Nasveti in napotki ter povpraševanja...

jackass006
Nov uporabnik

problem z elektriko - altenator ali akumulator ali kak stik?

Napisal/-a jackass006 Če jun 28, 2012 10:07 pm

živjo,

imam spet en problem z meganom I (1,6 16v letnik 2003).
torej:
pred potjo sem imel 15 minut prižgan avto da se mi je ohladil (klima), nato se peljemo 70km s prižgano klimo nakar mi začnejo svetit 3 lučke (ABS, airbag in pa SERV) čez 5km začne svetit še lučka STOP, kazalez za hitrost pade na 0, radio začne crkovat,... med stavljanjem avta popadajo še ostali kazalci, avto že mal čudno cukne zato ga hitro ugasnem (to se zgodi v 10sekundah).
nato avto več ne vžge...
priključimo ga na drug akumulator/avto in potem lepo vžge.
ko kable odstranimo se po 10 sekundah prižgejo spet tiste 3 lučke.
zamenjamo moj (prazgodovinski-češki, 48Ah) akomulator z novim (VARTA 44Ah).
nato avto dela kot urca cca 100km nakar se spet prižgejo prej omenjene 3 lučke
ugasnem klimo, radio in na koncu še ventilacijo : lučke ugasnejo... prižgem žmigavec in armatura spet zasveti. Do cilja so se še nekajkrat prižgale in ugasenle.
seveda ko sem ugasnil avto ta ni več vžgal, tako da smo ga spet na kable priključili. nato pa je do doma delal prez problema (cca 3 km) tudi vžgal je še enktrat.

kaka ideja? je možno da elektrika uhaja? a ni tako da ko je avto enkrat prižgan se sam sebe napaja če tudi je lahko akomulatro prazen/pokvarjen pa bo noramlno delal? sem kupil prešvoh akomulator? altenator?

Hvala za adgovore.
Lp

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: problem z elektriko - altenator ali akumulator ali kak s

Napisal/-a =swen= Če jun 28, 2012 10:10 pm

Krivec za tole bo kar zanič alternator...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jun 28, 2012 10:13 pm

Alternator...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

jackass006
Nov uporabnik

Napisal/-a jackass006 Če jun 28, 2012 10:37 pm

kupim novega ali se da tukaj kaj obnovit? lahko to sam zamenjam? se gdo javi :) ?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če jun 28, 2012 10:41 pm

Pozdravljeni

Lahko vam ga obnovi vsak avtoelektrikar.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe jun 29, 2012 12:29 am

Nebom trdil ampak da opišem moj primer včeraj: Doma normalno štartam avto, kot da se ni nič zgodilo je normalno štartal...Po poti v celje opazim da mi električni servo crkuje v enih ovinkih dela v enih ne, nakar crkne (vožnja brez serva je praktično skoraj nemogoča-volan trd ko svinja če te preseneti utegne bit nevarno!), prižgale so se tudi vse lučke-servo, abs, akumulator, za okvaro motorja itd. Ustavim, hočem zapret šipe-negre, avto je laufal normalno ni pa delala nobena elektro stvar v avtomobilu... odprem havbo akumulator vroč-vreje iz njega. In sem lepo pešačil po nov akumulator do bencinske, menjal in voila naprej.

BTW imel sem še prvi akumulator na katerem je letnica 2002, mi je pa zanimivo da sem imel skoraj iste simpome kot ti, avto je vžigal do zadnjega (tudi pozimi) normalno z čisto nič odpora, tudi vedno ko avto perem ali kaj delam zunaj na vikendu pogosto pustim radio na glas več ur, ali kdaj pozicijske celo noč in ga ni nikoli izpraznilo, sedaj pa na enkrat bum.

Ob priložnosti bi še rad vprašal ker ob nakupu neke izbire nisem imel: varta ali topla, varta se mi je zdela boljša varianta in tudi dražja. Kupil sem tegale:
http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 7%2060%20B

je dobra izbira ? Drugače ga dam na internet dokler je še "nov" in kupim boljšega, rad bi spet brezskrbno puščanje pozicije ponoči in poslušanje radia, brez da bi me moglo skrbet da avto nebo vžgal.

edit: tudi meni so kazalci padli, vendar ko sem avto ugasnil so se dvignili in kazali neke čudne stvari kot da se avto pelje 20km/h :lol:

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Pe jun 29, 2012 1:28 am

Akumulator je akumulator, če z njim normalno delaš (ne puščaš prižganih luči, same vožnje po 200m) mora vsak (dokler ni nek zastonj kitajec) normalno delat. Pozna pa se recimo pri avtoakustiki ki pobere ogromno moči. Pri nas doma so v uporabi Topla akumulatorji že odkar pomnim pa so vsi zdržali kar lepo število let.

Če pa imaš posebne zahteve (veliko praznenja akuja ipd..) pa razmisli o gelnem. Za razliko od "navadnega" se tega lahko prazni pod polovico kapacitete.

jackass006
Nov uporabnik

Napisal/-a jackass006 Pe jun 29, 2012 7:52 am

@crxdelsol: meni so se začeli problemi tudi včera. a je bla polna luna :)
drugače je bil pa moj akomulator po 1h še vedno topel in malo napet (kot da bi ga razneslo), je možno da je avto v nekem stiku in mi to vničuje akomulator?

poznate kakega avtoelektrika iz LJ z okolico? najraje pa čim bližje Zalogu.

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Pe jun 29, 2012 8:01 am

Jaz ti lahko priporočam avtoelektričarja v grosuplju...

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Pe jun 29, 2012 8:25 am

crxdelsol je napisal/-a:Nebom trdil ampak da opišem moj primer včeraj: Doma normalno štartam avto, kot da se ni nič zgodilo je normalno štartal...Po poti v celje opazim da mi električni servo crkuje v enih ovinkih dela v enih ne, nakar crkne (vožnja brez serva je praktično skoraj nemogoča-volan trd ko svinja če te preseneti utegne bit nevarno!), prižgale so se tudi vse lučke-servo, abs, akumulator, za okvaro motorja itd. Ustavim, hočem zapret šipe-negre, avto je laufal normalno ni pa delala nobena elektro stvar v avtomobilu... odprem havbo akumulator vroč-vreje iz njega. In sem lepo pešačil po nov akumulator do bencinske, menjal in voila naprej.

BTW imel sem še prvi akumulator na katerem je letnica 2002, mi je pa zanimivo da sem imel skoraj iste simpome kot ti, avto je vžigal do zadnjega (tudi pozimi) normalno z čisto nič odpora, tudi vedno ko avto perem ali kaj delam zunaj na vikendu pogosto pustim radio na glas več ur, ali kdaj pozicijske celo noč in ga ni nikoli izpraznilo, sedaj pa na enkrat bum.

Ob priložnosti bi še rad vprašal ker ob nakupu neke izbire nisem imel: varta ali topla, varta se mi je zdela boljša varianta in tudi dražja. Kupil sem tegale:
http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 7%2060%20B

je dobra izbira ? Drugače ga dam na internet dokler je še "nov" in kupim boljšega, rad bi spet brezskrbno puščanje pozicije ponoči in poslušanje radia, brez da bi me moglo skrbet da avto nebo vžgal.

edit: tudi meni so kazalci padli, vendar ko sem avto ugasnil so se dvignili in kazali neke čudne stvari kot da se avto pelje 20km/h :lol:

akumolator je zadela ''kap'', to se lahko nardi na vsakmu, pač crkne v trenutku

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe jun 29, 2012 9:56 am

jackass006 je napisal/-a:@crxdelsol: meni so se začeli problemi tudi včera. a je bla polna luna :)
drugače je bil pa moj akomulator po 1h še vedno topel in malo napet (kot da bi ga razneslo), je možno da je avto v nekem stiku in mi to vničuje akomulator?

poznate kakega avtoelektrika iz LJ z okolico? najraje pa čim bližje Zalogu.

Jaz bi na tvojem mestu če je star aku. menjal slednjega, itak je star in bo slej ko prej hin, če pa "trofiš" si prišparaš uderuške cene avtoelektričarjev.

jackass006
Nov uporabnik

Napisal/-a jackass006 Pe jun 29, 2012 11:44 am

mogoče nisem dovolj jasno napisal:
akomulator sem zamenjal z novim (VARTA) in se je po 100km spet začela pojavljat težava...
je nov akomulatro čisto poln?

popoldne bom mal poklical avtoelektrike da vidim kake majo cene.

jackass006
Nov uporabnik

Napisal/-a jackass006 Pe jun 29, 2012 3:52 pm

kuk pa pride nov oziroma obnova?
en mehanik mi je rekel da so novi cca 300€ obnova pa cca 150€ (odvisno kaj je pokarjeno)

tukaj so pa dost nižje cene: okoli 100€
http://www.herkules.si/index.php?categoryID=639

nevem ali jaz narobe gledal al me je pa hotel nategnit :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So jun 30, 2012 12:11 pm

Za 150€ dobiš nov alternator.

Najprej vsekakor pomeri napetost na klemah akumulatorja, ko motor deluje. Če je pod 13,8V je alternator zanič. Ponavadi odnese regler oz. krtačke. Včasih tudi diodno ploščo.V redkih primerih pa tudi rotor in ležaje.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

jackass006
Nov uporabnik

Napisal/-a jackass006 So jun 30, 2012 10:04 pm

v ponedeljek sem naročen pri avtoelektričarju pa bomo vidli. so mi pa že 4 mehaniki trdili da so novi altenatorji cca 300€ (za starega megana)...
kje v LJ jih prodajajo? jaz poznam samo trgovino v BTCju (hala A).

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So jun 30, 2012 11:43 pm

Pozdravljeni

Osebno bi najprej pri obstoječem pogledal zakaj je odpovedal sodelovanje. Lahko nagaja samo "regler", nov 20 - 30 evrov in minimalno časa za zamenjavo. Lahko pa nagaja samo kakšena slaba masa ali klema.................... Tako na pamet kupovati nove dele je zelo drago vzdrževanje.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne jul 01, 2012 11:33 am

Na, tu jih imaš kolikor hočeš...saj imaš megana 2-ko,ne?

http://www.ebay.de/sch/i.html?Marke=Ren ... 0Grandtour

Drgač pa...Ne se avtoelektričarejm pustit nategovat....Če ti prvi reče, da bo treba novega, pojdi k drugemu še po drugo mnenje.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov