Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
pistON
Nov uporabnik

Avtomatski zaklep vrat med vožnjo

Napisal/-a pistON Če maj 24, 2012 9:00 am

(Novejši) avti imajo možnost vklopa funkcije, da se vsa vrata samodejno zaklenejo, ko presežeš (cca.) 15km/h. Kaj menite, kako je s tem s stališča varnosti? Po moje je v redu, ker ti na rdeči luči nepridiprav malo težje odpre vrata, po drugi strani bi pa reševalci znali imeti težave priti do potnikov, ko bo avto na strehi ali v plamenih. (mogoče se pa takrat avtomatsko odklenejo???)
Imate to funkcijo vklopljeno ali ne in zakaj?
You just better start sniffin' your own
rank subjugation jack 'cause it's just you
against your tattered libido, the bank and
the mortician, forever man and it wouldn't
be luck if you could get out of life alive.

blazkom
Stalni uporabnik

Re: Avtomatski zaklep vrat med vožnjo

Napisal/-a blazkom Če maj 24, 2012 9:04 am

Nej bi se v večini avtov samo odklenilo, sam nevem, konckoncev se morš najprej zaletet da se odklenejo, ni pa spet to tok hitr kot airbag, in mal dvomm da se v vseh primerih odklenejo vrata.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Če maj 24, 2012 10:13 am

to funkcijo ima moj ford mondeo in je zadeva špica =P

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če maj 24, 2012 10:23 am

Meni se zdi zadeva totalno nelogična, ravno obratno bi moralo biti. Ne vem kateri tatič ti bi uspel pri vožnji nad 20km/h odpreti vrata. Torej vrata bi se morala avtomatsko zaklenit ravno pri mirovanju ali vožnji z manj kot recimo 20km/h, pri višjih hitrostih pa odklenit.
No, jaz itak sam zaklenem vrata, če se vozim v gužvi po mestu. Se mi je že zgodilo, da so mi trkali po šipi. In če maš kakšno torbo na zadnjem sedežu, ti jo izmaknejo še preden se zaveš.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če maj 24, 2012 10:38 am

Jaz imam to funkcijo ponavadi ugasnjeno, ker mi je tečno vsakič ko se ustavim da koga poberem iskati kje je gumb in odklepati vrata. Če sem pa kje v mestu pa ponavadi zaklenem vrata. Kokrkol, manj komplikacij če jih sam zaklepam ko je treba, kot pa če moram nonstop odklepati.
Naj bi pa se samo odklenilo v primeru nesreče...recimo :)
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
pistON
Nov uporabnik

Napisal/-a pistON Če maj 24, 2012 11:01 am

Energetik81 je napisal/-a:Meni se zdi zadeva totalno nelogična, ravno obratno bi moralo biti. Ne vem kateri tatič ti bi uspel pri vožnji nad 20km/h odpreti vrata. Torej vrata bi se morala avtomatsko zaklenit ravno pri mirovanju ali vožnji z manj kot recimo 20km/h, pri višjih hitrostih pa odklenit.
No, jaz itak sam zaklenem vrata, če se vozim v gužvi po mestu. Se mi je že zgodilo, da so mi trkali po šipi. In če maš kakšno torbo na zadnjem sedežu, ti jo izmaknejo še preden se zaveš.

Saj ostanejo zaklenjena, tudi ko se čez nekaj časa vožnje nad 20km/h ustaviš (npr. na semaforju). Se pa strinjam, da bi bilo dobro, da se odklenejo pri višjih hitrostih.
You just better start sniffin' your own
rank subjugation jack 'cause it's just you
against your tattered libido, the bank and
the mortician, forever man and it wouldn't
be luck if you could get out of life alive.

Sba
Novinec

Napisal/-a Sba Če maj 24, 2012 11:02 am

Jaz imam vklopljeno. Ko spelješ se zaklene in ostane zaklenjeno. Problem pri sedanjem avtu je le, da je potrebno dvakrat povleči kljuko za odpiranje, ali pa odkleniti vrata (možnost ima tudi sovoznik).

Lahko pa (žal) iz lastnih izkušenj povem, da se vrata ob prometni nesreči odklenejo. S tem, da mi je tudi akumulator ven iztrgalo. Težave so bile le z dostopom do prtljažnika, ker se odpre na tipko, klop so pa varnostni pasovi zategnili.

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Če maj 24, 2012 11:24 am

Meni se zdi to zelo dobro. Samo moj primer. V mariboru na križišču sem na rdeči luči stal zadnji v koloni in je prišel možakar z nekimi revijami do mojega okna in trkal, da sem moral gledati levo, medtem je pa v sekundi 20, njegov " pajdaš" želel odpreti zadnja desna vrata, ker sem imel laptop na sedežih. Vrata se v Tiguanu seveda sama zaklenejo ko se pelješ in sta oba kar spi*dla ko sta vidla da nebo nič. Tak da je bil to en veliki FAIL za njiju seveda :D
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če maj 24, 2012 11:41 am

Pri močnem trčenju se vsa vrata samodejno odklenejo in prižge se stropna luč - beri navodila za uporabo
Lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če maj 24, 2012 12:32 pm

Na Sprinterju sem si izklopil (preprosto po navodilih), ker se drsna vrata itak odprejo stokrat na dan in to iz notranje strani, tako da nima nobenega smisla je... ključavnico v glavo. :D Na Golfu je samodejno zaklenjen samo prtljažnik dokler ne odpreš vrat oz. ne pritisneš tipke za odklep. Zaklepanje vrat med vožnjo bi si sicer lahko sam vklopil s kablom, ampak ne vidim smisla v tem, samo dodaten zvok in večja obraba sistema... Pri pogosti mestni vožnji s čim vrednim (na zadnjih sedežih) je to že bolj smiselno.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če maj 24, 2012 1:34 pm

Kaj naj bi bil sploh prvotno namen aut. zaklepanja vrat? Kakšna je obrazložitev s strani proizvajalcev? Ena stvar je, da ti na primer na semaforju nepovabljen osebek ne more priti v avto. Je še kakšen drug namen?
Pri enem avtu (buick) se vsa štiri vrata zaklenejo takoj, ko iz P prestavim v D ali R. Pri ostalih ni avt. zaklepanja in tudi nimam navade zaklepati. Sem pa že parkarat sam zaklenil vrata med vožnjo.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če maj 24, 2012 1:35 pm

Mam tudi jaz to na 11 let starem renoju, in ko vrata odprem se odklene.
Nevem pa kdo bi poslušal stalno šklocanje v LJ. od križišča do križišča, če bi se vrata zaklenila ko greš manj kot 10 km/h in nazaj odklenejo ko presežeš recimo 20 km/h
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če maj 24, 2012 1:53 pm

Kaj sploh ima kdo to funkcijo, da se odklenejo ko upočasniš? Tega še nisem videl, samo zaklepanje pri hitrosti nad 20 kmh.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
bedolin
Novinec

Napisal/-a bedolin Če maj 24, 2012 5:52 pm

cruiser1 je napisal/-a:Kaj naj bi bil sploh prvotno namen aut. zaklepanja vrat? Kakšna je obrazložitev s strani proizvajalcev? Ena stvar je, da ti na primer na semaforju nepovabljen osebek ne more priti v avto. Je še kakšen drug namen?

Varnost samih potnikov v avtomobilu. Predvsem mlajših otrok.

Lp

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če maj 24, 2012 6:10 pm

bedolin je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Kaj naj bi bil sploh prvotno namen aut. zaklepanja vrat? Kakšna je obrazložitev s strani proizvajalcev? Ena stvar je, da ti na primer na semaforju nepovabljen osebek ne more priti v avto. Je še kakšen drug namen?

Varnost samih potnikov v avtomobilu. Predvsem mlajših otrok.

Lp

Pa saj vrata lahko sam zakleneš če prevažaš otroke?

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Če maj 24, 2012 6:19 pm

In to niti ne pomaga pri otocih, saj naprimer novi rijo lahko vrata odkleneš s potegom kljuke zadaj, sicer 2x ampak sej Otroc to počnejo.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Če maj 24, 2012 6:25 pm

Imam to funkcijo pri Astri. Včasih zna najedat ampak večino časa imam kar vklopljeno. Edin včasih se spozabim pa ne pritisnem za odklep takoj če koga poberem na poti. Je pa potrebno dvakrat povlečt za kljuko za odklep. Tako, da ja. Imam večinoma kar vklopljeno to funkcijo.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če maj 24, 2012 9:03 pm

blazkom je napisal/-a:In to niti ne pomaga pri otocih, saj naprimer novi rijo lahko vrata odkleneš s potegom kljuke zadaj, sicer 2x ampak sej Otroc to počnejo.
Za otroke imaš na robu zadnjih vrat zatiče, ki jih premakneš v "lock" in jih potem od znotraj ne morejo odpreti. No, vsaj Hyundai ima to, že od Ponyja naprej. :)
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če maj 24, 2012 9:15 pm

Energetik81 je napisal/-a:
blazkom je napisal/-a:In to niti ne pomaga pri otocih, saj naprimer novi rijo lahko vrata odkleneš s potegom kljuke zadaj, sicer 2x ampak sej Otroc to počnejo.
Za otroke imaš na robu zadnjih vrat zatiče, ki jih premakneš v "lock" in jih potem od znotraj ne morejo odpreti. No, vsaj Hyundai ima to, že od Ponyja naprej. :)

Ta "kinder" lock imajo vsi avti že tudi pred Pony-jem ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če maj 24, 2012 9:50 pm

No moderni avtomobili nimajo več zatiča ampak imajo to urejeno elektronsko. Isti gumb ki onemogoči zadnje električne šipe zaklene tudi zadnja vrata od znotraj.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 9 gostov