Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Ikybunda
Nov uporabnik

vw touran 2.0tdi mokra cesta

Napisal/-a Ikybunda Ne jul 22, 2012 3:31 pm

Živjo.
Mam en problemček, upam da mi lahko kdo pomaga.
Ko se peljem s touranom po mokri avtocesti, prične avto zanašati (da se ziblje sem ter tja). Ko zmanjšam hitrost tam na 80km/h, pelje stabilno. Prednje gume so čist nove, zadnje so sicer za zamenjat, vendar imajo še okoli 4,5 mm profila. Tudi ko peljem po naših zakrpanih cestah se zdi, kot da bi me hotelo odnest pri zadku.
Če ima kdo podobne izkušnje, naj prosim odgovori na to temo.

LP

Uporabniški avatar
dbsquared
Novinec

Kraj: Kranj

Re: vw touran 2.0tdi mokra cesta

Napisal/-a dbsquared Ne jul 22, 2012 3:34 pm

Drift party. 8)
Ni važno kaj voziš, važno je kako voziš.

Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Ne jul 22, 2012 3:52 pm

tud sam sem imeu podoben primer,sicer na cliu l.02,je pa bila počena zadnja vzmet inposledično ga je kr "odneslo" iz ovinka,pa tud na ravnem ni biu stabilen ;)

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Ne jul 22, 2012 7:39 pm

...do sedaj se mi to dogaja na vseh avtomobilih in sicer ko je cesta mokra občasno tudi na suhi najbol pa se pozna na avtocesti....ko zapelješ čez črto in se avto kr zaziblje levo in desno, glih prav da se začneš spraševat kaj je zdj to :roll: ....pomojem se dogaja zaradi naklona cest (iztekanje vode-dežja), barva črt na cesti pa je ob mokrem posebej spolzka, zato pride do zdrsa koles.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jul 22, 2012 7:43 pm

1) Preveri, če je zadaj kakšna roka zvita. Znanec je z avtom s prikolico zapel ob betonski zid (in to s precejšnjim gasom :jao: ) in je zvil zadaj roko na podvozju.
To so ugotovili kaksneje na servisu, ko je prišel reklamirat, da avtu nenormalno odnaša zadek (kljub 4x4 pogonu). ;)

2) pelji nekam, da ti izmerijo obrabljenost amortizerjev.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Ne jul 22, 2012 8:06 pm

predlagam pregled amortizerjev, vzmeti in naj pregledajo še stanje rok in podvozja. po vsej verjetnosti je krivda nekje v podvozju. (preverite še tlak v pnevmatikah)
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne jul 22, 2012 9:19 pm

Ikybunda je napisal/-a:
Prednje gume so čist nove, zadnje so sicer za zamenjat, vendar imajo še okoli 4,5 mm profila.

P

99% je to vzrok....

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne jul 22, 2012 11:42 pm

Koliko so stare zadnje gume? Ni profil glavni vzrok, ampak starost (plastičnost, otrdelost) gum. So vsaj istega ranga kot sprednje?
Verjetno so res gume - če so stare, je res nekje 99 %.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Po jul 23, 2012 2:35 am

tud jaz sem mnenja da bo nekaj z gumam narobe oz da so prestare............

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po jul 23, 2012 6:06 am

Sem daleč od kakiga strokovnjaka, ampak logika pravi, da če bi bili armortizerji, bi imel težave na suhi ali mokri cesti. Če pa so gume, pa so te lahko na suhi uredu, na mokri pa katastrofa. Primer: babica ma 14 (15?) let starega Megana in po mokrem se s 5 let starimi Sava Eskimo S3 (brez komentarja sicer) da nekot peljat, ko pa je dež, je pa oprijema toliko, kot pri povprečnem avtu na ledu. Ti maš pa prednje gume OK, zadnje pa obrabljene (sploh če so stare) in pri kupu neravnin na cesti verjetno + spolzko pomoje da ta efekt. Drugače pa preden zmečeš ven za razne teste blažilnikov, bi js probal nekaj druga - obrni kolesa - prednja nazaj, zadnja naprej in če bo zdej nos silil iz ovinka, potem so zelo verjetno gume.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po jul 23, 2012 6:43 am

- obrni kolesa - prednja nazaj, zadnja naprej in če bo zdej nos silil iz ovinka, potem so zelo verjetno gume.

Tako je! In če se ne ubiješ, poročaj, ali so gume :roll: :roll:

Če je bilo za tourana, bo menda tudi za dvoje gume, ali ne?
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po jul 23, 2012 7:25 am

Za potrebe testa imaš dovol par ovinkov, skrajno predvidno od menjave koles pa nazaj. Sej mu ni nihče naročil, da naj gre pol na AC, pa spelje višnjegorski klanc v dežu s 200 na uro.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jul 23, 2012 7:59 am

Koliko km ima avto prevoženih? Če je tam nekje 150k km in več, amortizerji 90% niso več "najboljši" in če temu dodaš slabe gume...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jul 23, 2012 3:19 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Koliko km ima avto prevoženih? Če je tam nekje 150k km in več, amortizerji 90% niso več "najboljši" in če temu dodaš slabe gume...

x2

Odvisno spet od teže avta, terena vožnje in koliko je bil naložen v teh kilometrih. Nekaterim uspe pred 100.000km znucat amortizerje.

Ikybunda
Nov uporabnik

Napisal/-a Ikybunda Po jul 23, 2012 8:59 pm

Kael je napisal/-a:Sem daleč od kakiga strokovnjaka, ampak logika pravi, da če bi bili armortizerji, bi imel težave na suhi ali mokri cesti. Če pa so gume, pa so te lahko na suhi uredu, na mokri pa katastrofa. Primer: babica ma 14 (15?) let starega Megana in po mokrem se s 5 let starimi Sava Eskimo S3 (brez komentarja sicer) da nekot peljat, ko pa je dež, je pa oprijema toliko, kot pri povprečnem avtu na ledu. Ti maš pa prednje gume OK, zadnje pa obrabljene (sploh če so stare) in pri kupu neravnin na cesti verjetno + spolzko pomoje da ta efekt. Drugače pa preden zmečeš ven za razne teste blažilnikov, bi js probal nekaj druga - obrni kolesa - prednja nazaj, zadnja naprej in če bo zdej nos silil iz ovinka, potem so zelo verjetno gume.

Amortizerje si je ogledal tehnik na tehničnih pregledih, pravi, da ne vidi nič posebnega/čudnega. Gume pa so res stare pet(5) let, imam jih namen menjat v kratkem, ampak si nisem mislil, da bo tolik efekt (sem že sumil te gume). Mislim, da ne bom falil, če kupim nove.
Thx za kopico odgovorov(idej), se javim...

LP
Ikybunda

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jul 23, 2012 9:17 pm

Na tehničnih amortizerje gleda, ne pa testira! Pojdi nekam kjer ti jih bodo stestirali. Pa kup že nove gume za zadaj. Mislim, na avtu se kupuje vse 4 nove gume, ne samo dveh - to delajo samo še bedaki.
Old subarus never die, they just get faster!

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream To jul 24, 2012 12:28 am

Jaz sem imel podobne probleme na Vectri B. 200kkm, posledično zanič prema ter zadnji blažilniki ki niso bili menjani. Avto se je po mokrem obnašal kot po ledu. Z novimi gumami.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr jul 25, 2012 12:54 pm

99% so zadnji amortizerji...

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Sr jul 25, 2012 1:33 pm

Ni problem v gumah ampak nekje drugje. In nehajte zavajat folk kot da so 5 let stare gume že kar smrtno nevarne pa otrdele , pa plastične pa izgubijo prožnost in vse. Kvalitetne gume so lahko tudi 5 let stare še čisto OK. Jaz imam na svojem avtu zadnje gume skoraj 6 let stare pa me nč ne meče iz cest zarad njih. Prednje so sicer stare eno leto ( Pirreli P6 Cinturato), zadaj so pa pač 6 let stare Pirelli P7).
Pa preden me kdo začne označevat za b***** ker imam gume 2+2, tako je bilo že pri prejšnjem lastniku. Jaz ko bom kupoval nove bom kupil vse 4.
Nekaj nasplošno vpiti da so 5 let stare gume zanič je zavajanje. Niso vse gume za metati v isti koš

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr jul 25, 2012 2:37 pm

devilkin je napisal/-a: Niso vse gume za metati v isti koš

.....tako kot tudi avti ne; s takim kompletom bi se mogoče neki drugi avto peljal normalno, tale Turan se pač ne...........in ni "zastonj" tista, da ne glede na pogon boljša guma mora biti zadaj....
Pač v tem primeru na tem avtu se prve in zadnje gume "niso ujele" in posledica je čudno obnašanje na cesti, če bi komplet prestavil rec. na golfa bi lahko bilo o.k.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov