Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Slovenka1
Nov uporabnik

Kako se zaračunavajo stroški defektaže?

Napisal/-a Slovenka1 Pe maj 25, 2012 12:43 pm

Pozdravljeni.

Se opravičujem, ampak sem na forumu prvič. V tole rubriko sem se odločila pisati, ker menim, da gre v mojem primeru za goljufijo.
Prosila bi za vaše mnenje in kakšen nasvet.

Zadeva je pa taka: AMZS mi je na najbližji avtoservis (pooblaščen) pripeljal vozilo, ker mi je sredi vožnje po klancu navzdol tiho ustavilo, kar naenkrat, kot da bi avto nekdo izključil. Prosili smo servis, da samo ugotovijo kaj je. Menda naj bi bili senzorji ali pa strgana veriga (gre za diesel motor vozila znamke Fiat, letnik 2007). Čez nekaj dni!!! (niso nam dali niti nadomestnega vozila) so potrdili, da gre za verigo in dogovorili smo se, da bomo poiskali nov motor. Na delovnem nalogu, ki sem ga podpisala ni bilo nobenega naročila.

Nekaj dni kasneje sem želela odpeljati avto drugam, ker sploh niso reagirali, poleg tega sem našla motor in serviserja, ki bi mi ga ugodno zamenjal. Avtovleka se je odpeljala prazna - plačati bom morala 140evrov brezveze :( , ker nisem želela plačati računa servisu za storitev, ki je nisem naročila. Mimogrede, računa mi sploh ni napisal, je rekel naj plačam kar na njegov tekoči račun. Ne razumem zakaj človek porabi 7,5 ur, da ugotovi, da je veriga šla? Da vleče ven šobe, čeprav to ni potrebno. Menim, da je začel na lastno pest popravljati motor oziroma razdirati motor... Pomagajte!

Kaj menite?

P.S. Avta nikakor ne dobim od tam, niti s policijo, niti s tržno, niti z odvetnikom? Je še vedno v njegovi garaži. Take so včasih :/:o:/ , kaj pa danes? Mi res ostanejo samo še mediji??? Saj, zgodba bi bila zanimiva, sem na forumih brala, da nisem prva, ki joje takole!"#$%&/()

P.P.S. Vmes sem mu že večkrat ponudila, da mu plačam 2-3 ure za diagnozo, če mi zvleče avto vsaj domov, na parkirišče pred blokom, ampak tip se ne da.

LP
Zadnjič spremenil Slovenka1, dne Pe maj 25, 2012 2:28 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
filip**
Nov uporabnik

Re: Kako preprosto je OGOLJUFAT ŽENSKO?

Napisal/-a filip** Pe maj 25, 2012 12:52 pm

Hm tole bo težko, saj si naročila defektažo okvare a ne? Oni so napako ugotovili, zdaj pa kok ti bojo zaračunali plačaj, čeprav je tale lovska 8 ur(se pravi cena dela okoli 250€?).

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Pe maj 25, 2012 1:08 pm

A to se gre za bravota al kuko? Če si delala vse servise in vse tako kot velevajo fiatova pravila na pooblaščenem servisu Fiat, če se ne motim, potem bi lahko še veljala neka flas sos ali neka taka garancija. Nisem siguren a velja to za 4 ali 5 ali koliko let točno. Sem imel svojega bencinerja 2 meseca nazaj na uradnem, star 4 leta 89kkm, in mi reku tip če dela velek servis, da imam pol to neko garancijo še vseeno, zato morda nebi škodilo če bi se tudi to mal pozanimala.

Konec koncev pa ima vsak serviser normirano za vsako delo koliko traja. Verjetno je tudi kaka postavka, kjer bi to bilo kako natančneje definirala.

Drugače pa upam da zadevo čimprej in čimugodneje rešiš. Pa le poročaj o razpletu

Slovenka1
Nov uporabnik

Napisal/-a Slovenka1 Pe maj 25, 2012 1:19 pm

Hvala za hitra odgovora. :bow

Sicer gre za bravota, ampak je iz tujine. Tako da ...
Filip** - kaj je defektaža? Diagnoza? Potem moram plačati kolikor pač rečejo? Si pa predviden račun ocenil precej pravilno, nekoliko več, zaradi šob menda. Še zdaj ne razumem zakaj so te šobe ven vlekli???

LP

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe maj 25, 2012 1:25 pm

Slovenka1 je napisal/-a:Pozdravljeni.

1. Menda naj bi bili senzorji ali pa strgana veriga (gre za diesel motor vozila znamke Fiat, letnik 2007). Čez nekaj dni!!! Ne razumem zakaj človek porabi 7,5 ur, da ugotovi, da je veriga šla

2. Niso nam dali niti nadomestnega vozila

3. so potrdili, da gre za verigo in dogovorili smo se, da bomo poiskali nov motor. Na delovnem nalogu, ki sem ga podpisala ni bilo nobenega naročila. Menim, da je začel na lastno pest popravljati motor oziroma razdirati motor.

4. Nekaj dni kasneje sem želela odpeljati avto drugam, ker sploh niso reagirali, poleg tega sem našla motor in serviserja, ki bi mi ga ugodno zamenjal.

1. Nekaterih napak se ne more ugotovit v času kavice, za to je potreben čas in seveda proste ure mehanika od katerega si želela, da pusti vse delo, pusti naročene stranke čakati, tebi pa takoj poišče in za deci vode odpravi napako.

2. Nadomestno vozilo od servisa ne dobiš kar tako.

3. Ugotovili so napako, ter se dogovorili da poiščete nov motor (kdo? ti ali oni).

4. Najprej je treba plačati storitev, potem pa lahko odpelješ vozilo čisto logično in pošteno v tem razumskem svetu.

Slovenka1
Nov uporabnik

Napisal/-a Slovenka1 Pe maj 25, 2012 1:31 pm

Vikking:

Bom prezrla cinizem, hvala za komentar.

Nov motor naj bi iskali tako mi kot oni.

Storitev pa bom plačala takoj, ko bom sploh prejela račun, in seveda, ko bo ta napisan tako, da bom plačala delo, ki sem ga naročila. Meni se zdi to logično in pošteno.

LP

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe maj 25, 2012 2:10 pm

Slovenka1 je napisal/-a:Vikking:

Bom prezrla cinizem, hvala za komentar.

Nov motor naj bi iskali tako mi kot oni.

Storitev pa bom plačala takoj, ko bom sploh prejela račun, in seveda, ko bo ta napisan tako, da bom plačala delo, ki sem ga naročila. Meni se zdi to logično in pošteno.

LP

Zakaj cinizem?

Žal je tvoja zgodba napisana tako nepovezano in prosto po prešernu, da kar sem lahko izluščil iz tega je: da si naročila nekaj in ne plačala. Če pa še nisi dobila račun pa ga nemudoma zahtevaj, da lahko po plačilu računa odpelješ avto. Čeprav na koncu si spet napisala da so ti nekaj zaračunal, pa si hotela manj plačat...........................

Slovenka1
Nov uporabnik

Napisal/-a Slovenka1 Pe maj 25, 2012 2:24 pm

Vikking:

"Izračun" sem prejela po elektronski pošti.
Res je, da sem naročila "nekaj" in to je tudi jedro problema.

LP

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Re: Kako se zaračunavajo stroški defektaže?

Napisal/-a DragonForce Pe maj 25, 2012 3:55 pm

Kolikor jaz razumem, si odpeljala avto na servis, oni so pa zavlačevali in so predolgo imeli avto na servisu? Ozi. še imajo...

Slovenka1
Nov uporabnik

Napisal/-a Slovenka1 Pe maj 25, 2012 4:03 pm

@Dragon Force

Na vsako zadevo so reagirali res zelo počasi. Avto je še vedno tam, v njihovi garaži.
Jaz bi rada plačala, ampak po pošteni ceni. Še zdaj ne vem ali je res potrebno vleči šobe ven, da postaviš diagnozo, da je šla veriga? ...

Skrajni čas je, da mi dejansko izstavijo pravi račun, pa da vidim pri čem smo/sem. Pa ta defektaža mi tudi še ni čisto jasna ...
Zdaj mi je jasno, zakaj ljudje pač plačajo in grejo, pa se raje potem po glavi tolčejo in jamrajo...Slednjemu sem se jaz pač poskušala izogniti.

LP

Uporabniški avatar
filip**
Nov uporabnik

Napisal/-a filip** Pe maj 25, 2012 4:31 pm

Zapomni si, da drugič vedno ko pri komu naročiš kakršnokoli storitev, naj ti pove okvirno ceno le te, ker v primeru, da ne vprašaš si si sama kriva...

Aja defektaža je v bistvu ''diagnoza'' ja.

Lp

Slovenka1
Nov uporabnik

Napisal/-a Slovenka1 Pe maj 25, 2012 5:22 pm

Filip**

zdaj, ko sem še enkrat vse skupaj prebrala ugotavljam, da ni dovolj jasno napisano, da sem prosila naj ne delajo nič več PO TISTEM, ko so že ugotovili, da je veriga strgana.
Dogovorili smo se, da bomo iskali drug motor, ne pa popravljali tega. Problem je, da so samovoljno delali naprej ...jaz pa jim zdaj nič ne morem.

Mimogrede, kolikor so mi povedali drugi avtoserviserji, je uradna postavka za diagnozo strgane verige 2,8 ur.

Ampak ok, mogoče je moj primer malenkosten. Ker gre pač za manjši denar,ki je nam sicer pomemben, ampak ... Ta isti človek je nekomu drugemu zaračunal bencinsko črpalko kar 5x dražje kot uradno stane. In kar me edino skrbi je, da bo to delal naprej.

Še enkrat hvala vsem za odgovore.
LP

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe maj 25, 2012 5:35 pm

oni tko na oko ocenijo koliko zaslužiš in potem za vsako svojo uro dela ti računajo koliko ti zaslužiš v enmu dnevu.
Če ocenijo da si revež na minimalcu, ki v dnevu zasluži 30e, ti računajo 30€/h. Če si lepo oblečen in z dobrim avtom pa bolj povlečejo špago...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe maj 25, 2012 8:30 pm

Pozdravljeni

Vsekakor je pametno preveriti pred posegom kakšen je končni strošek...................v vašem primeru diagnoza.
Torej za računalnikom/tipkovnico se ne bo nič rešilo ( raznorazni e-maili.............. ), pojdite do servisa, na blagajni plačajte storitev ( žal za preverjanje ste prepozna ), pri plačilu dobite račun in izjavo/dopis kaj so ugotovili - saj diagnoza je bila naročena. V koliko tega ne dobite, bodite malo politika ( saj ste ženska ) in prosite da vam napiše na papir ( vsebuje naj čitljiv podpis ), kaj so ugotovili in koliko ste plačala ( da vidi mož kam je šel denar ) ko plačate so vam dolžni izročiti vozilo, pokličete vlečno službo in odpeljete vozilo do drugega mojstra/mehanika/popoldanca.
Nasledni dan pisno uradno zavrnete račun - odgovor so vam po zakonu dolžni poslati v 8 dneh ............................. hja, če pa niso izdali pri plačilu originalnega računa ...................... se z tistim listkom oglasite pri tržnem inšpektorju.
Sedaj koliko je računal ta isti mehanik črpalko goriva ............................ je lahko resnica ali pa samo rekla, kazala...................

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Pe maj 25, 2012 11:47 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Vsekakor je pametno preveriti pred posegom kakšen je končni strošek...................v vašem primeru diagnoza.
Torej za računalnikom/tipkovnico se ne bo nič rešilo ( raznorazni e-maili.............. ), pojdite do servisa, na blagajni plačajte storitev ( žal za preverjanje ste prepozna ), pri plačilu dobite račun in izjavo/dopis kaj so ugotovili - saj diagnoza je bila naročena. V koliko tega ne dobite, bodite malo politika ( saj ste ženska ) in prosite da vam napiše na papir ( vsebuje naj čitljiv podpis ), kaj so ugotovili in koliko ste plačala ( da vidi mož kam je šel denar ) ko plačate so vam dolžni izročiti vozilo, pokličete vlečno službo in odpeljete vozilo do drugega mojstra/mehanika/popoldanca.
Nasledni dan pisno uradno zavrnete račun - odgovor so vam po zakonu dolžni poslati v 8 dneh ............................. hja, če pa niso izdali pri plačilu originalnega računa ...................... se z tistim listkom oglasite pri tržnem inšpektorju.
Sedaj koliko je računal ta isti mehanik črpalko goriva ............................ je lahko resnica ali pa samo rekla, kazala...................

Lep pozdrav

Po zakonu mora servis oz vsak ki prodaja storitev izdati račun za opravljeno storitev. Davčna še vedno propagira prijave za neizdajatelje računov - in jih lovi iz naslova dela na črno in pranja denarja in davčne utaje. Na računu mora biti specifikacija del, zato da se na opravljeno storitev lahko v kolikor je potrebno, poda reklamacija. Kar se pa tiče višine storitve, pa mora v prostorih servisa viseti cenik storitev. Tako da predlagam da se odpravite na servis, z namenom plačila storitve. V kolikor vam ne želijo izdati računi s specifikacijo opravljenih del, pred njimi zavrtite številko inšpektorja in podajte prijavo oz podajte prijavo direktno na davčni urad, da za opravljeno storitev ne dobite računa.
Drugače pa ste z podpisom delovnega naloga (upam da so vam napisali na nalog da gre za defektažo) naročili storitev, tako da ste jo dolžni plačat, seveda proti izdaji računa. Ob enem pa se na kakšnem drugem servisu pozanimajte koliko časa je potrebno za odkritje take napake, brez argumenta zavrnitev računa ne bo možna.

Še to. Defektaža je splošno najslabše ( za vas) kar lahko zahtevate od servisa. Tukaj lahko naredijo ravno vse kar se spomnijo za odkritje napake. Pri teh stvareh je potrebno na delovni nalog samo opredeliti problem (čeprav splošen -avto je crknu) in definirati max strošek popravila, kar je več, vas moraji obvestiti in dobiti potrdilo da lahko storitev izvedejo. Jaz sem to vedno definiral ko sem še vozil na servise, tudi pri rednem servisu.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So maj 26, 2012 12:47 am

Zgoraj napisano mi deluje zelo zmedeno.

gremo od začetka:

- vam je avto med vožnjo ugasnil in pripeljano je bilo do najbližjega pooblaščenega serviserja
- verjetno se je odprl delovni nalog v stilu: vozilo ugasnilo med vožnjo ali vozilo ne vže... pogosto je tudi pripisano,da je pripeljano z vlečno službo
- nadomestnega avta vam niso ponudili in to je povsem pravilno, saj vam ga niso dolžni, kajti vaše vozilo ni več v garanciji. Lahko bi sami želeli nadomestno vozilo,katerega bi dobili proti plačilu (seveda če je kakšno vozilo na voljo) Naj povem, da nadomestno vozilo pripada samo v času garancije in še to takrat, ko je vaše vozilo nevozno!
- ko so ugotovili napako, so vam sporočili, da je vzrok pretrgana veriga ... sedaj pa ne razumem, kako to, da ste se dogovorili za iskanje drugega motorja in niste že takoj rekli, da se avto ne bo popravljal pri njih? Kot serviser, vam lahko vgradi nov motor, kateri predstavlja ogromen strošek, da bi namesto vas iskal rabljen motor, je to samo njihova dobra volja (pa pustimo to,saj to je druga zgodba)
- zakaj so demontirali šobe... (ne poznam fiatovih motorjev) ampak predvidevam da je potrebna demontaža šob, da se odstrani pokrov ventilov, in se potem lahko 100% določi razlog okvare.
do tukaj lahko rečem,da je servis deloval korektno

od tu dalje mi pa vse skup deluje kot eno veliko "mučkanje"

- ker vam ne izdajo računa
- ker vam želijo zaračunati 7,5h

da poenostavim.... predno karkoli plačate, vam morajo izstaviti račun... od tu dalje pa tako, kot vam je napisal uporabnik @fan
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus So maj 26, 2012 9:55 am

Ker seveda gre spet za pomanjkljivo zgodbo z ene strani plati, bi glede na napisano upal trditi, da stranka noče plačati pravljene storitve, zato servis ne pusti odpeljati vozila. Sploh glede na to, da si stranka sama domišlja kolikor ur bo servisu plačala. Predvidevam da je servis računal ure po normativih.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček So maj 26, 2012 12:30 pm

Sicer je zgodba res malo pomankljiva in raztresena, ker je uporabnica verjetno vsa zbegana in jezna. Naj ti dam en nasvet, ne hodi po uradnih servisih, ko je avtomobil izven garancije, ker večina teh uradnih in super strokovnih servisov ni vredna 5 dag posebne salame. Govorim ti iz lastnih izkušenj, veliko računajo naredijo pa manj kot kak neuradni servis.

Sicer pa, ko ne veš kaj je z avtom narobe, jim vse izčrpno povej kaj se je z avtomobilom tik pred okvaro dogajalo, v primeru večjih okvar in podobnga pa zahtevaj, da te obvezno kontaktirajo preden se sami kaj na svojo roko odpravijo popravljat.

Bo manj problemov ter več denarja v tvojem žepu.

Pa še to, če si že prej vedela, da je ta servis sumljiv (nekaj si govorila, da je nekomu računal 5krat več za črpalko) zakaj zaboga si peljala tja avtomobil? Mene so enkrat poskušali nategniti pa sem zadevo uredil k sreči in ni šanse, da se še kdaj vrnem tja, tudi po 1 L olja ne več.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne maj 27, 2012 2:14 pm

Jest bi tudi rad srečal takega majstra, ki bi postavil diagnozo strgana veriga že ko bi samo havbo odprl in bežno motor pogledal.....Ja, ženska, logično je, da je tip razkopaval motor, da je lahko potrdil, da je veriga šla. Pa ne zgleda to tak,kot veriga na biciklu, kjer se že iz vesolja vidi, da je strgana.
Drugega ti ne preostane, kot pa da plačaš 7,5 ur....in avto odšlepaš...(me prav zanima, kakšna bi bila reakcija, če bi tebi tvoj šef rekel: Ok, delala si 8 ur, plačal ti pa bom 3).
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne maj 27, 2012 2:51 pm

Verjetno se da vse lepo zmenit, če bi se zmenili že v začetku.
Lahko ti povem moj primer ko sem dal polniti klimo na Scenicu prejšni teden. Prišel sem na pooblaščen servis za italiane lepo rekel, da klima ne dela že ko sem ga kupil in, da nevem kaj ji je. Dogovorila sva se, da bojo klimo pregledali spucali in napolnili za 46€ (klubska cena) dal sem svojo tel. in podpisal nalog. Drugi dan so me poklicali in rekli, da je treba opraviti čisto vse na klimi z menjavo filtra ..... in da bo cena prišla 64€. Rekel zmenjeno in to je bilo to, popoldne plačal račun in dobil avto.
Verjetno je v tvojem primeru narobe le to, da ste se slabo zmenili, ali pa se sploh niste zmenili kot je treba.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973, Google [Bot] in 14 gostov