Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Vžigalni sistem pri R clio 1,2

Napisal/-a reber Sr jan 14, 2004 4:50 pm

Pri starejših avtomobilih z bencinskim motorjem so bile platine glavni preklopni element za vžig, oziroma za proženje iskre. Kasneje so platine nadomestili z elektronskim vžigom sestavljenim iz tuljave - senzorja in elektronike. Oba sistema sta si zelo podobna, pri starem so platine v razdelilcu vžiga - "frtajlerju" pri novejšem pa tuljava ki je povezana z elektroniko, ki kot celota nadomešča platine. Način delovanja je pravzaprav enak.
Za naknadno vgradnjo obratomerja v vozilo se je pri takem vžigu signal odvzemal na vžigalni tuljavi in to na tistem kontaktu, ki je povezan z platinami oziroma elektronskim vžigom. Na tem kontaktu je impulz za vsako iskro ki je potrebna za delovanje motorja, pri motorju s 4 cilindri je to 4 impulze na 1 vrtljaj motorja.
Pri nekaterih novejših avtomobilih pa je vžigalni sistem drugačen. Prilagam sliko, je pa to iz R clio motor 1,2
Kdo kaj ve o tem sistemu, kje bi našel tehnične podatke , mogoče shemo ali karkoli, da bi iz tega izvedel način delovanja. Pri tem sistemu vžiga, ne vem, kam bi priključil obratomer. Je pa to za mojega prijatelja, mene pa tudi zanima kako in kaj.

Slika

lucky
Stalni uporabnik

Napisal/-a lucky Sr jan 14, 2004 4:57 pm

Dobi nekoga, ki se spozna na elektroniko in ga vprašaj.......jaz sem si tudi na podoben način dal obratomer gor, ampak sem ga priklopil na vod (3-žilni konektor), ki pride iz el. centrale ven in dejansko krmili tuljave.......imam pa dva valja na eno tuljavo, se pravi dve tuljavi....vozilo je pa accent 1.3.
Kolega mi je naredil elektroniko za to...zadeva je tako majhna, da sem jo kot zščito stlačil v "rumenjak" kinder jajčka in mislim, da nima več kot 5 elementov gor......ampak vse dela...........

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr jan 14, 2004 6:18 pm

Saj jaz se ukvarjam z elektroniko, vendar se z avtoelektriko že nekaj let ne ukvarjam več, zato je pač luknja v znanju. Spomnil pa sem se, da ima ta clio nekakšen 4 točkovni vbrizg ali nekaj takega. Torej bi lahko impulze pobiral kar na tuljavah za vbrizgavanje. Saj menda so nekakšni elektromagnetni ventili za vbriz goriva najbrž za vsak cilinder svoj ventil. Impulzi so precej kratki, dolžina impulza pa je odvisna od količine goriva ki naj bi šla v cilinder. Ali imam prav ? Napetost na te tuljave ne vem ali je 12V ali manj, ali pa so ventili tokovno krmiljeni.

Uporabniški avatar
SlaYeR
Stalni uporabnik

Napisal/-a SlaYeR Ne maj 23, 2004 5:20 pm

Je kdo pogruntu kako bi dal obratomer v clio 1.2??

Hvala!!

Lp

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne maj 23, 2004 7:18 pm

SlaYeR je napisal/-a:Je kdo pogruntu kako bi dal obratomer v clio 1.2??

Hvala!!

Lp

Vezes na cinspulo... ce pa to negre pa na altenator! :wink:

Uporabniški avatar
SlaYeR
Stalni uporabnik

Napisal/-a SlaYeR Po maj 24, 2004 2:00 am

monster_d je napisal/-a:

Hvala!!

Lp

Cinspula kej to blo? Ce vezes na alternator nvem jst ku bo delalo... Bo treba probat.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po maj 24, 2004 8:50 am

SlaYeR je napisal/-a:
monster_d je napisal/-a:

Hvala!!

Lp

Cinspula kej to blo? Ce vezes na alternator nvem jst ku bo delalo... Bo treba probat.

Cinšpula=vžigalna tuljava
Na alternator pa se veže na vzbujevalno navitje pa mislim da frekvenco deli s 3 in se dobi obrate motorja.
reber pa popravek..... dva impulza na en obrat motorja:)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
SlaYeR
Stalni uporabnik

Napisal/-a SlaYeR To jul 06, 2004 3:45 pm

Uspelo mi je zezat obratomir na clio 1.2 rn. Tisti roza drtek k gre iz vžigalne tulaje daje pravi signal...

Če koga še kej zanima naj praša.

indiejohn
Nov uporabnik

Napisal/-a indiejohn Pe jul 03, 2009 3:21 pm

vem de je to že stara tema ampak vseeno...
Slayer neki bi te prašu...Ti si enostavno vezal na tisti kabel z roza črtico..mam prow?in odzadi na obratomerju si preklopil stikalce na 4 (valjni motor)?in deluva=)?
hvala...

clio12
Nov uporabnik

Re:

Napisal/-a clio12 Če okt 30, 2014 1:01 pm

SlaYeR je napisal/-a:Uspelo mi je zezat obratomir na clio 1.2 rn. Tisti roza drtek k gre iz vžigalne tulaje daje pravi signal...

Če koga še kej zanima naj praša.

Zdravo
Jaz imam tudi zeljo priklopit obratomer na 1.2 masino pa me zanima kak ste vi to priklopli če mi lahko malo oblj natančno napisite al pa slikate pa kak se pol priklopi vse to? hvala za odgovor
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov