Nasveti in napotki ter povpraševanja...

voznik5
Novinec

Astra J 2011 - lučka brake(!)

Napisal/-a voznik5 So apr 28, 2012 7:25 am

Pozdravljeni,

Kolegu na Opel Astri J letnik 2011 se je prižgala in ne ugasne okrogla lučka brake (!). Ali kdo ve za kakšno napako gre?
Na moji Astri J (2010) se ta lučka prižge, samo v primeru, ko imam potegnjeno ročno zavoro.
Medtem ko ima kolega elektronsko ročno zavoro in takrat ko je potegnjena, se mu prižge lučka (p). Kaj torej v njegovem primeru pomeni lučka brake(!)?

Se je že kdo srečal z enako/podobno težavo?

Najlepša hvala za odgovore.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Astra J 2011 - lučka brake(!)

Napisal/-a lisko So apr 28, 2012 7:42 am

Pogleda naj nivo zavornega olja.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 So apr 28, 2012 11:31 am

Preveri naj nivo zavorne tekočine in po praznikih odpelje na servis, saj je avto v garanciji.
Lp by Mare

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So apr 28, 2012 11:55 am

Pozdravljeni

Kot je bilo že napisano, naj preveri nivo zavorne tekočine ( čez max. ne sme biti!!!!! ), drugače pa vozilo na tester, lahko je tudi modul izgubil napetost ( kakšen odklop akumulatorja ), mogoče slab akumulator ali nagaja alternator.
Koliko prevoženih kilometrov ima vozilo??? Obstaja možnost obrabljenih zavornih ploščic?????

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So apr 28, 2012 12:00 pm

Samo pri obrabljenih ploščicah se lučka prižge le ko stisneš bremzo.
Drugače bi pa tudi jaz naredel kot je že napisano, preveril zavorno tekočino, in če je vse OK. še kot je @fan napisal odklop akomulatorja.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So apr 28, 2012 12:04 pm

Pozdravljeni

V nobenem primeru si pri omenjenem vozilu ne privoščite direktni odklop akumulatorja!!!!!!!!!! Takšna izkušnja je na kraju zelo draga!!!! ECU nima spominske baterije!!!!
Zgoraj je bilo mišljeno da se je kaj delalo in prekinilo tok - nenamenoma!

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS So apr 28, 2012 1:21 pm

Kaki avto je te to, da že ob odklopljenem aku crkne? =]

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So apr 28, 2012 1:36 pm

lancia hf je napisal/-a:Samo pri obrabljenih ploščicah se lučka prižge le ko stisneš bremzo.

Ne vem kako je pri tej Astri, ampak pri VW-jih in recimo starih in novih Sprinterjih ta izjava ne drži, sveti ves čas.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So apr 28, 2012 1:46 pm

A ti kaj utripa tretja zavorna luč ko zaviraš ne glede na to kako močno pritisneš na stopalko? Sicer najverjetneje nima veze pa vseeno...

off: kdaj pa zasveti lučka za ploščice? Ker jaz sem imel prednje že tako izrabljene, da mi je cvililo med vožnjo pa se ni nobena lučka vklopila. Ali more biti res na minimumu?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So apr 28, 2012 1:54 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Samo pri obrabljenih ploščicah se lučka prižge le ko stisneš bremzo.

Ne vem kako je pri tej Astri, ampak pri VW-jih in recimo starih in novih Sprinterjih ta izjava ne drži, sveti ves čas.

Na firmi imamo cca 4 leta starega Sprinterja pa lučka posveti samo ko bremzo stisneš.

@tommzi če nimaš ploščic s "kabelčkom" ti tudi delalo ne bo. Ni pa vzrok za cviljenje izraba ploščic.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So apr 28, 2012 7:34 pm

lancia hf je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Na firmi imamo cca 4 leta starega Sprinterja pa lučka posveti samo ko bremzo stisneš.

@tommzi če nimaš ploščic s "kabelčkom" ti tudi delalo ne bo. Ni pa vzrok za cviljenje izraba ploščic.

Verjameš ali ne je to bil vzrok. ;) Ko so se menjale je tudi cviljenje med vožnjo ponehalo. So bile pa pri koncu. S "kabelčkom" pa verjetno, da res niso. Nisem prevejal.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So apr 28, 2012 7:43 pm

Res sem malo čudno napisal samo za piskanje sem mislil, da ni nujno vzrok izraba ploščic ;)
Večina je vzrok za piskanje pregrete ploščice, ki pa spet ni nujno da cvilijo, jaz sem jih na AR 33 pregrel sigurno več kot 30x pa niso cvilile, in začuda tudi ne raspadle, kot so mi na Delti oops :mrgreen:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne apr 29, 2012 3:01 am

lancia hf je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Jaz pa zadnje dni gledam na 08 letniku kako mi lučka ves čas sveti, ker jih bo treba kmalu menjat in prvič slišim, da bi komu svetila samo ob bremzanju. :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Ne apr 29, 2012 10:28 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

V nobenem primeru si pri omenjenem vozilu ne privoščite direktni odklop akumulatorja!!!!!!!!!! Takšna izkušnja je na kraju zelo draga!!!! ECU nima spominske baterije!!!!

Kako pa potem pri tem avtu zamenjaš akumulator razen da pelješ na pooblaščen servis ?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne apr 29, 2012 11:17 pm

ESX je napisal/-a:

Kako pa potem pri tem avtu zamenjaš akumulator razen da pelješ na pooblaščen servis ?

NE moreš ga...Ali pa se znajdeš in "prebrikaš" aku z drugim ta čas, ko menjaš stari aku .
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Ne apr 29, 2012 11:35 pm

lisko je napisal/-a:
ESX je napisal/-a:

NE moreš ga...Ali pa se znajdeš in "prebrikaš" aku z drugim ta čas, ko menjaš stari aku .

Kaj se pa zgodi če odklopiš akumulator ?

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Ne apr 29, 2012 11:36 pm

Kako so ga pa meni menjali pa niso nič prebrikali? Pa vse dela tako kot mora.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne apr 29, 2012 11:47 pm

Če smo že pri tem, še malo motoroznanstva. Kaj bi se zgodilo, če bi pri vžganem motorju odklopil aku? Verjetno bi alternator zmanjšal tok in še oskrboval porabnike, a bi pri ponovnem priklopu aku-ja prišlo do težav s sunki toka? Na alternatorju, na ecu-ju, oboje, kaj tretjega in kako hudih? Še kaj drugega?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne apr 29, 2012 11:55 pm

Kr tako bom napisal....Meni je na 10 let starem avtu pol leta gorela lučka, takrat sem tud na tester peljal, ampak se je kuj spet pržgala, pravl EGR....pa sem šel pucat najprej EGR, nič bolje, svetla naprej, pozimi mi je ven vrglo olje čez šipko sem pucal oddušek, predkratkim še pucal loputo, akumolator sem izklopil čez noč, malo se še zapeljal ene 3-5x vžgal, ugasnil in lučka je ugasnila, zdej je vse vredu, napako sem odpravil brez testerja,....
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po apr 30, 2012 12:08 am

Pozdravljeni

Odvisno pri katerem vozilu bi to izvajal, osebno takšnih posegov si ne bi privoščil na vozilih od 2000 naprej. Pa tudi pri starejših vozilih se lahko najmanj poškoduje alternator. Torej moje mnenje je...............tako početje ni zdravo.

Ja kakor ste že večina ugotovili - žal nekateri so to izkušnjo tudi drago plačali, akumulatorja na nekaterih tipih vozil ne menjaš sam, temveč za to poskrbi servis. V koliko se menja doma................se dovaja dodatna energija................s klemami in dodatnim akumulatorjem, čez vtičnico vžigalnika...................... na servisih pa uporabljamo tak priključek:
Slika

Tako ima elektronika stalno napajanje in nič se ne izgubi.
Ja, vem nekateri boste spet ugotovili da to ni dobro, vendar avtomobilska industrija dela na tem, da lastnike vozil veže na servis

lep pozdrav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost