Nasveti in napotki ter povpraševanja...

stig
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

akumulator problem

Napisal/-a stig Sr jun 13, 2012 9:16 pm

Imam sledeči problem.

Začelo se je ko mi je avto stal prebližno en teden in avto ni užgal (pač spraznu se je akumulator tku sm si tole razlagu).
Avto vžegem na kable in vse dela tko k mora par dni:Nato mi avto stoji 3 dni in spet ne užege in tko se je iz iz dneva v dan krajšal čas ko je avto stal da potem ni več užgal na koncu sm prišel na 4 ure.Si rečem oki mogoče akumulator hin (str malo več k 3 leta).Prej mi je pa kolega oblubu svojga k mu samo stoji v garaži ga nafila in mi ga po približno 14 dneh prpele(tko da je akumolator stal 14 dni od filanja )Zmontiram,avto vžge v prvo super(tko da mora biti od kolega akumulator izpraven).Nato se je čez 14 dni spet začela pojavlat ista zgodba kot prej.
Tko sm začel sumit da mi nekaj odžera elektriko.

Altenator sm preveril in lepo fila pol sm sumu da je kabl do ojačevalca prebija tud to ni krivo.

Zdej pa ne vem več kaj naj gledam.
Kaj bi blo lahko kej v stiku kabli prbijal?
K hecno se mi zdi,ko ti kontakt sklopiš itq ni nobenih večjih porabnikov elektrike.
Mogoče še tole kar sm zamenjal je radio k pa ni vezan na kontakt.(isto k prejšnji radio pa ni nič nagajalo)
Avto nima nobene posebne opreme.
avto je seat ibiza letnik 95 1.8 16V motor

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: akumulator problem

Napisal/-a =swen= Sr jun 13, 2012 9:26 pm

Si kaj pomeril koliko toka pobira, ko je avto v mirovanju?
Priklopi multimeter pri akumulatorju in povleci eno pa po eno varovalko ven in boš ugotovil v katerem tokokrogu se nahaja porabnik. ;)

stig
Nov uporabnik

Napisal/-a stig Sr jun 13, 2012 9:31 pm

Tega pa res se nism spomnu in se tud najbrš nebi bom jutr zmeru pa sporočim če se je kaj najdlo.
Hvala za odgovor

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr jun 13, 2012 9:32 pm

Pozdravljeni

Pa ste mogoče pomislili, da je ta akumulator tudi star, ( nazadnje polnjen pred 14 dnevi, nato stal 14 dni ) ......................... ostal brez elektrike, ker ga je napadel zob časa????

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Napisal/-a GorazdO Sr jun 13, 2012 9:57 pm

99% je tudi nov akku hin.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

stig
Nov uporabnik

Napisal/-a stig Sr jun 13, 2012 10:08 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Pa ste mogoče pomislili, da je ta akumulator tudi star, ( nazadnje polnjen pred 14 dnevi, nato stal 14 dni ) ......................... ostal brez elektrike, ker ga je napadel zob časa????

lep pozdrav

Mal sm narobe napisu.Akumulator je kolega napolnil s polnilcem za akumulatorje in nato je stal približno 14 dni,po 14 dneh od zadnje polnitve sm ga dal v avto in je avto vžgal brez problema v prvo če bi bil zanič dvomem da bi 14 dni stal pa bi bil še kar poln.Mogoče se motim k nism glih avtomehanik.

Če od =swen=: rešitev pokaže da ni nič narobe pol lahko kar nov akumulator kupm?

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Če jun 14, 2012 9:14 am

če je accu zanič se lahko hitro ugotovi samo nek spodoben mulitmieter rabiš, ki ima funkcijo shranjevanje maximumov ter minimumov

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jun 14, 2012 12:22 pm

stig je napisal/-a:Če od =swen=: rešitev pokaže da ni nič narobe pol lahko kar nov akumulator kupm?
Tudi če ti nič ne požira toka brez kontakta, je lahko še vedno kaj narobe z alternatorjem in filanjem.

ESX, ne vem zakaj bi rabil shranjevanje max in min, saj takoj vidiš, koliko toka teče. Za to pa je zadosti najbolj osnoven multimeter, ki ga dobiš pri recimo Conradu, ker tudi najcenejši merijo DC tok.
Če se ne motim, je tam do 20 ali 30 mA še OK. Če je več kot 100mA porabe, je že nek parazitski porabnik. Pa meri vsaj kakšno minuto, ker na začetku lahko kuri precej čez 100mA (alarm, ipd), potem poraba pade. Vsaj meni teče nekih 200mA prvih 30 sekund, potem pade na 20mA.

Aja, da ne boš slučajno vžigal avta med merjenjem, ker ti bo lepo zasmodilo multimeter in žice. Še luči ni dobro prižigat, ker boš šel takoj čez 10A, kolikor zmorejo taki multimetri. Verjetno tudi veš, da ne smeš ampermetra vezat vzporedno na aku, ampak zaporedno. Torej 1 klipsno dol in ampermeter vezat vmes.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

stig
Nov uporabnik

Napisal/-a stig Ne jun 17, 2012 12:14 am

problem rešen ko se je radijo menalu se je vezalo nov konektor in je bil narobe plus pa plus za spomin vezan

hvala vsem za pomoč
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 16 gostov