Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Roni666
Nov uporabnik

ABS/ESP System Fault - Citroen C8

Napisal/-a Roni666 Pe okt 12, 2012 2:37 pm

Pozdravljeni staroselci...nov na forumu, ne pa po letih. Imam iz Belgije pripeljan C8, ki je bil v operativnem leasingu. Vozim ga dve leti in moram reči, da stvarca deluje intaktno. Precej zadovoljen, seveda pa avto ni nov in sem ter tja se pojavi kakšna hiba v smislu obrabe, zamenjamo in gre naprej. ZAdnje čase pa se mi dogaja ena zadeva, ki mi mal teži. Gre za to, da se mi je pred letom dni pojavila napaka prvič in sicer, BC mi je med vožnjo (zima, hudo mraz je bilo) napisal ABS/ESP sistem fault....avto ugasnem in ponovno vžgem...lučka za ESP in ABS ugasneta (prva je tista, ki zasveti če sistem proti zdrsavanju izklopiš) in lučka za ABS (zavore) rumene barve . Kako leto je bilo mir, letos na poti na morje pa me je ujela huda nevihta (veliko vode) in v Pivki (pod velbom na semaforju-->klanec navzdol) zavrem in zopet ista stvar (kličem serviserja in pravi to je voda, se bo posušil in bo OK). Lučke se prižgejo, napis je isti....(ugasnem in prižgem) kontrole ugasnejo....ko pa pripeljem na morje še svojih 250 km mi tik pred ciljem po klancu navzdol zavrem in spet cel cirkus v armaturki...ponovim vajo (ugasni prižgi) kontrola ne ugasne..odpeljem še tistih nekaj km..pustim avto, se presuši in res do pred nekaj dni popolni mir...zadnjič pa isto le da je bil zunaj za moje pojme optimalen dan (sonček, ne premraz, suho)---> ponovim vajo lučke ugasnejo.
ZAnimajo me vaše izkušnje in morebitna rešitev težave, ker me taki cirkuški momenti ko armaturka žari, spravljajo v slabo voljo...
p.s. Seveda sem si na morju vzel čas, preštudiral manual v katerem piše..Če se vam prižgejo te kontrole nadaljujte z vožno previdneje, kajti ABS sistem v takem trenutku ne deluje in kolesa ob močnem zaviranju blokirajo....evo zdej se pa pejt :)

hvala vsem za pomoč

airbus320
Novinec

Re: ABS/ESP System Fault - Citroen C8

Napisal/-a airbus320 Pe okt 12, 2012 3:20 pm

Živjo,
pri mojem Espacu se mi je isto dogajalo, klical mehanika in mi je rekel, da naj pogledam, količino zavornega olja. Sem dolil, zadeva se mi več ne prižiga. Mogoče gre pri tebi za "okvaro" (senzor), probaj najprej oz preglej količino zavornega olja.
lp

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Pe okt 12, 2012 5:17 pm

Poznam primer, ko so pri enakem problemu na enakem avtu menjali senzorje ESP kot po spisku, na koncu ugotovili, da je kabel do senzorja prezrlo in je bil na momente v stiku...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe okt 12, 2012 11:27 pm

Pozdravljeni

Mehanik vam je pravilno svetoval, vseeno pa preverite stike/kontakte v konektorjih in preverite, da na kakšni žici na izgublja povezave ( počena žica ), torej povezave od ABS enote do senzorjev na kolesu. Za ESP uporablja podatke od ABS kolesnih senzorjev.
Ja, ko vam gorijo lučke .................... vam ABS ne deluje, pa vendar to ni razlog za paniko, vozilo se kljub temu varno ustavlja. Kako pa so preživeli vsi vozniki pred 30 leti, ko niso vedeli kaj je ABS :)
V koliko pa imate možnost priklopiti vozilo na tester ............................ se bo lepo videlo, na katerem kolesu nagaja senzor/povezava/stik

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Roni666
Nov uporabnik

Napisal/-a Roni666 So okt 13, 2012 6:34 pm

hvala vsem za konstruktivne nasvete. Sam sem podobnega mnenja sam sej veste....več glav naj bi vedelo več. Prekontroliram in javim.....
p.s. Seveda kar se tiče lučke ABS sem bil najbolj vesel na morju prav tega, da brez ABS-a mirno prikruzam do doma, kot moj fotr pred 30 leti :)

Se oglasim ko postavimo končno diagnozo

lp R
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: AssKicker, Google [Bot] in 10 gostov