Nasveti in napotki ter povpraševanja...

matejSS
Nov uporabnik

Avto trese pri višjih hitrostih

Napisal/-a matejSS Po dec 10, 2012 12:04 pm

Nova platišča, nove gume (menjane zaradi tresenja), brez obročkov, centrirano že 4x (3x pred menjavo gum, 1x po)... avto trese nad 110km/h. Na volanu se ne čuti. Tresenje ni tako občutno, da bi oviralo vožnjo (nekateri ne opazijo), ampak meni so to ne zdi prav. Zvita nova platišča? Pri centriranju (so bili pozorni) tega niso opazili.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: Avto trese pri višjih hitrostih

Napisal/-a =swen= Po dec 10, 2012 12:57 pm

Kaj pa zračnost v podvozju?
Zadnjič sem se namreč peljal s prijateljem in njegovo Alfo 156 in sva se povsem normalno peljala do nekje 90km/h nakar se je avto malo začel trest. Na volanu se je videlo, da ga nič ne cuka levo desno, medtem ko si prek sedeža lahko začutil vibracije. Ko sem mu omenil, če opazi, da avto malo trese, je rekel da ve in da mora menjati roke/ bušinge, saj ima pri zadnjih kolesih luft...

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Po dec 10, 2012 1:53 pm

matejSS je napisal/-a:Nova platišča, nove gume (menjane zaradi tresenja), brez obročkov, centrirano že 4x (3x pred menjavo gum, 1x po)... avto trese nad 110km/h. Na volanu se ne čuti. Tresenje ni tako občutno, da bi oviralo vožnjo (nekateri ne opazijo), ampak meni so to ne zdi prav. Zvita nova platišča? Pri centriranju (so bili pozorni) tega niso opazili.

Imel isto težavo....4 komplete (14 gum) menjal na reklamacijo....2 kompleta felten (novih) menjal....še kar treslo...menjal celotno podvozje....
Še vedno treslo....na koncu avto prodal, ker mi je šlo na živce vse skupi...aja tudi diske sem menjal vse...
FOLCIKA - SCIROCCO

matejSS
Nov uporabnik

Napisal/-a matejSS Po dec 10, 2012 4:47 pm

Te razumem... jaz sem sele na začetku procesa odpravljanja težave. Avto pa je praktično nov.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Po dec 10, 2012 4:48 pm

Kakšno tresenje? Ritmično? Se vedno voziš po istem delu AC?
Če se na volanu ne čuti potem je možnost napake po moje le na zadnji osi, če gre za kolesa. Kaj pa če v vetru vibrira kateri od plastičnih delov na vozilu, kakšna zaščita podvozja, odbijač, lip ipd. katerega vibracije se prenašajo na kabino? Dostikrat vidim na AC kakega ko mu nekaj plahuta na podvozju ali kateri (sploh zadnji) odbijač.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

gtr35
Nov uporabnik

Napisal/-a gtr35 Po dec 10, 2012 5:47 pm

Hm, podoben problem sem imel jst včeraj ? Na avtocesti, mi je pri 130 km/h avto tresesel, tudi volan :shock: No ko sem prišel v Ljubljano itak v mestu se tega ne opazi, nazaj gredE v Domžale sem ga pa stisnu do 160 km/h vso avtocesto med Lj in Domžalami :D in malo pred izvozom sem upočasnil na 130 km/h in ne boš verjel avto ni več tresel tudi pri 160 ni tresel. Očitno je bil avto tako zamrznjen, da je pač tresel potem ko sem ga pa preganjal malo pa ni več :)

Mogoče probaj še ti podobno storiti ?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po dec 10, 2012 6:44 pm

gtr35 je napisal/-a:Hm, podoben problem sem imel jst včeraj ? Na avtocesti, mi je pri 130 km/h avto tresesel, tudi volan :shock: No ko sem prišel v Ljubljano itak v mestu se tega ne opazi, nazaj gredE v Domžale sem ga pa stisnu do 160 km/h vso avtocesto med Lj in Domžalami :D in malo pred izvozom sem upočasnil na 130 km/h in ne boš verjel avto ni več tresel tudi pri 160 ni tresel. Očitno je bil avto tako zamrznjen, da je pač tresel potem ko sem ga pa preganjal malo pa ni več :)

Mogoče probaj še ti podobno storiti ?

To so posledice ročnanja-zamrznjen sneg v kolesih:)

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Po dec 10, 2012 7:07 pm

matejSS je napisal/-a:Te razumem... jaz sem sele na začetku procesa odpravljanja težave. Avto pa je praktično nov.

Tudi jaz sem imel praktično nov avto, ki je nov stal cca 60.000€+....star je bil 3 leta....ko se je to začelo dogajat.
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po dec 10, 2012 8:08 pm

matejSS je napisal/-a:Zvita nova platišča? Pri centriranju (so bili pozorni) tega niso opazili.

ena guma "ni okrogla" - će bi gledal na centrirki, bi videl da gre malo "gor/dol"............se dogaja pri kr dosti znamk (Michelin, Continental, Bridgestone izvzeti)_najbolj je po tem poznan Dunlop........recimo, da bi se to dalo zrihtat, če bi gumo "podrejal" nekoč davno je to en stric tam pri Ihanu delal, da se še malo gumo na montirki "obrnit" da se feltna in guma "najdeta" vendar se "vulkiči" s tem nočejo zajebavat........

PS. predvidevam, da je vse ostalo kar se tiče podvozja o.k...

noj
Novinec

Kraj: Arja Vas

Napisal/-a noj Po dec 10, 2012 9:30 pm

sašo5 je napisal/-a:
matejSS je napisal/-a:Zvita nova platišča? Pri centriranju (so bili pozorni) tega niso opazili.

ena guma "ni okrogla" - će bi gledal na centrirki, bi videl da gre malo "gor/dol"............se dogaja pri kr dosti znamk (Michelin, Continental, Bridgestone izvzeti)_najbolj je po tem poznan Dunlop........recimo, da bi se to dalo zrihtat, če bi gumo "podrejal" nekoč davno je to en stric tam pri Ihanu delal, da se še malo gumo na montirki "obrnit" da se feltna in guma "najdeta" vendar se "vulkiči" s tem nočejo zajebavat........

PS. predvidevam, da je vse ostalo kar se tiče podvozja o.k...

Tudi pri omenjenih znamkah se to dogaja, guma se pa vedno (vsaj pri nas) obrača na montirki, če je gramaža velika (iz 90g lahko z obračanjem prideš recimo na 10g). Je pa težko reči, kaj bi bilo krivo za tresenje, ker je avtor podal premalo informacij-pri katerih hitrostih trese, ali vedno pri teh hitrostih trese in kako se to čuti (na volanu, sedežeu...)... ;)
Ford Mondeo Wagon Titanium 1.6 SCTi Ecoboost (118KW)

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Po dec 10, 2012 9:33 pm

....nasi vulkanizerji sploh vecina montirajo gume po "svoje" ...kaj je "match mount" jim je pa itak spanska vas :roll: pa bi marsikateri zivci bli prsparani :!:

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Po dec 10, 2012 10:16 pm

Ja redko kateri obračajo pnevmatiko po platišču in iščejo najboljšo točko (čimmanj uteži)

Drugače pa marsikomu sedaj trese zaradi zmrznjenega snega v platišču...
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po dec 10, 2012 11:29 pm

Kaj pa mislite, da je problem pri Passatu Variantu 3BG 2003. Trest začne tam nekje pri 140 km/h na letnem kompletu 16" MSW, na jeklenkah 15" ne zaznam tresenja niti pri 190 km/h. Se pravi trese pri večjih hitrostih, začel je s starimi GY OptiGrip in se je zadeva nekoliko ublažila s centriranjem, potem pa z novimi Turanzami spet trese, pa se je gume naknadno še obračalo in centriralo. Mislim, da se tresenje pojavlja zadaj. So pa plastični obročki...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 To dec 11, 2012 9:43 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa mislite, da je problem pri Passatu Variantu 3BG 2003. Trest začne tam nekje pri 140 km/h na letnem kompletu 16" MSW, na jeklenkah 15" ne zaznam tresenja niti pri 190 km/h. Se pravi trese pri večjih hitrostih, začel je s starimi GY OptiGrip in se je zadeva nekoliko ublažila s centriranjem, potem pa z novimi Turanzami spet trese, pa se je gume naknadno še obračalo in centriralo. Mislim, da se tresenje pojavlja zadaj. So pa plastični obročki...

zdaj vprašanje; ti trese volan, ali pa je volan miren, centrirano u 00 pa čutiš vseeno da potresuje, celo kot je nekdo zgoraj napisal vidiš, da se sovoznikov sedež rahlo premika.....v tem primeru čeprav 00 na centrirki skače ena od gum (zopet predvidevam, da je povozje in feltne o.k.)

MaRko81 je napisal/-a:....nasi vulkanizerji sploh vecina montirajo gume po "svoje" ...kaj je "match mount" jim je pa itak spanska vas :roll: pa bi marsikateri zivci bli prsparani :!:

točno tako..........res pa da ne smeš v gužvi težit, ampak si mora "majstr" čas vzet.....

noj je napisal/-a:Tudi pri omenjenih znamkah se to dogaja, guma se pa vedno (vsaj pri nas) obrača na montirki, če je gramaža velika (iz 90g lahko z obračanjem prideš recimo na 10g).

osebno nimam slabih izkušenj z omenjenimi znamkami, kajti te firme vem, da gume že tovarniško "drejajo" (vsaj v matičnih tovarnah).....

Če prideš z 90 na 40 je že kr uspeh, sploh na litkah, kjer se uteži lepijo - na pleharcah, kjer nabijaš na rob je to potem še 1/2 nanj......uspeh.....

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 To dec 11, 2012 6:21 pm

MaRko81 je napisal/-a:....nasi vulkanizerji sploh vecina montirajo gume po "svoje" ...kaj je "match mount" jim je pa itak spanska vas :roll: pa bi marsikateri zivci bli prsparani :!:

točno tako..........res pa da ne smeš v gužvi težit, ampak si mora "majstr" čas vzet.....

...jup, majstr si mora cajt vzet pa mu poveš to pa te gleda k sosedovo tele :roll: (potem pa se čud k treba sam 10g max 20g uteži gor dat) .....sam če je guma nova ima že vse pripravljeno za hitro namestitev gume po vzorcu "match mount" in sicer tista rdeča pika naj bi ponavadi bla pri ventilčku (rdeča vzporedna z ventilčkom rumena al pa bela pa ponavadi nasproti ventilčka)..na hitr povedano.
Več pa na linku http://www.motor.com/magazine/pdfs/042008_09.pdf

virtuoso89
Novinec

Napisal/-a virtuoso89 To dec 11, 2012 6:34 pm

MaRko81 je napisal/-a:

...jup, majstr si mora cajt vzet pa mu poveš to pa te gleda k sosedovo tele :roll: (potem pa se čud k treba sam 10g max 20g uteži gor dat) .....sam če je guma nova ima že vse pripravljeno za hitro namestitev gume po vzorcu "match mount" in sicer tista rdeča pika naj bi ponavadi bla pri ventilčku (rdeča vzporedna z ventilčkom rumena al pa bela pa ponavadi nasproti ventilčka)..na hitr povedano.
Več pa na linku http://www.motor.com/magazine/pdfs/042008_09.pdf

To je teorija, praksa je pa čist druga stvar.

tek9
Nov uporabnik

Napisal/-a tek9 Sr dec 12, 2012 7:49 pm

...Tudi meni se je to danes zgodilo, ko sem šel v službo prvič po tem novo zapadlem snegu, use je bilo super dokler nisem dosegel na AC hitros 120 km/h, je tako močno začelo trest, wtf sm si mislil, volana ni treslo, so se pa čutle vibracije na sedežu, ter slišal sm tut bobnenje, ozirom te tresljaje, kaj je vzrok tega ? Ko sem pa prišel do parkirišča pred službo sem opazil da je veliko snega na diskih, ter vzmetenju, a je to razlog, al da se pripravim na kako popravilo ?

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Sr dec 12, 2012 9:49 pm

tek9 je napisal/-a:...Tudi meni se je to danes zgodilo, ko sem šel v službo prvič po tem novo zapadlem snegu, use je bilo super dokler nisem dosegel na AC hitros 120 km/h, je tako močno začelo trest, wtf sm si mislil, volana ni treslo, so se pa čutle vibracije na sedežu, ter slišal sm tut bobnenje, ozirom te tresljaje, kaj je vzrok tega ? Ko sem pa prišel do parkirišča pred službo sem opazil da je veliko snega na diskih, ter vzmetenju, a je to razlog, al da se pripravim na kako popravilo ?

seveda je lahko kriv sneg/led na platišču za tresenje... imam kolega, ko se je moral že parkrat na AC ustavit ter spucat sneg iz litih platišč ker je tako treslo..

tisto glede rumene ter rdeče pike na pnevmatikah pa tudi mene zanima, če morda kdo ve kako je točno z tem ? zakaj se noben vulkanizer tega ne drži in ne postavi piko na ventilček ? nekje sem bral da pri novejših centrirkah tega ni več potrebno sicer ne videm neke smiselne razlage za to.

sem pa prepričan, da bi se vulkanizerji tega držali če bi na ta način porabli majn uteži, ker te uteži sploh niso tako poceni sploh tiste za lept.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Sr dec 12, 2012 10:56 pm

ESX je napisal/-a:
tek9 je napisal/-a: zakaj se noben vulkanizer tega ne drži in ne postavi piko na ventilček ? nekje sem bral da pri novejših centrirkah tega ni več potrebno sicer ne videm neke smiselne razlage za to.

....zato, ker tista pika predvideva, da je tudi feltna u nulo, potem je to to Ker pa večinoma ni tako, oz. tudi feltna odstopa je v določenih primerih treba vse skupaj "ujet" - zopet povdarjam, če se vulkanizerju da....

MaRko81
Novinec

Napisal/-a MaRko81 Če dec 13, 2012 7:12 pm

....zato, ker tista pika predvideva, da je tudi feltna u nulo, potem je to to Ker pa večinoma ni tako, oz. tudi feltna odstopa je v določenih primerih treba vse skupaj "ujet" - zopet povdarjam, če se vulkanizerju da....

...točno tako, drugač pa te "rdeče pike" vidš na vseh novih vozilih (stop v kak salon pa poglej, al pa če ma sosed nov avto pa tovarniške gume gor). Sicer pa delam na AC pumpi pa večkrat opazim kako tujci, predvsem "nemške" tablce vse gume lepo gor dane na "match mount" način (pika pr ventilčku) ...tako da se človk začne sprašvat....kje je nivo naših vulkanizerjev :roll:
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov