Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Dolgo "verglanje"

Napisal/-a noucamp90 Sr dec 26, 2012 11:03 am

Avto je Hyundai Coupe, letnik 1999, 1.6, 84kw... cca 210.000km. Pred kratkim opravljen "mali servis" (olje, oljni filter, zračni filter).
Preventivno menjal tudi svečke 2000km nazaj. Menjan tudi senzor glavne gredi. Stestiran je bil tudi senzor odmične gredi in bi naj bil brez problema. Tudi senzor temp. hladilne tekočine je OK.

Težava je sledeča: Stvar se vleče že cca 6 mesecev. Zjutraj avto vžge normalno, če ga npr. ugasnem in v roku 0-10min ponovno vžgem bo vžgal OK. Če pa ga npr. spravim na delovno temp. in ga potem pustim stati od 30min do 3 ure... pa zelo dolgo vergla (cca več kot 5 sekund) preden ponovno vžge, ko vžge moram dodati malo po gasu. Pred meseci sem imel težavo le z tem, da so pri vžigu (po pretečenih 30 min) le obrati padli, da je skoraj ugasnil. Simptomi, ki spadajo zraven so: takrat ko dolgo vergla je prisoten vonj bencina v kabini, nekaj sekund po vžigu so obrati nemirni oz. nekoliko nizki...

Po nekaj sekundah se stvar stabilizira in je vse OK. Med vožnjo ni opaziti nobenih napak... pospešuje normalno (brez cukanja), poraba je normalno oz. po menjavi senzorja glavne gredi je celo malo nižja... če ima morda to kakšno povezavo ali pa samo lepše vozim...
Z avtom sem šel že na štiri te testerje, ko ti avto priklopijo na računalnik... vedno vse OK, oz. ni bilo nobene napake. Tudi vse temperature bi naj bile OK. Tudi izpušni plini so OK.

Torej, če povzamem: - Avto normalno vžiga zjutraj, ali če ga toplega takoj nazaj vžgem.
- Če stoji 30min do 3ure dolgo vergla (cca 5s), moram dodati gas, ko vžge.
- nemirni obrati nekaj sekund po dolgem verglanju
- vonj bencina po dolgem verglanju, vendar zgolj nekaj sekund

Ni me pa še pustil na cesti, vedno sicer vžge, ampak težko...

Kakšen predlog :)

lp

lp, David
It's like a gift you know, it's like I can't control it...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Dolgo "verglanje"

Napisal/-a TrijoAdijo Sr dec 26, 2012 1:31 pm

Se pravi da ga vžigaš z gasom? no ja, potem bo treba ler lauf ventil malo pogledat.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Sr dec 26, 2012 1:42 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Se pravi da ga vžigaš z gasom? no ja, potem bo treba ler lauf ventil malo pogledat.

Ne ravno... avto vžge, ampak po občutku mu dodam mal gasa, recimo na 2000rpm, da se ne matra na nizkih obratih. Ne držim pa gasa takrat, ko verglam, če si slučajno to mislil...

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Sr dec 26, 2012 1:52 pm

Idle air control valve EBAY
Mogoče tole? Ampak a je to odvisno od temperature motorja?

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Sr jan 16, 2013 10:41 am

Glede na to, da ta regulator v originali stane cca 200€... sem še raziskoval naprej... in našel del "regulator pritiska bencina" oz. fuel pressure regulator FPR...
Eden izmed simptomov, da je stvar zanič je baje vonja bencina na šipki za merjenje olja v mašini... torej po domače, bencin v olju
Seveda vzamem šipko ven in se je vonjal bencin...

Torej bi bila zamenjava tega dela smiselna... ali je morda prišel bencin tja, ker pač je kateri drugi del zanič?

lp, prosim za kakšen odgovor/mnenje

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr jan 16, 2013 12:04 pm

jst bi vseeno pogledal če je ventil za prosti tek dober.
tole z regulacijo goriva je tut možno samo se da to preverit z manometron da ne menjaš neki po nepotrebnem.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr jan 16, 2013 12:27 pm

pa to je normalno za športne avte, da dolgo verglajo pa da rabijo, da se drži gas, da užgejo :lol:
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr jan 16, 2013 1:12 pm

noucamp90 je napisal/-a:Glede na to, da ta regulator v originali stane cca 200€... sem še raziskoval naprej... in našel del "regulator pritiska bencina" oz. fuel pressure regulator FPR...
Eden izmed simptomov, da je stvar zanič je baje vonja bencina na šipki za merjenje olja v mašini... torej po domače, bencin v olju
Seveda vzamem šipko ven in se je vonjal bencin...

Torej bi bila zamenjava tega dela smiselna... ali je morda prišel bencin tja, ker pač je kateri drugi del zanič?

lp, prosim za kakšen odgovor/mnenje
Bencin v olju? Ti morda spuščajo batni obročki? Pomeri kompresijo vseh cilindrov, zaradi zmanjšane kompresije bi lahko slabše vžigal.
Sicer pa najprej preveri vso bencinsko napeljavo, ker smrdeti ti nima kaj v kabini, če je vse v redu. Torej najprej naj ti zmerijo tlak na fuel railu (tam pri regulatorju), po potrebi se zamenja regulator. Možno da je tudi kaj narobe s sistemom za bencinske hlape (http://www.aa1car.com/library/evap_system.htm), preveri ventile tega sistema, napeljavo in kanister z ogljem.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Sr jan 16, 2013 3:25 pm

Okej, hvala za odgovore. Te enostavne stvari bom preveril... Baje da tale "regulator za pritisk" lahko preveriš tako, da odstraniš neko cevko (ko je motor ugasnjen seveda) in ta cevka bi morala biti suha... nič bencina oz. drugih tekočin v njej... Lahko kdo to potrdi?!

V kabini zasmrdi za MAX 5 sekund... potem brez duha. Bencin mi nikjer ne pušča... sem ga par dni parkiral v očetovi garaži... niti kapljice nikjer.
Le pri dolgem verglanju... prinese nekaj v kabino, ampak če mam ventilator izklopljen in notranje kroženje zraka... potem tudi pri verglanju ni nobenega vonja bencina.
Ne vem, če sem omenil že prej... ampak avto ima (takrat ko je segret) tudi malo nizke obrate... malenkost trese volan, če vključim klimo pa je še sorazmerno slabše,... kar verjetno bolj kaže na regulator prostega teka ne?

Tekom naslednjega tedna bom probal te stvari preverit, ni mi pa za dajat neke velike denarje, ker avto tako in tako ni kaj velik vreden... deli pa dragi kot hudič :)

lp, David

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Napisal/-a UDO1 Sr jan 16, 2013 3:25 pm

Jst sem imel skoraj popolnoma enake probleme z vžiganjem pri enem drugem avtu - bencinarju. Torej če je avto dolgo stal, je vžgal takoj, brez gasa... Če je bil segret in si ga prižgal v roku 5-10 minut je še vžgal ok, sicer pa so bili vedno problemi in je bilo treba vžigati z gasom... Računalnik kje javljal prebogato mešanco bencina... Problem je bil, da je spuščal " Schrader" ventil na bencinskem vodu (pač ta zadeva na katero potem pridejo injektorji gor), kjer se tudi meri pritisk goriva... Zadevo mi je mehanik blokiral (baje prejšnji letniki z enakim motorjem sploh niso imeli tega ventila) in sedaj avto pali ko mina, vedno! ŠE prej sem pa zamenjal lambdo, ker sem mislil, da je ta kriva, da na tehničnem niso šli skoz plini... Tko da, če rabi kdo skoraj novo lambddo na 4 žičke (ogrevano) naj mi piše, dam ugodno ;)

Edit: evo si ze med tem odgovoril:
Okej, hvala za odgovore. Te enostavne stvari bom preveril... Baje da tale "regulator za pritisk" lahko preveriš tako, da odstraniš neko cevko (ko je motor ugasnjen seveda) in ta cevka bi morala biti suha... nič bencina oz. drugih tekočin v njej... Lahko kdo to potrdi?!

To je tocno to.. v tej cevi je pri meni bil bencin. Verjetno je pri tebi enaka težava...

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Sr jan 16, 2013 7:24 pm

UDO1 je napisal/-a:Jst sem imel skoraj popolnoma enake probleme z vžiganjem pri enem drugem avtu - bencinarju. Torej če je avto dolgo stal, je vžgal takoj, brez gasa... Če je bil segret in si ga prižgal v roku 5-10 minut je še vžgal ok, sicer pa so bili vedno problemi in je bilo treba vžigati z gasom... Računalnik kje javljal prebogato mešanco bencina... Problem je bil, da je spuščal " Schrader" ventil na bencinskem vodu (pač ta zadeva na katero potem pridejo injektorji gor), kjer se tudi meri pritisk goriva... Zadevo mi je mehanik blokiral (baje prejšnji letniki z enakim motorjem sploh niso imeli tega ventila) in sedaj avto pali ko mina, vedno! ŠE prej sem pa zamenjal lambdo, ker sem mislil, da je ta kriva, da na tehničnem niso šli skoz plini... Tko da, če rabi kdo skoraj novo lambddo na 4 žičke (ogrevano) naj mi piše, dam ugodno ;)

Edit: evo si ze med tem odgovoril:

To je tocno to.. v tej cevi je pri meni bil bencin. Verjetno je pri tebi enaka težava...

No ok... torej sem na pravi poti. Bom kontakriral mehanika naj preveri to zadevo oz. bom kr sam pogledal, če je v tej cevi bencin... in če je se bom znebil nekaj € :)
Če še ima kdo kakšno mnenje, lepo prosim...

lp, David

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 Pe jan 18, 2013 11:06 am

Torej... preveril sem ta regulator oz. cev v njem... potem sem naredič še tole: http://www.youtube.com/watch?v=AKtR_yF7bi8 pri cca 4min
In ja... bencin je bil v tej cevi... cena: 80€ + ??€ delo
Moram pa čakat na del 1 teden...

Poročam takrat naprej...

lp, David

Uporabniški avatar
noucamp90
Nov uporabnik

Napisal/-a noucamp90 So jan 26, 2013 2:59 pm

Torej zamenjal sem "regulator pritiska bencina" in zadeva zaenkrat deluje :) Oziroma dolgega verglanja ni več, tudi vonja po bencinu ni več, zaenkrat OK.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov