Nasveti in napotki ter povpraševanja...

antena
Nov uporabnik

hyundai accent zadnje zavore+ročna

Napisal/-a antena Po jul 30, 2012 10:09 pm

pozdravljeni imam accenta 2001 1.3 bencin....zzanima me kako se naštela zadnje bremze pakne....namreč mehankar mi je zamenju pakne+ cilidre .Reku je da se mora mal ulafat k so nove,da se jih potlej naštela....zdej so se že ulafale ...pa mne zanima postopek pa kej se štela...hvala
Zadnjič spremenil antena, dne Pe avg 03, 2012 8:39 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: hyundai accent zadnje zavore+ročna

Napisal/-a Fan Po jul 30, 2012 10:18 pm

Pozdravljeni

Pri vašem vozilu se samodejno nastavlja. V koliko je bilo strokovno sestavljeno, ščiščen in namazan mehanizem za nastavljanje...................ni potrebno nič nastavljati, se samo.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

tomaz30
Nov uporabnik

Napisal/-a tomaz30 To jul 31, 2012 4:33 pm

antena je napisal/-a:pozdravljeni imam accenta 2001 1.3 bencin....zzanima me kako se naštela zadnje bremze pakne....namreč mehankar mi je zamenju pakne+ cilidre pa je reku da se morajo mal ulafat k so nove,da se jih potlej naštela....zdej so se že ulafale ...pa mne zanima postopek pa kej se štela...hvala

Ali je ročna precej visoka , ko zagrabi, to pomeni več kot 5 zob da zagrabi!?
Glede sestave je že Fan vse razložil, edino verjetno obloge niso bile približane pri montaži. Govorim za primer, ko ročna zagrabi višje kot 5 zob.

antena
Nov uporabnik

Napisal/-a antena Če avg 02, 2012 10:16 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Pri vašem vozilu se samodejno nastavlja. V koliko je bilo strokovno sestavljeno, ščiščen in namazan mehanizem za nastavljanje...................ni potrebno nič nastavljati, se samo.

Lep pozdrav

ja naj bi bilo,samo mehankar mi je reku da se morajo vsesti(ulafat) da se potlej po parih 500 km naštela...
reku mi je tudi da če mi nove pakne zategne takoj jih bom prejt zjebu...tko mi je reku da je bistvoda se morajo vsest pakne.....

mene pa zanima naslednje....ko daš nove pakne(zmontiraš,sčistiš,...) je potrebno približat pakne dromel-u?
notri je seveda en vijak ki s ega štela z izvijačem....?

antena
Nov uporabnik

Napisal/-a antena Če avg 02, 2012 10:25 pm

tomaz30 je napisal/-a:
antena je napisal/-a:pozdravljeni imam accenta 2001 1.3 bencin....zzanima me kako se naštela zadnje bremze pakne....namreč mehankar mi je zamenju pakne+ cilidre pa je reku da se morajo mal ulafat k so nove,da se jih potlej naštela....zdej so se že ulafale ...pa mne zanima postopek pa kej se štela...hvala

Ali je ročna precej visoka , ko zagrabi, to pomeni več kot 5 zob da zagrabi!?
Glede sestave je že Fan vse razložil, edino verjetno obloge niso bile približane pri montaži. Govorim za primer, ko ročna zagrabi višje kot 5 zob.

ja res je....ročno ztegnem na več ko 5-zob pa namesto da bi avto obstal leze....tud vsede se ne,....zdej me je pa zanimal če se mogoče štela račno zajlo pod konzolo http://shrani.najdi.si/?Q/5O/1A3B8HyZ/23242343.jpg?

če so pakne(obloge)premalo približane dromelu,kaj je pootrebno storiti oz. popraviti...ogledal sem si tale posnetek..http://www.youtube.com/watch?v=Z2EW4YIy5vM..ali je zadeva pravilo izpeljana?.....je res potrebno tako nastavitev oblog da kolo naredi samo 1 krog(da pakne šarajo malenkost)?
vrjetno je treba res obloge čim bolj približati potem pa nastaviti pravilno število zob....kater pa je tist optimal zob?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če avg 02, 2012 10:32 pm

Pozdravljeni

Samonastavljivi vijak se nastavi takoj pri montaži novih zavor, v navadi je, da se ga nastavi pred prezračevanjem. To je vse kar se nastavlja, s tem je nastavljena nožna in parkirna zavora. Na samih žicah se nič ne premika!

Lep pozdrav

antena
Nov uporabnik

Napisal/-a antena Če avg 02, 2012 10:42 pm

Samonastavljivi vijak se nastavi takoj pri montaži novih zavor, v navadi je, da se ga nastavi pred prezračevanjem. To je vse kar se nastavlja, s tem je nastavljena nožna in parkirna zavora. Na samih žicah se nič ne premika!

Lep pozdrav

aha,..am kaj čem pa potlej narediti ker mi ročna nč ne prime?pa so leto stare pakne gor....avto spela pod ročno ,ker jo ta nič ne prime? ?in po vsej vrjetnosti je to padec na tehničnem.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če avg 02, 2012 11:25 pm

Pozdravljeni

:D V prvem postu piše:
namreč mehankar mi je zamenju pakne+ cilidre pa je reku da se morajo mal ulafat k so nove,da se jih potlej naštela....

V enem letu so se utekle ( obloge se utečejo v 300 do 500 prevoženih Km ), torej nazaj do mehanika in jih naj nastavi, kot vam je naročil.

Lep pozdrav

antena
Nov uporabnik

Napisal/-a antena Pe avg 03, 2012 8:36 am

:D V prvem postu piše:
namreč mehankar mi je zamenju pakne+ cilidre pa je reku da se morajo mal ulafat k so nove,da se jih potlej naštela....

V enem letu so se utekle ( obloge se utečejo v 300 do 500 prevoženih Km ), torej nazaj do mehanika in jih naj nastavi, kot vam je naročil.

Lep pozdrav

hehh...maš prav am...napisu sem k da se cilndre štela:).....vejca bi vse rešila al pa pika:)
a da bi sam nastavu to pa ni izvedlivo?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe avg 03, 2012 11:36 am

Seveda je, ampak moraš vedet kaj nardit. Med paknami je v zgornjem delu bobna 2-delni vijak z jeklenim jezičkom, ki omogoča le vrtenje vijaka v eno smer. Sicer naj bi se sam od sebe nastavljal glede na obrabo pakn, ampak tudi jaz sem 1x/leto sam zavrtel, da mi je ročna začela prijemati že na 1-2 zobu. Torej vzameš dol boben in z malim ploščatim šraufncigarjem zavrtiš 1 del vijaka v tisto smer, ki ti jo omogoča jekleni jeziček. Na ta način malo razširiš pakne, zato potem ročna prime prej. Vrti postopoma, recimo po 5 zobčkov na vijaku. Vmes vsake toliko natakni boben, da vidiš, če se še prosto vrti.
Če se že zatika pri spuščeni ročni, boš moral vijak vrteti v drugo smer, kar pomeni da boš moral odmikati jeklen jeziček.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

antena
Nov uporabnik

Napisal/-a antena Pe avg 03, 2012 1:44 pm

Energetik81 je napisal/-a:Seveda je, ampak moraš vedet kaj nardit. Med paknami je v zgornjem delu bobna 2-delni vijak z jeklenim jezičkom, ki omogoča le vrtenje vijaka v eno smer. Sicer naj bi se sam od sebe nastavljal glede na obrabo pakn, ampak tudi jaz sem 1x/leto sam zavrtel, da mi je ročna začela prijemati že na 1-2 zobu. Torej vzameš dol boben in z malim ploščatim šraufncigarjem zavrtiš 1 del vijaka v tisto smer, ki ti jo omogoča jekleni jeziček. Na ta način malo razširiš pakne, zato potem ročna prime prej. Vrti postopoma, recimo po 5 zobčkov na vijaku. Vmes vsake toliko natakni boben, da vidiš, če se še prosto vrti.
Če se že zatika pri spuščeni ročni, boš moral vijak vrteti v drugo smer, kar pomeni da boš moral odmikati jeklen jeziček.

hvala za info....am a milsiš tale vijak? http://shrani.si/f/3Y/wL/4Yoke6fg/matica.jpg
to se pravi da kolo ne sme šarati?al mora?....recimo,ko kolo zavrtiš se mora prosto vrtet al mora vsaj 1 krog naredit?....
Zanima me še naslednje,kako pa potlej oba kolesa lepo naštelaš da se oba enakomerno vrtita.Da leva stran prijema enako kot desna stran zavore?...se mogoče orentiraš po tej matici ...recimo število navojev na matici naj bo tako na obeh straneh enaka...?al kako?

pa še to ....na koncu je potrebno žico ročne v konzoli našponat al postim tako k je?..http://shrani.si/f/Q/5O/1A3B8HyZ/1/23242343.jpg , recimo zdej prime malo na 8 zobu pa še to ne drži dobro.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe avg 03, 2012 2:46 pm

Ja, točno ta šrauf. Ko je ročna spuščena, se mora kolo prosto vrteti, praktično brez drsanja (ponavadi ni vse v nulo okroglo in vsake toliko malce podrsa). Tako da ne pretiravat s tem razširjanjem pakn.
Vsako kolo naštelaš lepo zase, glih toliko da ne drsa (ves čas pri spuščeni ročni).
Zajle v notranjosti avta nisem nikoli nastavljal in ne verjamem, da se sploh nastavlja. Ko nastaviš ta vijak v bobnih, ročna lepo prime že kmalu. Ponavadi sem nastavil tako, da se je na 1. zobu kolo še dalo obračat na silo, na 2. zobu je pa že kr konkretno zagrabil.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX So avg 04, 2012 10:00 am

ko je ročna spuščena, morajo pakne drsat ob boben ne smejo pa blokirat

takrat je pravilno nastavljeno

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 So avg 04, 2012 3:42 pm

Mogoče ravno malo drsanja, ne sme pa to niti malo zavirat kolesa.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Po avg 06, 2012 9:18 am

Energetik81 je napisal/-a:Mogoče ravno malo drsanja, ne sme pa to niti malo zavirat kolesa.

bo Fan napisal kako je prav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov