Nasveti in napotki ter povpraševanja...

renault_dti
Novinec

Avto ostane brez moči ?!

Napisal/-a renault_dti Če okt 18, 2012 12:44 pm

Gre se za Ford Mondeo 1997 2.0 16v
Avto je že od nakupa naprej imel problem, da ko sem ga vžgal, so mu obrati v prostem teku nihali med 500 - 1500 obratov, (tako, da je skoraj crknil, ko je prišel na 500 obr/min, pa se je potem zagnal nazaj do 1500 itd....) To je delal samo kako minuto, dve, ko je bil hladen, če sem pa sam držal malo gasa na dobrih 1000 obr, je laufal lepo mirno. To je bil edini problem.
Sedaj je avto mesec dni stal in ko sem se sedaj peljal z njim, je šel čisto lepo, naenkrat pa mi zmanjka gasa. Dobesedno porinem gas v poden, nič, popolnoma nobenega odziva. Nato se naenkrat zbudi, grdo pocuka in spet gre nekaj metrov normalno, potem pa isto. Če stisnem sklopko, so mu obrti padli čist in crkne. Prestavim v nižjo in ko spustim sklopko spet zalaufa, vendar je čist brez moči, gasa ni! Se ustavim, avto itak crkne, ga probam vžgat in vžge normalno v leru. Ko dam v prvo, in dam malo gasa, ga hoče zamorit, če spustim gas takoj (stojim na mestu, ne bom več poskusil speljat) se spet dvignejo obrati na normalni prosti tek, laufa odlično. Ko tako večkrat preizkusim, če bo speljal, naeknrat spelje brez težav, gas se odziva BP. Nato se mi je zgodba ponovila še nekajkrat, nato sem k sreči prilezel do doma.
Mi pa avto že skoz (še prej ko je bilo vse BP) rahlo pocuka pod nizkimi obrati, ko rahlo pospešujem od dobrih 1500 obr/min, in tudi ko sem pred zaviranjem spustil gas je rahlo pocuhal, vendar se s tem nisem obremenjeval, ker pač na "starih jajcih" take malenkosti ne motijo.

Torej, ideje rešitve? Najbolj bi sumil loputo za gas? Upam, da ni lambda sonda? Svečke, kje prebijajo kabli? Zakaj že obrati skoz tako nihajo v prostem teku, ko je še hladen?

Vsi predlogi zaželjeni, samo tisti, ki bi ga dali na odpad, se raje zadržite :)

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: Avto ostane brez moči ?!

Napisal/-a =swen= Če okt 18, 2012 12:49 pm

Ena od idej... kaj pa če te bencinska črpalka zafrkava, kak kontakt pri njej?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če okt 18, 2012 1:12 pm

Če ni popolnoma nobenega odziva na gas, potem po mojem noben od injektorjev ne dobi bencina. Jaz bi zamenjal bencinski filter, pregledal benc. napeljavo in preveril če dela benc. pumpa. Lahko pa je tudi fuč obvolanska ključavnica (to se je zgodilo meni). Za kratek čas je avto mrknil, nato spet normalno deloval.
Če bi bile svečke, kabli, lambda bi avto še vedno deloval, čeprav grdo in nemirno.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

renault_dti
Novinec

Napisal/-a renault_dti Če okt 18, 2012 1:46 pm

Kakšni pa so simptomi okvare bencin pumpe? Ali lahko povzroča takšne težave, ali ni pri pumpi preprosto dela ali ne dela? Ker v prostem teku dela avto bp ko je ogret, pa tudi drugače enkrat gre avto super, potem pa kar naenkrat ni več gasa?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če okt 18, 2012 1:51 pm

Med drugim tudi taki, kot si napisu:
je šel čisto lepo, naenkrat pa mi zmanjka gasa. Dobesedno porinem gas v poden, nič, popolnoma nobenega odziva. Nato se naenkrat zbudi, grdo pocuka in spet gre nekaj metrov normalno, potem pa isto. Če stisnem sklopko, so mu obrti padli čist in crkne.

A ti nikoli zmanjkovalo bencina in si vozil na hlape? No, efekt je točno tak.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter So okt 20, 2012 12:51 pm

Tebi dejansko odpove vbriz in vžig motorja oz. je isto kot da bi ugasnil motor med vožnjo. Tester, tester, pa še enkrat tester, čeprav to ni magična naprava, tako da preveri že prej omenjeno volansko ključavnico ter slabe spoje pri varovalkah in relejih.

renault_dti
Novinec

Napisal/-a renault_dti So okt 20, 2012 3:00 pm

Kako preverim obvolansko ključavnico?
A se da sploh tak star avto priključit na tester?
Kje pa se nahaja bencinski filter in pumpa? Pod zadnjo klopjo?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So okt 20, 2012 9:23 pm

Pozdravljeni

- z OHM metrom
- zadnjih 25 let ima več ali manj vsako vozilo priklop za tester / vaše vozilo ima 16 pinski OBD priklop pod volanom

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 22, 2012 8:33 am

renault_dti je napisal/-a:Kako preverim obvolansko ključavnico?
Meni je za trenutek odvzelo moč, ko sem pomigal s ključem v ključavnici. Verjetno ti tudi pomežikajo vse lučke pri števcih.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], zundapp in 8 gostov