Nasveti in napotki ter povpraševanja...

b3rni
Nov uporabnik

Samo vodna pumpa ali komplet?

Napisal/-a b3rni Po apr 30, 2012 12:08 pm

Pozdravljeni!
Imam Megana, letnik 2000, 1.6 16V. Avto ima prevoženih 155000, kupil sem ga lani s prevoženimi 140000. Na 134000 km NAJ BI BILI menjani jermeni, šponar, ...
Problem se mi je začel pojavljat kakšen mesec nazaj, ko se je iz motorja (predela, kjer so jermeni oz. vodna pumpa) začel pojavljati rezek zvok. Danes sem bil pri mehaniku in je rekel, da je potrebno zamenjati vodno pumpo oz. narediti komplet servis, češ da se že na daleč vidi (napenjalec, ...), da še servis ni bil naredjen. A isti mehanik mi je jeseni rekel, da se vidi, da je napenjalec nov :)
Rekel mi je, da je treba to pumpo zamenjati nemudoma, ker če ne je lahko škoda velika zaradi morebitne nevarnosti okvare zobatega jermena. Je pri teh modelih pupma gnana sploh preko jermena ali ne?
Kaj bi v tem primeru storili vi? Zamenjali vse ali samo pupmpo?

Lp

Aleen_RS
Nov uporabnik

Kraj: RS

Re: Samo vodna pumpa ali komplet?

Napisal/-a Aleen_RS Po apr 30, 2012 12:12 pm

Prvo bi zamenjal mehanika, drugo bi pa naredil komplet servis z jermeni napenjalci in pumpo in se lepo mirno peljal naslednjih 5 let :D

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po apr 30, 2012 12:46 pm

Menjaj vse in boš sigurno vedel kaj je bilo menjano in kaj ne ,samo ne pri tem mehaniku,ker ta ti bo menjal samo pumpo računal pa vse.Menjaj pa že zato ker praviš da NAJ BI BILI menjani.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po apr 30, 2012 12:47 pm

Ob vsakem dvomu se menja vse. Pumpa je gnana z jermenom.

buco28
Nov uporabnik

Kraj: ravne na koroškem

Napisal/-a buco28 Po apr 30, 2012 2:13 pm

kot so ti že svetovali menjaj vse pa bo mir. :mrgreen:

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po apr 30, 2012 3:03 pm

Aleen_RS je napisal/-a:Prvo bi zamenjal mehanika, drugo bi pa naredil komplet servis z jermeni napenjalci in pumpo in se lepo mirno peljal naslednjih 5 let :D

Lepo napisano, se podpišem :)
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Broz
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a Broz Po apr 30, 2012 3:22 pm

Najprej glej da boš to kar si napisal povedal svojemu mehaniku v fris, ker si verjetno tam že pustil nekaj denarja!!! Povej mu na lep način, in to bolj leti tudi nate :)

Potem bota prišla skupaj do zaključka. Ker narod samo jamra na netu potem pa dela isti drek dalje :) Take stvari je najboljše kar takoj razčistit. Vsak se lahko zmoti ampak veš da ob kakem naslednjem konfliktu zamenjaš mehanika. Boš naredil prvi dober korak za svoj avto in zase :)

Drugače se mi pa zdi ( vsaj meni osebno ) debilno menjati samo pumpo. Komplet pa pika. Pa tudi če je bilo ob nakupu '' kao '' že vse menjano se ponavadi menja Vse še enkrat. ( pogoj da se ne menja je samo če kupiš avto od fotra, strica, al pa kakega soseda v ulici ki je vsako nedeljo pral svoj avtek ).

Zdaj si pa predstavljaj kontra - da menjaš samo jermen. Čez 20 000 km se pelje na morje na hrvatijo in ti nek pr nas začne spuščat pumpa. Opazu ne boš ker ga boš teral dalje po autoputu dokler...kabum...Na koncu boš pa zarad prihranka 70 € plačeval za avtovleko, ventile, dodatno delo plus še enkrat veliki servis :)
Zamenjam Opel Astro GTC Black & White za Laguno II grandtour Dynamique :)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po apr 30, 2012 6:19 pm

Jaz menjavi jermena verjamem samo če je avto servisiran na pooblaščencu in se da zadevo dejansko preverit oz. da ti serviser ki ga je servisiral zagotovi da jermen je menjan in imaš za toliko in toliko časa mir.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po apr 30, 2012 6:22 pm

Ko kupujem rabljen avto, je vseeno v kakem stanju so jermeni, ker jih bom v vsakem slučaju zamenjal. To da lastnik ali mehanik trdi, da so jermeni novi je pič*kin dim. In mi dol visi za take izjave.
Ob nakupu narediš velik servis in veš, pri čem si, pa od takrat naprej začneš štet kilometre in potem na vsakih 15k delaš reden servis in na 100k veliki servis pa imaš mir.
Old subarus never die, they just get faster!

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po apr 30, 2012 6:27 pm

Res je tako delam tudi sam,itak pa imam vsak avto vsaj 5 let tko da mi ni problem.Bolj problem je tistim ki avto na pol leta menjajo.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Po apr 30, 2012 8:48 pm

b3rni je napisal/-a:Pozdravljeni!
Imam Megana, letnik 2000, 1.6 16V. Avto ima prevoženih 155000, kupil sem ga lani s prevoženimi 140000. Na 134000 km NAJ BI BILI menjani jermeni, šponar, ...
Lp

Redko doživiš, da bi kdo delal velik servis potem pa po 6K prodal avto.
Menjaj komplet, oba jermena pa rolce, napenjalce in črpalko, pa še nosilce motorja poglej, ker jih mora tako ali tako dol vzet (vsaj 2), pri teh letih je spodnji skoraj gotovo "hin", pa še kakšen ležaj alternatorja , pa klime. Ponavadi se ko odpraviš en čuden zvok, pojavi še drug....

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po apr 30, 2012 9:46 pm

kesneberg je napisal/-a:Redko doživiš, da bi kdo delal velik servis potem pa po 6K prodal avto.

točno tako!

čeprav vsak menja kak jermenček reče pa da je vse menjano vsi servisi...
Alergičen na rjo

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr maj 02, 2012 5:31 pm

kesneberg je napisal/-a:Redko doživiš, da bi kdo delal velik servis potem pa po 6K prodal avto.
Menjaj komplet, oba jermena pa rolce, napenjalce in črpalko, pa še nosilce motorja poglej, ker jih mora tako ali tako dol vzet (vsaj 2), pri teh letih je spodnji skoraj gotovo "hin", pa še kakšen ležaj alternatorja , pa klime. Ponavadi se ko odpraviš en čuden zvok, pojavi še drug....

Jaz sem naredil lani veliki servis in sedaj po 5 kkm avto prodajam. Tako da to ni tako čudno. Samo jaz imam račun menjave, material sem si pa itak sam zrihtal.
Ležaj alternatorja (sklopko) je fajn menjat, ležaj klime se menja šele takrat ko zapoje.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Če maj 03, 2012 8:42 pm

zuzek je napisal/-a:Jaz sem naredil lani veliki servis in sedaj po 5 kkm avto prodajam. Tako da to ni tako čudno. Samo jaz imam račun menjave, material sem si pa itak sam zrihtal.
Ležaj alternatorja (sklopko) je fajn menjat, ležaj klime se menja šele takrat ko zapoje.

Ja mogoče preveč gledam skoz moje km. Jaz 5 k naredim v 1.5meseca in sigurno nebi šel delat velikega servisa pol pa prodajat.
Kar se pa zvokov tiče se strinjam da menjaš ko zapoje, ampak ko že imaš razdrto (posebej če ne daleš sam) je dobro pogledat če je še kaj, da ne plačuješ istega dela 2x.
jaz sem deal sam pa nisem vsega pregledal pa sem mikro jermen že 2x metal gor pa dol, ker je še kr cilil- pa je bil v bistvu ležaj in plošča klime krivo za ciljenje in ne jermen (no servis je bilo treba neredit vseeno zaradi KM).
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost