Nasveti in napotki ter povpraševanja...

katkacopatka77
Nov uporabnik

Toyota Yaris1.0 l.99; napaka P0171

Napisal/-a katkacopatka77 To jan 22, 2013 6:55 am

Živijio,

pred krtkim sem opravilo vozniški izpit in kupila rabljen Yaris Terra 1.0., letnik 99. Avto je zelo lepo ohranjen in ima le 78.000km. Z avtom nisem imela nobenih težav dokler je cca 2 tedna nazaj med vožnjo začela goreti oranžna lučka v obliki motorja.
Avto sem zato peljala priklopiti na računalnik, da se ugotovi katero napako javi. Diagnostika je pokazala napako P0171 Mixture (bank1) Lean.
Na servsu so mi rekli, da gre za napako s katalizatorjem in lahko poskusijo popraviti, da lučka več ne bi gorela in, da bi me verjetno stalo okoli 450 EUR. Ko sem jih vprašala kolikšna bi bila cena menjave katalizatoja, če bi bilo to potrebno pa, da bi bilo več kot 1000 EUR.
Ker se mi je zdela cena nekoliko visoka sem rekla, da naj mi samo sprintajo rezultat diagnostike in se bom pozanimala pri drugem serviserju.
Doma sem malopobrskala po internetu in našla kar nekaj informacij v zvezi s to napako predvsem pa to, da je lahko vzrokov kar nekaj.
Zanima me če ima mogoče kdo že kakšno izkušnjo s podobno zadevo in kaj priporočate ter kaksni so stroški tovrstnega popravila.
Drugi mehanik mi je po telefonu rekel, da so imeli že primere, ko je bilo pri majhnih motorjih dovolj to, da si zamenjal bencin iz 95 na 100 oktanski in je težava izginila. Na Toyotaforumu pa so mi svetovali, da je potrebno očistiti merilec pretoka zraka oz, če to ne pomaga, da verjetno nekje vleče zrak.
Hvaležna bom za vsako dodatno mnenje.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Re: Toyota Yaris1.0 l.99; napaka P0171

Napisal/-a yashica To jan 22, 2013 8:04 am

Ob tem so zagotovo prisotni določeni simptomi, kot je izguba moči, grobo delovanje motorja v prostem teku, neodločenost pri pospeševanju, povečana poraba...ali pač ne :?:

Jaz bi rekel takole.
-MAF senzor(čiščenje ali menjava), če je zračni filter od olja je lahko senzor zapacan od tega
-lambda sonda (pri tem daš notri univerzalno in ne original, ki je zagotovo dražja)
-preglej vakum cevke okrog mafa, če je slučajno kakšna preparela
-če filter goriva še ni bil menjan je lahko tudi ta vzrok

Pa nikar ne vozi avto na poblaščeni servis na menjavo katalizatorja, ker te bodo samo oskubili, razen če denar pobiraš na cesti. Za odpravo napake bodo menjali vse živo pri tem bo pa račun astronomski.

Lp
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK To jan 22, 2013 9:01 am

katkacopatka77, povej s katerega konca si, in ti bojo/mo znali svetovati pri kom se oglasi, da ne boš hodila k kakšnim zlatarjem ki računajo za brisanje šip podobno vsoto kot stane izlet na Luno.
Ker si ženska raje ne hodi sama k pooblaščencem, razen če si pustiš brke pa malo poglobiš glas :D

katkacopatka77
Nov uporabnik

Napisal/-a katkacopatka77 To jan 22, 2013 5:07 pm

yashica je napisal/-a:Ob tem so zagotovo prisotni določeni simptomi, kot je izguba moči, grobo delovanje motorja v prostem teku, neodločenost pri pospeševanju, povečana poraba...ali pač ne :?:

Jaz bi rekel takole.
-MAF senzor(čiščenje ali menjava), če je zračni filter od olja je lahko senzor zapacan od tega
-lambda sonda (pri tem daš notri univerzalno in ne original, ki je zagotovo dražja)
-preglej vakum cevke okrog mafa, če je slučajno kakšna preparela
-če filter goriva še ni bil menjan je lahko tudi ta vzrok

Pa nikar ne vozi avto na poblaščeni servis na menjavo katalizatorja, ker te bodo samo oskubili, razen če denar pobiraš na cesti. Za odpravo napake bodo menjali vse živo pri tem bo pa račun astronomski.

Lp

Težko rečem, če so prisotni kakšni simptomi. Lučka za napako je posvetila dobra 2 tedna nazaj in od takrat avtomobila nisem vozila, ker me je bilo strah, da ni mogoče kaj resno narobe in sem raje čakala na plačo, da bom avto peljala na diagnostiko potem pa videla kako in kaj naprej. Edina stavr, ki sem jo mogoče opazila, je da avto nekako cuka, vleče, ko je v nizki prestavi in grem počasi (npr se približujem semaforju). Glede ostalih stvari pa še sama ne vem ali bi sploh zaznala razliko glede na to, da sem novopečeni voznik in nisem še čisto navajena na ta avto, ki ga imam malo časa in ga tudi ne vozim ravno pogosto.

Avta vsekakor ne mislim pejat na pooblaščeni servis, ker je že star in vem, da bi me popravilo tam drago stalo. Pač z denarjem sem itak na tesnem in bi vsekakor težavo rada rešila čim ceneje.

Hvala za nasvet, bom rekla mehaniku naj te zadeve pogleda, ko bom peljala avto.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To jan 22, 2013 5:10 pm

toyote se ne kvarijo
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

katkacopatka77
Nov uporabnik

Napisal/-a katkacopatka77 To jan 22, 2013 5:19 pm

GranDuke_JK je napisal/-a:katkacopatka77, povej s katerega konca si, in ti bojo/mo znali svetovati pri kom se oglasi, da ne boš hodila k kakšnim zlatarjem ki računajo za brisanje šip podobno vsoto kot stane izlet na Luno.
Ker si ženska raje ne hodi sama k pooblaščencem, razen če si pustiš brke pa malo poglobiš glas :D

Avto bom peljala domov na Goriško na Avtoservis Stanič v Bukovici. Bom avto kar doma pustila, da ga fotr pelje pa porihta on stvari na servisu. Dokler nisem vedela v čem je sploh problem pa me je bilo malo strah peljati avto iz Ljubljane, da ne bi ostala kje na cesti. Drugače sem večino časa v Ljubljani zato bi mi zelo prav prišel kakšen mehanik v Ljubljani, še bolje če v okolici Črnuč za morebitne težave v prihodnje.
Popolnoma jasno mi je, da poskuša veliko mehanikov "ženke, ki nimajo pojma o avtomobilih" na suho nategnit. Sama pa žal nimam denarja, da bi si to lahko privoščila zato se rada raje dobro prej pozanimam preden pristanem v neka draga popravila. Že sama diagnostika, ki me ej stala 40 EUR se mi je zdela draga, še posebej ker mi je rekel po telefonu, da bo cca 30 EUR potem je blo pa 40 EUR brez DDV.

katkacopatka77
Nov uporabnik

Napisal/-a katkacopatka77 To jan 22, 2013 5:25 pm

Blinder je napisal/-a:toyote se ne kvarijo

To je tudi razlog zaradi katerega sem se odločila za Toyoto. Ampak očitno ne bo držalo, če mi po 500 km, ki sem jih naredila odkar imam avto sveti lučka za okvaro. Ali pa imam mogoče res smolo. :?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jan 22, 2013 7:35 pm

Potem je bila verjetno napaka že prej. Kje si kupila avto?

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek To jan 22, 2013 8:39 pm

tudi, ce je katalizator, jurja za originalnega nima smisla, ko je skoraj ze enako vrednosti avta...prakticno vsi, ki se z ispuhi ukvarjajo, imajo univerzalne za par % te cene
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jan 22, 2013 11:06 pm

katkacopatka77 je napisal/-a:

Diagnostika je pokazala napako P0171 Mixture (bank1) Lean.

Pozdravljeni

To je pokazalo nekaj na kisikovi sondi.
Ni pravilo, da jo je potrebno menjati, najprej se preveri:
- konektor/stik in žice ( počena, poškodovana ) od kisikove sonde
- v kakšnem stanju je zračni čistilec
- pravilno delovanje vžigalnih svečk
- koliko % napačnega izpuha kaže / po potrebi se lahko v motorni elektroniki nastavi za cca 10%
- pregledati vse potlačne cevke ( tudi kolena ) / sneta, počena, preparela in narobe vleče zrak

V nobenem primeru pa to ni pokazatelj uničenega katalizatorja ..................... za uničen katalizator tester izpiše na koncu - bank2.
Bank1 - je kisikova sonda pred katalizatorjem in meri pline preden pridejo v katalizator. Predvidevam, da ima vozilo večjo porabo goriva, in kot ste že opazili, je v nižjih vrtljajih motor nemiren.

Ali so vam pobrisali napako???????????? Če so, v kakšnem času se je opozorilna lučka spet prižgala??

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

katkacopatka77
Nov uporabnik

Napisal/-a katkacopatka77 Pe jan 25, 2013 8:06 am

Fan je napisal/-a:
katkacopatka77 je napisal/-a:

Diagnostika je pokazala napako P0171 Mixture (bank1) Lean.

Pozdravljeni

To je pokazalo nekaj na kisikovi sondi.
Ni pravilo, da jo je potrebno menjati, najprej se preveri:
- konektor/stik in žice ( počena, poškodovana ) od kisikove sonde
- v kakšnem stanju je zračni čistilec
- pravilno delovanje vžigalnih svečk
- koliko % napačnega izpuha kaže / po potrebi se lahko v motorni elektroniki nastavi za cca 10%
- pregledati vse potlačne cevke ( tudi kolena ) / sneta, počena, preparela in narobe vleče zrak

V nobenem primeru pa to ni pokazatelj uničenega katalizatorja ..................... za uničen katalizator tester izpiše na koncu - bank2.
Bank1 - je kisikova sonda pred katalizatorjem in meri pline preden pridejo v katalizator. Predvidevam, da ima vozilo večjo porabo goriva, in kot ste že opazili, je v nižjih vrtljajih motor nemiren.

Ali so vam pobrisali napako???????????? Če so, v kakšnem času se je opozorilna lučka spet prižgala??

Lep pozdrav

Ne, napake mi niso izbrisali. Lučka še vedno gori. Hvala za nasvete, bom rekla mehaniku naj najprej tele stvari preveri oz. počisti.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So jan 26, 2013 2:52 pm

Pozdravljeni

Zmeraj se po tem ko se vidi kaj je tester pokazal, kopira pokazano in briše napake. Šele po parih prevoženih kilometrov ( mešane vožnje ) se spet priklopi tester in preveri kaj pravi, torej to kar se vidi so zadnje/nove napake.
Velikokrat se zgodi, da kisikova sonda vrže napako ( ji že kaj ne paše, kljub temu da ni uničena ) vendar po resetu se to ne ponovi. Skratka na vozilu ni potrebno obvezno menjati dele ( vzdrževanje je veliko ceneje ), če posveti kakšna opozorilna lučka!

Osebno priporočam najprej brisanje napak/reset ECUja, narediti cca 20km, ponovni priklop testerja in v koliko se ni nič zabeležilo - samo voziti

Lep pozdrav

PS

V koliko vaš izbrani mehanik/mojster/popoldanec nima testerja, in ste prisiljeni plačevati vsak priklop na pooblaščencu .................................... me pokličite in bova uredila
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mucek
Novinec

Napisal/-a mucek So jan 26, 2013 3:22 pm

V LJ ti lahko priporočim Mateja Žuna, je tam na koncu Celovške v Šentvidu (kjer ponavad policaji stojijo desno noter zaviješ (ena avtodvigala itd. so tam), pa potem na desno hala z napisom Automeister ). Spoznal sem ga, ko mi je začel rihtati plin, ampak zdaj rihta vse avte meni in bližnji žlahti! :)
Fantje vedo, kaj delajo in se mi sploh ne zdijo dragi.

LP, g
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov