Nasveti in napotki ter povpraševanja...

striic
Nov uporabnik

problem z polnjenjem akumulatorja

Napisal/-a striic Sr nov 14, 2012 12:33 pm

Pozdravljeni! Imam vprašanje glede polnjenja akumulatorja za avto. In sicer mi avtomobil ni vžgal in sem kupil včeraj v hoferju tisti njihov polnilec za 18 evrov. Dal sem ga polnit včeraj ob 11 zvečer, je kazalo da je 11.5V (pred tem še nekaj manj) in nič črtic na polnilcu. Danes zjutraj ob 10 je kazalo 14.2V in 4 od 5 črtic. Potem pa kar naenkrat ob 11 je kazalo 12.3V in 1 črtico spet samo (tudi ko sem ga resetiral, kaže spet 4 črtice, potem pa čez čas skoči nazaj na 1 črtico). Kaj to pomeni? Sedaj sem ga izklopil in ga bom kasneje probal priklopit v avto. Zraven tega sem do vrha še nalil po koncu polnjenja destilirano vodo, ker je je blo malo.

Ima kdo izkušnje s tem polnilcem? Pravtako se nekaj čudno obnaša vsake 2 minuti, kot da bi se resetiral, nek zvok spušča...

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: problem z polnjenjem akumulatorja

Napisal/-a zlica22 Sr nov 14, 2012 1:01 pm

Kaj je s polnilcem ne vem. Se pa doliva pred polnjenjem in ne šele po tem. In nikakor ne do vrha!

striic
Nov uporabnik

Napisal/-a striic Sr nov 14, 2012 1:10 pm

zlica22 je napisal/-a:Kaj je s polnilcem ne vem. Se pa doliva pred polnjenjem in ne šele po tem. In nikakor ne do vrha!

Ajej... in kako sedaj to vodo najlažje ven spravim?

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Sr nov 14, 2012 1:39 pm

Lahko je polnilec fuč.

Ponavadi ko akumulator v avtu pade sam od sebe na slavnih 11,5V pomeni da sta se 'spojili dve celici' in ne bo več delal- ga napolniš na 12,5V a je kmalu spet na, oziroma pod 11,5V. Moj Punto pri tej napetosti še vedno lepo vžge, ko seveda nima drugih kompleksov (slabši kot anoreksična najstnica :( )

Koliko pa je star?

striic
Nov uporabnik

Napisal/-a striic Sr nov 14, 2012 1:48 pm

GranDuke_JK je napisal/-a:Lahko je polnilec fuč.

Ponavadi ko akumulator v avtu pade sam od sebe na slavnih 11,5V pomeni da sta se 'spojili dve celici' in ne bo več delal- ga napolniš na 12,5V a je kmalu spet na, oziroma pod 11,5V. Moj Punto pri tej napetosti še vedno lepo vžge, ko seveda nima drugih kompleksov (slabši kot anoreksična najstnica :( )

Koliko pa je star?

3 leta

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 14, 2012 2:03 pm

striic je napisal/-a:
zlica22 je napisal/-a:Kaj je s polnilcem ne vem. Se pa doliva pred polnjenjem in ne šele po tem. In nikakor ne do vrha!

Ne moreš, ker se je zmešala z raztopino H2SO4. Če boš zdaj povlekel s kakšno injekcijo ven, boš zmanjšal tudi koncentracijo raztopine v akumulatorju. Sploh pa pazi, kaj počneš s to izpumpano tekočino, ker je močno korozivna. Če boš že izvlekel, imej pripravljen veliko posodo vode (vsaj 20-30L) in vanji izprazni tekočino. Tako bo dovolj razredčena, da ne bo več nevarna.

Itak pa je verjetno Aku zanič, če se je izpraznil brez razloga (pozabljene luči, zanič alternator..).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Sr nov 14, 2012 2:09 pm

Če se ti prazni sam od sebe je 100% fuč (vreden edino 10% popusta za novega). Meni sicer crknejo po 5 letih a imam bolj švoh avte.

striic
Nov uporabnik

Napisal/-a striic Sr nov 14, 2012 2:16 pm

GranDuke_JK je napisal/-a:Če se ti prazni sam od sebe je 100% fuč (vreden edino 10% popusta za novega). Meni sicer crknejo po 5 letih a imam bolj švoh avte.

Akumulator se je spraznil ker avto ni bil 2 tedna prižgan. To se mi je že večkrat zgodilo, pa sem potem napolnil z polnilcem akumulator in je šlo dalje, do naslednjega novembra oz. prvega mraza...verjetno je tokrat enako.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 14, 2012 2:23 pm

Če se ti po 2 tednih stanja izprazne, sta 2 možnosti:
- akumulator je zanič
- imaš nekega proabnika, ki ti počasi izcuza akumulator (preveri z ampermetrom)

Tehnično brezhiben avto ti mora vžgati tudi po 1 mesecu stanja na mrazu, sicer je nekaj narobe.
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Sr nov 14, 2012 2:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr nov 14, 2012 2:24 pm

Energetik81 je napisal/-a:Če se ti po 2 tednih stanja izprazne, sta 2 možnosti:
- akumulator je zanič
- imaš nekega proabnika, ki ti počasi izcuza akumulator (preveri z ampermetrom)

x2
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

striic
Nov uporabnik

Napisal/-a striic Sr nov 14, 2012 3:27 pm

Če bi bil akumulator zanič, mi ne bi delal cel čas čez leto ko so temperature nad 10 stopinj oz. ko se redno vozim. Verjetno je potem res kako porabnik.

Zanima me, če kupim zdaj novega, ali je vseeno če kupim 45,50 ali 55Ah in katerega priporočate? Trenutno imam 55Ah. Avto je Renault Megane (1998).

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Sr nov 14, 2012 3:46 pm

Meni je predlanskem vžigal avto brez problema, dokler mi en dan ni več.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr nov 14, 2012 3:54 pm

striic je napisal/-a:Če bi bil akumulator zanič, mi ne bi delal cel čas čez leto ko so temperature nad 10 stopinj oz. ko se redno vozim.

Lahko, da gre akumulator proti koncu in če se redno voziš pač se v enem dnevu ne sprazni toliko, da avto potem ne bi vžgal, sedaj ko pa je stal 2 tedna pa se je očitno spraznil. Lahko pa seveda tudi, da ti kak porabnik vleče prevelik tok, tako da vseeno preveri z ampermetrom. Če boš kupoval drugi akumulator vzemi 55Ah ali pa še močnejšega, če je spredaj dovolj prostora...

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Sr nov 14, 2012 5:27 pm

Sami štromarji ste mi tu :D Polnilec deluje pravilno, da ga izklopi, ko doseže neko maksimalno napetost ... verjetno je med polnilci malo razlike ampak na nekje slabih 15V se izklopi. Takoj ko se polnilec izklopi pade napetost na akumulatorju na od 12,6V - 13V (če je nova baterija) oz. malo manj če je stara baterija. Samo 12,3V se mi zdi tk po občutku kr slabo za pred kratkim napolnjeno baterijo. Je pa težko napamet govorit, najbolje da ga pelješ na servis kjer ti bojo z testerjem izmerili kapaciteto, če imajo densimeter pa še gostoto elektrolita in ti bojo povedali v kakšnem stanju je baterija. Ko bi po določenem času (zaradi samopraznjenja) napetost spet padla pod neko nastavljeno mejo pa se bi polnilec spet vklopil dokler ne bi napolnil na tistih slabih 15V.

Elektrolit lahko spraviš ven iz baterije z inekcijsko iglo. V lekarnah jih imajo za đankije po par centov na kos. Pa pazi kam boš potem spravil elektrolit, ker to je precej jedka zadeva, ki lahko povzroča močne opekline. Sem delal v tovarni kjer proizvajajo te baterije in sem dobil na kožo to kislino, ki je bila še precej bolj razredčena kot je ta v bateriji. Ker nisem opazil takoj sem hodil cel mesec okrog z grdo opeklino. Prva pomoč je pa izpiranje z vodo, če se boš slučajno pošprical.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 14, 2012 7:20 pm

striic je napisal/-a:Če bi bil akumulator zanič, mi ne bi delal cel čas čez leto ko so temperature nad 10 stopinj oz. ko se redno vozim. Verjetno je potem res kako porabnik.

Zanima me, če kupim zdaj novega, ali je vseeno če kupim 45,50 ali 55Ah in katerega priporočate? Trenutno imam 55Ah. Avto je Renault Megane (1998).
Če bi bil kakšen defekten porabnik, bi ti ga izpraznil tudi pri +30°C, če bi avto stal. Zato je najverjetneje aku fuč.
Vseeno premeri tok pri ugasnjenem avtu, ker če imaš nekega porabnika, boš uničil tudi nov aku. To narediš tako, da odklopiš 1 klemo in med to klemo ter 1 pol akumulatorja vežeš ampermeter. Seveda ko je vse v avtu izklopljeno.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr nov 14, 2012 8:58 pm

Lahko ti je pa altenator začel štrajkat. Pelji do avtolektričarja in diagnoza bo v pol ure .
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

striic
Nov uporabnik

Napisal/-a striic Če nov 15, 2012 2:34 pm

Energetik81 je napisal/-a:
striic je napisal/-a:

Ne moreš, ker se je zmešala z raztopino H2SO4. Če boš zdaj povlekel s kakšno injekcijo ven, boš zmanjšal tudi koncentracijo raztopine v akumulatorju. Sploh pa pazi, kaj počneš s to izpumpano tekočino, ker je močno korozivna. Če boš že izvlekel, imej pripravljen veliko posodo vode (vsaj 20-30L) in vanji izprazni tekočino. Tako bo dovolj razredčena, da ne bo več nevarna.

Kaj na asfalt ne smem izšpricat te tekočine?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če nov 15, 2012 2:46 pm

striic je napisal/-a:Kaj na asfalt ne smem izšpricat te tekočine?
:eyes Če ti je kaj do tvoje obutve in okolja, ne delaj takih bedarij. Potem ko razredčiš z vsaj 20L vode, bi lahko načeloma zlil v odtok vse skupaj. Najbolje pa da zliješ odvečen elektrolit v eno prazno embalažo od Vitrexa in pelješ na zbirni center Barje (če si iz LJ).

maister123
Nov uporabnik

Napisal/-a maister123 Po dec 03, 2012 8:51 pm

Meni je avto stal pri miru SLABA 2 DNEVA (clio 2 98letnik 1.2 ) , in lučke so se mi normalno prižgale, luči vse je delalo tudi radio, vžgal pa mi avto ni nikakor.

No nesel sem POD REKLAMACIJO V DOBI GARANCIJE ŠE JE. In serviser mi je polnil akumolator več kot 48 ur. Napolnjen naj bi bil 89% zmoglivosti. Me pa zanima če je to narobe, meni se zdi premalo napolnjen...aja pa še za polnjenje bom mogel plačat 10 €.

Hvala za odgovor :))

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To dec 04, 2012 10:51 am

WTF, kaj je v dobi garancije? Daj malo bolj jasno piši.

Dober ti je ta serviser, da na 1% natančno ve, koliko je nafilal akumulator. :lol:

Če ti avto po 2h dneh ni vžgal, sta 2 možnosti:
- akumulator je fuč in ga zamenjaj z novim
- nekje imaš skritega porabnika, ki ti je izpraznil akumulator; najdi ga s pomočjo ampermetra in posameznim izklopom varovalk in nafilaj aku.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov