Nasveti in napotki ter povpraševanja...

dejan091
Nov uporabnik

kolesni vijaki

Napisal/-a dejan091 Če nov 29, 2012 11:04 pm

zanima me ali kdo mogoče ve ali je kej narobe če so isti vijaki za alu ali pa železna platišča...
imam original vijake (alu) tiste z podložko od citroena ko imajo še en konus na sredini.

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Re: kolesni vijaki

Napisal/-a 207sport Pe nov 30, 2012 6:35 am

pri teh vijakih (originalnih) ima tudi feltna narejen drugače sedež za vijake. imam isto pri peugeotu...
pri jeklenih feltnah moraš pa uporabit navadne vijake, ki imajo glih tako konus samo brez podložke, zato da lepo feltno nastaviš na sredino k drugače ti bo treslo...

yugof1
Nov uporabnik

Kraj: okolica Krškega

Napisal/-a yugof1 Pe nov 30, 2012 1:16 pm

x2

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe nov 30, 2012 1:49 pm

207sport je napisal/-a: zato da lepo feltno nastaviš na sredino k drugače ti bo treslo...

Zakaj treslo saj zato je sredinski sedež na pesti. Je pa res, da je težava v konusih platišč in vijakov, ki so različni.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

buhti
Stalni uporabnik

Napisal/-a buhti Pe nov 30, 2012 3:49 pm

207sport je napisal/-a:pri teh vijakih (originalnih) ima tudi feltna narejen drugače sedež za vijake. imam isto pri peugeotu...
pri jeklenih feltnah moraš pa uporabit navadne vijake, ki imajo glih tako konus samo brez podložke, zato da lepo feltno nastaviš na sredino k drugače ti bo treslo...

Malo so ''buče'' tole veš, če pa nebo imel tapravih vijakov bo pa treslo... to nikakor ni res, sam še nikoli nisem imel za alu platišča/ali obratno - posebi vijake in mi še nikoli ni treslo ;). Gre se samo zato, da je komplet konus privit na podlago platišča... Pač cela plast konusa. Če ni taprav konus, je potem recimo samo polovica konusa na podlagi platišča...

Lp
Slika

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe nov 30, 2012 4:24 pm

Imam PSA npr stare feltne od PSA, ki jih že dolgo prodajam za 100€ kpl., ki so alu in kot nove in 6J15 od moje V6. Vijaki (4) so ploščati za razliko od jeklenih felten, kjer so krajši in konusni. Kolikor vem tudi na našem C3 letne feltne od Peugeota imajo enako ravne ploskve od vijakov (original kromani PSA). Mogoče je kdo predrkal alu feltne na konuse. Kakšni kozli sicer to enostavno s konusnimi vijaki zategnejo, pa čeprav samo tri navoji držijo, sem tudi to že videl.

buhti
Stalni uporabnik

Napisal/-a buhti Pe nov 30, 2012 4:49 pm

joztom je napisal/-a:Imam PSA npr stare feltne od PSA, ki jih že dolgo prodajam za 100€ kpl., ki so alu in kot nove in 6J15 od moje V6. Vijaki (4) so ploščati za razliko od jeklenih felten, kjer so krajši in konusni. Kolikor vem tudi na našem C3 letne feltne od Peugeota imajo enako ravne ploskve od vijakov (original kromani PSA). Mogoče je kdo predrkal alu feltne na konuse. Kakšni kozli sicer to enostavno s konusnimi vijaki zategnejo, pa čeprav samo tri navoji držijo, sem tudi to že videl.

To je čisto druga, če dejansko samo trije navoji držijo, to je res premal.
Slika

PEUGEOTT 207
Nov uporabnik

Napisal/-a PEUGEOTT 207 Pe nov 30, 2012 5:55 pm

207sport je napisal/-a:pri teh vijakih (originalnih) ima tudi feltna narejen drugače sedež za vijake. imam isto pri peugeotu...
pri jeklenih feltnah moraš pa uporabit navadne vijake, ki imajo glih tako konus samo brez podložke...

x2

rogi2
Nov uporabnik

Kraj: Nm

Napisal/-a rogi2 Pe nov 30, 2012 6:04 pm

PEUGEOTT 207 je napisal/-a:
pri jeklenih feltnah moraš pa uporabit navadne vijake, ki imajo glih tako konus samo brez podložke...

x2

Na avtu imam original alu platišča,rezerva je pa jeklena.
Zdej pa mi razložite zakaj ni proizvajalec priložil vijake za jeklena platišča???
ORG feltna jeklena ali alu se vijači z istimi vijaki,edino če imate neki posebej čunga lunga avte

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe nov 30, 2012 6:25 pm

Skoraj težko verjamem, da je dolžina ista? Jeklena ima nad diskom le favd za konus, aluminijasta pa kar nekaj mesa. Na obeh mojih je original znak PSA in so bile original na Citroenu V6 letnik 2000, res kar nekaj let. Tudi tako poznane feltne od P206GTI so brez konusa z daljšimi vijaki z zavaljanimi ravnimi podložkami, ki se jih ne da sneti.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe nov 30, 2012 7:39 pm

Če je vse original mora pasat 100%. Npr. jaz sem imel alfo 145 leta 2000 in je imela original alu feltne, rezervna je bla pa jeklena in na njej je bil navarjen distančnik, da so pasali isti vijaki
Lp

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX So dec 01, 2012 11:11 am

tudi pri mojem C2 je tako, original iz salona je prišel z litimi platišči in vijaki z podložko. ko sem kupil original jeklena platišča pa sem moral zamenjat vijake za tiste z konusom

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Če nov 13, 2014 1:05 pm

Ne spoznam se na te stvari.. Zato sprašujem tiste, ki imajo izkušnje:
Sorodniku sem pomagal do ideje, da na skodi octavia 2009 namesto original ALU platišč 16", namesti za zimo original železna platišča 15". Tik pred montažo sem v dilemi ali rabim tudi druge vijake.
Berem nekje po forumih, da so vsi vijaki isti, dokler so feltne original.. Je to res?
Neumno je dati 40eu za neoriginal oziroma 70 za original 20km vijakov, če to ni potrebno.
Zelo bi bil hvaležen, če tole kdo pomomentira do sobote :D

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Če nov 13, 2014 2:32 pm

Jerch_ je napisal/-a:Ne spoznam se na te stvari.. Zato sprašujem tiste, ki imajo izkušnje:
Sorodniku sem pomagal do ideje, da na skodi octavia 2009 namesto original ALU platišč 16", namesti za zimo original železna platišča 15". Tik pred montažo sem v dilemi ali rabim tudi druge vijake.
Berem nekje po forumih, da so vsi vijaki isti, dokler so feltne original.. Je to res?
Neumno je dati 40eu za neoriginal oziroma 70 za original 20km vijakov, če to ni potrebno.

Čisto odvisno na katerem avtu so bila jeklena platišča, katere vi sedaj kupujete. Namreč, če so bila na Sharanu imajo vijake z ''ojačanim'' konusom zaradi večje nosilnosti,teže..., pazite tudi na dolžino vijakov. Če bodo pa na Octavii,Passatu,Golfu pa bi morali zadoščati vijaki, katere imate sedaj!

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Če nov 13, 2014 3:05 pm

luxxx7 je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:Ne spoznam se na te stvari.. Zato sprašujem tiste, ki imajo izkušnje:

Čisto odvisno na katerem avtu so bila jeklena platišča, katere vi sedaj kupujete. Namreč, če so bila na Sharanu imajo vijake z ''ojačanim'' konusom zaradi večje nosilnosti,teže..., pazite tudi na dolžino vijakov. Če bodo pa na Octavii,Passatu,Golfu pa bi morali zadoščati vijaki, katere imate sedaj!

aha.. hvala!
gre se za 15" železna platišča iz golfa, ki so original. so pa identične mere (ET) in J kot pri octavii, tako da sem skoraj prepričan da lahko rečem kar original za octavio.. trenutno so gor original 16" alu. potem naj bi pasalo brez novih vijakov..
na uradnem servisu pravijo da ja, niso pa 100% spet oops

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Če nov 13, 2014 3:14 pm

na tastovem golf 6 sem med menjavo platišč opazil, da je na original alu platiščih isti konus, kot za jeklena.
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Napisal/-a Jerch_ Če nov 13, 2014 3:25 pm

Mgajvr je napisal/-a:na tastovem golf 6 sem med menjavo platišč opazil, da je na original alu platiščih isti konus, kot za jeklena.

hvala! potem je to zgleda res..
ima glavo vijaka v obliki \ / ali U ?

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če nov 13, 2014 6:52 pm

Original alu in jekleno platišče imata povsem enake sferične vijake.

Simbolična slika:
Slika
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Če nov 13, 2014 9:15 pm

evo takšni vijaki so, pa utori v platiščih so v črki U. tko da očitno bo uredu...
bo pa treba ugotovit s kakim momentom se tej vijaki zategujejo
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če nov 13, 2014 9:47 pm

Ko je lih govora....Ma kdo idejo zakaj meni samo na zadnji levi koli konusi vijakov tako "piknejo" da jih morem odtegovat z metrtskim podalškom ? ( dobesedno meter štanga in vleči joža).
Felne so original reno, vijaki original reno za lita platišla....

Ampak samo zadnja desna....pa jo lahko zategnem na 80,90,120 ali 150 Nm in probam TAKOJ odtegnit in ne gre....Navoji so čisti in tudi če jih namažem ni razlike....tudi če namažem vse kar ni potrebno je enako. Kakor hitro zategnem več ni moč odtegnit :shock:
Vidi pa se, da nalega popolnoma ves konus.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov