Nasveti in napotki ter povpraševanja...

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Štandgas pri fergazerašu

Napisal/-a peters Sr avg 08, 2012 3:14 pm

Na našem obnovljenem ljubljenčku Fiču 750 vse dokaj dobro deluje, le s štandgasom imamo nonstop probleme. Konstantno se zamašuje štandgas diza in valjda pol pri vsaki počasni menjavi brzine ali v križišču crkne. Dizo samo ven vzamem, z usti spiham (dejansko ne najdem not ničesar), dam nazaj not in dela včasih 20 km, včasih pa 1 km (še najraje). Smeti v gorivu so izključene, ker v dizi nič ne najdem in ker je pred fergazerjem filter goriva.

Pred dobrimi 18 leti, ko sem vozil golfa I, sem imel isti problem, ki se mi je vlekel tako dolgo, dokler avta nisem prodal. Problema nikoli nisem razrešil. Tako takrat pred leti in zdaj je fergazer bil kompletno očiščen.

Tisti, ki se še spomnite starih dobrih fergazerašev, ste imeli podobne, dolgo trajajoče probleme in kako ste jih rešili?

Lep pozdrav,

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Štandgas pri fergazerašu

Napisal/-a TrijoAdijo Sr avg 08, 2012 3:46 pm

Dej preveri oddušek na pokrovu rezervoarja :D
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

R19-racing
Nov uporabnik

Napisal/-a R19-racing Sr avg 08, 2012 5:58 pm

js sem imel problem na "kalimerotu" peglica,in sicer ko smo avto kupili je avto normalno uzgal drzal minimum ko pa si ga malo nabijal na obrate ni drzal vec in je crknil...Problem je bil v plovcku od karburatorja in sicer je mel eno majhno luknjo in se je plovec napolnil in ni vec zapiral pretoka bencina na minimumin posledicno ga je zalilo in je ugasnil...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr avg 08, 2012 7:22 pm

Pozdravljeni

Vplinjač demontirajte, vse se rastavi in ohišje prekuha v vodi - v vodo se doda jušna žlica praška za pralni stroj
Pri sestavljanju, bodite pozorni da so odstranjeni vsi oksidi iz aluminija, dobro spihajte z zrakom in sestavite nazaj.
Ta vplinjač ni nič posebnega in v koliko je v notranjosti čist ...................... deluje brezhibno brez vzdrževanja.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Sr avg 08, 2012 8:58 pm

R19-racing je napisal/-a:js sem imel problem na "kalimerotu" peglica,in sicer ko smo avto kupili je avto normalno uzgal drzal minimum ko pa si ga malo nabijal na obrate ni drzal vec in je crknil...Problem je bil v plovcku od karburatorja in sicer je mel eno majhno luknjo in se je plovec napolnil in ni vec zapiral pretoka bencina na minimumin posledicno ga je zalilo in je ugasnil...

Največkrat je bil pri teh vplinjačih to problem.
Preveri pa še napetost "gas zajle" ročno navij gas pa spusti, če je lepo napeta v končnem položaju(min gasa)je ok, pa tudi vijak zraka je bil včasih problem, 1,5 obrata od končnega položaja je nekje teoretična nastavitev.
Za nihanje obratov je lahko problem tudi v "frtajler kapi" če prebija, vzemi navaden grafitni svinčnik in med delovanjem v prostem teku zaokroži po kapi, če preskoči iskra, je počena in prebija.
V sredini frtajler kape je grafitni vložek pod vmetjo, preveri če je obrabljen, oz je na vrtljivem vložku frtajlerja in kapi oksid na kontaktnem področju v centru in boku, no pa še reža platin oz obraba kladivc.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr avg 08, 2012 9:20 pm

ko vse prepucaš/nastaviš, tako kot je predhodnik napisal, potem pred fergazer(lahko tudi pred pumpo) namontiraj takle filtrček :arrow: "dela" čudeže...

Slika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So avg 11, 2012 12:52 am

Problem: Vplinjač je nekje zelo dolgo stal, posledično je v njem en kup oksidacije (vplinjač je alu) .....tudi po zelo težko dostopnih kanalih.

Vprašanje:

S čim očistiti vplinjač? Nekaj pravijo da naj bi se ga očistilo z neko kislino...ampak ker je alu, bi znalo še vplinjač popapcat :S
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne avg 12, 2012 9:56 am

peters je napisal/-a:Na našem obnovljenem ljubljenčku Fiču 750 vse dokaj dobro deluje, le s štandgasom imamo nonstop probleme. Konstantno se zamašuje štandgas diza in valjda pol pri vsaki počasni menjavi brzine ali v križišču crkne. Dizo samo ven vzamem, z usti spiham (dejansko ne najdem not ničesar), dam nazaj not in dela včasih 20 km, včasih pa 1 km (še najraje). Smeti v gorivu so izključene, ker v dizi nič ne najdem in ker je pred fergazerjem filter goriva.

Pred dobrimi 18 leti, ko sem vozil golfa I, sem imel isti problem, ki se mi je vlekel tako dolgo, dokler avta nisem prodal. Problema nikoli nisem razrešil. Tako takrat pred leti in zdaj je fergazer bil kompletno očiščen.

Tisti, ki se še spomnite starih dobrih fergazerašev, ste imeli podobne, dolgo trajajoče probleme in kako ste jih rešili?

Lep pozdrav,

Nismo imeli problemov ;)

Če še nisi: zamenjaj vžigalne kable, razdelilno kapo in rotor.

Nastavi predvžig, platine, svečke.

Poglej če ima zajla za gas dovolj ''lufta'', nato nastavi še prosti tek (štandgas) na vpljinjaču. Po tem bo sigurno moralo delati!

SAŠO; ali imaš SS-a :bow ali je to naključna slika ?

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Ne avg 12, 2012 12:33 pm

@sašo5:
kot sem napisal, takšen filter za gorivo imam montiran

@pero:
fergazer, vžig... vse je Ok nastavljeno, ker motor normalno laufa, dokler se ne "zadela" štandgas diza.

Ko to vzamem ven in spiham ter dam nazaj not, spet normalno dela.
Moje konkretno vprašanje je, zakaj se konstantno maši ta diza oz. deluje kakor da bi se zamašila, saj v njej nikoli ničesar ne najdem. Dovolj je le, da jo spiham in vtaknem nazaj, pol pa je spet vse ok.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne avg 12, 2012 5:28 pm

Se ti v delu vplinjača z plovcem nabirajo smeti? Če ja - potem je hin filter goriva.

Je tvoj odgovor mišljen, da je vžig nastavljen, ali da so tudi zamenjani deli vžigalnega sistema?

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Napisal/-a kesneberg Ne avg 12, 2012 9:26 pm

peters je napisal/-a:@sašo5:
kot sem napisal, takšen filter za gorivo imam montiran

@pero:
fergazer, vžig... vse je Ok nastavljeno, ker motor normalno laufa, dokler se ne "zadela" štandgas diza.

Ko to vzamem ven in spiham ter dam nazaj not, spet normalno dela.
Moje konkretno vprašanje je, zakaj se konstantno maši ta diza oz. deluje kakor da bi se zamašila, saj v njej nikoli ničesar ne najdem. Dovolj je le, da jo spiham in vtaknem nazaj, pol pa je spet vse ok.

Če imaš možnost vtakni not drugo štandgas dizo, a mislim da ni tu problem. Problem imaš v pretoku.
- Odstrani filter in probaj direkt brez filtra.
- verjetno tank še ni bil spucan, pa se ti usedline mešajo, ko se ustaviš se usedejo in je za nekaj časa ok potem pa spet mašijo pretok. Spucaj tank pa cevke in vtakni nov filter in bi moralo biti ok.
- Ko ti crkne odvij pokrov fergazerja in poglej kakšen je nivo goriva v šalčki, če je počen plovec je gorivo v plovcu in bo šalčka skoraj prazna.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To avg 14, 2012 5:27 am

huh...očitno sem se zmotu, ko sem postavu vprašanje v tej temi, na tem forumu. Nekako sem živel v zmoti, da je to avtomobilistični forum, na katerem se bo našel nekdo, ki bi znal odgovoriti na moje vprašanje. Očitno sem vprašanje postavil na enem od babjih forumov...

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Napisal/-a kesneberg To avg 14, 2012 10:54 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Vplinjač demontirajte, vse se rastavi in ohišje prekuha v vodi - v vodo se doda jušna žlica praška za pralni stroj
Pri sestavljanju, bodite pozorni da so odstranjeni vsi oksidi iz aluminija, dobro spihajte z zrakom in sestavite nazaj.
Ta vplinjač ni nič posebnega in v koliko je v notranjosti čist ...................... deluje brezhibno brez vzdrževanja.

Lep pozdrav

Tole je bilo že pred tvojim vprašanjem.
Drugač pa kokakola tud dela čuda.
Za luknje pa pomaga le polirna pasta za kovino (600 pa 900) pa zobotrebec.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To avg 14, 2012 1:42 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:huh...očitno sem se zmotu, ko sem postavu vprašanje v tej temi, na tem forumu. Nekako sem živel v zmoti, da je to avtomobilistični forum, na katerem se bo našel nekdo, ki bi znal odgovoriti na moje vprašanje. Očitno sem vprašanje postavil na enem od babjih forumov...

Preberi temo od začetka, pa boš kmalu našel fanov odgovor kako se očisti vplinjač.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To avg 14, 2012 10:25 pm

Bi bil malce nor, če ne bi najprej upošteval fan-ovega posta, potem pa se šel pizdakat tu v tej temi....
Torej, nič od navedenega ne pomaga....kokakola pa sploh ne....

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To avg 14, 2012 10:53 pm

Kaj pa če bi dal sliko vplinjača? se bo lažje ocenila škoda in predlagal postopek.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo To avg 14, 2012 10:58 pm

Danes sem dobil neko tekočino...trenutno se namaka v njej...če bo oksidacija to preživela, bom obesil sliko.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To avg 14, 2012 11:42 pm

Pozdravljeni

Osebno vse vplinjače prekuham v vreli vodi + prašek. Res, da vonjave niso prijetne, vendar je ohišje vplinjača kot nov, notri in zunaj - kuham cca 1/2 ure da vre. Ko se ohladi, operem z obilico hladne vode, namočim za cca 5 minut v bencin in vse skupaj spiham pod pritiskom, ter sestavim nazaj - še nobeden ni nagajal po kuhanju :D
Za kakšen vplinjač se to sprašuje, obstaja možnost da imam še kaj tesnil za njega?

Lep pozdrav

PS
Kokakola poje samo rjo na železu, okside na barvnih kovinah pa NE.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če avg 16, 2012 1:49 pm

Update: Zadeva se je očistila do čistega 8)
@Fan: Gre se za en star frgazer od enega oldya....Tesnila pa imam nova zanj :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov