Nasveti in napotki ter povpraševanja...

matejSS
Nov uporabnik

Stare gume, nov avto

Napisal/-a matejSS Sr nov 28, 2012 9:36 pm

Pozdravljeni,

Imam sledec problem. Na nov avto sem premontiral (oz. so na servisu) 2 leti stare zimske gume. Platisca so druga - nova. Sedaj mi gume tulijo pri 102km/h, nad ene 70km/h pa se mi zdi kot da je na gumi/-ah ena bula - avto malce trese. Naj prejsnjem tega nisem opazil.
Kaj bi to lahko bilo? Nerad bi sel na blef kupovati nove zimske gume.

Hvala.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Re: Stare gume, nov avto

Napisal/-a AgitatoR Sr nov 28, 2012 9:46 pm

Kupi avto, ki ga lahko vzdržuješ.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr nov 28, 2012 9:51 pm

AgitatoR je napisal/-a:Kupi avto, ki ga lahko vzdržuješ.

a se ti ne zdi, da je morda dal moz gume z prejsnjega avta gor?
turbo inside

matejSS
Nov uporabnik

Napisal/-a matejSS Sr nov 28, 2012 9:54 pm

In potem bom kupil nove gume, simptomi pa bodo enaki... Zato sprasujem. Ce jih bo treba menjati, jih bom. Sem mnenja, da je forum namenjen izmenjavi mnenj, znanja....

matejSS
Nov uporabnik

Napisal/-a matejSS Sr nov 28, 2012 9:55 pm

_furby_ je napisal/-a:

a se ti ne zdi, da je morda dal moz gume z prejsnjega avta gor?

Tako je. Hvala.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr nov 28, 2012 9:59 pm

Če so gume eksotičnega izvora je kar malo normalno da po dveh letih postanejo glasne in ja lahko ima tudi katera bulo.Zdaj je spet odvisno kaj je zate glasno,ker lahko je avto slabše izoliran kot prejšni...Pri eni gumi na petih različnih vozilih bojo karakteristike na vsakem drugačne

matejSS
Nov uporabnik

Napisal/-a matejSS Sr nov 28, 2012 10:15 pm

čare je napisal/-a:Če so gume eksotičnega izvora je kar malo normalno da po dveh letih postanejo glasne in ja lahko ima tudi katera bulo.Zdaj je spet odvisno kaj je zate glasno,ker lahko je avto slabše izoliran kot prejšni...Pri eni gumi na petih različnih vozilih bojo karakteristike na vsakem drugačne

Pirelli Scopion Ice+Snow 215/65 r16 na tiguana.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Sr nov 28, 2012 10:47 pm

Greš do vulkanizerja in ti jih naj pregleda, ter scentrira. Konec koncev je lahko platišče zvito. Če so ti to storili na servisu, zahtevaj reklamacijo premontaže gum.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če nov 29, 2012 8:55 am

Verjetno so gume montirane naključno in niso bile označene pozicije, zdaj pa so narobe gor. Na pozicijah z vleko so obremenjene v eno smer in dobijo perjanico zaradi razvlečene karkase. Zato je potrebno kupovati Michelinove izdelke. Ostala j***a so nova na testih briljantna in zmagovalna, po dveh letih pa težak šrot. Vozim zelo stare zimske Michelin PA4, pa gredo kot po tirnicah, bistveno mehkejše in tišje kot relativno nove letne Kumho (225/55/17), ki so mešanica kvalitete za tak denar.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če nov 29, 2012 9:12 am

Torej samo mišelinke in tu je konec, druge so vse zanič? :lol:

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če nov 29, 2012 9:56 am

Nikomur ne bi rad solil pamet, to so pač moje izkušnje po cca 1,5 mio km, seveda se pa za dirke ali za eno do dvosezonsko porabo da dobit marsikaj dobrega. Drugače pa brez probe ne govorit o Michelinu, pusti teste novih gum.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Če nov 29, 2012 10:06 am

Jaz še novi avto iz salona kupim samo od tistega proizvajalca, ki ima tovarniško Michelin gume gor. :cry

Matko37
Novinec

Napisal/-a Matko37 Če nov 29, 2012 1:43 pm

Jaz sem kupil novi avto z Michelin gor 225/45/17. Po 25.000 km so tulile kot da sem z reaktivcem speljeval in pristajal, pa še tresle so. Pri 30km/h so že nevzdržno tulile. Začelo se je pa skoraj naenkrat pri okrog 20.000 km. Vozil sem jih potem še do 40.000, nato sem jih s 7 mm profila vrgel v kanto in kupil nove Bridgestonke Potenza in so po 60.000 km tihe kot prvi dan pa tudi tresejo nič.

Z zimskimi SAVA se mi je pa zgodilo, da sem jih dal spomali iz avta, ko pa jih v jeseni zmontiram nazaj, so pa tulile. Zakaj? Ne vem, so bile pravilno skladiščene in na hladnem ter v temnem prostoru. Enako z enakimi gumami se je zgodilo tudi na drugem avtu.

LP
M.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So dec 01, 2012 7:22 am

joztom je napisal/-a:Verjetno so gume montirane naključno in niso bile označene pozicije, zdaj pa so narobe gor. Na pozicijah z vleko so obremenjene v eno smer in dobijo perjanico zaradi razvlečene karkase. Zato je potrebno kupovati Michelinove izdelke. Ostala j***a so nova na testih briljantna in zmagovalna, po dveh letih pa težak šrot. Vozim zelo stare zimske Michelin PA4, pa gredo kot po tirnicah, bistveno mehkejše in tišje kot relativno nove letne Kumho (225/55/17), ki so mešanica kvalitete za tak denar.

Delno se strinjam. Michelin je dobra guma, ampak tudi druge nisp šrot - govorimo o priznanih proizvajalcih. Sam sem z zimskimi continental, bridgestone in goodyear bistveno bolj zadovoljen kot pa z michelinom, da ne govorimo o tem kak šrot je bila michelinova energy MXT iz 90-let, trda, res da z malo obrabo, ampak skoraj brez oprijema v mokrem.

Tako da michelin je dobra zadeva in pa nadguma!!

Uporabniški avatar
zcmr
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a zcmr So dec 01, 2012 9:08 am

crxdelsol je napisal/-a:Torej samo mišelinke in tu je konec, druge so vse zanič?

Tocno tako,vse ostalo je samo nekaj da je.
Mercedes Benz service

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So dec 01, 2012 10:04 am

Saj ni treba da je vojna, katere gume so boljše, vsak ima pač svoje izkušnje in način vožnje. Jaz vozim dokaj hitro, dinamično, pa vedno s stalnim, enakomernim tempom. Dolga leta sem imel zelo močne avte, ki te dobro izučijo in odvadijo pretiravanja in kazanja, ker se mi zdi bolano nekomu izkazovati pospeške, ker si takoj čez omejitev in s pol večjo porabo brez haska. Glavni problem je prenos moči na cesto, torej vedno z zmernim, rahlim dodajanjem gasa v ovinkih, ker če je voda, akvaplaning še v peti koplje. Da bi pa človek kje potreboval v Sloveniji izrazito držanje v ovinkih, tega že dolga leta ni več, rabiš samo miren tek ter varno zaviranje in pri 400€ na gumo čim nižjo obrabo. Nikoli ne gledam DOT, saj včasih so gume najmanj eno leto morali starati, da so kaj veljale, še pomnite Trayal ali Tigar? Razne teste, ki so jih delali tudi moji sodelavci, preziram, ker testirajo nove gume, ne pa čez par sezon.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So dec 01, 2012 3:41 pm

Recimo, da "izrazito držanje v ovinkih" ni potrebno... potem pa "dokaj hitro, dinamično" nenadoma naletiš na oviro, pred katero ne moreš ustavit, imaš pa nekaj malega prostora za naglo izogibanje... in te lahko reši pred nesrečo. Pač neke kompromise je ponavadi treba sprejet, se strinjam, ne strinjam se pa, da tega "ne potrebuješ".
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So dec 01, 2012 11:10 pm

WTF a zato sem jaz z 8 let starimi KORMORAN (Kormoran Snowpro )gume Kormoran so proizvod poljskega podjetja, ki spada pod Michelin!!! :shock: tko dobr fural ???
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov