnik je bil drag?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

lojzek3211
Novinec

Napisal/-a lojzek3211 Če apr 26, 2012 2:54 pm

Hvala vsem za odgovore!

Bom prvo menjal olje,če ne bo pomagalo pa bo treba razdret! Mogoče kdo ve kakšno olje gre not? Ga je težko menjat?
Avto je 1.9. Komplet nekaj čez 700e!

lojzek3211
Novinec

Napisal/-a lojzek3211 To maj 01, 2012 1:41 pm

Nihče nebi znal povedat katero olje gre v menjalnik? Seveda original!

Menjal bom sam,ne vem pa kje naj kupim in katero?

Zato prosim če bi kdo TOČNO vedel katero olje je not bi prosil za pomoč.
Ter koliko ga gre not?

Lp

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To maj 01, 2012 9:31 pm

Pozdravljeni

V koliko se bo nabavilo originalno Audijevo olje za menjalnik, bo potrebno do pooblaščenca, tam pa vam ne morejo dati napačnega.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To maj 01, 2012 10:17 pm

Napako imaš drugje!!Z menjavo olja ne boš rešil nič,ker v rikverc lahko šaltaš samo ob stoječem vozilu...

lojzek3211
Novinec

Napisal/-a lojzek3211 So maj 05, 2012 11:53 am

Ja saj logično da se menjuje ob stoječem vozilu. Saj nikdar ne menjam ko se avto še premika.

lojzek3211
Novinec

Napisal/-a lojzek3211 So maj 05, 2012 2:27 pm

Da sporočim to kar ste nekateri predlagali,prvo v prvo prestavo,nato v vzratno. Tako sem tudi poskušal menjavat in ne škrta. Sem pa prbal tudi tako: Prvo v prvo prestavo-ler-spustim kuplongo-in v vzratno in škrta! Torej sumin napako na sklopki...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So maj 05, 2012 2:34 pm

Tukaj je napaka na menjalniku, ker drigače bi zaškrtalo tudi v prvem primeru.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So maj 05, 2012 4:06 pm

lancia hf je napisal/-a:Tukaj je napaka na menjalniku, ker drigače bi zaškrtalo tudi v prvem primeru.

Si ziher?

Drugače sem menjavo olja predlagal predvsem zato, ker je čas, da se ga zamenja (190k km). :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So maj 05, 2012 6:04 pm

Daedalus je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Tukaj je napaka na menjalniku, ker drigače bi zaškrtalo tudi v prvem primeru.

Si ziher?

Drugače sem menjavo olja predlagal predvsem zato, ker je čas, da se ga zamenja (190k km). :)

Če je sklopka se mora poznati tudi pri drugih prestavah, saj je ista sklopka za vse prestave. ;)

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos So maj 05, 2012 6:22 pm

Pa sej men že odkar mam avto škrta, pa 2x stisnem sklopko pa je potem uredu. Res pa da je moj nizkocenovni malček, ne pa audi :shock:
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So maj 05, 2012 6:39 pm

Kalos je napisal/-a:Pa sej men že odkar mam avto škrta, pa 2x stisnem sklopko pa je potem uredu. Res pa da je moj nizkocenovni malček, ne pa audi :shock:

Ogromno ljudi dela z menjalnikom kot svin.. z mehom (z mojo ženo skupaj) pa ko piz..im nanjo kaj dela z njim reče "saj čist lepo šaltam" meni pa solza na uč pride.
In takih "šaltn majstrov" je ogromno in zato tudi do tega pride.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So maj 05, 2012 10:41 pm

lojzek3211 je napisal/-a:Da sporočim to kar ste nekateri predlagali,prvo v prvo prestavo,nato v vzratno. Tako sem tudi poskušal menjavat in ne škrta. Sem pa prbal tudi tako: Prvo v prvo prestavo-ler-spustim kuplongo-in v vzratno in škrta! Torej sumin napako na sklopki...

Probaj še tko , da ko stisneš sklopko malo počakaj (za test recimo 10 sekund) in nato počas daj v rikverc. Če takrat ne zaškrat je pač osnovni pojem fizike - vstrajnost. Ko stisneš sklopko se zobniki zarad vstrajnosti še vrtijo....če takrat rukneš v rikverc pač na silo ustaviš zobnike....ker pa rikverc nima sinhrona....
Enako dela tudi meni ampak jaz sem se navadil , da dam vedno prej v četrto in potem v rikverc.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So maj 05, 2012 11:43 pm

lojzek3211 je napisal/-a:Hvala vsem za odgovore!

Bom prvo menjal olje,če ne bo pomagalo pa bo treba razdret! ...

Pa veš, koliko serviserjev obvlada razdiranje in predvsem ponovno sestavljanje menjalnika? In kje najti ustrezen rezervni del ter koliko vse to stane? Raje se navadi večkrat stisnit sklopko. Še zdaj nisi povedal, če to kaj pomaga.

lojzek3211
Novinec

Napisal/-a lojzek3211 Ne maj 06, 2012 9:32 am

esem je napisal/-a:
lojzek3211 je napisal/-a:Hvala vsem za odgovore!

Bom prvo menjal olje,če ne bo pomagalo pa bo treba razdret! ...

Pa veš, koliko serviserjev obvlada razdiranje in predvsem ponovno sestavljanje menjalnika? In kje najti ustrezen rezervni del ter koliko vse to stane? Raje se navadi večkrat stisnit sklopko. Še zdaj nisi povedal, če to kaj pomaga.

Ne,se mi ne sanja koliko me bo stalo in kam bi dal popravljat(glede na to da sem nedolgo nazaj menjal komplet kuplongo+vztraknik) in je bila kar lepa cifra:S

Tako je: če stisnem kuplongo in dam v prvo potem v ler in potem v rikverc dela kot nov! Če pa dam v prvo potem v ler in spustim sklopko ter jo ponovno pritisnem pa škrtne! In ne govorim o malem škrtanju, ko vredu škrtne se avto malenkost zatrese:S Večkratno pritiskanje sklopke na pomaga! Sicer bi se na to lahko navadil da bi menjal prvo v prvo in nato v vzratno,ampak kaj ko se pelješ in menjaš iz prve v drugo in ta čas ko držiš kuplongo se sliši zvok zobnikov kako se vrtijo to je pa že amen:S Da še opišem ta zvok zobnikov(po mojem) zvok je takšen,verjetno je vsek od nas imel kakšen moped,in sicer se sliši nekako tako kot bi se z ugasnjenim peljal po klancu navzdol v brzini z pritisnjeno kuplongo. Drugače ne znam opisat.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov