Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Rokcii
Nov uporabnik

renault clio 2

Napisal/-a Rokcii Ne dec 30, 2012 7:46 pm

Pozdravljeni, mam en problem vozim omenjen avto in 2 dni nazaj so mi crknile žarnice katere osvetljujejo oznake spodaj za ogrevanje in hlajenje. Pogovarjal sem se s kolegom pa je rekel da samo potegnem ven, nekaj sem probal vendar gre zelo na trdo pa sem raj pustil pri miru da nebi kaj polomi. :| Tako da prosim za pomoč.

Hvala.

Lp Rok

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Re: renault clio 2

Napisal/-a MatejW Ne dec 30, 2012 7:52 pm

Odstranis avtoradio, odstranis tisto plastiko katera drzi gumb za 4 smerokaze, potem vidis spodaj torx vijak, odvijacis in sele nato lahko prides zraven,...
Slika

Rokcii
Nov uporabnik

Napisal/-a Rokcii Ne dec 30, 2012 8:04 pm

to ne pride v poštev, pozabil sem omenit da je clio 2 prve generacije, tako da imam stikalo za vse 4-smernike spodaj pri ročni.

takšna je notranjost : http://www.km77.com/marcas/renault/clio ... terior.jpg

Rokcii
Nov uporabnik

Napisal/-a Rokcii Po dec 31, 2012 5:24 pm

še lahko kdo kako pomaga?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 To jan 01, 2013 11:32 am

Rokcii je napisal/-a:še lahko kdo kako pomaga?

Zadeva ni tako zakomplicirana... Samo poglobit se moraš;) Poglej na spodni strani-tam sta dva vijaka, ki jih odviješ. Komplet zadevo porineš ven (porineš, ne povlečeš?- še prej pa se skloni in poglej zadaj, mislim, da stoji še na zatičih...

Rokcii
Nov uporabnik

Napisal/-a Rokcii To jan 01, 2013 5:56 pm

hvala :) bom pogledal jutri :)

Rokcii
Nov uporabnik

Napisal/-a Rokcii Sr jan 02, 2013 1:46 pm

zlica22 je napisal/-a:
Rokcii je napisal/-a:še lahko kdo kako pomaga?

Zadeva ni tako zakomplicirana... Samo poglobit se moraš;) Poglej na spodni strani-tam sta dva vijaka, ki jih odviješ. Komplet zadevo porineš ven (porineš, ne povlečeš?- še prej pa se skloni in poglej zadaj, mislim, da stoji še na zatičih...

Evo sem danes odviv ta dva vijaka, vendar mi še vedno ni jasno kako gre potem vsa zadeva ven :)

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 Sr jan 02, 2013 10:32 pm

Počakaj kak dan, da dobim kakšnega Clia v roke, pa ti poslikam zadevo.

LP

Ziga00
Nov uporabnik

Napisal/-a Ziga00 Če jan 03, 2013 9:38 am

Komandno ploščo za ventilacijo ti ni treba popolnoma nič tikat, odstrani samo sredinsko konzolo (plastiko okoli ročne, prestavne ročice, pepelnik...) - imaš 2 vijaka zadaj, 1 vijak je pod pepelnikom in pri nogah spredaj držita na vsaki strani po 1 zatič, katerega samo potegneš stran. Ko plastiko odstraniš si iz spodnje strani posveti s svetilko in boš videl zadnjo stran komandne plošče ventilacije, v njej pa 2 žarnici (s črnim ali belim) podnožjem, katerega pa najlažje odstraniš z malo gedoro št. 10. Žarnici sta W5W.

Lp

tomic
Nov uporabnik

Napisal/-a tomic So jan 26, 2013 10:44 am

Pozdravljeni,

sam imam isti problem - demontirati (in izvleči) bi moral komandno ploščo ventilacije (Clio II ph1). Spodnja 2 vijaka sem odvil, z zgornje strani (odprtine za radio) odmaknil ploščo iz ležišča, nikakor pa je ne dobim ven. Je dovolj, če se odklopijo zajle za pozicijo in temperaturo ventilatorja ali je potrebno demontirati armaturko?

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 So jan 26, 2013 11:06 am

Pozdravljen!
Si mogoče poskusil potegniti ven sredinski gumb (pozicija pihanja), enak problem sem imel jaz pri polotu 6N2, kjer sem razdru celo sredinsko konzolo in na koncu ugotovil, de se žarnica skriva pod sredinskim gumbom. Upam, da bo delovalo, ker si boš prihranil veliko dela.
LP Jenko :D

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So jan 26, 2013 12:31 pm

tomic je napisal/-a:Pozdravljeni,

sam imam isti problem - demontirati (in izvleči) bi moral komandno ploščo ventilacije (Clio II ph1). Spodnja 2 vijaka sem odvil, z zgornje strani (odprtine za radio) odmaknil ploščo iz ležišča, nikakor pa je ne dobim ven. Je dovolj, če se odklopijo zajle za pozicijo in temperaturo ventilatorja ali je potrebno demontirati armaturko?

Kopiram odgovor, ki sem ga poslal avtorju teme...
"Če potegneš oba sprednja sedeža do konca nazaj in pogledaš od strani na sredinsko konzolo vidiš dva vijaka (torx glavi)- enega na levi strani in enega na desni strani? Ti dva vijaka odviješ. Nato odstrani pepelnik (samo povlečeš ga ven) in spodaj boš našel še en vijak, ki ga prav tako odviješ. Lahko odhakljaš (samo potegneš navzgor) tudi manšeto prestavne ročice, ni pa potrebno... No... sedaj pa poglej proti koncu sredinske konzole-že pod armaturo, tam je samo zataknjena. Narahlo potegni proti sebi, da jo odhaklaš... Sedaj, ko je konzola prosta, jo samo zasukaj za 90°, da boš lahko kam vtaknil glavo;) No, sedaj pa se skloni in poglej zadaj za te komande zračenja... Vidiš nekaj žic, par vzvodov, kakšen električni konektor... Tega ne premikaj, ni potrebe. Če pa pogledaš še malo bolje boš videl dve majhni štirikotni zadevi reciva v velikosti cm x cm (ena od druge sta v razdalji parih cm). Vidiš? To sta žarnici. Žarnico primeš in jo zasukaš, kot da bi jo hotel odviti... To je vsa umetnost... nazaj sestaviš v obratnem vrstnem redu...."

tomic
Nov uporabnik

Napisal/-a tomic So jan 26, 2013 1:22 pm

Evo, ravno sem zaključil z montažo, tako da posredujem še sveže informacije, preden jih pol pozabim. :)

Moj problem je bil poleg menjave žarnic tudi ta, da sem pri demontaži sprednje strani plošče nehote premaknil komando za jakost ventilatorja, zaradi česar je ena izmed kuglic poletela po avtu. Na srečo sem jo našel, edini način, da jo zmontiram nazaj pa je, da sem celo ploščo demontiral. Kuglica se namreč vtakne v ležišče z zadnje strani.
Stvar sem rešil takole: Spodaj desno (naprej od konzole s pepelnikom) sta 2 zajli, ki povezujeta ploščo z vzvodi za komando loput. Ti dve zajli se spodaj odpneta, s čimer se s ploščo da manevrirati (s pripetimi zajlama to ni mogoče) in obrniti na hrbtno stran. Na ta način se sprosti dostop z roko do dveh konektorjev električnih kablov na hrbtu plošče - ta dva konektorja se odklopita (sploh spodnji, zelen je malo tricky, ker se iztakne s pomočjo posebnega vodila/vzvoda). Ko sta kabla odklopljena, se plošča izvleče skozi prednjo odprtino. Zajli ostaneta vseskozi pripeti na hrbet plošče, ker nista napoti. Montaža se seveda izvede v obratnem vrstnem redu.

Glede predloga za menjavo žarnic z zadnje strani: nikakor nisem mogel priti s hrbta do ležišč, v katera sta žarnici vtaknjeni. Kaj šele, da bi ju lahk obračal (le tako se ju izvleče iz plošče) in potem privijal nazaj. V vsakem primeru se je vsaj pri meni odpiranje s prednje strani izkazalo za bistveno enostavneješe: demontaža radia, odvita 2 torxa pod ploščo in odstranitev/razpolovitev prednje (sive) strani plošče od belega ohišja. To je vse, kar je potrebno narediti. Potem je plošča prosto odprta s prednje strani in se žarnici preprosto izvleče od spredaj in vtakne nazaj (isti princip kot pozicijske žarnice). Kot rečeno - vse se je zakompliciralo s poletom kroglice, sama menjava žarnic je bistveno manjši problem, ker ni potrebe po posegu na hrbtno stran plošče.

Vseeno hvala za nasvete!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov