Napisal/-a jerriho Če apr 18, 2013 9:35 am
Pozdravljeni.
Že dolgo nisem nič pisal na tale forum, pa sem kar novo temo odprl in jo sem vrgel. Je kar en esej ratalo teksta.
Imam Seat Leon Signo 2004 1.9tdi 110KM.
Na žalost nimam možnosti, da bi imel v garaži avto. Ob padavinah se mi je sprva levo zadaj (med sedeži na tleh) nabirala voda. Sedaj pa se mi tudi na desni strani zadaj. Zadnjič sem vso vidno vodo v suhem vremenu ven spravil. Zalaufam avto in glej ga zlomka po kakšni minuti vožnje je bilo kar naenkrat spet vode od zadaj. Spredaj in v prtljažniku kot vse kaže je ni, čeprav ni čisto suho. Na zadnji šipi najbolj, potem na prvi in tudi na stranskih se tudi še sedaj v tem vremenu zjutraj in ponoči zadrži vlaga. Pozimi sta mi vedno ob nizkih temperaturah sprednja in zadnja šipa znotraj zamrznjeni. Ko je res mrzlo, je notri že ta pravi led, ki ga res težko hitro stran spravim. Tudi če pokrijem avto v zadnjem primeru, je še vedno ponekod tako. Skoraj gotovo zaradi obilo vlage notri, a?
Malce slutim tudi na prvo šipo, kjer mi plastična zaščita spodaj pri brisalcih odstopa od šipe. Leva stran je bila popravljana in morda pride tam noter. Smo namerno polivali z vodo, pa ni bilo opaziti. Šipa levo zadaj ne deluje spust-dvig, pa je morda se tam kaj v vratih zamaknilo in voda noter prihaja... Morda kakšni čepi ne držijo več dobro ali jih sploh ni, pa zamaka noter?
Gre za kakšno nevšečnost, ki se sčasoma pojavi pri mojem avtu ali je kaj drugega? Kje naj začnem iskati vzrok preden gremo kaj razstavljat? Med prvomajskimi počitnicami bom najprej poskusil celoten avto znotraj pregledat in res dobro očistiti ter tudi razvlažilnik noter dat.
Sem prebral nekaj komentarjev od drugod in so bili navedeni sledeči razlogi in nekaj rešitev:
Ko avto stoji na dežju, mu voda iz zgornjega dela vrat zateka nekje za gumico, ki je okrog vrat in nato po kanalu gumice do praga, in ko je vode na gumici preveč začne kapljati ali z majhnim curkom teči izpod plastike praga na tepih ali pod njega.
-
tesnilo vetrobranskega stekla, ki je malenkost puščalo in je voda ravno tako po skritih kanalih prišla do tepihov. Silikon je rešil zadevo. --> morda to tudi pri meni, to komentar od drugega: Pred menoj je bila menjana sprednja šipa. Ker pa "majster" ni preden je nalepil novo šipo pleh tudi zaščitil, je zaradi površinske rjavine lepilo odstopilo in tam je tudi zalivalo.
-
so bili pa tudi primeri, ko je folija za tapeto na vratih spuščala in je ravno tako zamakalo
-
To utegnemo narediti:
Men je tui to delalo, pa mam top sporta l 02. Najprej na vseh vratih vzami dol tole prvo črno plastično tapeto, nato pa še notranjo aluminijasto dol odšraufaj ( ni je potrebno čisto dol jemat, tolko samo da je luft vmes) in vse okoli silikon našopaj in hitro nazaj zašraufaj kovinsko tapeto. tisto plehnato ploščo zasilikoniraj. Ja voda itak gre od zunaj po šipi navzdol not v vrata in ko se je toliko nabralo mi je potem not teklo. potem pa sem čisto od spodaj pr vratih zvrtal čez celo dolžino cca 4 luknje, da lahko zdaj voda sproti odteka in se več ne nabira. Vsaj men je tako delalo. Ni pa nujno da imamo vsi isti problem.
-
Možno je, da se ti je zamašil odtok vode. Ko se listje nabira pod vetrobranskim steklom in se ga ne odstranjuje, prične gniti in zamaši odtok vode..
-
Izvor ni bil izpod armature mimo varovalk, ampak je voda tekla direktno iz praga v notranjost pod tepih. Odstrani plastiko na pragu, privzdigni tepih, spodaj vse prebriši in začni polivat z vodo, da boš našel izvor.
-
ce se je avto dvigal z dvigalom na tisttih koncih, kjer je za to misljeno, potem ti tam not tece, ker popusti pleh zaradi teze. zmer jo dat na prag , ne pa tam kjer ima prov narejeno, na podnu
-
Včasih pomaga za take stvari kot so zamakanja pa to,znotraj po podu nardit izolacijo gor,Ker orginal izolacija je nalepljena samo tu pa tam gor,tako kot če bi voda skupi nanesla.Jaz sem dal dve plasti pocinkane pločevine zvarit not in znotraj nalepil 3 plasti izolecije,tak daje ziher.
-
ponavadi je problem (če ni v kakšni dihtungi, pri vratih,šipi), v odtoku vode, pri brisalcih, večina avtov ima pri škatli od brisalcev narejen odtok, ki se zamaši zaradi umazanije... ker ni voda mogla odtečt je zamakalo v kabino
-
Voda mi je pritekala v kabino preko zajle za odpiranje motornega pokrova. Če sem se sam vozil v dežju in po lužah ni bilo nič, problem se je pokazal, ko sem vozil po AC, kjer je v zraku ogromno vode. Voda je pršila mimo motorja vse do stene pri stopalkah, kjer pride zajla v kabino, nato pa naprej po zajli do ročice za dvig motornega pokrova.
Zadeva konkretno pokitana iz zunanje in notranje strani
-
če je brezbarvna tekočina je lahko res kondenz. Preveri odtočni kanal in ga po potrebi očisti. Včasih pride v odtočni kanal kakšna žuželka ali kater drug tujek in s tem onemogoča, da bi kondenz odtekal.
Našel sem tisti odtok - dokaj nizko v motornem prostoru, nad volansko letvijo (al kaj je ena podolgovata cev tam spodaj?) malo proti voznikovi strani od sredine. Ful težko ga je najt, kaj šele prit z roko zraven, je pa najbolj obetavno s spodnje strani, tko da je treba dvignit avto. Na koncu sem z eno gumijasto cevko malo pobezal v ta odtok, ven ni prišlo nič svinjarije, ampak zdaj vsaj kondenz kaplja pod avto, ko zalaufam klimo. Upam, da bo to že dovolj...