Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
sporty
Uporabnik

pregrevanje?

Napisal/-a sporty Ne maj 13, 2012 3:34 pm

Zdravo!

Gre se za Renault 19 16v, nekaj cudnega se dogaja :mrgreen: . Vse je ok, avto se po stevcu ne pregreva, vodna pumpa deluje, termostat menjan, raztezna posodica menjana, ventilator se vklaplja... Se pa sem in tja nivo hladilne tekocine tako dvigne da spusti malenkost cez pokrovcek od posode. Stem da se to dogaja kakih 30sek, potem pa se vklopi ventilator in stanje se normalizira. Potem se dogaja enkrat ko je avto ugasnjen da je voda na min, drugic na max. Je morda kaj zraka v sistemu? Obstaja se kak drugi oddusek kot tisti na vrhu hladilnika, katerega sem prezracil ze 10x? Ali se moram bati da je spustila dihtunga na glavi :huh: ? Je pa se ena tezava, ce ima kaj veze, pusca namrec pecka za gretje. Glede na to da se ob prizganem gretju zarosi sprednja sipa in se zavoha antifriz... Ampak tu spet ni logike, ker bi mi potem hladilna v kabino fejst puscala in ne pri raztezni posodi? Mah ce bi bil vedez nebi bil revez :mrgreen:

Lp
RENAULT POWER - THE WAY OF LIFE

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: pregrevanje?

Napisal/-a lisko Ne maj 13, 2012 3:50 pm

Pečko moraš tako ali tako menjat.....Torej prvo stori to. Zdaj v zeh toplih dneh lahko nardiš samo by pas da bomo lažje locirali težavo. Bojim pa se, da bo nekaj na tesnilo/glavi. enak primer sem mel sam....vodo metalo preko expanzijske....pregreval se ni....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
sporty
Uporabnik

Napisal/-a sporty Ne maj 13, 2012 11:27 pm

Hm ja, to je res... Ali se pretok skozi pecko zapre ce izklopis gretje? Kajti vsaj cez poletje je sigurno ne bom rabil :mrgreen: . Verjetno si imel problem z dihtngo pri petku, isto se je meni zgodilo pri 1.4 five. Vendar takrat je non stop kuhalo in metalo ven hladilno cim se je avto zagrel, tu je pa naceloma vse ok... Recimo pri voznji preko ljubljane ko se veliko stoji in je vroce mi spusti recimo 100 kapljic, na poti iz lj do kopra po stari cesti pa nic :roll: . Je morda opcija da imam termostikalo ki prepozno vklaplja ventilator? Aja lisko kaksen bypas imas v mislih? Da izlocim pecko?

Lp

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Po maj 14, 2012 6:59 am

pomoje ti nagaja temperaturno stikalo na hladilniku, ki ti prepozno oziroma pri višji temperaturi vklopi ventilator.....
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
sporty
Uporabnik

Napisal/-a sporty Po maj 14, 2012 8:22 am

xsara je napisal/-a:pomoje ti nagaja temperaturno stikalo na hladilniku, ki ti prepozno oziroma pri višji temperaturi vklopi ventilator.....

Upam, bom najprej tega hudica zamenjal ker je res poceni in na hitro narejeno, pa bomo videli...

Lp

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po maj 14, 2012 2:31 pm

sporty je napisal/-a:Hm ja, to je res... Ali se pretok skozi pecko zapre ce izklopis gretje? Kajti vsaj cez poletje je sigurno ne bom rabil :mrgreen: . Verjetno si imel problem z dihtngo pri petku, isto se je meni zgodilo pri 1.4 five. Vendar takrat je non stop kuhalo in metalo ven hladilno cim se je avto zagrel, tu je pa naceloma vse ok... Recimo pri voznji preko ljubljane ko se veliko stoji in je vroce mi spusti recimo 100 kapljic, na poti iz lj do kopra po stari cesti pa nic :roll: . Je morda opcija da imam termostikalo ki prepozno vklaplja ventilator? Aja lisko kaksen bypas imas v mislih? Da izlocim pecko?

Lp

Dogajalo se je na F8M motorčku. Popolnoma enako kot pri tebi. Včasih je vrgel ven včasih pa ne....poleg tega ni zdej zmetal v trenutko ampak je lepo počas solzilo. Pregrel se pa ni nikoli...tud v hude klance je temparatura ostajala pod 100 stopinjami...Pri ogretem odpri expanzijsko in opazuj....išči sledi mehurkčov ali oljnih madežev....dodaj obrate ter glej kdaj se dogaja....če začne vodo metat prek grla v povišanih vrtljajih potem nekaj ne štima ali z dihtungo ali glavo.
Za bay pass pa v motornem prostoru ( tm ko gresta cevi na pečko) , pečko odklopi cevi pa spoji skupaj. Tako da dejansko spelješ vodo mimo pečke.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po maj 14, 2012 5:45 pm

Za vsak slučaj - pazi, ko odpiraš pokrovček ekspanzijske. Počasi in s kako debelo cunjo, da ti ne butne pare po rokah.

Lisko
veš mogoče, kak fi imajo ti dve cevi? Da ne bo najprej odšraufal, nato pa bog ve s katerim avtom iskal okoli po trgovinah cev za štukat.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po maj 14, 2012 11:41 pm

esem je napisal/-a:Za vsak slučaj - pazi, ko odpiraš pokrovček ekspanzijske. Počasi in s kako debelo cunjo, da ti ne butne pare po rokah.

Lisko
veš mogoče, kak fi imajo ti dve cevi? Da ne bo najprej odšraufal, nato pa bog ve s katerim avtom iskal okoli po trgovinah cev za štukat.

Sej jih bo vidu....edini dve cevi ki gresta iz motorja v kabino na požani steni. Jaz mislim, da sem vzel 18mm bakreno koleno.
Slika

Uporabniški avatar
sporty
Uporabnik

Napisal/-a sporty To maj 22, 2012 3:02 pm

Problem resen :D . Poceni in hitro opravljeno, zamenjal sem namrec zamasek na ekspanzijski posodi, kateri zdaj drzi primeren pritisk.

Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: kiki13 in 3 gostov